icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Slovenië
Landeninformatie

Wandelen in Slovenië: de mooiste gebieden en routes

  • 02 augustus 2022
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Slovenian Tourist Board

Met honderden machtige bergtoppen, kraakheldere rivieren, diepe grotten, zachtgroene heuvels en uitgestrekte bossen is Slovenië een perfecte bestemming voor wandelaars. Natuurlijk kan niemand om de Triglav heen, de hoogste berg en dé nationale trots van Slovenië. Maar zet je kompas ook eens op het ‘onbekende’ binnenland of richting Pannonië in het oosten, waar de rivier Mura lonkt. Slovenië, een paradijs voor wandelaars en ook nog eens binnen handbereik.

Van de acht Alpenlanden is Slovenië één van de kleinste. Het meet in oppervlakte de helft van Nederland en er wonen maar iets meer dan twee miljoen mensen waarvan een groot deel in de steden Ljubljana en Maribor. Het begrip klein maar fijn geldt dan ook zeker voor Slovenië. Slovenija is een wandelland bij uitstek met een zeer sportieve bevolking (23 september: Dag van de Sport!) en een uitstekende infrastructuur. In Slovenië vind je net als in veel andere Alpenlanden prima uitgeruste berghotels en -hutten, goed gemarkeerde wandelpaden en een actieve bergsportvereniging die zorgt voor het onderhoud van het uitgebreide wandelnetwerk.

Even met wat getallen strooien. Slovenië kent meer dan 10.000 km aan gemarkeerd wandelpad, 352 bergen zijn hoger dan 2000 meter (met de 2864 meter Triglav als hoogste) en voor wandelaars staan er maar liefst 178 (deels bemande) berghutten, schuilhutten en bivakhutjes ter beschikking. Plus nog eens meer dan 50 speciaal voor wandelaars ingerichte hotels en herbergen. Imposante cijfers!

Image
Wandelen in Slovenië

Slovenië zet ook hoog in op een groen en natuurlijk imago en dat is volledig terecht want liefst zestig procent van het landoppervlak is bedekt met bos waarvan een deel beschermd oerbos (Rajhenavski Rog). Een derde van Slovenië maakt zelfs deel uit van de Europese Unie Natura 2000; een netwerk van beschermde natuurgebieden op Europees grondgebied. De enorme verscheidenheid en de vele mogelijkheden maken het er voor wandelaars in Slovenië niet eenvoudig om te kiezen. Onderstaand overzicht zet een aantal populaire wandelgebieden in verschillende delen van Slovenië helder bij elkaar. Eén waarschuwing vooraf: wie eenmaal in Slovenië gaat wandelen is verkocht voor de rest van zijn leven….

1. Triglav Nationaal Park (Julische Alpen)

Het Triglav Nationaal Park, onderdeel van de Julische Alpen, is hét alpiene bergwandelgebied van Slovenië. Je kunt er fantastische trektochten langs berghutten maken, maar vanaf lagergelegen dalen of dorpen zijn dagwandelingen ook prima mogelijk. Vanuit het schitterend gelegen Bohinj Jezero (het meer van Bohinj) loop je vrij eenvoudig naar de Savica-waterval of door een bebost kartslandschap naar de lagere gelegen delen van de Julische Alpen in. Onderweg geniet je in een bergrestaurant van een lekkere lunch met fijne vleeswaren en goed gevulde soep of een koel glas bier terwijl op de achtergrond de indrukwekkende pieken van de Julische Alpen schitteren. Een andere, uitdagende dagwandeling (ca 19 km) maak je langs de rivier de Soča, tussen Trenta en Bovec. Aan het eindpunt neem je een taxi of het openbaar vervoer terug. Of je loopt de Soča Trail in twee delen waarbij je helemaal aan de bron begint (totaal ca 25 km).

Image
Wandelen in Slovenië
Berwandelen in de Julische Alpen. Foto: Jošt Gantar, Slovenian Tourist Board

Wandelaars die meer dagen op pad willen, vallen in Slovenië met de neus in de boter. Dé langste (en oudste!) langeafstandswandeling van Slovenië, de 550 km lange Slovenska Planinska Pot (Slovenian Mountain Trail) voert dwars door de Julische Alpen, begint in Maribor en eindigt in Ankaran aan de Adriatische Zee. De wandeling doet 55 berghutten aan, slingert over 35 bergtoppen (waaronder de Triglav en de Grintovec) en door vijf steden.

Maar er zijn meer meerdaagse routes: de ‘rode route’ van de Via Alpina (220 km), de Adria Trail (750 km waarvan 145 km door Slovenië) en de nieuwe, in 2019 geopende Juliana Trail bijvoorbeeld. Deze laatste loopt rondom het Triglav Nationaal Park en begint officieel bij Kranjska Gora, maar je kunt de tocht overal beginnen. Alle hoogtepunten van de Julische Alpen mag je aan het einde van deze trail wegvinken: de Triglav, het meer van Bled, het meer van Bohinj, de Soča-vallei en nog veel meer fraai Sloveens natuurschoon.

Image
Wandelen in Slovenië
Koča pri Triglavskih jezerih ('Triglav lakes mountain hut') in het hart van het Triglav Nationaal Park. Foto: Daniel Taipale, Slovenian Tourist Board.
  • Tip: De Julische Alpen zijn óók geweldig in de vroege herfst. Het is dan rustiger op de hutten (hoewel ze niet allemaal open zijn) maar vooral de bossen kleuren schitterend rood en geel. En het late zonlicht dat aan het einde van de dag valt op de top van de Triglav: onverslaanbaar!

2. Karawanken

De Karawanken (Karavanke) vormen het indrukwekkende grensgebergte met buurland Oostenrijk. De bergen zijn weliswaar wat minder hoog dan die van de Julische Alpen, maar ook hier kun je serieuze pieken beklimmen tot bijna 2300 meter; de Veliki Stol (of Hochstuhl in het Duits) is de hoogste top. Dankzij een goed netwerk van bemande berghutten op de 120 km lange kam is een meerdaagse trektocht over de Karawanken prima mogelijk. Loop je alleen in Slovenië? Nee, af en toe maak je een uitstapje naar buurland Oostenrijk.

De eerdergenoemde meerdaagse Slovenska Planinska Pot (Slovenian Mountain Trail) voert voor een belangrijk deel ook door de Karawanken en steekt dan over naar de Julische Alpen. Deze route is gemarkeerd met een ‘1’ plus een witte stip in een rode cirkel. Na de Julische Alpen daalt de route verder af naar de Dinarische Alpen en bereikt uiteindelijk de Adriatische kust.

Image
Wandelen in Slovenië
Jesenice bij zonsondergang vanaf Stol Mountain in de Karawanken. Foto: Aleš Krivec, Slovenian Tourist Board.

3. Kamnik-Savinja Alpen

De Kamnische Alpen, in het noorden van Slovenië, worden met de Julische Alpen gescheiden door de rivier de Sava. Het is een zelfstandig gebergte met als hoogste top de 2558 meter hoge Grintovec, de hoogste berg van het gebied en zeer nadrukkelijk aanwezig in het landschap. De Kamnische Alpen, aan de voet van het stadje Kamnik, zijn een uitstekend alternatief voor de veel bekendere Julische Alpen. Ook de Slovenska Planinska Pot (Slovenian Mountain Trail) loopt door dit gebergte. In de Kamnische Alpen vind je verder een groot aantal Via Ferrata’s die vooral geschikt zijn voor gevorderde bergbeklimmers. 

Image
Wandelen in Slovenië
Herdershutten op het Velika Planina plateau. Foto: Jessica Dales, Slovenian Tourist Board.

Een machtige dagtocht begint in het dorpje Kamniška Bistrica en loopt naar de Kaminiško Sedlo hut. Je maakt dan weliswaar 1.300 hoogtemeters op één dag, maar de uitzichten onderweg en de overnachting op de hut zijn onvergetelijk. Een ander geliefd doel is de Velika Planina; een betoverend mooi, nog deels door herders bewoond karstplateau op zo’n 1500 meter in een machtig berglandschap. Overnachten in één van de houten herdershuisjes is mogelijk!

4. Pomurje

Pomurje vinden we in het Pannonische deel van Slovenië, in het grensgebied van Hongarije, Kroatië en Oostenrijk. Het staat bekend om de uitgestrekte wijngaarden, de warmwaterbronnen, de rollende ‘gouden’ heuvels en het geweldige eten. Naar hoge bergen zoek je weliswaar tevergeefs, maar het is een uitermate geschikt gebied voor vooral fijne dagwandelingen en nordic walking. Dankzij de warmwaterbronnen zijn er in de regio van Pomurje diverse kuuroorden en dat is goed nieuws voor iedereen die inspanning wil combineren met ontspanning.

Door het gebied stroomt ook de rivier de Mura die in Oostenrijk ontspringt als de Mur. Het is een mooie, kronkelende rivier door een fijn, kleinschalig landschap met wuivende zonnebloemen in de zomer en kleurende bossen en velden in de herfst.  Pomurje betekent dan ook letterlijk: aan weerszijden van de Mura.

Image
Wandelen in Slovenië
Wandelen in de wijngaarden van Haloze, regio Pomurje. Foto: Jošt Gantar, Slovenian Tourist Board.

Langs de Mura loopt een 26 km lange gemarkeerde wandeling die is onderverdeeld in drie etappes. De rivier staat bekend om zijn ‘drijvende watermolens’. In vroegere tijden dreven er vele tientallen in de rivier maar vandaag de dag zijn er nog maar drie over waarvan dus een in Slovenië.

De Via Pomurje is een 330 km lang meerdaagse tocht die deels langs de Mura loopt. De route voert vanaf de vlaktes van Pomurje dwars door boomgaarden, de wijngaarden van Jeruzalemske en Lendavske Gorice en de bossen van het Goričko Natuurpark. De Via Pomurje is onderverdeeld in 20 dagtrajecten.

5. Rogla/ Pohorje-gebergte

Uitgestrekte bossen, veenmoerassen, wijngaarden, prachtig gelegen meren en middelgebergte tot zo’n 1600 meter kenmerken dit fijne wandelgebied in het noorden van Slovenië. In de winter wordt er op de hoogste delen van de Rogla geskied en in de zomer is het gebergte zeer geliefd bij wandelaars. Niet onbelangrijk: het hele jaar door kan er ‘gekuurd’ worden in een van de kuuroorden.

Een geweldige tip voor gezinnen met kinderen is de Pot med krošnjami; een boomtoppenwandeling op de berg Rogla (1517 m) midden in het hart van de uitgestrekte Pohorje sparrenbossen. De toren zelf is 37 meter hoog en bereik je na een avontuurlijke wandeling van iets meer dan een kilometer lengte. De toren kan vervolgens ook afgedaald worden via een glijbaan van 60 meter. Een goed uitgangspunt voor het verkennen van dit gebied vormt het stadje Slovenske Konjice.

Image
Wandelen in Slovenië
Wandelaars bij de Lovrenc-meren in het hart van de heuvels van Rogla-Pohorje. Foto: Jošt Gantar, Slovenian Tourist Board.
Image
Wandelen in Slovenië
Pohorje Treetop Walk op het Rogla-plateau. Foto: Iztok Medja, Unitur, Slovenian Tourist Board.

6. De bossen van Kočevsko

Kočevsko is een prachtig groen, middelgebergte landschap in het zuidoosten van Slovenië. Het gebied is ruimschoots bedekt met oerbossen waar oa de wolven, beren en lynxen voorkomen. Het bekendste bos is de Rajhenavski Rog met een oppervlakte van 51 ha in het hart van het karstplateau Kočevski Rog. Het is niet toegestaan om het bos te betreden, maar de Rog hiking trail neemt je mee naar de rand van het bos en geeft je een bijzondere inkijk in dit unieke bos.

Een van de mooiste en helderste meren van Slovenië, het Kočevje-meer, ligt bij de stad Kočevje. Bij een viertal informatiecentra kunnen wandelaars gratis kaarten en folders verkrijgen met meerdere suggesties voor (dag)wandelingen. Bekend is de 60 km lange Roška pešpot die is gemarkeerd met een berenklauw en een uitdaging vormt voor geoefende wandelaars. Een langere, niet al te moeilijke route van 97 km (‘de Grote Kočevje Bergweg’) loopt door een karstlandschap vol grotten en kleine karstmeertjes. Er is ook een kortere (53 km) Kočevje Bergweg.

Een schitterende dagtocht tot slot is de Osilniška Mountain Trail waarbij je tot ruim 700 meter stijgt en een geweldig uitzicht over de Osilniška-vallei staat te wachten.

Image
Wandelen in Slovenië
Ontdek de oerbossen van Kočevsko. Foto: Ciril Jazbec, Tent Studio, Slovenian Tourist Board.
  • Extra tip: meerdaagse wandelroute Via Dinarica Slovenia
    Deze ruim 1200 km lange route loopt vanaf het zuidelijke Slovenië dwars door zes Balkanlanden en over de Dinarische Alpen (hoogste punt bijna 2700 m) helemaal naar Albanië. Het project bestaat pas sinds 2010 en kent drie verschillende routes waarvan er nu één geheel is beschreven. Het deel door Slovenië is 159 km lang en onderverdeeld in zeven etappes. Nieuwe varianten zijn dus in de maak waarbij één van de routes (‘de blauwe route’) ook langs de slechts 46 km lange kust van Slovenië loopt.
Image
Wandelen in Slovenië
Bergsportverenigingen beheren 179 berghutten, shelters en bivakken, waar je kunt ontspannen, bij kunt komen en nuttige informatie kunt krijgen voor de rest van je wandelreis. Een voorbeeld van een berghut in Slovenië. Foto: Slovenian Tourist Board.
Informatie

Over wandelen in Slovenië

  • Bovenstaande wandelingen zijn deels ook terug te vinden in diverse wandelgidsen over Slovenië (zowel Engels- als Nederlandstalig). Kijk voor meer wandelgebieden en inspiratie op de website slovenia.info en je vind een Nederlandstalige publicatie over outdoor in Slovenië (pdf) op de website slovenia-outdoor.com.
  • Zorg altijd voor een betrouwbare wandelkaart als je op pad gaat. Liefst met ingetekende routes en een schaal van 1:25.000 of 1:50.000. Bestudeer de weerberichten goed en stem daar je wandeling op af. Als je de bergen ingaat, neem dan warme kleding en een regenjas mee. Stevige bergschoenen zijn voor de meeste genoemde wandelingen een must. Heb je onvoldoende ervaring, huur dan een gekwalificeerde gids in.
  • Van Utrecht tot aan de grens van Slovenië is het ca 1100 km.

Slovenian Tourist Board

De mooiste fietstochten in Slovenië

Ruige mountainbikeroutes, uitdagende hooggebergtepassen, meerdaagse fietstrips langs hotelletjes en campings én heerlijk ontspannen tochten voor gezinnen; Slovenië heeft het.
Lees meer
Image
Fietsen in Slovenië
Slovenian Tourist Board
Slovenian Tourist Board

Watterrijk Slovenië

In Slovenië druppelt, stroomt, klettert, raast en meandert het water dag en nacht, week na week en jaar na jaar. Met zijn vele meren, beken, rivieren, watervallen én de Adriatische Zee behoort Slovenië tot de waterrijkste landen van Europa.
Lees meer
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Slovenian Tourist Board

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slovenian Tourist Board.