Wandelen op Lesbos? De Grieken zelf doen het niet vaak, maar dat kunnen wij ze leren. 'Siga siga' (rustig aan) zeggen de Grieken , onthaasten is een levenskunst. Wandelen op Lesbos is genieten van olijfolie, ouzo en schapenkaas (en o ja, fraaie wandelpaden).
Lesbos is na Kreta het grootste eiland van Griekenland (1630 m² groot, ongeveer de provincie Utrecht). Lesbos ligt nog geen 10 kilometer van de Turkse kust. Het is nog een eiland waar het toerisme een bijrol vervult. De meeste inwoners leven een boerenbestaan en de belangrijkste bron van inkomsten zijn de 11 miljoen olijfbomen die het eiland rijk is. Daarnaast produceren de ouzo-distilleerderijen op Lesbos een groot deel van de Griekse ouzo. De 200.000 schapen en geiten op Lesbos zorgen voor melk voor de Griekse kaas (feta) en schapenyoghurt. Een ideaal eiland om op te warmen na je winterslaap, te wandelen en te genieten van de natuur.
Op Pad liep vier eenvoudige wandelingen op Lesbos vanuit standplaatsen Lisvori en Petra.
Vatera-Vrisa-Vatera (10,5 km, 140 m stijgen). Je begint deze tocht aan de zuidkust van Lesbos, in kustplaatsje Vatera. Vroeg in het seizoen een slaapdorp, in de zomer een levendige badplaats. Langs een rivier (veel vogels) wandel je over boerenpaden door olijfboomgaarden en klaproosvelden naar het dorpje Vrisa (prima lunchplek!). Na een korte klim over een heuvel zie je de zee weer en door dennenbossen daal je af naar de kust. Een prima wandeling om even in te komen.
Hotel Martina - Lisvori - Hotel Martina (12 km, 200 m stijgen). Door de oudste olijfboomgaarden van Lesbos wandel je over oude ezelspaden (kalderimia) om hoog naar het dorpje Lisvori. Hier vind je ook het kantoor Pandorra van de Sigrid van der Zee (auteur van Te Voet -gidsen), zij weet alles over het eiland dus loop zeker even binnen. Na Lisvori wandel je over asfalt (maar nauwelijks verkeer) naar beneden. Onderweg passeer je hete bronnen, anijsvelden en een ruïne, maar echt een mooi plekje is de kapel van de aartsengel onder een reusachtige boom. Via de kust van de baai van Kalloni loop je terug naar het hotel. Onderweg passeer je nog een haventje met twee prima restaurants Limanaki ('het haventje', goed) en Melvthemi ('mistral wind', beter vonden wij). Voor €30 eet je als een vorst.
Routetip: Wil je iets steviger wandelen, vanuit het dorpje Agiasos kun je naar de top van de Olympos (967 m) wandelen. Route bewegwijzerd.
Petri- Vafios vallei- Petri (10,5 km, 300 m stijgen). Bij de parkeerplaats vind je een bord met route informatie. Volg de routediamantjes en je verlaat Petri via de juiste weg. Het blijft onderweg opletten met alle schapenpaadjes die alle kanten op meanderen. Dit is een van de mooiere routes om te wandelen op Lesbos. Gevarieerd, landschappelijk afwisselend en je wandelt prachtig langs de flanken van heuvels.
Petra- Lafionas - Petra (12 km, 250 m stijgen). Vanuit kustplaats Petra slinger je de berg op naar Lafionas, een dorp waar niet veel tot niks gebeurd overdag. Daarna maak je een mooi rondje om de berg Roudi. Onderweg passeer je de restanten van het klooster Alexandros (niet heel bijzonder) en heb je fijne uitzichten op het noordoostelijke deel van de Egeïsche Zee. Aan het eind daal je weer af naar Petra door olijfboomgaarden en tuinderijen.
Tip: Vanuit Petra is het zeker de moeite om even naar het stadje Molivos te rijden en daar in de haven te eten.
Om veel van het eiland te kunnen zien is een huurauto onontbeerlijk. Er rijden wel bussen, maar weinig en niet volgens dienstregeling. Direct bij aankomst op de luchthaven van Mytilini vind je verschillende kantoren van autoverhuurders.
Op Lesbos wandelen is zeker niet lastig. Voor iedereen met een basisconditie zijn de wandelroutes te doen en de paden zijn ook voor redelijk onervaren wandelaars goed te belopen. De meeste wandelroutes zijn tussen de 10-15 km lang, de hoogtemeters zijn te overzien en de paden zijn goed begaanbaar. Over het algemeen wandel je in de ochtend of namiddag, de rest van de dag kun je besteden aan het Griekse levensritme (uitgebreid eten, zonnen en turen over de zee). Je ziet onderweg veel vogels en bloemen, dus het wandeltempo ligt sowieso wat lager dan normaal. Als je gaat wandelen op Lesbos zijn goede bergschoenen met stevig profiel wel een vereiste vanwege de soms stenige paden en doornige vegetatie.
Wandelen op Lesbos doen de Grieken zelf niet vaak. Veel bordjes kom je dan ook niet tegen. Er staan hier en daar wat informatieborden en sommige routes zijn inderdaad bewegwijzerd (met rode diamantjes), maar de meeste routes haalden wij uit de boekjes 'Te voet in noord Lesbos - Wandelen in het Noorden van Lesbos' en 'Te Voet - Rondwandelingen op Lesvos' van Mike Maunders en Sigrid van der Zee. Vanwege de ligging dicht bij Turkije is er vanwege militaire overwegingen geen stafkaart beschikbaar voor Lesbos. Je moet het doen met Road Editions 212 Lesbos wegenkaart, uitg. Road Editions, landkaart Lesbos 1:70.000.Wandelen op Lesbos met een GPS is handig. SNP levert bij het wandelarrangement gps-tracks
Transavia vliegt vanaf april tot eind september twee keer week (dinsdag en vrijdag) rechtstreeks van Amsterdam naar de hoofdstad van Lesbos, Mytilini. Andere dagen kan ook via Athene. Air Berlin vliegt vanaf Düsseldorf naar Lesbos.
Vroeg in het seizoen (april/mei) is Lesbos op z'n mooist, met ideaal wandelweer. Kleurrijk (bloemen, klaprozen en orchideeën), rustig en veel vogels. De zomer is er erg heet, 40 graden is geen uitzondering. De herfst is ook een mooi seizoen met paddenstoelen, noten en de olijfoogst.
Tip: Het Paasweekend is iets heel speciaals in Griekenland. De Grieken vieren dit groots, met knalhard vuurwerk en veel eten (lam van het spit).