icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tauernradweg
Routes

De 13 mooiste fietsroutes langs rivieren

  • 29 juni 2022
  • Door: Kees Lucassen
  • Fotografie: Ruben Drenth & Kees Lucassen

Rivieren stromen bergaf, fietsroutes richting monding dus ook. Ze zijn vlak of dalen, dé reden waarom veel fietsers graag een route met de stroom mee trappen (en andere juist graag richting bron). Maar… niet te hoeven klimmen is zelden de enige reden om voor een route langs de Donau, Loire of Rijn te kiezen. Wie een rivier volgt, komt op tal van bijzondere plekken, uit vele eeuwen. Historische steden, kastelen, oude herbergen en bruggen, naast wijngaarden, sluizen en veerpontjes. Kortom: rivieren vertellen een verhaal! Fietsroute-expert Kees Lucassen heeft de dertien mooiste fietsroutes langs rivieren voor je op een rij gezet.

1) Donauradweg

Duitsland, Oostenrijk (en verder)

Van alle rivier-fietsroutes is de Donauradweg waarschijnlijk de bekendste. En dan vooral het Oostenrijkse deel, slingerend tussen de rivier en hoge rotswanden, tussen Passau en Wenen (320 km), en via bekoorlijke barokstadjes als Grein, Melk en Krems. Toch mag ook het Duitse deel (609 km) er zijn, vanaf de bron in het Zwarte Woud naar Passau. Langs sprookjeskastelen, vakwerkdorpjes, kalksteenkliffen, talrijke monumenten en - echt waar - het Walhalla. Of − tip voor de ware avonturier − volg de Donau vanaf Wenen via Boedapest (340 km) en Belgrado (570 km) naar de Zwarte Zee (1400 km) m.b.v. 3 gidsjes van Bikeline.

Image
Donauradweg
De Donau
Image
Langs de Donau
Langs de Duitse Donau

2) Maasfietsroute

Frankrijk, België, Nederland

De Maasfietsroute − alias ‘La Meuse à Velo’ of ‘Eurovélo 19’ – is ruim 1.000 kilometer lang, in twee richtingen bewegwijzerd, en vrij vlak, dus niet zwaar. Vanaf de bron in Frankrijk, bij het stadje Langrès, fiets je tot aan de monding bij Hoek van Holland. En behalve oud Langrès zelf, ommuurd & welgelegen, zie je dan ook nog de jonge Maas, nauwelijks een fietswiel breed, petieterige dorpjes, het geboortehuis van Jeanne d’Arc en de minder jonge Maas, dik 40 meter breed. Plus: steden als Verdun, Charleville-Mézières, Dinant en Namen, rijk aan citadellen, kathedralen, warme bakkers en fijne cafés. Terug in Nederland wacht er dan nog 480 kilometer Maas, met Maastricht & Maasheggen, Ravenstein & Woudrichem, veerpontjes & vergezichten en het Heilig Bruurke en Kapsalon Anja.

Image
Dinant aan de Maas
Dinant aan de Maas

3) La Loire à Vélo

Frankrijk

La Loire à Vélo is een bewegwijzerde fietsroute, 900 kilometer lang en met nauwelijks zware klimmetjes. En zeg je Loire, dan zeg je kastelen. Wie hier fietst, zal echter nog veel meer zien (én proeven). Enkel de 300 kilometer tussen Tours en Nantes zijn al goed voor historische topsteden, dito dorpjes, wuivende korenvelden, zingende wielewalen en elke dag een tongstrelend ‘menu du jour’ onder een oude plataan. Maar we geven het toe, dat Château d’Azay-le-Rideau en het slot van Saumur gaan we écht nooit meer vergeten.

Image
Tours
Tours

4) Drauradweg

Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië

Een route langs de Drau-rivier, 540 kilometer lang, die begint bij het Italiaanse Dobbiaco/Toblach en eindigt in Kroatië, maar toch vooral door het zonnige zuiden van Oostenrijk voert. Met ontelbare zon- en korenbloemen links en rechts van de Drauradweg, naast twinkelende meren met water van Trinkwasserqualität. Plus: tal van veerpontjes, gastvrije pastelsteden als Spittal & Villach, het Rosental & het Jauntal, en gemütliche Gaststätten, goed voor Kaffee mit Strudel of een Forelle vom Grill.
 

Image
Drauradweg
Drauradweg

5) Weserradweg

Duitsland

De Weserradweg (523 km) volgt de Weser van Münden (beschermd stadsgezicht) in het Weserbergland tot aan aan de Waddenzee (werelderfgoed). Dwars door Duitsland en tegelijk over de Märchenstrasse (sprookjesroute). Want ja, die kleine, verkeersluwe weggetjes, talloze veerpontjes en vlakke fietspaden voeren je niet alleen door hoogbejaarde vakwerkstadjes en langs burchten en kloosters (zoals de abdij van Corvey, werelderfgoed), maar evenzo langs de plekken waar Assepoester, de Rattenvanger van Hamelen, de Bremer Straatmuzikanten en vele kaboutertjes vandaan komen. Pas wel op, ook het Duivelsmoeras ligt op de route.

6) Etschradweg/Ciclovia Adige

Noord-Italië

Na de Po is de Adige (410 km) de langste rivier van Italië. Hij ontspringt in Oostenrijk, vlakbij de Reschenpass/Passo di Resia (1455 m), om dan meteen door het Italiaanse − maar Duitstalige − Zuid-Tirol en Trentino richting Verona te stromen, en hierna in de Adriatische Zee te verdwijnen. En al bij Nauders in Oostenrijk loopt de Etschradweg langs de rivier, een gründlich geasfalteerd en gemarkeerd fietspad. Langs de Reschensee (waar het torentje van een verdronken kerk uit het water steekt), tussen ontelbare appelbomen en wijnstokken, en door Merano, Bolzano en Trento (steden met piazzi, pallazzi, pizza & gelato). Tip: wie na 220 kilometer in Rovereto van de route afwijkt en het San Giovanni-pasje (287 m) bedwingt, ziet het Lago di Garda onder zich schitteren, het grootste meer van Italië.

Image
Aldige
De nog jonge Aldige
Image
Gardameer
Lago di Garda

7) Moselradweg

Duitsland

De 251 kilometer lange Moselradweg volgt de kronkels van de Moezel, vanuit Luxemburg tot bij Koblenz in Duitsland, waar de rivier in de Rijn verdwijnt. Terwijl je zelf over vrijwel vlakke landweggetjes en jaagpaden fietst, zorgen de vele bochten en steile bergen voor spectaculaire uitzichten. Na Trier, Duitslands oudste stad, rijg je wijndorp aan wijndorp, tussen bergflanken vol ranken, felgroen in de lente, roodgeel in de herfst. En dan zijn er nog 1001 bezienswaardigheden uit vele eeuwen, zoals de middeleeuwse burcht van Cochem en het Jugendstil-stadje Traben-Trarbach. Tip: de wijnfeesten zijn in augustus en september.

Image
Moselradweg
De Moezel (foto: Shutterstock)

8) Elberadweg

Tsjechië, Duitsland

Diep in Tsjechië, in het Reuzengebergte, ontspringt de Elbe, om dik duizend kilometer verderop, bij het Duitse Cuxhaven, in de Noordzee te verdwijnen. En langs de rivier ligt de Elberadweg, een route waarop reisorganisatie SNP maar liefst twéé fietsreizen heeft uitgezet. Ik kan u verzekeren, dat doen ze alleen bij écht mooie routes. De eerste reis voert van de bron naar Praag, via burchten, bastions en het Boheems stedenschoon (google maar eens Hradec Králové of Pardubice). En eentje van Praag naar het Duitse Dresden, de herrezen barokstad, via het grillige Elbezandsteengebergte. Wie hierna verder door Duitsland fietst, ziet dan ook nog porseleinstad Meißen, Lutherstadt Wittenberg, übervielseitig Hamburg und vieles mehr.

Image
Op de fiets door Praag
Praag

9) Tauernradweg

Oostenrijk

Midden in de Oostenrijkse Alpen schitteren de Hohe Tauern, een nationaal park annex bergmassief. Is daarom de 310 kilometer lange Tauernradweg ook een pittige route? Welnee, hij is zelfs geschikt om met kinderen te fietsen. Vanaf het startpunt, de woest brullende Krimmler watervallen (1067 m hoog), daal je over verkeersluwe wegen en fietspaden naar Passau (312 m hoog), dat net over de grens in Duitsland ligt. Onderweg volg je 3 fonkelende rivieren (de Salzach, de Saalach en de Inn), kom je door Salzburg (Mozart-& festivalstad) en geniet je van Alpenzicht, Apfelstrudel en een karafje Grüner Veltliner.

Image
Salzburg
Salzburg

10) Rheinradweg

Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland

De 1.233 kilometer lange Rijn-fietsroute (oftewel EuroVelo 15), volgt de Rijn vanaf de bron, hoog in de Alpen bij de Oberalppas (2046 m), tot aan de monding bij Hoek van Holland. Wie de hele route fietst, reist door Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Vanaf Bazel is de route geschikt voor beginnende fietsreizigers en/of gezinnen met kinderen, die vervolgens veel moois gaan zien. Zoals wijnstreek Markgräflerland, de kathedraal van Speyer en het romantische Rijndal (65 kilometer werelderfgoed, met vele sprookjeskastelen, de Drakenrots en de Lorelei). Plus: het stedenschoon van plaatsen groot en klein (zoals Bacharach, Koblenz en Xanten) en tal van natuurgebieden. Terug in Nederland volgen dan nog de Gelderse Poort, Nationaal Park De Biesbosch, de molens van Kinderdijk en de havens van Rotterdam.

Image
De Rheinfall bij Schaffhausen
De Rheinfall bij Schaffhausen
Image
De bron van de Rijn
De bron van de Rijn

11) ViaRhona

Zwitserland, Frankrijk

Vlakbij de Zwitserse Furka-pas (2431 m), niet ver van de bron van de Rijn, ontspringt ook de Rhône. Maar deze rivier eindigt in de Middellandse Zee. De Rhône-Route (350 km) volgt de wilde vloed door Zwitserland, tot onder de palmen van Genève, welgelegen aan het gelijknamige meer. En startplaats van de ViaRhona, de route die de rivier door Frankrijk volgt. Keurig bewegwijzerd, na Lyon vrijwel vlak en goed voor zowel alpenpanorama’s als wijnheuvels, lavendelvelden, antieke theaters, olijfboomgaarden en historische steden met topterrasjes, zoals Lyon (hoofdstad van de haute-cuisine), Valence, Montélimar, Orange en Avignon. ‘Et oui, c'est beau!’

Image
Het Romeinse theater van Orange
Het Romeinse theater van Orange

12) Havelradweg

Duitsland

De Havelradweg (bewegwijzerd & vrijwel vlak) kronkelt door wat ooit Oost-Duitsland was, de Havel-rivier volgend. Van de bron in Mecklenburg-Vorpommern tot waar hij 432 kilometer verder − bij Wittemberge, in de Elbe verdwijnt. Vele Holländer fietsen echter tegen de stroom in. Eerst volgen ze de Europa Radweg 1, van Arnhem naar Wittemberg (636 km), om vervolgens vanaf hier via de Havelradweg naar Berlijn te trappen. Tussen spiegelende meren en via stokoude stadjes als Havelberg, Brandenburg en Werder. Plus: Potsdam, ooit het hart van Pruisen, met zowel protserige paleizen (werelderfgoed) als een Hollandse wijk uit de 18e eeuw. En dan moet Berlijn nog komen.

Image
Fietsen in Berlijn
De Fernsehturm bij Alexanderplatz in Berlijn (foto: Canva)

13) Langs de Taag

Spanje, Portugal

De Taag (Tajo in ‘t Spaans en Tejo in ’t Portugees) is 1007 kilometer lang en daarmee de langste río van het Iberisch schiereiland. Vanaf de bron, 1593 meter hoog in de Sierra de Albarracín, loopt de rivier via monumentenstad Toledo (werelderfgoed, met de middeleeuwse San Martín-brug) naar Alcántara (met een Romeinse brug, ruim 1900 jaar oud). Vanaf hier is de Taag 47 kilometer lang de grens tussen Spanje en Portugal. Pas bij Santarém, zo’n 70 kilometer voor Lissabon, is het water bevaarbaar. Via de Ponte Vasco da Gama (Europa’s langste brug) stroomt de rivier dan langs het centro de Lisboa om vervolgens in de Atlantische Oceaan te verdwijnen. Voor zover Op Pad weet is er géén fietsroute langs de Taag, wat voor sommige fietsers een uitstekende reden is om er zelf eentje uit te stippelen. Reken op diverse natuurparken, knalblauwe stuwmeren, wonderlijke wildkampeerplekjes, stoffige pueblos, een spuuglelijke kerncentrale, sterke bica (geen fiets, maar koffie) en een verrukkelijke wereldstad.

Image
Toledo
Toledo
Image
De bron van de Taag
De bron van de Taag

De 25 populairste fietsroutes van Europa

Bekijk ook de 25 populairste fietsroutes van Europa.

Lees het artikel
Image
Tauern-Radweg: fluitend fietsen met bergzicht