icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Slovenie
Routes

Huttentocht Julische Alpen: praktische informatie

  • 26 april 2017
  • Door: Menno Boermans
  • Fotografie: Menno Boermans

Slovenië scheidde zich in 1991 van Joegoslavië af en werd in 2004 lid van de Europese Unie. Het wonderschone land - ook wel het groene hart van Europa genoemd - is met meer dan 10.000 kilometer aan gemarkeerde paden een waar paradijs voor de (berg)wandelaar. Er zijn 179 berghutten waar je kunt overnachten en in de dalen liggen vele dorpen met hotels en campings.

Korte impressie van de route

Deze vijfdaagse bergwandeltocht door de Julische Alpen combineert drie hoogtepunten. Je start met de beklimming van de Triglav (het Nationale symbool), loopt over de fantastische bergrug tussen Mount Vogel, de Rodica en de Crna Prst en je sluit af met een wandeling rond Bohinj jezero: het mooiste meer van Slovenië. Lees ook: het sfeerverhaal bij deze route in Slovenië

Zwaarte

De overbrugging van 1800 hoogtemeters op dag één is zwaar. Reken erop dat je al gauw acht tot tien uur in touw bent. De andere dagen zijn middelzware wandeldagen van drie tot zes uur. Aangezien je in berghutten slaapt, is je rugzak niet al te gewichtig.

Image
Slovenia_MB_535-600x398.jpg
Onderweg naar de top van de Triglav. Meerdere routes in diverse moeilijkheidsgraden leiden naar de top. Wij kiezen voor een alpiene route onder leiding van een lokale gids.

Moeilijkheidsgraad

Dag 1: De beklimming door de noordwand van Triglav via de Sloveense route is Alpien gewaardeerd met II - III. Er zijn ook makkelijke routes, zoals bijvoorbeeld via de Krma vallei of vanaf het Pokljuka plateau (T2). De laatste 400 meter naar de top (vanaf de berghutten Triglavsi dom of Dom Planika) zijn beveiligd met kettingen en stangen. Je kunt hier desgewenst een Klettersteigset gebruiken voor extra veiligheid. Wanneer je aan de afdaling begint, ben je zeker moe. Oppassen geblazen.
Dag 2-4: Prima bergwandelpaden T2-T3. Op dag vier af en toe diepe afgronden.
Dag 5: De wandeling rond het meer is T1.

Dag 1: Beklimming van de Triglav

Van Aljazev dom (1015 meter) aan het einde van de Vrata vallei naar de top van de Triglav (2864 meter). Er zijn vele manieren om de hoogste berg van Slovenië te beklimmen, zoals de Tominsek-route, de Prag-route of de Bamberg-route, deels Klettersteigs. De makkelijkste weg naar de top gaat vanuit de Krma vallei naar de Triglavski dom (berghut) via een wandelpad. Daarna via een Klettersteig omhoog naar de top. Meer uitdagend is de Sloveense route in de noordwand. Na de top daal je af naar de Koca na Dolicu (berghut) op 2151 meter.
Hoogtemeters: + 1800 meter / -700 meter.
Zwaarte: Een lange dag die start in het donker. Het hoogteverschil van 1800 meter is zeer pittig.
Tijd: acht tot tien uur.
Moeilijkheid: De Sloveense route is een alpiene route (II - III). Op zich sta je altijd met beide voeten op de grond, op enkele plekken moet je een paar meter klauteren waarbij je ook je handen gebruikt. Het probleem zit hem voornamelijk in het vinden van de route en de steile afgronden waar je soms langsloopt. Huur hiervoor een gids in (aanrader: Mitja Sorn van Triglav Guides).
De makkelijkere route naar de Triglav via de Krma vallei is gewaardeerd met T2 voor het eerste stuk tot de hut, en is een Klettersteig op de laatste 400 meter naar de top. De gletsjer onder de top van de noordoostkant is goeddeels verdwenen en levert geen noemenswaardige problemen op bij het traverseren.

Image
huttentocht-julische-alpen-2-600x398.jpg

Dag 2: Zeven meren route

Van Koca na Dolicu bereik je via een naamloze pas (gelegen tussen de toppen Kanjavec en Miseljski konec) de vallei van de zeven meren. Een prachtige lange glooiende afdaling voert je langs meren -het zijn er eigenlijk tien- tot de Koca pri Triglavski Jezerih berghut (1685 meter). Hier kan je eventueel ook overnachten. Het tweede deel van de tocht gaat flauw op en neer naar een hoogvlakte waar de Dom na Komni berghut (1520 meter) ligt.
Afstand: 17 kilometer.
Hoogtemeters: +600 meter / -1200 meter.
Zwaarte: Na een kleine stijging tot de col, is de afdaling heerlijk glooiend. Perfect na de zware dag van gisteren.
Tijd: zes uur.
Moeilijkheid: T2.

Image
Slovenia_MB_576-600x398.jpg

Dag 3: Mount Vogel; een berg met uitzicht

Van de Dom na Komni een pad volgen met prachtige uitzichten op de Julische Alpen en het meer van Bohinj. Via Pl za Migovcem (1600 meter), Konjsko sedlo (1782 meter) en Globoko (1828 meter) kom je op de Mount Vogel (1922 meter). Daarna daal je via Vratca (pas) af naar Pl zadnji Vogel (1413 meter) en een klein klimmetje brengt je bij de Burja hut in Vogel Alpine Village (1535 meter).
Afstand: 15 kilometer.
Hoogtemeters: +900 meter / -900 meter.
Zwaarte: Goed te doen voor de sportieve bergwandelaar.
Tijd: vijf uur.
Moeilijkheid: T2-T3.

Image
Slovenia_MB_599-600x398.jpg
De prachtige bergrug van Mount Vogel: heerlijke graatwandeling.

Dag 4: Heerlijke graatwandeling

Vanaf het Vogel Alpine Village klim je via de top Sija (1800 meter) en pas Cez Suho (1773) naar de top Rodica (1966).  Over een prachtige bergrug -nu eens stijgend, dan weer licht dalend- loop je via meerdere kleine topjes tot de berg Crna prst (1844 meter). Hier is een berghut waar je kunt slapen (Dom Zorka Jelincica) maar je kunt ook direct via Pl za Liscem (1340 meter) afdalen naar Bohinjska Bistrica (512 meter) waar hotels zijn.
Afstand: 22 kilometer.
Hoogtemeters: +1000 meter / -2000 meter.
Zwaarte: Goed te doen voor de sportieve bergwandelaar.
Tijd: zeven uur.
Moeilijkheid: Een graatwandeling, met af en toe afgronden. Het pad is overal goed. T3.

Dag 5: Rond het mooiste meer van Slovenië

Het meest bekende meer van Slovenië is Bled Jezero. Velen vinden het meer van Bohinj echter mooier. Een wandeling rond het meer is een prachtige afsluiter van deze meerdaagse huttentocht. Startpunt is Ribcev laz. Aan de zuidkant loop je naar Ukanc (wat einde van de wereld betekend). Je kunt langs de oever lopen (geen duidelijk pad) of door het bos het "jagerspad" volgen dat vijftig meter boven het meer loopt. Na Ukanc ga je via een mooi pad aan de noorzijde van het meer terug. Wanneer de zon schijnt is een duik in het heldere water niet te vermijden. Hoewel het in het Triglav National Park verboden is, zie je veel Slovenen in het Bohinj meer spetteren.
Afstand: 12 kilometer.
Hoogtemeters: nihil.
Zwaarte: Na de beproeving van de afgelopen dagen, is dit een lichte wandeling.
Tijd: 3 uur.
Moeilijkheid: Prima pad. T1.

Image
Slovenia_MB_606-600x398.jpg
Een steile passage bij de Vratca pas. Geiten zijn sneller beneden dan mensen.

Uitbreiding:

Wie geen genoeg krijgt van het wandelen in Slovenië kan de tocht voortzetten via Stara Fuzina naar de Pokljuka hoogvlakte. De Debela pec (2014 meter) die daar ligt is een populaire wandelberg (4 uur looptijd vanaf het Sport Hotel). Je kunt desgewenst ook vanaf Stara Fuzina via de Vodnikov dom (berghut) de Krma vallei bereiken en teruglopen naar Mojstrana. Mocht je eerst willen opwarmen voordat je de Triglav beklimt, volg dan vanuit Mojstrana de Triglavska Bistrica Trail door de Vrata vallei en overnacht in de hut Aljazev dom alvorens de klimtocht te starten.

Navigatie

De route is goed aangegeven. Overal zie je de typische Sloveense verfmarkering voor een bergwandelpad: een witte cirkel met een rode rand. Dit teken heet officieel een Knafelc blaze, vernoemd naar de bedenker Alojz Knafelc. Tevens staat er vaak het nummer 1 bij geschreven: je loopt op dag twee, drie en vier over de Slovenska Planinska Pot (Slovenian Mountain Trail), de bekendste lange afstand wandeling van het land. Ook staan er op belangrijke plekken (passen, splitsingen) bordjes met namen van de bestemmingen. De Sloveense route bij de beklimming van de Triglav noordwand is niet gemarkeerd. Gids Mitja Sorn weet echter feilloos de weg.

Verhard/onverhard

De beschreven tocht gaat geheel over onverharde wegen. Op de Triglav is het veelal terrein van rots en gruis, daarna zijn het aangelegde (berg)wandelpaden in rots- en grasterrein en door bossen. De laatste dag (5) loop je rond het Bohinj meer. Aan de zuidkant van Ribcev Laz tot Ukanc is dat langs de oever (padloos), aan de noordkant loopt een mooi aangelegd wandelpad.

Beste tijd

Juni-September. In het voorjaar kan er nog sneeuw liggen. De meeste berghutten gaan eind september dicht. In juli is het relatief rustig, dan liggen de Slovenen nog op het strand aan de Adriatische kust.

Vervoer

Ljubljana ligt hemelsbreed 1000 kilometer van Amsterdam. Vanaf Schiphol vlieg je met KLM of Adria Airways. Je kunt op de luchthaven een auto huren of je laten oppikken door een gids van Hiking & Biking Slovenia, mocht je die ingehuurd hebben (aanrader). Met de auto rijd je vanuit Nederland het beste via München en Salzburg (1200 km). Startpunt van deze tocht is de Vrata vallei bij Mojstrana, daar kan je je auto parkeren. Naderhand brengt een taxi of het Openbaar Vervoer (bus) je via Bled terug naar Mojstrana.

Overnachten

  • Hostl Jozl in Mojstrana, aan het begin van de Vrata vallei.
    Alternatief: Aljazev dom (hut) aan het einde van de Vrata vallei.
  • Koca na Dolicu (berghut)
  • Dom na Komni (berghut)
    Alternatief: afdalen naar Koca pri Savici (hut en mooie Savica waterval) en eventueel naar Ukanc lopen. Deze nederzetting aan de rand van het meer van Bohinj heeft ook een camping: Zlatorog.
  • Burja mountain hut in Vogel Alpine Village.
    Alternatief: met de kabelbaan afdalen naar het meer van Bohinj. Hier is een hostel (Pod Vohgom) en je kunt naar camping Zlatorog.
    Een andere optie is om te voet af te dalen van Vogel Alpine Village naar Ribcev Laz. In dit dorp zijn een paar hotels.
  • Hotel Tripic in Bohinjska Bistrica.
    Alternatief: nog een nacht boven blijven en overnachten in berghut Dom Zorka Jelincica op de Crna Prst.
    In Bohinjska Bistrica is ook een camping: Danica Camp.

De meeste berghutten zijn van de Alpenvereniging. Als lid van de NKBV krijg je doorgaans korting op overnachting en maaltijden. Reserveren gaat voornamelijk per telefoon en vaak gaan de gesprekken in gebrekkig Engels. Nog een reden om een gids in de hand te nemen, die regelt de overnachtingen graag voor je. Wildkamperen is verboden in Slovenië en in het Triglav National Park is het niet toegestaan om te bivakkeren. Wie gepakt wordt door een ranger loopt kans op 500 euro boete. Een klimmer die een foto van zijn tent op Facebook zette kan er over meepraten.

Eten/drinken/Inkopen

In Mojstrana zijn slechts een paar kleine winkeltjes, het is dus verstandig vooraf inkopen te doen. Er is naast de bar in het hostel (die ook dienstdoet als buurtkroeg) één restaurant met prima pizza voor zeven euro. Aan de voet van de Triglav zijn een aantal bronnen waar je je veldfles kunt vullen met water. In sommige berghutten zijn de porties bij het avondeten aan de kleine kant. Je kunt natuurlijk altijd meerdere gerechten bestellen en ook zijn er snacks te koop, alsmede frisdrank en populair onder wandelaars in Slovenië: bier. In Vogel Alpine Village zijn een paar prima restaurants, zoals Merjasec Mountain Inn en het Viharnik restaurant. In Bohinjska Bistrica (een groot dorp) is volop de gelegenheid om inkopen te doen of uit eten te gaan. Tip: probeer verse forel!

Image
Slovenia_MB_597-600x398.jpg

Uitrusting

Voor de beklimming van de Triglav (dag 1) via de Sloveense route heb je stevige bergschoenen nodig (categorie C). Ook draag je een dagrugzak, klimhelm en gordel. De gids verzorgt het touw en eventueel andere klimmaterialen zoals setjes. Voor de andere dagen (2-5) volstaan bergschoenen en een rugzak. Omdat het in de Julische Alpen in de middag vaak onweert, is goede regenkleding een must. Wie niet via de noordwand, maar via een andere route naar de top van de Triglav gaat, kan eventueel een Klettersteigset gebruiken voor extra veiligheid. In de hutten kan je kiezen tussen kamers of een plek in een lager. Voor deze laatste (goedkopere) optie heb je een lakenzak nodig.

Andere wandeltochten

Naast een veelvoud aan dagtochten (de Soca Trail, door de Tolmin-kloof, de beklimming van Mount Krn, etc.) lopen er in Slovenië een aantal meerdaagse routes zoals de Slovenian Mountain Trail (28 dagen, 599 kilometer) en de Walk of Peace (5 dagen, 100 kilometer). Ook komen de Via Alpina, Alpe Adria Trail en zowel de European Long Distance Path E6 als E7 door Slovenië.
Check: hiking-biking-slovenia.com

Andere activiteiten

De prachtige bergnatuur in Slovenië leent zich uitermate goed voor outdoor activiteiten in allerlei soorten. Naast (berg)wandelen kan je heerlijk paragliden, kayakken, mountainbiken, of populair onder de locals: fly fishing.
Check: slovenia.info

Gidsenbureaus

Mitja Sorn, van Triglav Guides, triglavguides.com
Marko Lenarcic van Hiking & Biking Slovenia, hiking-biking-slovenia.com

Kaarten en gidsen

  • Triglavski Narodni Park 1:50.000
    Uitgegeven door Geodetski Zavod Slovenije
  • Julijske Alpe 1:50.000
    Uitgegeven door Sidarta
  • Populaire Climbing Routes in Slovenia
    Gebasseerd op Slovenska Stene
    Uitgegeven door Didakta
  • Hiking in Slovenia
    Folder met tochtsuggesties en gedetailleerde beschrijvingen
    Uitgegeven door Slovenian Tourist Board
  • The Julian Alps of Slovenia
    Beschrijving van 60 wandelroutes en trekkings
    Uitgegeven door Cicerone

App

Explore Slovenia - Hiking&Biking. Verkrijgbaar in de Apple App store en Google Play store.

Noodgevallen

Tijdens het grote deel van de tocht heb je ontvangst met je mobiele telefoon. In geval van nood bel je met 112. Geef duidelijk je locatie door en waarom je hulp nodig hebt. Indien je in bergachtig gebied bent worden naast de politie en  ambulance ook de bergredding (GRZS) en een legerhelikopter ingeschakeld. Zorg voor een dekkende bergsportverzekering.

Image
Slovenia_MB_559-600x398.jpg

Cultuur

  • Alpien Museum (Slovenski Planinski muzej) in Mojstrana.
  • Alpenboerenkaas museum (Plansarski muzej) in Stara Fuzina.
  • Bier en bloemen festival in Lasko.
  • In september vindt traditiegetrouw het Cows Ball plaats in Ukanc. Sinds 1954 markeert dit feest het einde van het "grazen van de koeien". Gelijktijdig is het aanverwante Cheese and Wine festival.

Adressen en sites

Tourist Information Center

Op veel plekken in Slovenië zie je verwijzingen naar TIC. Dit is de afkorting voor Tourist Information Center; de plek waar je vriendelijk en behulpzaam te woord wordt gestaan en antwoord krijgt op al je vragen. In een TIC zijn vaak ook (wandel)kaarten, folders en gidsjes verkrijgbaar.

Triglav National Park

In Stara Fuzina is een gloednieuw informatiecentrum van het enige Nationale Park van Slovenië: Triglavski Narodni Park, tnp.si of slovenian-alps.com.

Image
slovenie_julische_alpen-kaart-600x398.jpg