icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Tsjechie
Routes

Wandelen in Tsjechië: de Hřebenovka Trail

  • 01 juli 2025
  • Door: Bas van Oort
  • Fotografie: Bas van Oort

In het uiterste noorden van Tsjechië ligt een van de mooiste regio’s van het land: Boheems Zwitserland. Een landschap van torenhoge rotsen en dicht dennenbos, met er doorheen de vernieuwde Hřebenovka Trail. Een wandelroute van 100 kilometer die door veel Tsjechen als de mooiste route van het land wordt gezien.

FAQ: meestgestelde vragen over de Hřebenovka Trail

Wat is de Hřebenovka Trail?

De Hřebenovka Trail is een langeafstandswandeling van ongeveer honderd kilometer in het noorden van Tsjechië en verbindt vier bergketens met elkaar. Het Adelaarsgebergte, het Reuzengebergte, het Lausitzergebergte en het Ertsgebergte. De route loopt voornamelijk over de bergkammen van deze bergketens, die allemaal terugkomen in het logo van de route: een kam met vier punten. De trail is geïnspireerd op de Blue Ridge, een ooit legendarische route door Tsjechië en Duitsland die in de eerste helft van de 20e eeuw een lengte van ruim 1.200 km kende. Het doel voor de toekomst is om de Hřebenovka Trail uit te breiden en te verbinden met meer wandelgebieden in Tsjechië.

Welke landschappen kom je onderweg tegen?

De variatie in landschappen op de route is groot. Van basaltheuvels, dichte bossen, indrukwekkende formaties van zandsteen en tafelbergen tot glooiende valleien en de steile oevers van de rivier de Elbe. Die afwisseling maakt de route interessant, want zelfs binnen één etappe van de route kun je op een uitkijkpunt staan met weids uitzicht over de omgeving, om iets later diep verscholen in dat landschap verder te lopen. De grootste stad op de route is Děčín.

Is de Hrebenovka Trail goed bewegwijzerd?

Ja, de bewegwijzering op de route is uitstekend. Dat is voor een groot deel te danken aan de Tsjechische Toeristenclub KČT, die de Hřebenovka Trail beheren en onderhouden. Er zijn markeringen in vier kleuren. Rood is de hoofdroute, groen een regionale route en over het algemeen wat makkelijker. Blauw verbindt de grootste trails met elkaar en geel is een klein en lokaal rondje. Die markeringen zijn onderweg op bomen, stenen en palen te vinden. Ook vind je de etappes met kaartje terug op de website van de trail

Hoe zwaar is de Hrebenovka Trail?

Loop je de volledige trail in één keer, dan kan het je wel wat zweetdruppels kosten. Er zijn in totaal 2.671 hoogtemeters te overwinnen, en zelfs ruim 3000 als je de route in omgekeerde richting loopt. De wandelpaden zijn echter goed onderhouden en makkelijk begaanbaar en er zijn nauwelijks technische stukken op de route. De langste etappe is 23 kilometer, de kortste 11. Er zitten dus ook zeker makkelijke dagen tussen.

Wat is de beste tijd om de Hrebenovka Trail te lopen?

Tussen april en eind oktober heb je de grootste kans op mooie wandelomstandigheden, met daarbij de aantekening dat het in juli en augustus aardig warm kan worden. Daar heb je op de delen in het bos niet veel last van, zeker niet als je vroeg aan je etappes begint. Echt druk is het tot nu toe nooit op de trail, alleen in de weekenden tijdens het hoogseizoen midden in de zomer kan het wat drukker zijn.

Waar overnacht je aan het eind van een wandeldag?

Verspreid over de route zijn tal van accommodaties te vinden, van campings tot comfortabele 4 sterrenhotels. Een paar hoteltips: Hotel Ostrov, in de buurt van het dorpje Tisá en de rotsformaties van Tiské stěny. Het pension van Brouwerij Falkenstejn in Krásná Lípa en Resort U Forta in Mezni Louka. Een aantal campings is te vinden op de website van de trail, Let op: wildkamperen is binnen de grenzen van het nationale park niet toegestaan. 

Wat moet ik aan spullen meenemen?

Wandel je in het voor- of najaar, dan is er altijd kans op een regenbui in het noorden van Tsjechië. Denk daarom aan regenkleding en goede wandelschoenen. Bij nat weer kunnen veel delen van de route nat en modderig zijn. De laatste jaren is april vaak een drogere en zonnigere maand dan mei. In de zomermaanden en september kan het warm worden, tot ruim boven de dertig graden. Tijdens drogere periodes zijn lichte wandelschoenen genoeg om de trail te kunnen lopen. Voedsel en water is onderweg genoeg te krijgen, en er zijn op de trail meer dan genoeg restaurants voor een – vaak weldadige – Tsjechische lunch.

Hoe kom je er?

Děčín ligt net over de grens bij Dresden, en is vanaf Utrecht zo’n 800 kilometer rijden. Die reis is ook per trein goed te doen, en reis je het liefst alleen maar met het openbaar vervoer, dan vind je op de website van de trail per etappe informatie over hoe je bij het startpunt komt. Goed om te weten: wie minstens twee accommodaties in de regio boekt, kan tijdens zijn verblijf gratis van het ov gebruikmaken.

Geen auto maar wel graag een tot je beschikking? Bij Sunny Cars huur je makkelijk een auto met all-inclusive pakket, zonder bijkomende kosten bij een verhuurder. Dat kan bijvoorbeeld bij aankomst in Praag, of vanuit Nederland (vraag dan wel grensoverschrijding naar Tsjechië aan).

Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
Oorsprong van de naam

Zwitserland...in Tsjechië?

Het is een naam die zelfs vandaag de dag nog wel eens voor verwarring zorgt: Boheems Zwitserland. Helemaal in combinatie met Saksisch Zwitserland aan de Duitse kant van de grens. De naam is te danken aan twee Zwitserse kunstenaars, die vanuit hun standplaats Dresden in de 18e eeuw het landschap van de Elbe vastlegden in hun schilderijen. Adrian Zingg en Anton Graff zagen de kloven, bossen en zandsteenkliffen en dat deed hun zo aan hun thuisland denken, dat ze het gebied de bijnaam gaven die daarna nooit meer is verdwenen. Inmiddels is Boheems Zwitserland het jongste nationale park van Tsjechië, een status die het in 2000 kreeg.

Reisverhaal

‘Dit was miljoenen jaren geleden allemaal zee’. Sven Czastka, wandelgids en de Tsjech die het afgelopen decennium eigenhandig het outdoortoerisme in de omgeving van Děčín heeft opgebouwd tot wat het nu is, staat op de rand van Děčínský Sněžník en heeft zijn blik gericht op een grandioos uitzicht. Boheems Zwitserland ligt aan zijn voeten. 

Een glooiend landschap van uitgestrekte bossen. Daarachter Saksisch Zwitserland, aan de Duitse kant van de grens. Richting het oosten doemen aan de horizon de toppen op van het Lausitzer gebergte en als het grijze wolkendek de zonsondergang niet had belemmerd, dan hadden we in het westen nu een oranje gloed gezien achter de contouren van het Ertsgebergte. Czastka: ‘Ooit zee, nu een landschap van zandsteen. Door erosie en wind zijn hier canyons ontstaan. Met wanden die loodrecht naar beneden lopen met tientallen meters hoogteverschil. Maar de bovenkant is vlak. Kijk maar om je heen, overal in het landschap zie je tafelbergen.’ Hij draait zich om en loopt weg van de rand. ‘Kom, we hoeven maar een klein stuk naar beneden te lopen en je hebt een heel ander perspectief. Daar liggen de Tiské stěny, rotsformaties waarbij in één klap duidelijk wordt wat het resultaat is van die miljoenen jaren die het landschap hebben gevormd.’ 

Hij heeft niets te veel gezegd. Na een paar kilometer wandelen over goed onderhouden en bewegwijzerde paden doemt er een imposante rotspartij op, die als ingang dient voor een labyrint van zandsteen. Verscholen in het landschap, je moet ervoor afdalen totdat het voelt alsof je onderdeel bent van de bergen. Maar daar torenen gigantische steenformaties hoog boven ons uit. Door mul zand banen we ons een weg door het doolhof, dat net zo plotseling weer ophoudt als het begint.

Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
"Het communisme is ook de reden dat Tsjechen graag buiten zijn"

Volg de bergkam

We lopen de Hřebenovka Trail. Een hernieuwde langeafstandswandelroute die een paar van de allermooiste natuurgebieden van Tsjechië met elkaar verbindt. En een route die grotendeels over de flanken van het berglandschap loopt. Daar komt de naam ook vandaan. In het Duits heet de route de Kammweg. In het Engels de Ridge Trail. Een naam zo duidelijk als het logo van de route: een kam met vier punten, die symbool staan voor de vier bergketens die de route met elkaar verbindt. 

‘De Hřebenovka Trail is nieuw leven ingeblazen’, vertelt Czatska een dag later als we op weg zijn naar Děčín, de grootste stad op de route. ‘Ooit liep door dit deel van Tsjechië een nog veel omvangrijkere en legendarische wandelroute, de Blue Ridge. Maar de oorlogen en het communisme in de 20e eeuw sloegen een krater in het Tsjechische outdoortoerisme. Maar nu hebben we met de Hřebenovka weer een imposante langeafstandsroute. Vergelijkbaar met de Malerweg in Duitsland, hier net over de grens. Maar dan met twee grote voordelen. Het is hier een stuk rustiger én een stuk betaalbaarder.’

Het communisme is ook de reden dat Tsjechen graag buiten zijn en hier in het noorden komen en er een huisje in het bos op nahielden. Op een uur of twee rijden van Praag was het leven in de tweede helft van de vorige eeuw een stuk kalmer. Geen risico om afgeluisterd te worden. En de ruimte en vrijheid die in het dagelijks leven in de hoofdstad onmogelijk was. Eenmaal in Děčín wordt duidelijk hoe die periode van het communisme er nog meer uitzag. Het plein onder het kasteel was een parkeerplek voor tanks. Het kasteel zelf werd na de exit van de Russen begin jaren negentig van de vorige eeuw volledig verwoest. Inmiddels is het gerestaureerd en zijn de meeste sporen uitgewist. Alleen een gigantische industriële schoorsteen steekt hard af tegen de pastelkleurige gebouwen eromheen.

Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
"Het klimmen en dalen gebeurt over steile rotspaden, en soms nog veel steilere ijzeren trappen"

Het mooiste uitzicht

Vanaf Děčín volgen we een tijdje de Elbe, de roemruchte rivier die het landschap in tweeën splijt. De via ferrata aan de noordkant van de stad is beroemd onder klimliefhebbers, het uitzicht verder naar het noorden prachtig. De wanden van de canyon waar de rivier zich doorheen slijt steeds steiler, de bochten in de rivier op het oog in een perfecte halve cirkel. Etappes twee, drie en vier van de route staan in het teken van afwisseling. Van diep in de haarvaten van het nationaal park tot hoog erboven. We volgen de Kamenice rivier, een zijtak van de Elbe die op de laagste punten in het landschap door het bos stroomt. Waar de enige geluiden het kabbelen van het water, het ruisen van de bladeren en je zachte voetstappen op de bosgrond zijn. 

Dan door de kloven van Hřensko, waar je op een gegeven moment alleen nog maar met een bootje doorheen kunt, bestuurd door een schipper die vertelt over de diepste spelonken in het nationaal park. Om na Mezni Louká onze weg omhoog te vervolgen. Het klimmen en dalen gebeurt over steile rotspaden, en soms nog veel steilere ijzeren trappen. Tot we een serie van drie uitzichtpunten rondom Jetřichovice bereiken. Eerst de Rudolfův kámen, een rots met klein houten hutje erbovenop. 

Dan Vilemínina stěna, een plateau, en uiteindelijk Mariina skála, een soort houten tempel boven op de rotsen. Alle drie punten met adembenemend uitzicht, waar de kloven en de Kamenice rivier verscholen liggen in het oneindige bos ervoor. En drie uitzichtpunten die vernoemd zijn naar telgen uit een van de meest vooraanstaande families die deze regio ooit heeft gekend: de adellijke familie Kinský. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, later vorsten in het Habsburgse rijk, grondleggers van het elegante ras Kinskypaarden en aanleggers van wandelpaden en uitzichtpunten waar we nog steeds gebruik van maken. 

De familie speelde een grote rol in het toegankelijk maken van de natuur. In dat opzicht past het werk van gids Sven Czatska in een roemruchte traditie. Toen niemand de afgelopen decennia geloofde in outdoortoerisme in dit deel van Tsjechië, pakte Czatska de handschoen zelf maar op. Eerst wilde hij fietstours organiseren, toen dat niet lukte begon hij opnieuw met verhuur van fietsen, kano’s en kajaks. Inmiddels runt hij een camping in Děčín, kun je met hem kajakken op de Elbe en wandelen door het nationaal park. En in zijn kielzog profiteert de regio mee. Er komen steeds meer accommodaties en restaurants en cafés die nu wel het vertrouwen hebben in het toerisme in het noorden van Tsjechië.

Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
Image
Wandelen Tsjechie
"De natuur is veerkrachtig: nieuw leven groeit alweer tussen de resten van de versmeulde bomen"

Blik op de toekomst

En onverschrokken blijft de goedlachse wandelgids de Hřebenovka Trail volgen. Door Doubice, een klein en simpel dorpje met goedlachse inwoners die weldadige maaltijden voorschotelen als je er een restaurant uitkiest. Door valleien die een paar jaar geleden nog volledig weggevaagd werden vanwege een gigantische bosbrand. Desastreus voor het nationaal park, maar de natuur is veerkrachtig en nieuw leven groeit alweer tussen de resten van de versmeulde bomen. Door Krásná Lípa, een klein stadje waar de pastelkleurige huizen rondom een groot plein staan opgesteld en met Pivovar Falkenštejn de beste bierbrouwer van de omgeving te vinden is. Tot de trail op een gegeven moment ophoudt. Het einde is bereikt. ‘Nog wel’, zegt Czastka hoopvol. ‘Maar de aangrenzende regio’s tonen al interesse om de route uit te breiden. Als dat allemaal lukt, wordt de route hopelijk net zo legendarisch als de trail waarop Hřebenovka geïnspireerd is. Een begrip voor wandelaars in Tsjechië.’

Georganiseerd wandelen in Tsjechië

Doe zoals de Tsjechen doen en ga wandelen in de prachtige natuur die het land rijk is. Of beleef de rijke cultuur en bewogen geschiedenis. Onderstaande reis van SNP Natuurreizen is een fijne kennismaking met dit relatief onontdekte land in hartje Europa.

Tsjechië - Praags heuvelland Privéreis 7 dagen

Wandelvakantie langs pension en hotel

  • Afwisselende wandelingen
  • Prima te verlengen met verblijf in Praag
  • Langs koningsburchten
Vanaf € 768,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Bekijk op snp.nl
  • Zwaarte: 2 op 5
  • Comfort: 3 op 5
  • Trein mogelijk

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • bagagevervoer op dag 3 en 4
  • toeristenbelasting
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • transfers per trein
  • eventuele entrees
  • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Pravčická brána

De beroemdste boog van Tsjechië

Wie nog tijd en energie overheeft om iets van de wandelroute af te wijken, doet er goed aan om de Pravčická brána te bezoeken. De grootste rotsbrug van Europa is een van de populairste natuurlijke attracties van heel Tsjechië. De zandsteenboog heeft een spanwijdte van 27 meter en is 21 meter hoog, en is alleen lopend te bereiken na drie kwartier wandelen en een klim van ongeveer 300 meter. Net onder de boog ligt het Valkennest, een voormalig pension dat eind 19e eeuw werd gebouwd om toeristen naar de plek te trekken. Hoewel het pension al lang niet meer in gebruik is, lukte dat laatste uitstekend: de Pravčická brána trekt inmiddels miljoenen bezoekers per jaar.

Image
Wandelen Tsjechie
Over de auteur

Wie is Bas van Oort?

Bas van Oort is reisjournalist, schrijver en fotograaf en werkt naast Op Pad voor onder meer National Geographic Traveler, Columbus Magazine en De Standaard. Recent verschenen boeken van zijn hand zijn Achter de bergen en Naar het noorden.