icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Dinant aan de Maas
Routes

De GR 129: wandelroute dwars door België

  • 20 maart 2024
  • Door: Sylvie Van Nieuwerburgh

België is een klein landje, maar het herbergt grootse en veel bezienswaardigheden. Denk maar aan toppers zoals het pittoreske Brugge en de groene Ardennen. Maar er zijn nog veel meer onontdekte parels! Die kom je al wandelend tegen op de GR 129, ook wel de langste wandelroute van België.

Kaartje - hoe en waar loopt de GR 129

Wat is de GR 129?

De GR 129 is de langste wandelroute van België en loopt dwars door het land. De route is 573 kilometer lang en is volledig bewegwijzerd. Dwars door België mag je overigens vrij letterlijk nemen. Oftewel: je maakt geen rondje door alle provincies, maar vertrekt in West-Vlaanderen en gaat dan meteen diagonaal zuidwaarts richting Wallonië. Behalve West-Vlaanderen doorkruis je nog vier andere Belgische provincies: Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg.

Wie de andere provincies via een grande route wil ontdekken, kiest voor de GR 126 (Mariekerke - Semois) of de bekende GR 5 (Essen - Burg Reuland). 

Waar begint en waar eindigt de GR 129?

De GR 129 start aan de oude stadswallen van Brugge - ook wel het Venetië van het Noorden genoemd - en eindigt in Aarlen, de hoofdstad van de provincie Luxemburg.

Image
GR129 wandelroute
De GR129 start in het oude centrum van Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd (foto: Elijah G)

Hoe lang is de GR 129?

De langste wandelroute van België telt 573 km. Goed voor 20 à 30 etappes met 14 à 38 km per dag. Vrij te kiezen uiteraard. Wie de complete route niet in één keer wil wandelen, kan er bijvoorbeeld drie keer een week voor uittrekken.  

Hoe zwaar is de GR 129?

Dat valt allemaal reuze mee. De hoogteverschillen zijn beperkt. Alleen in het zuidelijk deel van België kom je soms een klim van iets meer dan 100 meter tegen, en in de Gaume kan het kort en krachtig stijgen. Over het hele traject mag je op zo’n 10.000 hoogtemeters rekenen. Daarnaast maakt een strook modder het af en toe wat moeizamer. Echter, zoals het een langeafstandspad betaamt, is het vooral de lengte die het zwaar maakt als je deze in één trip zou willen uitwandelen en daarvoor is een goede conditie wel vereist. 

Waar kun je overnachten tijdens de GR 129?

Er zijn veel mogelijkheden, maar als je hoopt op één lange kampeertrip, dan gaat dat helaas niet lukken. Veel campings of bivakzones zijn er helaas niet langs de GR 129. De alternatieven zijn jeugdherbergen, hotels en b&b’s. Bepaal op voorhand je etappes en dan vind je geheid iets langs of op slechts een paar kilometers van de route. Omdat je nooit heel ver van een stad of dorp loopt, is het ook geen probleem om je bevoorrading onderweg aan te vullen. 

Image
GR129 wandelroute
Vlasakkers onderweg (foto: Leendert Ravenek)

Wat is de beste periode om de GR 129 te lopen?

De GR 129 kun je het hele jaar door wandelen. Het jachtseizoen in Wallonië tussen 1 oktober en 31 december is het enige waar je rekening mee moet houden, want daardoor kunnen sommige bosgebieden niet toegankelijk zijn. Dit geldt voor de regio vanaf Lobbes en Thuin en de 350 km die daarop volgen. En verder is het een kwestie van voorkeur: zomerse temperaturen vermijden en kiezen voor kans op vrieskou, of liever andersom? 

Door wat voor gebied loopt de GR 129?

De GR 129 begint en eindigt in een stad. Onderweg wandel je ook door de steden Oudenaarde, Ronse, Deinze, Bergen, Namen en Dinant, met de uiterst fotogenieke citadel langs de Maas. Maar het is de natuur die tijdens deze route de bovenhand neemt. Je wandelt voornamelijk door het Vlaamse platteland, het Waalse heuvelland en in de Ardennen. In West-Vlaanderen wandel je door moeraslandschap, verrassend veel bossen, velden en uitgestrekte natuurgebieden. Een provincie verder, in Oost-Vlaanderen, ontdek je de glooiende Leievallei, strakke bomenrijen en de Vlaamse Ardennen, via de oevers van de Schelde. In het gehucht Louise-Marie (Maarkedal) eindigt het Vlaamse gedeelte. 

In Wallonië start de GR 129 in Ellezelles, het zogenaamde heksendorp dat bekendstaat om zijn folklore, in het stille en vredige Pays des Collines, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Ardennen. Daarna gaat het pad verder naar Ath waar de Dender ontspringt, wandel je door fascinerend platteland, langs de abdijen van Maredsous en Madredet in de Molignée-vallei, kleine Waalse (slaap)dorpjes waar je waarschijnlijk nooit eerder van gehoord had en door de Maasvallei. Vanaf Dinant doorkruis je de regio's Condroz, Famenne, de Ardennen, het lieflijke Gaume (met indrukwekkende Abdij van Orval) en Arelerland. Je mag er zeker van zijn dat je onderweg plekjes ontdekt waar je anders nooit zou komen.  

Wat zijn de hoogtepunten van de GR 129?

De passage door Lippensgoed, Bulskampveld, de Vagevuurbossen, Gulke Putten, Vortebossen en Hooggoed - ook wel het grootste bosgebied van het bosarme West-Vlaanderen -, het prachtige Muziekbos net voor de taalgrens, de vallei van de Samber die op z’n mooist is nabij Lobbes, het opmerkelijk bosdorp Hourpes, de magnifieke abdijruïnes van Aulne en de al even romantische ruïnes van Montaigle (vraag naar het verhaal van het passionele liefdesverhaal met tragische afloop wanneer je hier bent!), de grillige loop van de Lesse, de uitgestrekte Ardeense wouden en één van de mooiste dorpen in Wallonië, Torgny.

Image
GR129 wandelroute
Kasteel aan de Lesse (foto: Leendert Ravenek)

Zijn er kaarten en gidsen verkrijgbaar van de route?

De volledige route is opgesplitst in drie delen: 

  • Het deel in Vlaanderen, van Brugge naar Ronse
  • Van Ellezelles - op 6 km van Ronse, net over de taalgrens - naar Dinant (dit is het oudste deel van de route)
  • Van Dinant naar Aarlen

Het laatste deel dat 254 km telt werd in 2021 aan de GR 129 toegevoegd. Voor elk deel bestaat er een aparte gids. Weet wel dat de gids voor het Vlaamse deel verouderd én helaas niet meer verkrijgbaar is, tenzij tweedehands. Daarvoor maak je dus best gebruik van andere hulpbronnen zoals de markering op de route zelf of een gps-track die je downloadt op de site van de Grote Routepaden (België). Ook omdat er sinds 2023 nog wijzigingen zijn geweest in het traject vanaf Kruiskerke en rond Oudenaarde. De twee andere gidsen van Les Sentiers de Grande Randonnée (1 & 2 - klik om te bestellen) zijn van 2023 en dus wel up-to-date. 

In 2020 schreef de Belgische tv-maker Arnaut Hauben een wandelgids over de GR 129, naar aanleiding van zijn programma 'Dwars door België', dat ook op de Nederlandse tv werd uitgezonden. Die gids kun je hier bestellen. 

Hoe kom ik van het eindpunt terug naar het beginpunt?

Vermits de GR 129 in een stad start en eindigt, ga je eenvoudig terug naar start met de trein. Vanuit Aarlen is het ruim vier uur treinen via Brussel naar Brugge. Of net geen vier uur als je ook in Gent overstapt. Onderweg passeer je veel plekken op loopafstand van een station en dat is handig voor het geval je de route in een paar keer wilt stappen. 

Hoe is de route gemarkeerd?

De route is gemarkeerd met de bekende wit-rode rechthoeken, zoals alle andere GR-trajecten. Die vind je terug op banken, vuilnisbakken of geschilderd tegen bomen. Soms staat er GR 129 op en soms kom je ook een pijl tegen. Weet dat de markering onderhouden wordt door lokale vrijwilligersverenigingen en dat er in uitzonderlijke gevallen een teken kan ontbreken door bijvoorbeeld vandalisme of wegenwerken. De bewegwijzering is er overigens in twee richtingen. Je kunt dus ook prima van Aarlen naar Brugge wandelen.

Image
GR129 wandelroute
Wandelen door de Ardennen (foto: Jaap Miltenburg)
Over de schrijfster

Sylvie Van Nieuwerburgh

Sylvie uit Antwerpen blogt en inspireert op www.getoutoftown.be De reisblog Get Out Of Town staat voor avontuurlijk reizen en wandelen. Soms met kinderen, soms alleen. Soms in eigen land, en soms ook helemaal niet. Ze is besmet met het wandelvirus, reist graag met een camper en is verzot op bergen. Over huttentochten met kinderen geraakt ze niet uitgepraat. Daar heeft ze dus maar een e-book over gemaakt.