icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
12 pittige groepswandelingen
Reistip

12 pittige groepswandelreizen

  • 16 april 2019
  • Door: Matthijs Meeuwsen

Dat je op wandelreis - ver of dichtbij - vaak onvergetelijke herinneringen maakt, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Dat het vaak extra waardevol is om die mooie momenten met een ander te delen, gek genoeg wel.

Over groepswandelreizen bestaan soms misverstanden. Wij snappen best dat mensen het spannend kunnen vinden om (voor het eerst) met een groep onbekenden op reis te gaan. Maar we weten ook dat heel veel van onze reizigers al gauw nooit meer anders willen. Waarom? Reizigers staan vaak opvallend gelijk in het leven, ook al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. Dat is allerminst toeval. SNP staat voor kleinschalige accommodaties, weg van de massa en een ongebreidelde belangstelling voor de natuur, cultuur en geschiedenis van onze bestemmingen. Precies die interesses is wat onze deelnemers bindt. Bovenop een bergkam, in een fijne berghut of bij een bord culinaire heerlijkheden is een band dan ook snel gesmeed. Tot ons plezier ontvangen we zelfs geregeld brieven van reisgenoten die ook jaren, soms zelfs decennia na dato nog als vrienden bij elkaar komen. Misschien ook omdat er op onze groepsreizen wel degelijk ruimte is om - waar het programma dat toelaat - toch even je eigen plan te trekken.

We stellen graag 12 pittige groepswandelreizen aan je voor:

Image
Groepswandelreis

Alleen op de wereld

“Hallo?!? Is daar iemand?!? Je kunt het bijna niet geloven, maar hoewel het Franse Parc National des Écrins niet ver verwijderd is van steden als Briançon en Guillestre, voel je je er geregeld alleen op de wereld. Aan het decor kan het onmogelijk liggen. In dit razend veelzijdige hooggebergte smeden de helblauwe hemel, afbrokkelende gruisheuvels, bevroren granietmassieven en rondcirkelende gieren tezamen een ode aan de woeste wildernis die de Fransen doorgaans als sauvage bestempelen. Een logischere verklaring voor de stilte is het ruige terrein, dat zich zeker niet door iedereen laat bedwingen. Hoewel de paden doorgaans uitstekend zijn gemarkeerd, ga je soms akelig steil de hoogte in en is een goede conditie zodoende geen overbodige luxe. Verwacht tijdens deze 10-daagse reis dus wandelingen die je de adem zullen ontnemen. En anders doen de vergezichten dat wel.

Image
Groepswandelreis

De koning van Zuid-Tirol

Boek hem alvast maar, die massage. Dikke kans namelijk dat je benen na terugkomst van deze stoere rondreis door het Stelvio National Park wel wat aandacht verdienen. In negen dagen maken we twee driedaagse mini-trekkings, waarbij we lieflijke alpenweides doorkruisen, dichtbegroeide bergbossen doorsteken, over geërodeerde puinheuvels apenkooien en onder ijsvelden langs kruipen. In de weg omhoog worden alle vegetatiezones afgeturfd en zie je van dichtbij hoe gletsjers zoals de Zufallferner en de tongen van de Trafoier IJswand al glijdend, schurend en smeltend het sterk verijsde bergmassief in hun greep houden. Natuurlijk maken we ook kennis met de ‘Koning van Zuid-Tirol: de schier loodrechte rotswand van de Ortler, die twee kilometer boven het groene dal van Sulden uittorent. Overnachten gebeurt in bemande berghutten, hoog boven de boomgrens. En tussen beide mini-trekkings kan de bagage ververst worden, waardoor het gewicht van je rugzak beperkt blijft.

Image
Groepswandelreis

Wandelparadijs van de Canarische Eilanden

Wie van kort maar krachtig wandelen houdt, zit met deze reis helemaal goed. Gomera is ruig, vol diepe ravijnen - door de Spanjaarden barrancos genoemd - in een bergachtig vulkanisch landschap. Dit is de ideale plek voor bergwandelaars. Geniet van de uitzichten vanaf steile kliffen en zoek de stilte op van verlaten kiezelstrandjes, met een afwisseling van nevelwouden van boomheide en laurier. De Canarische eilanden zijn een reeks vulkanen waarvan de toppen boven de Atlantische Oceaan uitsteken. Jaren van wind, regen en zee hebben de zijkanten van Gomera aangevreten tot steile rotskusten en diep ingesneden kloofdalen. Tot Gomera is het massatoerisme van de rest van de eilanden nog niet doorgedrongen. En dat willen we: natuur, avontuur en een authentieke ervaring.

Image
Groepswandelreis

Alles kan in Aragón

De Valle del Aragón is een wonderlijke streek. Sterker nog: je zou soms bijna denken dat deze uithoek van de Spaanse Pyreneeën van magie aan elkaar hangt. Neem alleen al de langbladige steenbreek: een van de talloze endemische plantensoorten die het gebergte rijk is. Een decennium lang ligt het curieuze plantje maar een beetje te dutten. Om dan eens in de tien jaar in elk gaatje en kiertje als bij toverslag tot bloei te komen. Of neem de geheimzinnige grot vol ijszuilen in de bergkom achter de herdershut van Lecherin. Sorry, ijszuilen in het zomerzonnetje? Ja hoor, niets is te gek in Aragón. Of wat te denken van fossiele zee-egels die voorgoed zijn opgesloten in kalksteen. Of het reusachtige treinstation van bergdorp Canfranc, waar geen trein meer tuft. Of de rondcirkelende gieren… Het moge duidelijk zijn: na deze wandelreis - een combinatie van inspannende wandelingen en een comfortabel hotel in een voormalig tolhuis - kom je terug met een rugzak vol verhalen.

Image
Groepswandelreis

De ultieme wildernistocht

De ultieme wildernistocht. Maak een avontuurlijke trektocht door Denali State Park nabij Mount McKinley, de hoogste berg van het continent. Je verblijft aan Brooks Falls met z'n vissende grizzlyberen en maakt vervolgens een rugzaktrekking in de vulkanische Valley of 10.000 Smokes in Katmai National Park. Je loopt hier door spectaculaire landschappen en kan heel veel wild zien. Een unieke wildernisbeleving in een kleine groep onder leiding van een zeer ervaren en gecertificeerde wildernisgids uit Alaska. Dit vergeet je nooit meer!

 

Image
Groepswandelreis

Frankrijk & Spanje - TransPyreneën

Dwars door de Pyreneeën

Zijn schoenen moeten kaal gesleten zijn geweest. Hij had waarschijnlijk een baard als een grizzlybeer. En de blaren waren vast niet meer te tellen. Nadat de Fransman Frederic Parrot in 1817 als eerste mens in de geschiedenis de volledige Pyreneeën van oost naar west te voet had doorkruist, bestempelde hij zijn monstertocht desondanks vrolijk tot “het avontuur van mijn leven.” Geef hem eens ongelijk. Tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan krijg je op de drempel tussen Frankrijk en Spanje een potpourri aan prachtlandschappen over je uitgestort. Ook ruim 200 jaar na Parrots heldendaad loop je er nog van kale steenpuisten naar bonte bloemvalleien, van gifgroene hellingen naar zongebleekte bergdorpjes en van fluisterstille bergmeren naar krakend en piepende gletsjerpracht. Om niet voor weken achtereen je agenda te hoeven leegvegen hebben we deze klassieke Transpyreneeëntocht wel opgehakt in zes afzonderlijk te boeken etappes. De spieren gloeien er nauwelijks minder om.

Bekijk de verschillende etappes:

TransPyreneeën, etappe 1
TransPyreneeën, etappe 2
TransPyreneeën, etappe 3
TransPyreneeën, etappe 4
TransPyreneeën, etappe 5
TransPyreneeën, etappe 6

Image
Groepswandelreis

Verstilde schoonheid

De tweede etappe van de Via Dinarica slingert door een prachtig ongerept berglandschap. Het is dat we ook overnachten in berghutten, familiepensions en appartementencomplexen, anders zou je dagenlang kunnen wandelen zonder ook maar een spoortje civilisatie op je pad te vinden. Neem nu de ruige kalksteenrotsen van Biokovo, ondanks hun zongebleekte tint en de nodige bloemenpracht een schril contrast met de lommerrijke kustdorpen beneden. Of de pittige beklimming van Sv. Jure (1762 meter), waar je helemaal een speld kunt horen vallen. Na een tussenstop in het Bosnische kroonjuweel Mostar wacht nog meer verstilde bergpracht in het nauwelijks bezochte Cvrsnicagebergte en het Blidinje Natuurpark; samen goed voor een karrevracht aan ruige pieken, sprookjesachtige beukenbossen en rare rotsbogen. Waarna het alweer tijd is voor de hoogvlakte van Lukomir - met her en der razend authentieke dorpjes waar de klok lijkt stil te staan - en de afsluiting in het levendige Sarajevo.

Image
Groepswandelreis

Van München naar Venetië

Te voet door de Alpen

Geen tijd, zin of uithoudingsvermogen voor een volledige doorsteek van de Alpen? Geen punt. SNP heeft de legendarische Transalp opgedeeld in vier beter behapbare brokken. Samen voeren ze de avontuurlijke wandelaar van München naar Venetië. Een rite de passage van land naar zee, Duitse Gründlichkeit naar Mediterrane schwung en over niets minder dan vijf bergpassen. Het traject geeft op de eerste etappe direct zijn visitekaartje af als de woeste, nauwelijks ontsloten Karwendel zich uiteenvouwt en het hoogalpiene terrein langs de Birkkarspitze de hoogtemeters opstapelt. In de overige etappes gaan ook de Tuxer Alpen, Zillertaler Alpen, Dolomieten en Alpi Bellunesi nog dwars liggen. Een landschap waar je jezelf af en toe moet knijpen om te beseffen dat je niet droomt. In je arm dan. Hoewel je geregeld stukken kunt afsnijden met de kabelbaan - en we het bagagevervoer dikwijls uit handen nemen - krijgen de benen al genoeg te verduren.

Bekijk de verschillende etappes:

TransAlpen, etappe 1
TransAlpen, etappe 2
TransAlpen, etappe 3
TransAlpen, etappe 4

Image
Groepswandelreis

Oriëntaals wandelsprookje

Zin in een exotische reis? Maar wil je tegelijk flink wandelen? Dan is dit je kans. De Chleuh-Berbers begeleiden ons zelf op deze tocht door hun Atlasgebergte in Marokko, terwijl muilezels onze bagage dragen. We kamperen op afgelegen plekken, middenin de bergen, of soms aan de rand van een klein berberdorp. Dit is de Hoge Atlas: de hoogste bergketen van Noord-Afrika met toppen tot boven de vierduizend meter. Loop door diep ingesneden kloven en verrassend groene dalen, langs grillige bergkammen en lemen Berberdorpen. Letterlijk hoogtepunt van deze reis is de beklimming van de Toubkal, met een top op 4.167 meter. De reis begint en eindigt in het levendige Marrakech.

Image
Groepswandelreis

Het land van de zwarte bergen

Vraag een willekeurige wandelaar naar het Durmitormassief of Bjelasica en dikke kans dat er geen belletje gaat rinkelen. Kotor dan? Moraca? Zelfde verhaal. Hoewel Montenegro ongeschonden uit de balkanperikelen van de jaren ’90 is gekomen, laten de meeste reizigers het land nog altijd links liggen. Zonde. Wat met zijn combinatie van bijzondere cultuur en ongekende natuurpracht is dit een wandelbestemming om de vingers bij af te likken. Crna Gora wordt Montenegro ook wel genoemd; het land van de zwarte bergen. Het is een bijnaam die zondermeer te verklaren valt tijdens onze wandelingen tussen de 2500 meter hoge toppen van Durmitor. Maar je doet het land tekort als je denkt dat het daarbij blijft. We doen op onze ontdekkingsreis bijvoorbeeld ook het meer van Skadar aan: ooit een zee-inham, nu een van Europa’s belangrijkste vogelreservaten. En nemen een duik in de Montenegrijnse geschiedenis in prachtige steden als Cetinje. Een optionele raftexcursie over de Tara maakt het feest compleet. De rivier is al even zinderend als de rest van het land.

Image
Groepswandelreis

Het best bewaarde geheim van Griekenland

Karpathos is het kleine en nog niet door toerisme aangetaste broertje van Kreta. Het eiland staat bol van de folklore, gastvrijheid en tradities en leent zich uitstekend voor een heerlijke 8-daagse wandelreis. Een uitgebreid netwerk van prachtige voetpaden maakt het ongerepte binnenland namelijk voor wandelaars goed toegankelijk. Eet makarounes in het wonderbaarlijk gelegen dorp Olympos, vaar met een bootje naar het onbewoonde eiland Saria. Wandel langs ruige bergkammen met altijd uitzicht op zee. In de kleine bergdorpjes lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Na al je inspanningen kun je relaxen aan een van de heerlijke strandjes.

 

Image
Groepswandelreis

Te voet door een geschiedenisboek

Je zou Armenië kunnen vergelijken met Mongolië; vol steppeachtige hoogvlaktes waar ’s zomers als ware een strak ingestudeerde flashmob ineens een zee aan bloemen opstaat. Of met Italië, als het aankomt om besneeuwde passen, spiegelgladde bergmeertjes en uitgedoofde vulkanen tenminste. Of met Engeland; Armenië kent immers eveneens een Stonehenge-achtige cirkel van megalithische stenen. Maar laten we wel wezen: eigenlijk gaan al die vergelijkingen mank. Armenië is een volstrekt uniek land. En dat maakt deze 12-daagse wandelreis, waarbij we overnachten in hotels én bij de mensen thuis, ook zo fascinerend. Soms zetten we de stevig de pas er in, om daarna een dag op rustig tempo te lopen. En ook het landschap is zo afwisselend als een goede doos bonbons. Hoogtepunten zijn ondermeer een driedaagse trektocht langs de steenoude rotstekeningen van Mount Ughtasar en naar de hoogste toppen van het Aragatsgebergte. Of de avontuurlijke dagwandelingen naar de talrijke kloostercomplexen (Noravank! Tatev! Haghbat!) die zijn opgetrokken nadat de Armeniërs zich al in het jaar 301 als eerste volk tot het christendom bekeerden.

Image
Groepswandelreis