icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rab
Uitrusting

Door weer en wind: het nut van goede fietskleding

  • 28 juni 2024
  • Door: Merijn Heijne
  • Fotografie: Rab equipment

De juiste fietskleding is net als het weer, politiek of geheim van de perfecte pizza: iedereen heeft er wel een mening over. Want waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat heb je wel of niet nodig? Een ding staat buiten kijf: of je nu een dagelijkse forens bent, beginnende wielrenner of ervaren toerfietser van meerdaagse tochten, goede fietskleding is essentieel voor alle fietsliefhebbers!

Dit beknopte overzicht biedt handige tips voor fietskleding, inclusief het belang van laagjes en specifieke kledingstukken voor verschillende weersomstandigheden. Maar laten we beginnen met enkele persoonlijke ervaringen.

Van de middelbare school herinner ik me de talloze ochtenden waarop ik in de regen zonder regenjas, -broek of handschoenen toch snel naar school fietste. Met als zinloos resultaat: de halve dag verkleumd en klam in de klas. Die tijd is voorbij, tegenwoordig kies ik wél snel voor comfortabele en veilige fietskleding.

En wat was het koud en regende het hard die middag ergens in Noorwegen. Lachend keek een lokale bewoner onze kant op: ‘Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær!’. Een paar jaar later, hetzelfde rotweer maar nu onderweg in Schotland. In de lokale pub worden we enthousiast verwelkomd: ‘There’s no such thing as bad weather, only bad clothing.’ Twee totaal verschillende ervaringen. Maar met een gedeelde wijsheid: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Maar ook bij zonniger weer zijn er kledingstukken die een echte fietser niet kan missen:

Essentieel: de fietsbroek

We kunnen het niet duidelijk genoeg stellen: een van de allerbelangrijkste onderdelen van fietskleding is een goede fietsbroek met zeem. Onze ervaring hierbij: goedkoop is duurkoop. Een kwalitatieve fietsbroek is nou eenmaal vaak wat duurder. Maar die is dan wel gemaakt van ademende materialen die zweet snel afvoeren. Dit houd je droog. En dat is essentieel om wrijving, schuurplekken en zadelpijn te voorkomen. Anders gezegd, maak van je fietstocht geen onnodige kruistocht in spijkerbroek. Doe jezelf een groot plezier en investeer in een goede fietsbroek. O ja, hadden we al gezegd dat je geen ondergoed draagt onder een fietsbroek met zeem?

Loop je liever niet in een strakke fietsbroek of vind je dat ongemakkelijk in de supermarkt of op een terras? Draag dan een wijdere, sportieve broek over je fietsbroek heen. En er zijn ook fietsonderbroeken met padding, die je onder een korte of lange broek kunt dragen.

Image
fietsbroek
Handige broekzakken

Hou het droog

Fietsshirts zijn een ander essentieel onderdeel van iedere fietsgarderobe. Net zoals bij de fietsbroek, ook een goed fietsshirt is geen overbodige luxe. Hoewel je prima een katoenen T-shirt kunt dragen in de meeste omstandigheden, biedt een echt fietsshirt wel specifieke voordelen. Denk aan zakken aan de achterzijde voor je snacks, telefoon en andere benodigdheden, een strakkere pasvorm voor betere aerodynamica en snellere zweetafvoer. Dit houd je frisser en comfortabeler, ongeacht hoe hard je fietst.

Veel fietsshirts bieden ook UV-bescherming, wat belangrijk is tijdens lange ritten in de zon. Dit helpt om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Wij geven de voorkeur aan shirts met een lange rits in plaats van een halve of geen rits. Dan hoef je je shirt niet over je hoofd aan of uit te trekken.

Image
fietsshirt
Lightweight en sneldrogend

Niet in de drup

Goede regenjacks en windvesten zijn onmisbaar bij slecht weer. Je kunt namelijk niet altijd meteen schuilen onderweg. Goedkope regenkleding houdt de regen ook buiten, maar laat geen zweet ontsnappen. Dit leidt tot een nat en oncomfortabel gevoel.

Goede regenkleding is dus belangrijk. Of het nu gaat om wind, regen of kou, een fietsjas biedt de juiste bescherming als je die nodig hebt. Waterdichte fietsjassen houden de regen buiten terwijl ze toch ademend blijven, zodat zweet kan ontsnappen. Deze spullen zijn lichtgewicht en kunnen vaak compact worden opgevouwen, zodat je ze gemakkelijk meeneemt en snel kunt aantrekken als het weer omslaat. Investeren in ademende regenjassen en -broeken is zeker de moeite waard. Let ook op de capuchon, het is namelijk handig als deze over je fietshelm past.

Handige laagjes

Een van de belangrijkste principes van goede fietskleding is het gebruik van laagjes. Dit helpt je om je lichaamstemperatuur te reguleren, vocht af te voeren en je te beschermen tegen de elementen. Ga je fietsen in wat koudere omstandigheden, begin dan met een goed ondershirt als basislaag, voeg een dunne fleece toe voor warmte, en eindig met een ademend (regen)jack. Dit principe van drie laagjes zorgt ervoor dat je warm en droog blijft, ongeacht of het koud, warm, nat of droog is.

Het gebruik van laagjes biedt een groot voordeel: flexibiliteit. Je kunt eenvoudig een laag toevoegen of verwijderen afhankelijk van de weersomstandigheden en wat je zelf prettig vindt. Hierdoor blijf je altijd optimaal gekleed.

Image
fietsjas
Image
fietsjas
Waterdichte stof

Praktische voordelen

Voor mountainbikers en recreatieve fietsers is baggy fietskleding een comfortabele optie. Deze wijdere kleding biedt grotere bewegingsvrijheid en heeft een meer casual uitstraling in vergelijking met strakke wielerkleding. De broeken en shirts zijn vaak gemaakt van duurzame materialen, die bestand zijn tegen slijtage door takken, stenen en andere obstakels die je op de trails kunt tegenkomen.

Naast comfort en prestaties biedt veel moderne fietskleding ook praktische voordelen. Goede fietskleding is ontworpen om snel te drogen. Handig als je tijdens je rit nat wordt van de regen of als je je kleding regelmatig snel even wilt wassen en drogen, bijvoorbeeld op de camping of in de wastafel van de hotelkamer tijdens je fietsvakantie.

Wat betreft de veiligheid onderweg, niet alleen lichte maar ook veel donkere fietskleding heeft tegenwoordig reflecterende details om je zichtbaarheid in het verkeer te verbeteren, vooral bij weinig licht of in het donker.

Nuttig en noodzakelijk

Denk ook aan andere accessoires die je rit prettig en veilig maken. Een fietshelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen en biedt bescherming tegen felle zon, harde regen en hagel. Zorg ervoor dat je een lichtgewicht helm kiest die goed past en comfortabel zit. En let op: in sommige landen is het dragen van een helm verplicht. Een goede fietsbril beschermt je ogen tegen zon, wind en opspattend vuil. Deze brillen sluiten beter aan op je hoofd dan een gewone zonnebril. De pootjes van je bril draag je over de bandjes van je helm.

Arm- en beenstukken zijn perfecte accessoires voor wisselende temperaturen. Ze bieden de flexibiliteit om je aan te passen aan veranderende weersomstandigheden zonder dat je extra kleding hoeft mee te nemen. Dat scheelt weer wat gewicht in je fietstassen. Er zijn ook speciale UV-stukken tegen de zon en warmte, handig voor in de zomer.

Je handen zijn kwetsbaar en verdienen daarom speciale aandacht. Goede fietshandschoenen bieden extra grip en beschermen tegen schokken op een onregelmatige ondergrond. Bij lange of meerdaagse tochten komen ze echt van pas. Ze bieden bovendien niet alleen comfort en ondersteuning, maar beschermen je handen ook bij een eventuele valpartij. In het voorjaar en de zomer kiezen veel fietsers voor fingerless gloves (halve handschoenen). In het najaar en de winter krijgen wind- en waterdichte handschoenen uiteraard de voorkeur.

Artikelen

Meer weten over fietsuitrusting?

Hier vind je al onze artikelen over fietsuitrusting!

Image
foto

Geen nare geurtjes

Wielrenschoenen hebben harde zolen voor optimale krachtoverbrenging, maar zijn minder geschikt om mee te lopen. Fietsvakantieschoenen zijn iets soepeler maar hebben toch een harde zool, en kunnen vaak worden gebruikt met SPD-pedalen. Fietsschoenen met klikpedalen bieden meer kracht en controle tijdens het fietsen. Maar vind je het ongemakkelijk of spannend om vast te zitten, kies dan voor schoenen met veel grip op je pedalen. Veel reguliere sportieve schoenen of je favoriete sneakers hebben dat echt niet. Zeker in nat weer glijden ze gemakkelijk weg, wat kan leiden tot onveilige situaties.

Goede fietssokken zijn een klein maar belangrijk detail. Ze houden je voeten droog en comfortabel. Merinowollen sokken zijn een slimme keuze, omdat ze je voeten op temperatuur houden en nare geurtjes tegengaan. Je draagt dan zonder problemen dagenlang dezelfde sokken. Wel zo gemakkelijk en ook dit scheelt weer bagage. Voor natte omstandigheden zijn er overschoenen of waterdichte sokken om je voeten droog te houden.

Haal je eigen Rab-fietsgear!

Stap met een goede uitrusting op de fiets.

Bekijk de Rab-fietsgear
Image
foto

Prettige fietservaring

Tot slot, nog drie tegeltjeswijsheden. Tegen kou kun je je kleden. De meeste regen valt naast je. En wat vandaag valt, valt morgen niet meer. Dit mag misschien allemaal wel zo zijn, maar wat ook waar is: een goede voorbereiding is het halve werk. Investeren in goede kleding is de moeite waard voor iedereen die regelmatig met de fiets op pad gaat.

Of je nu kiest voor strakke wielerkleding of wijdere outfits, de juiste kleding draagt bij aan een prettige fietservaring. Het biedt niet alleen comfort en ondersteuning, maar ook praktische voordelen, bijvoorbeeld met sneldrogend materiaal. Kies voor fietskleding die aansluit bij jouw wensen en reizen. En wat jij mooi en prettig vindt zitten. Zo geniet je nog meer van elke rit, ongeacht de route, afstand en omstandigheden. Dus, zet die helm op, trek je beste fietsbroek aan en veel plezier tijdens je volgende fietstocht!

Over de auteur

Merijn Heijne is auteur van het boek ‘Omstreken, ode aan het beste fietsland ter wereld’. Samen met Esther de Lange maakte hij dit boek met bijzondere routes en foto’s van de mooiste fietspaden in Nederland. Hij trekt eropuit met de racefiets of gravelbike. In binnen- en buitenland, altijd op zoek naar onontdekte weggetjes en verborgen doorsteekjes. Merijn won diverse fotografieprijzen, maar mag z’n fietsen wel eens wat vaker schoonmaken. Kijk op de website van Omstreken voor meer info.