icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Landeninformatie

Raften, kanoën & canyoningen in waterrijk Slovenië

  • 15 september 2022
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Slovenian Tourist Board

In Slovenië druppelt, stroomt, klettert, raast en meandert het water dag en nacht, week na week en jaar na jaar. Met zijn vele meren, beken, rivieren, watervallen én de Adriatische Zee behoort Slovenië tot de waterrijkste landen van Europa. De meest in het oog springende rivieren zijn de Sava, Mura, Drava, Soča en Kolpa. Hier kunnen rafters, kanoërs, kajakkers en canyoningers hun hart ruimschoots ophalen.

Slovenië is bijzonder waterrijk. Overal in het land is wel ergens water te vinden. Is het niet een (wild stromende) rivier of beek, dan wel een groot zoetwatermeer of water dat ‘verborgen’ stroomt onder de grond in een van de vele karstgebieden die Slovenië rijk is. Ook liefhebbers van een mooie kajaktocht op zee komen aan hun trekken. Slovenië kent een smalle kustlijn van zo’n 46 km waar plaatsen als Koper, Izola, Portorož, Piran en Ankaran aan liggen. Het voordeel van dit mediterrane deel van Slovenië zijn de hete zomers en zachte winters waardoor de kuststrook het hele jaar geschikt is voor buitensporten als wandelen, fietsen én watersport.

In alpien Slovenië (Karawanken, Kamnische Alpen en Julische Alpen) vind je vooral beken, watervallen en snelstromende rivieren waarvan de Soča zeer geliefd is bij rafters en kajakkers. In het karstrijke deel van Slovenië, in het zuidwesten, vinden we zowel boven als onder de grond talloze waterlopen die het Cerkniško jezero (jezero = Meer) voeden. Liefhebbers van karstlandschappen en -grotten kunnen hier ook hun hart ophalen in onder andere de grotten van Škocjan, Vilenica, Križna, Pivka en Snežna en de indrukwekkende grotten van Postojna.

Op heel veel plekken in Slovenië zijn meren te vinden. Zeer fotogeniek en bekend zijn de meren van Bled (met het bosrijke ‘kerkeilandje’ Blejski Otok in het midden) en dat van Bohinjsko jezero in het Triglav Nationaal Park. Op het ruim twee km lange meer van Bled zijn al meerdere keren de wereldkampioenschappen roeien georganiseerd.
Het Bohinjsko jezero (meer van Bohinj) is met een oppervlakte van meer dan 3km2 het grootste ‘permanente’ meer van Slovenië. Op het meer kunnen prachtige kanotochten worden gemaakt. Het Cerkniško jezero is het grootste karstmeer van het land (en groter dan het meer van Bohinj als het geheel gevuld is). Het karstmeer is ook belangrijk voor vogels en uitgeroepen tot Natura 2000-gebied. Een ander groot meer is het kunstmatig gevormde Šmartinsko jezero bij Celje. Op dit zeer visrijke meer worden ook kano’s verhuurd en is suppen steeds populairder aan het worden.

Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Kajakken langs de kust.
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Op de Ljubljanica rivier in Ljubljana.

Raften in Slovenië

De ca 140 km lange Sloveense rivier de Soča is zonder overdrijven over de hele wereld bekend bij rafters, kajakkers en kanoërs. De schitterende, smaragdgroene rivier heeft op sommige punten een diepe kloof gesleten in het zachte kalksteen en daar kolkt en bruist het water; ideaal voor rafttochten! Een gemiddelde raftocht op de Soča duurt twee tot drie uur en wordt op verschillende plekken in het dal aangeboden. Bovec in de Soča -vallei vormt hét centrum van de buitensport in Slovenië en daar vind je de meeste aanbieders van rafttochten. Maar ook in Kobarid zitten diverse bedrijven die tochten verzorgen. Om deel te nemen is meestal geen speciale ervaring noodzakelijk. Voor het benodigde materiaal wordt gezorgd.

  • Tip: De Soča kent ook rustige stukken waar het heerlijk zwemmen en ‘van de rotsen springen’ is. Vaak zijn er kiezel- en zandstrandjes langs het (frisse!) water te vinden. Mooie zwemplekken langs de Soča vind je oa bij Sotočje (nabij Tolmin) en het dorpje Kanal ob Soči.

Een andere bekende rivier waar wordt geraft en gekanood is de Sava, met 200 km de langste rivier van Slovenië (de totale lengte van de Sava is 900 km en stroomt bij Belgrado uit in de Donau). De Sava, die vanaf twee bronnen begint als Sava Dolinka en Sava Bohinjka in de Julische Alpen, stroomt door een groot deel van Slovenië en kronkelt ook ten noorden van de hoofdstad Ljubljana. Hier, maar ook op veel plekken in de Julische Alpen, worden kano’s en kajaks verhuurd om de Sava te bevaren.

De Savinja is een rivier van ruim 100 km die ontspringt in de Kamnik-Savinja Alpen. De rivier begint daar in de bergen boven de Rinka-watervallen; één van de meest bezochte watervallen van Slovenië en in de winter een geliefd doel voor ijsklimmers. De waterval is uitgroepen tot ‘natuurlijk erfgoed’. Het water verdwijnt vervolgens in kalksteenrijk gebied waar het een diepe kloof heeft uitgesleten. Vanaf de vallei van Logarska (de Logar-vallei) tot Ljubno stroomt de rivier zo’n 20 kilometer door een indrukwekkende kloof met aan weerzijden bergen van meer dan tweeduizend meter hoog. Op een wild deel van de rivier kan geraft worden onder leiding van ervaren instructeurs.
Een andere, nieuwe activiteit op de Savinja is aguatrekking. Bij aquatrekking loop, zwem, glijd, klim en spring je door een rivier.

Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Raften op de Soca rivier.
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Raften op de Sava rivier.

Kanoën en suppen in Slovenië

De Soča is een rivier voor de wat meer gevorderde en sportieve watersporter en voor liefhebbers van vooral raften en canyoning, maar Slovenië kent ook rustigere rivieren zoals de Kolpa en Krka, Drava en de Mura in het oostelijke deel van Slovenië. Op deze rivieren is het prima toeven voor een relaxte kanotocht of bijvoorbeeld het huren van een roeiboot of sup.
Suppen en kajakken kan ook in op de 41 km lange Ljubljanica die dwars door Ljubljana stroomt. Een bijzondere ervaring want je vaart onder imposante bruggen en langs de prachtigste gebouwen en monumenten die deze kleine, maar nooit saaie hoofdstad rijk is. Ook zeer geschikt voor families met jonge kinderen!
Een andere mooie rivier voor een sup- of kanotocht is de Drava die dwars door Maribor stroomt. Tijdens een vaartocht heb je steeds zicht op o.a. de Gerechtstoren (Sodni Stolp), de Watertoren (Vodni Stolp) en de Jodentoren (Židovski Stolp). Ook op de Krka, in het oosten van Slovenië, vind je volop mogelijkheden. Deze schone en meest rustige rivier laat zich goed verkennen vanaf Novo mesto en Kostanjevica na Krki.

Op het meer van Bled zijn ook meerdere mogelijkheden om een sup te huren, naast kano’s en roeiboten. Een vaartocht is een fantastische ervaring met op de achtergrond het imposante berglandschap van de Julische Alpen. Een kanotocht over het meer is uitstekend te combineren met een heerlijke lunch of diner bij een van de vele restaurants aan de oevers van het meer. Beroemd is de Soča-forel die extra goed smaakt met een glas fonkelende Riesling uit Podravje in de Drava-vallei. Of probeer eens jota, een stevig gevulde soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek die je overal in Slovenië kunt bestellen.
Reken voor het huren van een kano ongeveer op een bedrag van € 25,- per dag.

  • Tip: Vanwege de prettige temperatuur van het zeewater is het in principe bijna het gehele jaar mogelijk om langs de Sloveense kust te kajakken. Het aantal verhuurbedrijven van kajaks aan de kust is gering, maar ook organisaties voor avontuurlijke sporten in Bovec en Kobarid bieden tochten aan.
Image
rafting_Sava_river
Suppen op het meer van Bled.
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Brug over de Soca.

Canyoning in Slovenië

Canyoning is op een aantal plekken in Slovenië zeer goed mogelijk. Ook hier scoort de Soča-vallei met zijn vele watervallen, kloven, poelen en snelstromende beken weer zeer hoog qua mogelijkheden. Bovec en Kobarid zijn zeer populaire startpunten onder canyoningers. Geliefd zijn o.a de Sušec-, Fratarica- en Kozjak-canyon. Deze laatste is meer voor de ervaren canyoner, net als de Predelica-canyon. Beginnerstochten duren 3-4 uur, terwijl de tochten voor gevorderde canyoners een hele dag kunnen duren.

Naast de Soča-vallei vind je ook in de canyons in het bovendal van de Savinja diverse organisaties waar je onder begeleiding van een ervaren instructeur een canyontocht kunt maken. Deze aanbieders kennen niet alleen de kloven en de weersomstandigheden heel goed, ze zorgen ook voor het benodigde (klim)materiaal, helmen, neopreenpakken en waterschoenen. Veiligheid staat bij deze tochten altijd voorop!

  • Tip: Sommige organisaties bieden raften én canyoning in één tocht aan. Een geweldige manier om met beide avontuurlijke sporten kennis te maken.
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Op de Savinja rivier.
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Sava Dolinka.

Wandeltip langs het water

Géén canyoning misschien, maar wel een mooie wandeling door een ruige en groene kloof; dat is de korte, maar waterrijke tocht door de Vintgar-kloof in de Julische Alpen. Probeer de drukke maanden en uren te vermijden want de kloof is erg populair bij wandelaars. Door de kloof stroomt de rivier de Radovna over een lengte van 1,6 km tussen de steile hellingen van de bergen Hom en Borst. Door de kloof is een houten voetpad langs de rotswand aangelegd. Ook de ca 15 meter hoge waterval Slap Šum maakt deel uit van de tocht.

Slovenian Tourist Board

Wandelen in Slovenië: de mooiste gebieden en routes

Met honderden machtige bergtoppen, kraakheldere rivieren, diepe grotten, zachtgroene heuvels en uitgestrekte bossen is Slovenië een perfecte bestemming voor wandelaars.
Lees meer
Image
Wandelen in Slovenië
Slovenian Tourist Board
Slovenian Tourist Board

De mooiste fietstochten in Slovenië

Ruige mountainbikeroutes, uitdagende hooggebergtepassen, meerdaagse fietstrips langs hotelletjes en campings én heerlijk ontspannen tochten voor gezinnen; Slovenië heeft het.
Lees meer
Image
Fietsen in Slovenië
Slovenian Tourist Board