De Tauern Radweg is vernoemd naar de Hoge Tauern, een indrukwekkend gebergte middenin de centrale Alpen in Oostenrijk. De aftrap van de Tauernradweg is op 1067 meter hoogte in het bergdorpje Krimml, waar je de beroemde watervallen van Krimml vindt. Hoger dan dit punt brengt de fietsroute niet, en klimmen is er nauwelijks bij, integendeel. In een heerlijk relaxt ritme fiets je naar Passau, 750 meter lager gelegen dan Krimml. Tip: wie in Passau nog tijd en zin heeft knoopt er de vierdaagse Donau Radweg naar Wenen aan vast. Wint de Tauern Radweg het qua landschap, langs de Donau Radweg zijn de bezienswaardigheden misschien iets indrukwekkender. Het allermooist is dus de combinatie.
Activiteit: Fietsen
Land: Oostenrijk
Gebied: Salzburgerland
De fietstocht: Tauern Radweg, van Krimml (O) naar Passau (D), 320 km
Zwaarte: Licht (meestal) tot middelzwaar (soms). Tussen start en eindpunt daal je 750 m.
Navigatie: Markering en Bikeline-routegids Tauern Radweg.
Beste tijd: April/mei - september/oktober.
Vervoer: Trein Utrecht - Krimml (startpunt), ca 12 uur reizen (fiets mee minimaal 19 uur). Passau (eindpunt) - Utrecht, ca 8 uur (met fiets minimaal 12 uur), deutschebahn.de.
Overnachten: Hotelletjes. Adressen in Bikeline-gids.
Reisverhaal: lees het hier.
De 320 kilometer lange Tauern Radweg tussen Krimml (Oostenrijk) en Passau (Duitsland). De naam van de fietsroute is misleidend: het is geen bergtocht, integendeel, de Hoge Tauern vormen slechts de aftrap (1067 meter, Krimml) van een verder eenvoudige route. Hij voert namelijk langs de oevers van de Salzach, de Saalach en de Inn. Deze rivieren verbinden Salzburg, Hallein en Passau met elkaar; steden die schatrijk werden door de handel in zout dat over het water werd vervoerd.
Licht (overwegend) tot middelzwaar (heel soms). Tussen Lend - Schwarzach (traject 2) enkele venijnige klimmetjes kort na elkaar. Ook later op de route af en toe even kort en steil klimmen, maar het vormt de uitzondering op de regel. Tussen start- en eindpunt daal je 750 m.
Routebordjes + fietsgids Bikeline Tauern-Radweg van uitgeverij Esterbauer. De route is goed bewegwijzerd, in twee richtingen. Meestal als Tauern-Radweg. Een kort traject als R3.
Gebruikte fietskaart: Handig is een overzichtskaart, bijvoorbeeld die van Freytag & Berndt, Land Salzburg | Landkammergut, 1:200.000
Gebruikte fietsgids: Bikeline Tauern-Radweg van uitgeverij Esterbauer. Praktische fietsgids met detailkaarten, ingetekende route, informatie over overnachten en fietsenmakers, zwaarte, hoogteprofielen en bezienswaardigheden, veel tips! In spiraalbinding, Duits- of Engelstalig. Langs de Salzach, Saalach en Inn, lengte 310 km. Van Krimml naar Passau.
Mei tot en met oktober. En dat heeft alles te maken met het weer.
Trein Utrecht - Krimml (startpunt), ca 12 uur reizen. Fiets mee minimaal 14 uur. Passau (eindpunt) - Utrecht, ca 8 uur (met fiets minimaal 12 uur), Deutsche Bahn.
Tip: regel je reis met treinreiswinkel.nl. Zij kunnen de beste optie voor je boeken en hebben inzicht in uitgebreidste reismogelijkheden, ook voor de fiets.
In het fietsgidsje van de Tauern Radweg vind je lijsten met adressen, van jeugdhotels, pensions t/m boerderijen en B&B's. Wij sliepen op de volgende comfortabele adressen, met overal plek om de fiets overdekt te stallen:
Gids Salzburg, via VVV Salzburg
Gids Passau. Bel het toeristenbureau of kijk op de website
Geen zin om je fiets mee te nemen in de trein? Wij huurden de fiets bij OÖ Touristik. De fiets kan op een ander punt ingeleverd worden dan opgehaald, e.e.a. in overleg. Hier vind je ook andere fietsverhuurders.
Ook het Oostenrijkse Eurobike organiseert fietsverhuur, overnachtingen, bagagetransport, etc.
Transport van Salzburg (station) naar Krimml (startpunt Tauern Radweg) per taxi kost ca € 230,-. Info: Touristik Partner Oberkolfer
SNP biedt de Tauern Radweg aan als 7-daagse fietsvakantie langs hotels.
De wanden van de Hohe Tauern rijzen hoog op bij de start van de Tauern Radweg in Krimml, een uitgeslapen bergdorpje op 750 meter hoogte met sport-/outdoorwinkels en de hoogste waterval van Europa. Vanaf het dorpje daal je af door de bossen en rijd je het brede dal van de rivier de Salzach in, een zijtak van de Inn en vernoemd naar het zout dat er tot in de 18e eeuw over werd vervoerd. Indrukwekkende besneeuwde bergtoppen rondom. Via Neukirchen en Weyer kom je in Bramberg waar je in museum Bramberg (tip) ruim 500 mineralen en kristallen kunt bekijken die zijn gewonnen en gevonden in de Hoge Tauern. De grootste bergkristal (filmpje!) weegt 350 kilo.
Na Hollersbach voert de route bijna volledig vlak naar Mittersill, een wintersport-oord, met een druk plein vol terrassen. Een broodje als lunch? Nee, in Oostenrijk eet je tussen de middag warm, Tiroler Grötz (gebakken aardappels, spek, omelet) bijvoorbeeld, met een Weizenbier erbij. Ook een aanrader is museum Welten in Mittersill, over Nationaal Park Hohe Tauern. Langs de vlakke, rechttoe rechtaan route door Stuhlfelden, Uttendorf en Niedernsill - allemaal gelegen in de brede vallei langs de lindegroene rivier - is Jausenstation Dietlgut even vóór Hummersdorf een leuke onderbreking: een oud erf met boerderij, knalrode geraniums, wat picknicktafels met parasols. Je kunt hier Jausen eten, kleine koude lunchhapjes, zoals - ha! - en broodje kaas. Trouwens, de groet onderweg is 'servus'!
Voorbij Kaprun (met hoog tegen de berg het kasteel van Kaprun) splitst de route zich af: west langs het meer van Zell am See via Lofer naar Salzburg, of oost ervan via Hallein. Voor Saudi's is Zell am See het paradijs: het vele groen, het schitterende meer en de (Pinzgauer) bergen met eeuwige sneeuw - zo wordt het paradijs in de Koran beschreven.
De zwaarste etappe van de Tauern Radweg. Eerst kriskras door enkele dorpjes. Het eerste klimmetje voert bij Taxenbach naar de Kitzlochklamm (tip), een kolossale schacht in de rotsen, ontstaan door het eeuwenlange schuren van water. Houten trappen voeren steeds hoger en komen uit bij een memorial voor een klas schoolmeisjes die omkwam toen de hangbrug het begaf (1974). Vervolgens voert de route langs een drukke doorgaande weg hoog boven de Salzach. DAt duurt een tijdje totdat je de rivier oversteekt en op de rustige rechteroever van de Salzach belandt. Na Lend, een best mooie industriestad (aluminium), is het opnieuw steil klimmen, in etappes, naar een stuwmeertje met een vijfsterrenuitzicht op het Tennengebergte - een indrukwekkend kalkplateau, met ruige toppen, vele hoger dan 2000 meter. Ze liggen te ver om er last of lol van te hebben. Je fietst - op nog wat klimmetjes plus vaagheden in de route na (wat op de kaart St Johan in Bishopshofen heet staat in veld aangegeven als St Johan in Alpendorf) - heerlijk onderlangs de bergen naar Werfen. De stad is beroemd om de Liechtensteinklamm (ook zo'n indrukwekkende schacht, tip) en om Eisriesenwelt Werfen (tip). Diep onderin de zoutmijn zijn Keltische mummies gevonden, geconserveerd in het zout.
Werfen zelf is een prachtig gekleurd dorp met een middeleeuws, langgerekt marktplein. Fraai gelegen op een heuveltop ligt de burcht van Werfen waar vogelshows met gieren en valken gegeven worden. Dan volgen 17 kilometer langs de snelweg die flink stijgend over de Pass Lueg voert. Bij Golling rijd je een arena van bergen binnen gevolgd door nog enkele kilometers door romantisch boerenland. De dag eindigt in Hallein, stad van de zoutwinning, met als tips: het Kunstinsel in de Altstadt van Hallein, een kunstenaarswerkplaats in de oude zoutfabriek. Vlakbij ligt het Keltenmuseum (tip), een indrukwekkend en modern museum over de Kelten.
Vanaf Hallein is het niet ver naar Salzburg. Het fietst heerlijk, over een waterpas pad in de schaduw van bomen. We kiezen op een splitsing niet voor de route via Anif (langs 6 kastelen), maar voor rechtdoor zo snel mogelijk naar Salzburg. Bij de Karolinenbrug walst een toeristenboot op het snelstromende water van de Salzach. Hoog op de linkeroever torent Festung Hohensalzburg (1077), het oudste deel van de stad waar ooit ook het zout lag opgeslagen. Het is nog steeds bewoond, vooral door kunstenaars.
Salzburg, geboorteplaats van Mozart, is een sjieke, rijke stad. Je kunt er uren dwalen langs kathedralen en koffiehuizen (zie kader), maar veel sneller ging ons bloed stromen van de steden die na Oberndorf volgen: Tittmoning, Burghausen en - morgen - Braunau, Obernberg en Schärding. Schitterende steden waar de rijkdom vanaf spat. Met een centraal plein omgeven door hoge huizen met spiegelglad gestucte gevels in roomwit, perzikroze, vanillegeel of hemelsblauw. Vooral Burghausen maakt indruk, een prachtige benedenstad waarboven een burcht van 1043 meter lang zich uitstrekt. Voorbij de stad passeer je de plek waar het zeegroene gletsjerwater (Gletsjermilch) van de Salzach samenvloeit met het donkergroene water van de Inn. Wat volgt zijn de wetlands van de Inn. Fraai, stil, half land, half water, watervogels, riet. We slapen in Kirchdorf, Duitsland, op de linkeroever van de Inn.
Het is van Kirchdorf maar 4 kilometer naar Obernberg, maar behalve de regen zijn er meer redenen even in het Wörndle-haus in Obernberg te pauzeren. Voor koffie met huisgemaakte Most-Tascheln, gebak van deeg met cider en johannisbeerjam, en voor het pand zelf. De voormalige woning van de tolmeester - hij moet extreem rijk zijn geworden van de tol - is een meesterstuk van rococo-decoratie, zo heet het. Ook mooi is het dorp Schäding waar je in het Granietmuseum de foto's kunt zien van het hoogwater in 2013. Onverwacht snel steeg de Inn van 4 naar 10 meter. De stuwen en sluizen begaven het, de stadspoort slibde dicht door ronddobberende huisraad. Staand in kleine bootjes evacueerde de brandweer de bewoners.
In Passau - ook Drierivierenstad genoemd - stromen Donau, Inn en Ilz samen bij het Dreiflüsseeck en vormen vandaar de Donau. Passau bruist, er wonen twaalf duizend studenten en er zijn fantastische cafés, zoals het tikkeltje gedateerde café Der heilige Geist (tip voor wie van 'gutbürgerliche Speiβen' houdt als ree-ragout en Wiener schnitzel). Passau is eindpunt van de Tauern Radweg en startpunt van de Donau Radweg die in eveneens 320 kilometer naar Wenen voert.
Wist je dat..
Het land, en zeker de streek langs deze rivierenfietsroute, biedt mooie natuur en bijzondere cultuur met overal kans op ontmoeting met gelijkgestemden - ook mensen die houden van rust, ruimte, kwaliteit, ontspanning. Tip van het Oostenrijks verkeersbureau: 'Neem tijdens je reis door Oostenrijk tijd voor deze ontmoetingen, om uiteindelijk ook jezelf weer terug te vinden.'