icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Voralberg
Routes

De 100 populairste wandelroutes van Europa om in 2024 te doen

  • 01 januari 2024
  • Door: Roel van den Eijnde & Matthijs van Laar
  • Fotografie: Nicky Brouwer (headerfoto)

Van de ongeveer 1 miljoen mensen die jaarlijks deze website bezoeken, is een groot deel op zoek naar inspiratie en achtergrondinformatie over (meerdaagse) wandelroutes. De onderstaande 100 artikelen werden afgelopen jaar het vaakst aangeklikt en bekeken. Als inspiratie, een gedegen voorbereiding op een wandelvakantie of gewoon omdat ze leuk waren om te lezen. Wij stelden op basis van onze bezoekcijfers een top 100 van een potpourri mooiste, populairste wandelroutes samen. In heel Europa, inclusief Nederland.

1. De Dutch Mountain Trail

Land: Nederland.

Voor de derde keer op rij is de Dutch Mountain Trail (DMT) de meest bekeken wandelroute op oppad.nl. We snappen waarom, want deze volwassen route neemt de wandelaar mee door de fraaiste delen van ons ‘bergachtige’ Zuid-Limburg (en de Belgische Voerstreek!). Natuurlijk ontbreken het Onderste en Bovenste Bos bij Epen en het Savelsbos bij Maastricht niet, maar ook minder bekende pareltjes als het Broekbos en Noordal zitten in de route. Voor de hele trail staan officieel vier dagen van meer dan 23 km per dag. Die kilometers nemen niet alleen stiegelkes, proemevlaai en Broodjes blaasbalg mee, maar ook de zeven hoogste toppen van onze zuidelijkste provincie. De DMT is grotendeels bewegwijzerd met blauw-witte markeringen, maar slimmer is het om je gps aan te zetten. Of je telefoon, want met de splinternieuwe SNP Reis App is wandelen over de DMT puur genieten. En kun je je dagetappes zo lang maken als je zelf wilt.

Image
Dutch Mountain Trail
De Dutch Mountain Trail.

2. De Tour du Mont Blanc

Landen: Frankrijk, Italië, Zwitserland. 

Een trektocht rondom de hoogste berg van West-Europa is het summum voor iedere ambitieuze bergwandelaar. De Tour du Mont Blanc (TMB kortweg) kronkelt door drie landen, acht valleien en zes bergpassen en dat over een lengte van 170 km. Fitte bergwandelaars doen de hele route in acht tot elf dagen maar er zijn diverse varianten die de route korter of langer, dan wel ‘makkelijker’ of moeilijker maken. Amerikanen, bij wie de route razend populair is, huren zelfs ezeltjes in om hun bagage te laten vervoeren. De TMB is druk (10.000 wandelaars per jaar…), zeker in de zomer, en reserveren is dan ook een must. Wie de hele TMB wandelt, ervaart in ieder geval het gezellige huttenleven, mozzarella, pasta en polenta, grappa en huiveringwekkend mooie uitzichten op een woest decor van ‘eeuwig’ ijs en even later weer een weide vol geurende alpenrozen en kabbelende beekjes. Achter iedere bocht een nieuw decor, dát is de Tour du Mont Blanc. 

Image
Tour du Mont Blanc
Tour du Mont Blanc, foto: Sander van der Werf

3. De Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Land: België 

Ninglinspo. De naam klinkt als een dorp op de steppen van Afrika, maar het is toch echt een sympathiek riviertje dat door de Ardennen stroomt. Het watertje ‘zit’ in het traject dat ook wandelaars over de GR15 voorgeschoteld krijgen. Lang is de op oppad.nl beschreven route niet, slechts 6 km, heen en terug. Maar daardoor is hij juist uitermate geschikt voor kinderen. De Ninglinspo wandeling loopt door misschien wel de mooiste vallei van België: de Ninglinspo-vallei of beter, de Vallon du Ninglinspo. Met onderweg schitterende namen als Bad van het Hert, Bubbels van de Ketel, Poel van de Waternimfen en, als klapstuk, Bad van Venus. Hoppen, glijden en klauteren langs roodbruin water en over rotsige tredes, wortels als tentakels en dempend mos. Spielerei! Moeilijk is de route nergens, fraai wel. Een aan het einde bij de Auberge du Ninglinspo wachten uiteraard ijsjes en frites. Wel of geen kinderen…. 

Image
De Ninglinspo Ardennen
De Ninglinspo wandeling, foto: Nanda Raaphorst

4. De Heuvelrughike

Land: Nederland.

Met stip omhoog dit jaar, van plaats zestien naar een topklassering bij de eerste vier. Deze doorgaande route over de hele beboste en golvende heuvelrug is nog niet zo heel oud, maar wint ieder jaar fors aan populariteit. De Heuvelrughike verbindt het Noord-Hollandse Gooi in vijf dagen lopen aan de Utrechtse Grebbeberg met machtige blik op de traag stromende Nederrrijn. En hoewel de bewoonde wereld in dit deel van Nederland nooit heel ver weg is, merk je daar nauwelijks iets van. Waar je wel iets van merkt: heuveltoppen en heidevelden, bossen, stuifduinen, tabaksschuren, de Heksenmuts en fijne dorpjes en stadjes. Dit is Nederland op z’n mooist! De 92 km lange route is overigens ook prima op te delen in losse etappes; begin- en eindpunt zijn altijd goed met het ov bereikbaar.

Image
Heuvelrughike
De Heuvelrughike, foto: Erik Moll

5. El Caminito del Rey in Andalusië

Land: Spanje. 

Natuurlijk is de Caminito del Rey geen echte wandelroute, maar een voor toeristen aangelegd ‘pad’ hoog boven de Desfiladero de los Gaitanes-kloof. Ooit was het ‘koningspaadje’ (het pad werd in 1929 door Koning Alfons XIII gelopen) een spectaculaire, onofficiële Via Ferrata. Maar er kwamen ieder jaar toch net iets te veel klimmers (en domoren) om het leven en de route werd gesloten. Na een miljoenen kostende opknapbeurt is het nu een uitermate veilige route van 7,7 km die met honderden anderen tegelijk wordt gelopen. Spannend is het niet meer, wel prachtig en soms zelfs adembenemend. Ga vroeg in de ochtend of juist laat in de middag, dan heb je het gevoel dat je alleen over de Caminito del Rey loopt. Tip: in de buurt loopt ook nog een echte Via Ferrata. En daar klim je bijna alleen! 

Image
Caminito del Rey
El Caminito del Rey, foto: Lisa Kroon

6. De Schluchtensteig in het Zwarte Woud

Land: Duitsland.

Het Zwarte Woud te aangeharkt en te ‘knus’? Dan ken je de Schluchtensteig nog niet. Deze 118 km lange route laat een ruige, ongetemde kant zien van dit Duitse middelgebergte. Ronduit spectaculair is de etappe door de Wutachschlucht met ladders, trappen, bruggen, kabels, stroomversnellingen en watervallen. En baarden van mos waar je een douche onder zou kunnen nemen. Kunnen…De ‘steig’ is niet lastig, wel avontuurlijk, zéker ook met kinderen. Het is overigens niet alleen maar schlucht wat de koekoeksklok slaat, maar biedt ook frisgroene dalen, gezellige dorpjes en (bij helder weer!) een verpletterend uitzicht op de Alpen. De bewegwijzering? Pünktlich uiteraard!

Image
Schluchtensteig
Foto: Schluchtensteig - www.schluchtensteig.de

7. De Wicklow Way

Land: Ierland.

Je komt nergens hoger dan 725 meter, maar wie denkt dat de Wicklow Way een walk in the park is, komt bedrogen uit. Over een traject van 127 kilometer, dat je aflegt in een dag of zeven, overbrug je 3200 meter hoogteverschil. De wandeling door de Dublin Mountains en Wicklow Mountains kenmerkt zich vooral door een stop in de bijzondere kloosterstad Glendalough, de historische vallei van Glenmalure en de heuvels van Ballygobban, Sheilstown, Slieveroe, Ballycumber en Garrynoe. De echte wandelveelvraat herkent de Wicklow Way ongetwijfeld als startpunt van de E8, de Europese wandelroute die van Ierland dwars door Europa helemaal doorloopt tot in Turkije.

8. Dolomiti Palaronda Trek

Land: Italië

Zwaar, uitputtend en vooral: overweldigend mooi. De Dolomiti Palaronda Trek voert door een ruig gedeelte van de Dolomieten, maar is tóch toegankelijk voor iedereen. Mits je over een goede conditie beschikt dan, want tussen het genieten van de fabuleuze vergezichten door, is het bij tijd en wijlen toch ook echt flink afzien. Deze vierdaagse wandeling is de hoogste nieuwe binnenkomer in dit jaarlijstje. "In dit surrealistische landschap steken de rotsige, rauwe pieken, waar de Dolomieten bekend om staan, af tegen de blauwe lucht. We worden bijna verblind door de lichtgrijze rotsen om ons heen, waar de zon uitbundig op schijnt", schrijft Elly Molenaar in haar reisverslag. Meer aansporing om 'm zelf te gaan lopen heb je niet nodig, toch? 

Image
Palaronda Trek Dolomieten
De Dolomiti Palaronda Trek, foto: Elly Molenaar

9. De GR-20 op Corsica

Land: Frankrijk 

Hij staat bekend als de koning van alle Grande Randonnées: de GR-20 op het Franse eiland Corsica. Vooral het noordelijke deel (de GR-20 Nord) is bijzonder zwaar met grote hoogteverschillen, technische obstakels als ladders en kettingen en chagrijnige cafébazen die de deur dichtsmijten als je om een kop koffie vraagt. Maar wát een tocht, deze noordelijke 90 km die normaal in tien dagen wordt afgelegd. Langs de Cirque de la Solitude, de Brèche de Capitello en de Pointe des Éboulis waar tot in het voorjaar sneeuw kan liggen. De hutten zijn veelal primitief (en zo druk dat je soms naar een gammele tent wordt verwezen), het eten eenvoudig maar de maquis geurt en ergens in de diepte knettert een brommertje door de avondstilte. Andere hoogtepunten: het nostalgische Hôtel Monte d’Oro, in het ijskoude water springen vanaf de Pont de Tolla én de Paglia Orba, de ‘Matterhorn van Corsica’. 

10. Huttentocht in de Schladminger Tauern

Land: Oostenrijk 

Beken, watervallen, riviertjes en bergmeren. Honderden bergmeren. Wie van water (en bergen!) houdt, moet in de Schladminger Tauern zijn, ingeklemd tussen het Dachsteinmassief in het noorden en de Niedere Tauern in het zuiden. De Schladminger-Tauern-Höhenweg, op de grens van de deelstaten Stiermarken en Salzburger Land, kronkelt en wervelt in vijf dagen tijd langs al dat water. De Schladminger Tauern zijn klein, maar ruig en schilderachtig tegelijk. Onderweg wordt er geslapen in eeuwenoude, knusse hutten. Begin- en eindpunt van de route vormt Schladming. Vooral bekend als wintersportoord maar in de zomer is het een decor voor het Mid Europe Festival en kun je luisteren naar harmonieorkesten en brassbands. 

Image
Schladminger Tauern
Huttentocht in de Schladminger Tauern, foto: Elly Molenaar

11. De GR34 in Bretagne: Sentier des Douaniers

Land: Frankrijk 

Meer dan 2000 kilometer lang volgt deze route de Bretonse kustlijn, van de befaamde Mont Saint Michel tot aan de brug van Saint-Nazaire. Deze publiekslieveling – de Fransen verkozen de GR-34 tot hun favoriete Grande Randonnée – kent een lange en woelige geschiedenis. De naam Sentier des Douaniers duidt op taakbewuste douaniers die het pad tot halverwege de 20e eeuw gebruikten tijdens hun patrouilles om smokkelwaar te onderscheppen en het plunderen van scheepswrakken te voorkomen. Anno 2024 staan de zaken er anders voor. Je wandelt hier onder meer langs de adembenemende Roze Granietkust van Bretagne en spectaculair gestapelde rotsen met klinkende namen als ‘de stapel pannenkoeken’, ‘de heks’ en ‘de champignon’. En, hoe kan het ook anders, dromerige stadjes. Amusez-vous bien!   

12. Hermannshöhen in het Teutoburgerwald

Land: Duitsland. 

Ieder land heeft zijn klassiekers en in Duitsland is de dat de Hermannshöhen. Deze fraaie bergkamweg ligt ook nog eens op een steenworp van de Nederlandse grens en is dus prima te doen voor een weekend. De Hermannshöhen bestaat uit twee wandelroutes die in totaal 220 prachtige grillige rotskilometers, gekruid met mooie uitzichten, aan elkaar rijgen. Stedenschoon is er ook; Tecklenburg bijvoorbeeld met z’n schilderachtige oude binnenstad met haar kromme straatjes, gezellige marktplein en stoere burcht. En 'peperkoekstad' Borgholzhausen en…afijn, reken op 11 tot 13 etappes als je hem in één keer loopt. De naam Hermannshöhen? Dat mag je zelf gaan ontdekken: ten zuiden van Detmold staat een niet te missen monumentaal standbeeld (ooit het hoogste van de westelijke wereld!). 

Image
Hermannshohe Teutoburgerwald
De Hermannshöhe in het Teutoburgerwald, foto: Carlijn Keukens

13. Huttentocht in de Vallée de la Clarée

Landen: Frankrijk, Italië.

Vrijwel onbekend in Nederland, maar zeer geliefd bij de Fransen: de Vallée de la Clarée. De Clarée is een rivier die zich door een breed dal meandert en dan aan het einde overgaat in kale bergwanden: de Cerces. Dit is een Dolomietenachtig (want kalk) gebergte met beslist geen kinderachtige toppen die tot ruim 3200 meter de hemel inprikken. Waarom zou je hier gaan wandelen? De grote landschappelijke contrasten, het levendige dorp Névache, de leuke berghutten en de chocolat au génépy die alleen te koop is bij Chocolaterie Neva Montagn’art in Plampinet en nergens anders. De Tour de la Clarée is een afwisselende vierdaagse route die dwars door het wilde hart van de Cerces loopt.

14. Escapardenne Eisleck Trail

Land: Luxemburg, België

De Escapardenne Eisleck Trail in de Luxemburgse en Belgische Ardennen verrast met een bonte mix van wilde valleien, ongerepte natuurgebieden, oude karakterdorpen en historisch erfgoed. Voeg daarbij de uitmuntende infrastructuur en het verbaast amper dat deze grensoverschrijdende wandelroute door de Ardennen als eerste wandelroute in de Benelux is gecertificeerd als Leading Quality Trail. De etappes, vijf in totaal, variëren van 17 tot 25 kilometer per dag en zijn in de regel goed te doen.  

Image
Escapardenne Eisleck Trail
Escapardenne Eisleck Trail, foto: Alfonso Salgueiro

15. Huttentocht in de Karwendel

Land: Oostenrijk.

In het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk kun je geweldige huttentochten maken. Kort, lang, zwaar en ‘makkelijk’. De steile kalkwanden van het Karwendelgebergte vragen om ontzag, maar om de hoek is er altijd een frisgroene vallei en een alm waar de koeienbellen zachtjes tinkelen en er uiteraard Österreichische Hausmannskost op de menukaart staat. Overnachten doe je op plekken als de Falkenhütte, Karwendelhaus en Lamsenjochhütte. Geklommen en geklauterd wordt er langs en over de Lalidererwände, Grosse Ahornboden en Vomperloch. En naar de top van de Birkkarspitze uiteraard, ‘slechts’ 2749 meter hoog, maar van een indrukwekkende ruigheid. In het beschreven verhaal geen makkelijk tocht, maar wel een om nooit te vergeten.

Image
Wandelen in het Karwendelgebergte
Huttentocht in de Karwendel

16. Sallandse Toppentocht

Land: Nederland 

Wandelen over heuvels en toppen in Nederland, dan denk je snel aan zuidelijk Limburg. De Sallandse Toppentocht in Overijssel bewijst dat het ook in andere delen van ons land goed toeven is voor de wandelaar met ambities die verder reiken dan vlakke stroken. De Sallandse Heuvelrug bestaat uit bos- en heuvellandschap dat tot wel 75 meter de hoogte in gaat. Jan Mark Moquette zette er eind 2021 een route uit die inmiddels tot de blikvangers van Op Pad is gaan horen. Niet zelden kwamen we in Holten en omgeving gelijkgestemden tegen die zich in het zweet werkten op deze prachtroute - al zeggen we het zelf. Ben je er klaar voor om de twintig toppen met fraaie namen als ‘Grote Koningsbelt’, ‘Stoepaars’ ‘Mekkelink’ en ‘Besthmenerberg’ te snellen?

17. De Edelherttrail

Land: Nederland. 

Wat een geweldig idee om Nederland tot over de Duitse grens te beleven door de ogen van een edelhert. Want dat is het idee achter de Edelhertrail, een route van maar liefst 440 km die in zo’n 22 etappes wordt afgelegd. Als je hem in één keer zou lopen dan, wat helemaal niet nodig is want alle begin- en eindpunten zijn met het ov bereikbaar. Net als het edelhert (of damhert) doorkruisen we tijdens deze route heidevelden en bossen, steken we rivieren over, wandelen we door uiterwaarden en volgen we voor kleine paadjes. Bewegwijzerd is de Edelherttrail niet, maar via de app 'SNP Routes' kun je de hele route probleemloos volgen. Onderweg krijg je dankzij zogenaamde POI’s zinnige informatie over de vele barrières die de wandelaar niet maar het edelhert wél tegenkomt. Harderwijk aan de rand van de Oostvaardersplassen vormt het beginpunt, de finishvlag hangt in Monschau in de Duitse Eifel. Een gebied waar het edelhert zich overigens wel vrij kan bewegen... 

Image
De Edelherttrail
De Edelherttrail, foto: Roy Zonnenberg

18. De Bärentrek

Land: Zwitserland.

De Bärentrek, van oost naar west door het Berner Oberland, gaat vlak langs vergletsjerde reuzenbergen, maar doet ook historische plaatsen aan waar de nostalgie uit de begintijd van het toerisme is terug te vinden. Onderweg veel beroemde vierduizenders zoals Mönch, Jungfrau, Finsteraarhorn en Aletschhorn. In acht dagen is de Bärentrek gewoonlijk te doen, 132 km lang. Over goed begaanbare wandelwegen, bergpaden en paadjes. Halverwege geen zin meer? Bijna iedere dag vind je een aansluiting op het openbaar vervoer. De naam ten slotte heeft niets met beren te maken. Of het moet Hotel Bären op de laatste dag zijn. Van harte aanbevolen overigens!

Image
Zwitserland Berner Oberland wandelen
De Bärentrek in het Berner Oberland

19. Huttentocht in het Rätikon

Land: Oostenrijk.

Het Rätikon in het westelijk gelegen Bundesland Vorarlberg is een verrukkelijk hooggebergte voor zowel beginners als ervaren bergwandelaars. De hutten liggen niet te gek ver van elkaar en wat is er mooier dan om voor het eerst van je leven de Schesaplana (net geen 3000 meter….) of de Brandner Wildberg te beklimmen. Of te slapen in de Totalphütte of Oberzalimhütte. Zwitserland en Liechtenstein zijn binnen handbereik en wie deze vijfdaagse tocht een internationaal karakter wil meegeven, tipt deze landen eenvoudig even aan. Of pakken er zelfs een nachtje in een hut mee. Vergeten we nog wat? Ja, de olijk tinkelende koeienbellen, altijd fluitende Mürmeltiere, reutelende beekjes en bruisende watervallen. Wat het gebied meteen ook zeer geschikt maakt voor gezinnen met kinderen!

Image
Huttentocht Rätikon
Huttentocht in het Rätikon, foto: Erika Tippelreiter

20. De Peter Habeler Runde in het Zillertal

Land: Oostenrijk.

Terecht dat Oostenrijk zijn grootste klimmer aller tijden (nee, Reinhold Messner is toch echt een Italiaan...) eerde met een eigen prachtige bergronde. Rondom de Olperer (3476 m) en vanaf Mayrhofen, de plek waar Habeler, kind van het Zillertal, werd geboren. Voor de 56,5 km zijn gewoonlijk zes of zeven dagen nodig, 3 tot 7 uur lopen per dag. Overnachten doe je in zes hutten, van Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse Alpenverenigingen. Italiaanse? Ja, want je slaapt ook in de op 2693 meter hoogte gelegen Europa Hütte waar de grens van Oostenrijk en Italië dwars door de gelagkamer loopt!

21. De Mullerthal Trail

Land: Luxemburg.

Indrukwekkende rotswanden, opeengepakte bossen, grotten, spelonken, dartelende stroompjes: geen wonder dat de regio Mullerthal ook wel ‘Klein-Zwitserland’ wordt genoemd. De heerlijk slingerende paden lopen vooral onder dichte bladerdaken, want afgezien van wat verbindingsstukjes over open terrein is het lopen van de Mullerthal Trail een schaduwrijke aangelegenheid. Wie de route in de warmere maanden van het jaar loopt hoeft dan ook niet bang te zijn voor een zonnesteek, ook al omdat de steile wanden van de hoge zandsteenformaties als extra koelelement fungeren. Reisjournalist Dirk Wijnand de Jong liep de route dit jaar namens Op Pad en concludeerde: "Dit vriendelijke en vreedzaam ogende bos schreeuwt erom om verkend te worden!"

Image
Mullerthal Trail
De Mullerthal Trail, foto: Dirk Wijnand de Jong

22. Huttentocht Kesch Trek

Land: Zwitserland.

Zonnig Graubünden, het dunstbevolkste kanton van Zwitserland, is het decor van de Kesch Trek, waarin de vergezichten worden geschilderd door bergen met aanduidingen als Piz Palpuogna, Piz Porchabella, Piz Griatschoula. Nóg mooier dan deze benamingen is de trek zelf, die hoog door de Zwitserse Alpen loopt. Logeren doe je hier in hutten die ver boven de boomgrens liggen. Andere smaakvolle ingrediënten van deze zevendaagsde wandeling: steenbokken, alpenmarmotten, schilderachtige Walliser nederzettingen en overweldigende bergpanorama’s. Wat hier wel ontbreekt? Nou, wifi bijvoorbeeld. Daar zijn ze niet zo van boven de 2.500 meter en dat is maar goed ook. Liken, commenten en swipen komt later wel weer en wij beloven je alvast dat je al die nieuwerwetsheid geen halve seconde zal missen.

23. De West Highland Way

Land: Schotland.

De beroemdste langeafstandswandeling van Schotland schotelt je als loper een prachtige dwarsdoorsnede van de Schotse natuur en cultuur voor: glooiend heuvelland rond bruisend Glasgow en verlaten wildernis en ruige bergen diep in de Highlands. Al wandelend tussen lochs en glens passeer je kasteelruïnes en slagvelden van weleer, waar clans ooit hun onderlinge vetes beslechtten. Hongerige liefhebbers van curieuze culinariteiten komen hier aan hun trekken met haggis (orgaanvlees in schapenmaag), dat ook in gefrituurde vorm (fritters) gretig aftrek vindt bij de lokale bevolking. Pro-tip: wegspoelen met whisky – zonder ‘e’! – is een goed idee. Misschien zelfs wel met meerdere glaasjes.  

Image
West Coast Highland Way
De West Highland Way in Schotland

24. Huttentocht Venediger Lasörling Hohenweg

Land: Oostenrijk.

De Lasörling Hohenweg kent meerdere varianten, maar voor wie nog niet zo heel veel ervaring heeft én kinderen mee wil nemen is de zesdaagse doorsteek een uitstekende start. Zin in meer? De Lasörling Höhenweg heeft nog een uitdagender broertje: de Virgentaler Höhenweg. Heerlijk wandelen zonder al te gekke zaken, maar wel met uitzicht op de giganten Grossvenediger en Grossglockner. En met zwemmeertjes, Apfelstrudel, Murmeltiere en zelfs een speeltuin achter de hut; kinderen willen nooit meer iets anders. De officiële route, bekend als Venediger-Lasöring Höhenweg, is negen dagen lang en vraagt om een serieuze voorbereiding.

25. Huttentocht Stubaier Höhenweg

Land: Oostenrijk.

Het was de eerste huttentocht voor Elly Molenaar, maar ze was volledig om. Want wie alleen dagtochten maakt en nooit op een hut blijft overnachten, ziet ook de zon niet ondergaan achter de hoge toppen. En wandelt in de vroege ochtend niet alleen door een betoverend landschap. Ze komt er ook achter dat de naam ‘berghut’ de lading niet dekt, maar gemoedelijke berghotels beter klinken. Mürmeltiere, Kaisersmarren, het is dan nog allemaal nieuw. Oh ja, de hele Stubaier Höhenweg is zeven dagen lang met begin en eind in Neustift. Wie hem helemaal loopt (80 km, 6000 hoogtemeters) heeft sterke benen en een lange adem nodig.

Image
Stubaier Höhenweg huttentocht wandelen
De Stubaier Höhenweg

En de rest, de 26-100 populairste

Niet uitgebreid beschreven maar als lijst volgen hier de overige 75 wandelroutes, met link naar meer inspiratie en informatie: