icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Benjaminse fietsroutes
How-to

10 tips voor een geslaagde fietsvakantie

  • 14 juli 2023
  • Door: Willem Poortvliet
  • Fotografie: Willem Poortvliet

Wie met de fiets op vakantie gaat denkt aan rustige fietspaden door de natuur, zonnig weer, windje mee en terrasjes met koffie en appelgebak. Wat een heerlijk vooruitzicht. Maar voordat je je been over de stang slingert en vertrekt moet je eerst het nodige regelen en vele zaken overdenken. Willem Poortvliet schreef er een boek over en deelt in dit artikel zijn beste tips om van je fietsvakantie een fantastisch avontuur te maken.

Even voorstellen...

Willem Poortvliet, fietsvakantiespecialist

Willem Poortvliet is een enthousiast en ervaren vakantiefietser. Alleen, maar ook met zijn gezin ondernam hij vele tochten door Nederland en Europa. Eerder verscheen in Op Pad een artikel over zijn monstertocht door de USA.

  • Hij schreef er ook een boek over ‘Leven uit een fietstas’, dat je hier kunt bestellen.
  • Of kijk voor meer info op zijn website: WillemFietst.nl

Image
Fietsvakantie tips
Willem Poortvliet, auteur van dit artikel

Eindelijk vakantie. Je kunt natuurlijk luieren op het strand met een ijsco in je hand, maar dat gaat snel vervelen. Nee, dan een fietsvakantie. Dat is andere koek. Het is een heerlijke onderneming om lekker het hoofd leeg te maken, sportief bezig te zijn en toch te ontspannen. Elke dag het avontuur tegemoet. Elke dag een ander decor dat langzaam aan je voorbij trekt met een rustig gangetje van 20 km/h. Langs dijken en rivieren, door bossen, heide, historische steden en pittoreske dorpjes. Zonder problemen fiets je de Dam in Amsterdam op, of het plein voor de Notre Dame in Parijs. Dat zie ik je nog niet zo snel doen met een auto.  

Naast bijzondere plekken is een terrasje, de bakker met het lekkerste gebak en een koud biertje na een fietstocht extra genieten. Om maar te zwijgen over de verrassende ontmoetingen met andere fietsers of wildvreemden die je zomaar aanspreken.   

Maar voor je gaat, is het handig om je zaakjes een beetje op orde te hebben. Waar ga ik slapen; in een tent of langs B&B’s? En als ik met een tent ga, welke dan en weegt ‘ie niet te zwaar. Dan zijn er nog dingen als een slaapzak, matje, brander en pannenset. Wat trek ik eigenlijk aan en waar zal ik eens heen gaan, en oh ja, waar vind ik een leuke en vlakke route?  

Wanneer je na al dat gepuzzel je complete uitrusting in de bijkeuken hebt verzameld, kijk je naar die berg spullen, naar je fiets en slaak je een diepe zucht: hoe krijg ik dat in hemelsnaam allemaal mee?! Onderstaande tips helpen je hopelijk op weg. 

Image
Tips fietsvakantie
Op de fiets in Senna, Noorwegen

1. Maak van je fiets geen vrachtwagen

‘Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen’. Het is een dooddoener van jewelste, maar oh zo waar. Heb je minder gewicht en spullen mee, dan heeft dit alleen maar voordelen. Je fietst niet alleen gemakkelijker en lichter. Je bent eerder klaar met uitpakken en opruimen en je fiets heeft het ook minder zwaar te verduren en gaat weer minder snel kapot. Het is makkelijker opgeschreven, dan gedaan. Vaak neem je je bezorgdheid mee aan spullen. Dit kan wel eens handig zijn en misschien heb ik dat ook wel nodig. Niet doen. Ga alleen met het essentiële op pad en laat de rest thuis. Mis je toch nog iets onderweg, dan kan je het meestal langs de route kopen.

2. Kijk je fiets na

Kijk je fiets goed na, of laat dit de fietsenmaker doen en vertel dat je ermee op vakantie wil. Vaak zijn de buitenbanden wat uitgedroogd, de remblokjes op en moeten de ketting en de tandwielen van een derailleurfiets worden vervangen. Zo’n onderhoudsbeurt kan veel ongemak onderweg schelen. Ik heb ook eens gedacht dat mijn buitenbanden het de vakantie nog wel nog wel zouden uithouden. Op een afgelegen landwegje scheurde mijn achterband en moest ik vijf kilometer naar een fietsenmaker lopen, met die zware fiets aan de hand. Ik was uren kwijt en mijn stemming daalde tot het nulpunt. Dat had ik gemakkelijk kunnen voorkomen. 

Image
Tips fietsvakantie
Op de Mjølkevegen in Noorwegen

3. Neem waterdichte fietstassen

Niets is zo vervelend als na een fietstocht door de regen zeiknat aankomen op een camping. Je moet in de regen de tent opzetten, uit je druipende fietstas een natte slaapzak halen, en je schone kleren uitwringen. En dan wil je even ontspannen, blijkt ook nog eens je leesboek aan elkaar geplakt te zitten. Wat een armoe. Ook al stop je je kleren in plastic zakken en dek je de fietstas af met een regenhoes, het blijft behelpen. Een waterdichte tas geeft de zekerheid dat je boeltje niet nat wordt. Dat voelt goed, ook al fiets je in de regen.    

4. Kies merinowol, geen katoen

Merinowol is een veelzijdig lichtgewicht product met bijzondere eigenschappen. Het is comfortabel, zowel bij warme als koude temperaturen. Maar het fijnste is dat het niet stinkt. Ook al heb je de hele dag flink gezweet. Als het shirt weer droog is, ruik je niets! Ook als het vochtig wordt blijft het toch nog comfortabel aanvoelen. Een katoenen shirt wordt oncomfortabel als het nat wordt. Het isoleert ook niet meer, waardoor je het koud krijgt. Bovendien droogt het slecht en stinkt het snel.   

Image
Fietsvakantie tips
Tijdens een fietsvakantie in Zweden

5. Gebruik een plastuit

Onderweg is niet altijd een toilet aanwezig en moet er wel eens in de bosjes een sanitaire stop gemaakt worden. Mannen hebben van moeder natuur een handige plastuit gekregen om staand te kunnen plassen. Voor vrouwen is dat een stuk lastiger. Ze moeten met de billen bloot en door de knieën. Een plastuit brengt daar verandering in! Ook erg handig bij vieze toiletten op de camping of onderweg. 

snp natuurreizen

Een fietsvakantie door de natuur?

Een fietsvakantie met SNP Natuurreizen betekent fietsen over onontdekte achterafweggetjes. Wielrennen door de bossen in de Provence, een mountainbike-vakantie over de Alpen of een fietsarrangement langs de Donau: in het uiteenlopende aanbod vind je altijd een prachtige reis die aan jouw wensen voldoet.

Bekijk alle fietsreizen op snp.nl
Image
Fietsen in Ierland
snp natuurreizen

6. Een goed regenpak is goedkoper dan je denkt

Regen is een motivatiekiller, maar een goed regenpak sleept je erdoorheen. Een ademend regenpak met capuchon en klep, samen met overschoenen, maken het verschil - je blijft droog. Lekt een regenpak door en worden je schoenen zeiknat, dan voel je je vies en zielig tegelijk. Je bent hierdoor eerder geneigd om een hotel te pakken dan in je tentje te kruipen. Een goed regenpak voorkomt dit en is dan zomaar in één klap de investering waard geweest.

Image
Fietsvakantie tips
Met fiets en tent op de camping in Noord-Spanje

7. Jawel, kinderen vinden het wel leuk!

Het is een misvatting dat kinderen een fietsvakantie niet leuk vinden. Een fietstocht is een avontuur dat je samen onderneemt. Het schept een band. Je bent de hele dag lekker met elkaar en ontdekt nieuwe plekken, wegen of campings. Je maakt samen verhalen. Kinderen zijn nieuwsgierig, stellen vragen onderweg en ze hebben verassend weinig nodig om zich te vermaken, terwijl de PlayStation lekker thuisblijft. 

8. Ken je fiets … een beetje

Maak regelmatig de ketting schoon en smeer hem in, zodat deze soepel blijft lopen. Pomp je banden op. Een zachte band fietst niet alleen zwaarder, maar gaat ook eerder kapot. Controleer ook regelmatig of er geen stukjes glas in je banden zitten. Leer hoe je een band plakt of vervangt. Ik heb verschillende mensen gezien die uren bezig waren om bij een fietsenmaker te komen. Boutjes en moertjes kunnen door het fietsen lostrillen, dus kijk ze na. Een fiets-multitool is daarbij een veelzijdig gereedschap, maar check of je daarmee alle schroefjes en boutjes kunt aandraaien. Neem alleen het hoognodige gereedschap mee, overdrijf dus niet. Ducttape en tie-wraps zijn onmisbaar om kleine reparaties uit te voeren aan je fiets, tassen of tent. 

Image
Fietsvakantie tips
De Rallarvegen in Noorwegen

9. Bouw het langzaam op

Doe het de eerste dagen rustig aan. Het voelt in het begin onwennig, zo’n zware fiets met al die bagage, de route en het verkeer. Je krijgt zomaar spier- of zadelpijn en bent snel moe. Na de eerste dagen krijg je al een betere fietsconditie en gaat het soepeler. Niet alleen het fietsen zelf, maar ook de tent opzetten, boodschappen doen en eten koken. Dat kost ook energie. Hoeveel je per dag kan fietsen hangt van verschillende factoren af, zoals de te volgen route. Is deze vlak of door de heuvels, zoef je over strak asfalt of een mulle zandweg, door een drukke stad of kom je veerpontjes tegen? Flinke tegenwind, regen, onweer of hitte zijn ook van invloed.   

10. Meestal zit het mee, soms tegen

Niet alles loopt altijd op rolletjes. Het zit wel eens tegen: een saai stuk langs een snelweg, een lekke band, een eindeloze klim, regen met pijpenstelen of een gesloten camping. Neem het zoals het komt, maak je niet te druk en laat niet je hele vakantie verpesten door een incident. Keep on smiling. Een beetje tegenslag betekent niet het einde van de wereld. Na een goede maaltijd, warme douche of een nachtje in een hotel in plaats van de klamme tent, voel je je meestal een stuk beter. Morgen is er weer een dag en dan schijnt vast weer de zon.   

Lees het boek

Maak van je fietsvakantie een succes!

Wil je meer tips over een fietsvakantie en alles wat daarbij komt kijken? Willem Poortvliet heeft het praktische handboek ‘Zo ga je op fietsvakantie’ geschreven. Het staat boordevol informatie om van elke fietsvakantie een succes te maken. Alle aspecten komen langs. Van voorbereiding tot fietsen met kinderen, tot de ultieme vakantiefiets, reparaties, uitrusting, bespaartips en routes. Maar ook ontmoetingen en verhalen van kleurrijke fietsers.  

Het boek is niet alleen een aanrader voor beginners, maar ook voor ervaren vakantiefietsers.  

Image
Fietsvakantie tips