icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Zwitserland - Wallis- Berghut
Reisverhaal

Huttentocht Val d’Anniviers

  • 22 november 2022
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: Frank Maas

Zin in een uitdagende huttentocht in Zwitserland? Frank Maas heeft samen met zijn vrouw en twee volwassen dochters een pittige tocht gemaakt in Wallis, Zwitserland. Hij deelt zijn ervaring met ons.

‘Leuk om samen een huttentocht te gaan maken deze zomer, maar het moet wel een beetje uitdagend zijn’, zeggen mijn dochters tegen me. Ik snap dat wel (aangezien ze vorig jaar de Mont Blanc hebben beklommen hoef ik nu niet met een suf ommetje aan te komen). Maar, uitdagend voor hen is voor mijn vrouw en mijzelf, hoe zal ik het zeggen…. We onderhandelen het uit op een voor iedereen acceptabele tocht, waarbij mijn vrouw en ik regelmatig een tandje bij moeten zetten en mijn dochters wat vaker fluitend achterom moeten kijken. Maar, wel tof dat die twee berggeiten met ons mee willen! Het voelt als een cadeautje dat die volwassen meiden tijd maken om met hun ouders een midweekje te gaan bergwandelen. We hebben er ontzettend veel zin in!

Onze keus is gevallen op het kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland. Met behulp van de gratis app SwitserlandMobility zweven we in de voorbereiding al over het tweedimensionale berglandschap vol hutten en wandelpaden. Omdat het ‘enigszins uitdagend’ moet worden wijken we deels af van de standaard wit-rood-wit gemarkeerde routes (T2-3), en gaan op zoek naar de wit-blauw-wit gemarkeerde routes (T4-6). Dit staat voor alpiene routes voor de ervaren wandelaar over zowel gebaande paden als ongebaand terrein. Iets met kettingen en gruishellingen. Oftewel; Tridsicherheit is een vereiste.

Dag 1: Zinal-Cabane du Petit Mountet

12 km. 900 m klimmen en 450 dalen

Het is een mooie avond, begin augustus, als we onze tocht nog eens doornemen op camping La Tsoucdanna, in het dorpje Zinal. Met een bord zelfgemaakte nasi op schoot wordt de paklijst nog eens nagelopen.  Ik heb voor de komende drie nachten hutten geboekt op basis van halfpension, dus onze rugzak is beperkt geladen met lunchbenodigdheden, kleding, lakenzak (in het Zwitserfrans een ‘sac a viande’, een vleeszak…) flink wat water en snacks en natuurlijk een stapel kaarten.
In de koelte van de ochtend klimmen we vlot van 1675 meter naar een hoogte van 2400 meter, terwijl parapentes als magnifieke roofvogels over onze hoofden glijden. Een mooi smal pad leidt ons in zuidoostelijke richting, steeds verder het Val d’Anniviers in. Aan de horizon lonkt de Bessa (3669 m), de Grand Cornier (3961 m), de Ober Gabelhorn (4063 m) en de alles overtreffende Zinalrothorn (4221 m). Alle toppen van het berglandschap zijn makkelijk te herkennen met behulp van de gratis app Peakfinder.
De hut komt in zicht, gelegen op een steile morenewal. Ongelooflijk hoe ver de gletsjer ooit het dal in kwam. Een gezellige hut met 40 bedden in 4-8 persoonskamers en een likkebaardend lekkere avondmaaltijd.

Image
Petit Mountet berghut
Berghut Petit Mountet
Image
Kaart bekijken voor de volgende dag
Kaart bekijken voor de volgende dag

Dag 2: Cabane du Petit Mountet- Cabane Arpitettaz

7 km. 900 m klimmen en 250 m dalen

Als mijn vrouw erbij is heb ik altijd goed weer…. Kwestie van geluk of kwestie van gewoon de dagen vergeten als het niet klopt? In ieder geval is het vandaag gewoon strakblauw. Vanuit de hut dalen we af naar de rivier La Navisence waar een mooie brug ons verwacht. Het ongeschonden landschap doet me denken aan de Canadese Rockies waar ik ‘vruuger’ veel heb rondgetrokken. We klimmen het zijdal in dat uitmondt in een prachtige vergletsjerde kom. Normaalgesproken zouden er kleine beekjes uit de diverse gletsjermonden moeten komen, maar met de huidige zomerhitte zijn het woest sprankelende bergstromen. Het laatste stuk naar de hut is, zoals vaker, onverwacht pittig en al snel verworden onze dochters tot stipjes. Boven, bij de Cabane Arpitettaz (2786 m), gelegen aan de voet van de Weisshorn (4505 m), waait een koude wind, rechtstreeks van de Glacier du Weisshorn en Glacier de Moming. Van dit uitzicht krijg je nooit genoeg.
Ook deze hut is relatief klein, 32 slaapplaatsen, erg sfeervol met prachtige rode luiken, en wederom een -beter dan verwacht- driegangendiner dat door de huttenwaard persoonlijk wordt uitgeserveerd.

Image
Rustplek met uitzicht
Rustplek tijdens de wandeling
Image
Berghut Arpittetaz
Berghut Arpittetaz

Dag 3: Cabane Arpitettaz-Cabane de Tracuit

5 km. 750 m klimmen en 250 m dalen

Inderdaad, een korte route vandaag. Tijd genoeg dus om eindeloos te genieten van de bergen, de zon (wederom strakblauw) en elkaar. Vanaf de hut volgen we een smal pad over de kam van een flinke morenewal. Deze eindigt tegen een muur, de Crête de Milon, waarin een doorgang over de Col de Milon (2975 m) is. Met handen en voeten (hèhè eindelijk denken mijn dochters) en de zekerheid van enige stalen kettingen, dalen we de afgrond in aan de achterkant van de Col. Hier is de voorspelde Tredsicherheit nodig. Ik zie op de volgende bergrug de bestemming voor vandaag al liggen, de Cabane de Tracuit (3259 m). Na een lastig laatste loodje, ook weer gezekerd met staalkettingen, staan we dan toch op het dak van onze wereld, een rotseiland in een zee van ijs. Bij de hut hangt de sfeer van het echte klimwerk. La Sportiva schoenen met stijgijzers staan te drogen op een muurtje, groepjes oefenen touwtechnieken en spreken de route voor morgen door. Vanuit de Cabane de Tracuit gaat de normaalroute over de Turtmangletsjer om de Bishorn (4151 m) te beklimmen. ‘Jammer’ zeggen mijn dochters, ‘dat we hier niet een dag langer zijn’……
De hut is eigendom van de Club Alpine Suisse (CAS) en beschikt over 120 bedden in verschillende dortoirs. Moderne stalen ‘doos’ met enorme glaspuien voor een briljant uitzicht, en een ‘state-of-the-art’ toiletsysteem…….

Image
Met zekering aan stalen kettingen wandelen
Vasthouden aan stalen kettingen
Image
Morenpad
Het Morenpad
Image
Cabane de Tracuit - Uitzicht eetzaal
Cabane de Tracuit - Uitzicht eetzaal

Dag 4: Cabane de Tracuit - Zinal

11 km. 1600 m dalen

De meeste gasten in de hut zijn vroeg vertrokken om de Bishorn te beklimmen. Wij ‘slapen uit’ en staan rond 7.00 uur op voor het ontbijt. Geen knoeperhard stokbrood van een dag tevoren, maar versgebakken brood, kaasjes en Birger Muesli. Ik kan niet anders zeggen dan dat Zwitserse hutten uitblinken in verzorging.
Met enige weemoed verlaten we de hut en beginnen aan de afdaling, terug naar de gewone wereld.
1600 meter lager en met enigszins knikkende knieën neem ik plaats op het terras van een café in Zinal. Het overwinningsbiertje smaakt voortreffelijk. Wat mij betreft doen we dit volgend jaar weer!

Praktische info

Over deze huttentocht in Wallis

Gebied: Wallis, in het zuiden van Zwitserland
Route: een zelf samengestelde huttentocht van vier dagen. Start- en eindpunt in het dorpje Zinal.
Zwaarte: pittige tocht, deels gemarkeerd met wit-blauw-wit wat staat voor alpiene routes voor de ervaren wandelaar over zowel gebaande paden als ongebaand terrein. Enkele stukken van de route zijn voorzien van stalen kabels om je aan vast te kunnen houden.
Navigatie: de app SwitserlandMobility en kaarten
Beste seizoen: halverwege juni t/m september, daarbuiten kans op sneeuw. Check de openingstijden van de berghutten, ze zijn niet allemaal het hele zomerseizoen geopend.
Lees meer over huttentochten in Zwitserland.
Lees ook: huttentochten maken, dit moet je weten.
Georganiseerd op huttentocht? Bekijk de huttentochten in Zwitserland van SNP Natuurreizen

Image
Uitzicht rivier bij La Navisence
Uitzicht La Navisence

Tip! Ontdek het avontuurlijke Wallis

Wandelen langs de grootste gletsjer van de Alpen, fabelachtig berglandschap, uitdagende huttentochten en mountainbiken door de ongerepte natuur - in het Zwitserse Wallis kan het allemaal. Wij dompelden onszelf onder in de couleur locale en hebben de mooiste tips en beschrijvingen voor jou verzameld in 5 artikelen: