icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Gezinsvakantie
How-to

Een treinvakantie met kinderen, zó doe je dat!

  • 11 december 2023
  • Door: Inge van de Hulsbeek
  • Fotografie: Inge van de Hulsbeek

Met de trein, altijd fijn! Oók als je op vakantie gaat als gezin met kinderen! En ja, dat is heel goed te doen weet treinreis-expert Inge van de Hulsbeek. In het onderstaande artikel deelt ze haar persoonlijke ervaringen én wat toptips als je zelf ook graag over het spoor naar je volgende (outdoor)-vakantie treint.

Afgelopen jaar: april 2023

Onze ogen uitkijkend verlaten we met z’n vijven het kleine stationsgebouw van Venezia Santa Lucia. Pal voor ons ligt de Canal Grande. De namiddagzon laat het water schitteren en geeft de historische gebouwen die de waterweg omringen een gouden gloed. Het is een komen en gaan van gondels, watertaxi’s en traghetto’s. We worden aangesproken door een Italiaanse man met een handkar; of we onze bagage door hem naar onze accommodatie willen laten brengen? We bedanken hem vriendelijk. Ook al blijven we anderhalve week in Venetië en de lagune - we hebben weinig bagage bij ons. In de afgelopen jaren hebben we er bijna een sport van gemaakt om zo lichtgewicht mogelijk te reizen, zeker tijdens lange treinreizen vinden we het heerlijk om niet te hoeven sjouwen met bagage en er geen omkijken naar te hebben. Onze drie dochters hebben ieder een eigen rugzak en zijn eraan gewend niet meer mee te nemen dan wat daar in past én wat ze qua gewicht nog gemakkelijk zelf kunnen dragen.

We slaan linksaf en wandelen door drukke straatjes, over kades en bruggetjes naar de wijk Cannareggio. Met iedere stap die ons verder van het station verwijdert, wordt het rustiger op straat; de dagjesmensen zijn de stad al aan het verlaten. Later die avond genieten we op de kade van een van de kanaaltjes aan een houten tafeltje van onze eerste Italiaanse maaltijd. We blikken terug op onze treinreis, die voor vertrek vrij ambitieus leek en waar we veel vragen over kregen? (‘Gaan jullie met de trein naar Venetië? Hóe dan?’), maar die verrassend eenvoudig verliep.

Image
Vertrek vanuit Amsterdam
Image
Zomer 2023 Parijs

Over de treinreis

Het lijkt veel langer geleden door alles wat we onderweg gezien en gedaan hebben, maar het is pas gisteravond dat we in Nederland op de nachttrein stapten. Vanochtend – na een ontbijtje in de trein met Kaisersemmel, typisch Oostenrijks brood – arriveerden we uitgerust in Innsbruck. Na een wandeling door de historische binnenstad en lunch in een gemütliches restaurant, namen we begin van de middag de gereserveerde EuroCity naar Venetië. In vijf uur brengt deze trein je – zonder overstappen – van de bergen naar de zee. In comfortabele stoelen met veel beenruimte, een steeds veranderend en adembenemend uitzicht door de panoramaramen en alle tijd voor een goed boek en spelletjes; wij vinden het reizen per trein de meest relaxte en leukste manier van reizen. Omdat er in de nachttrein speciale familieforfaits zijn én kinderen t/m 14 jaar gratis reizen in Oostenrijk (helemaal tot aan Venetië aan toe), concurreert ook de prijs sterk met een vliegreis of autorit. In dit geval waren wij voordeliger uit dan wanneer we een vlucht inclusief transfers of een autoreis inclusief overnachting hadden gekozen. Vroeg boeken en weten waar je de verschillende treinen het beste kunt boeken is wel een must; maar na twintig jaar treinen in Europa weet ik daar inmiddels m’n weg in te vinden. 

Image
Luzern
Image
Innsbruck

9 jaar eerder: april 2014

We gaan voor het eerst met ons hele gezin ‘op treinreis’. De jongste is nog geen jaar oud en we besluiten ‘klein’ te beginnen om het onszelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. We kiezen voor een rechtstreekse trein van Brussel Midi naar Avignon. Door het geboekte nachtje vooraf in Brussel halen we op ons gemak de TGV die in de ochtend vertrekt. Bepakt en bezakt met twee wandelwagens en een backpack vol babybenodigdheden wandelen we op een zonnige voorjaarsochtend naar station Brussel Midi, de reis kan beginnen!

De reservering voor een vierzit blijkt een gouden greep; we zitten tegenover elkaar en de tafel biedt genoeg ruimte voor spelletjes, kleurboeken en samen ‘picknicken’. In de tussenruimte tussen twee rijtuigen in – direct achter ons – is genoeg ruimte om de wandelwagens te stallen.
Op de cadans van de trein doen de twee jongsten een middagdutje, terwijl de oudste van vijf naar buiten kijkt. Ze kijkt haar ogen uit; weilanden vol koeien, eindeloze akkers vol koolzaadplanten in bloei die de velden geel kleuren, windmolens en later – nadat we nabij Parijs een glimp opvangen van de Eiffeltoren – de wijngaarden, rivieren en middeleeuwse dorpjes van Zuid-Frankrijk.

Ik ken deze uitzichten maar al te goed. Meerdere keren zat ik in deze zelfde trein, op weg naar of van Marseille, thuisbasis van het Frans-Nederlandse gezin waar ik een half jaar woonde tussen twee studies in. Om zelf Frans te leren en de jonge kinderen in het gezin Nederlands te leren.
Marseille stal mijn hart en in de jaren daarna ben ik er regelmatig te vinden.
 

Image
Parijs
Image
Parijs

Op station Avignon TGV staat een huurauto klaar. Dat geeft ons net wat meer bewegingsvrijheid om de natuurgebieden van de Lubéron te verkennen. En uiteraard worden ook Marseille en de blauwe baaien van de Calanques bezocht. Het geeft een goed gevoel om aan de vele mooie herinneringen die ik van de stad en omgeving heb, nieuwe toe te voegen, nu met mijn eigen gezin.

Twee weken later gaat de terugreis per trein al net zo soepel. Dit smaakt naar meer!

Vele treinreizen volgen; we ontdekken de OUIGO, een dochteronderneming van de SNCF – de Franse nationale spoorwegmaatschappij – die binnen Frankrijk voordelige treinkaartjes aanbiedt, zowel op hogesnelheidslijnen als op de ‘langzame’ verbindingen.

Onze favoriete route is die van Lille naar Marseille; in 4,5 uur sta je aan de Middellandse Zee en de stad vormt een perfecte uitvalsbasis om de Côte d’Azur, de Camargue, de Provence en Lubéron, de Gorges du Verdon, de Calanques of zelfs Corsica (per nachtboot) te ontdekken. En het mooie is; deze trein gaat om Parijs heen waardoor een overstap in Parijs van het ene naar het andere treinstation niet nodig is. Iets wat met jonge kinderen toch enige stress kan opleveren.

Een paar jaar later kiezen we – nu de kinderen wat ouder zijn - steeds vaker bewust wél voor een overstap, in Parijs of een andere stad, met een of meerdere overnachtingen. Zo ontdekken we – onderweg naar onze eindbestemming – steeds opnieuw een andere mooie stad en dat voelt als een extra vakantie in onze reis.

SNP Natuurreizen

Treinreis met gezin

Wil je graag op vakantie met de trein maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
vakantie met de trein

Andere memorabele treinreizen:

Zomer 2022
Vrij laat komt het plan op om een weekje te gaan wandelen in Italië.
Interrailpassen (4 dagen binnen 1 maand onbeperkt reizen) blijken zo lastminute voordeliger dan losse treintickets. Én ze geven ons de flexibiliteit om op de heen- en terugreis een nachtje in Como, Milaan en Luzern mee te pakken.

Zomer 2023
De wandelvakantie vorige zomer in Italië beviel zo goed, dat we nu kiezen voor een wandelweek in Noord-Spanje. Eerst met de trein van Amsterdam naar Parijs, waar we – om alvast wat kilometers in de benen te krijgen – al wandelend de afstand afleggen tussen Paris Gare du Nord en Paris Austerlitz, waar onze nachttrein naar Hendaye (Zuid-Frankrijk) vertrekt. De volgende ochtend stappen we in een lokaal treintje naar San Sebastian, om diezelfde middag al onze eerste wandeling over de Camino del Norte te kunnen maken. 

En in 2024?
Dan treinen we gewoon door. Op de planning staan: Londen & Edinburgh (januari), Montpellier & Barcelona (april) en Praag & Dresden (juli).

Image
Gare de Lille Flandres
Image
Brussel Midi
Tips & tricks

Treinreizen met kinderen

  • Maak de reis onderdeel van je avontuur, neem genoeg leesvoer, lekkere hapjes en drinken mee en boek – zeker met jonge kinderen - waar mogelijk een vierzit zodat je ruimte hebt voor spelletjes.
  • Moet je ergens van trein of station wisselen? Bouw dan extra veel overstaptijd in zodat je eventuele vertragingen op kunt vangen, relaxed blijft én meteen een mooie onderbreking van je reis hebt.
  • Vanaf de meeste treinstations wandel je zo het centrum in, ga chillen of spelen in een stadspark met speeltuin, of pak een terrasje voor koffie of lunch. Extra tip: bij de meeste stations laat je je bagage voor een paar euro eenvoudig achter in een bagagekluis zodat je ook echt even je handen vrij hebt.
  • Neem niet te veel bagage mee; het gesjouw met grote hutkoffers op stations, roltrappen en in de smalle treingangen is niet fijn en niet nodig. Zeker niet als je ook nog jonge kinderen wilt vasthouden. Geef ieder gezinslid een eigen rugzak of rolkoffertje.
    Lichtgewicht reizen zorgt er ook voor dat je je bagage bij je kunt houden (boven je hoofd op het bagagerek of onder je stoel) en je niet afhankelijk bent van een plekje in een – soms overvolle – bagageruimte. Ook geeft het je meer lucht in een nachttreincoupé.
  • Veel landen hebben hoge kinderkortingen; in Duitsland en Oostenrijk reizen kinderen t/m 14 jaar zelfs gratis. Interrailpassen zijn gratis voor kinderen t/m 11 jaar.
    De OUIGO, voor treinreizen bínnen Frankrijk, heeft vaste kindertarieven van 5 of 8 euro per enkele reis, ongeacht de afstand.

Praktische info

Waar boek je je treintickets?

  • Tickets naar Parijs: via de website van Eurostar of NSInternational.
  • Tickets voor de OUIGO en de Intercités de Nuit (nachttrein vanuit Parijs) boek je hier.
  • Tickets voor de Nightjet (nachttrein van de Oostenrijkse Spoorwegen): NightJet of NSInternational.
  • Tickets voor de EuroCity: de website van de Oostenrijke Spoorwegen of de Duitse Spoorwegen en ook via NSInternational zijn een aantal verbindingen te boeken.
  • Interrailpassen: via de website van Interrail
  • Boekingsplatform Thetrainline biedt tickets voor bijna alle treinreizen in Europa aan, zelfs voor de OUIGO (die op de meeste andere websites niet te vinden is). Je betaalt hier wel een boekingsfee.
  • Voor meer gemak kun je een kant-en-klare treinreis, eventueel inclusief accommodatie, boeken via de Treinreiswinkel of TheTraintraveller.
  • Op zoek naar een combinatie van een trein- & wandelreis in Oostenrijk of Duitsland? Check dan eens SNP Natuurreizen.
  • Houd er rekening mee dat bij sommige treinen (zoals de TGV in Frankrijk) zitplaatsreservering verplicht is, je komt dit vanzelf tegen in het boekingsformulier. Bij andere treinen is zitplaatsreservering optioneel (zoals in de ICE in Duitsland) maar wel aan te raden deze bij te boeken voor een paar euro per stoel/per traject, zodat je zeker weet dat je met het hele gezin (bij elkaar) kunt zitten.

Wanneer kun je het beste boeken?

  • Vroeg boeken geeft doorgaans de laagste tarieven op internationale treinreizen. De OUIGO is vanaf 9 maanden voor je reisdatum te boeken. Voor de boekingshorizonnen van de andere treinen, kijk hier.

Over de schrijfster

Inge van de Hulsbeek is groot liefhebber en ervaringsdeskundige van reizen met de trein. Ze deelt haar ervaringen en tips op haar Instagram-account.