De Vanoise is het hoogste vergletsjerde gebied van de Franse Alpen tussen het Massif du Mont Blanc in het noorden en het Massif des Écrins in het zuiden. De hoogste top is de Grande Casse (3852 m). Het Parc National de la Vanoise beslaat het grootste deel van het gebergte en dat is maar goed ook. Doordat de natuur in het park al sinds de oprichting in 1963 beschermd wordt, groeien er ongehoord veel plantensoorten, kun je er zeldzame roofvogels spotten, of gewoon genieten van het schelle gefluit van bergmarmotten.
De bergen in de Vanoise zijn opgebouwd uit diverse gesteentesoorten en dat is een streling voor het oog. Tel daar het ontbreken van gemotoriseerd verkeer en mountainbikers bij op en het wordt nóg interessanter. Bovendien valt er relatief weinig regen en schijnt de zon er flink. Ook aantrekkelijk: het mooie contrast tussen de alpenweiden en de gletsjers, en tussen de grillige rotswanden en de kabbelende beken en diepblauwe meertjes.
Het Massif de la Vanoise ligt in het departement Savoie. Dit bergmassief wordt in het noorden begrensd door de Tarentaise en in het zuiden door de Maurienne. In het oosten grenst het Parc National de la Vanoise aan het Italiaanse Parco Nazionale Gran Paradiso. De Vanoise, de Tarentaise en de Maurienne liggen ingeklemd tussen de autoroute A40 van Chambéry naar Moûtiers en de A43 van Chambéry naar Modane en zijn dus goed bereikbaar. Fijn om te weten dat je zó naar dit gebied toe rijdt, maar belangrijker is wat je er kunt doen en of het de moeite waard is. Het nationale park is zonder twijfel het interessantste deel vanwege het ontbreken van skipistes en de aanwezigheid van de grote bergen, zoals de steil uit de aarde oprijzende Grande Casse (3.852 m), de hoogste van het massief, en de spitse top van de Aiguille de la Grande Sassière (3.747 m).
Dit hele gebied is bekend vanwege de wintersport én vanwege het nationale park, twee tegenstrijdige dingen. Men zegt zelfs dat dit het grootste, lelijkste (qua skidorpen, nadrukkelijk niet qua skipistes), maar ook veelzijdigste wintersportgebied ter wereld is. Het nationale park beslaat een groot deel van het Massif de la Vanoise. Bij het bepalen van de parkgrenzen is rekening gehouden met de skimogelijkheden: een aantal skiliften loopt letterlijk tot aan de parkgrens. Het kan comfortabel zijn om met de kabelbaan omhoog te zweven en op hoogte aan een tocht te beginnen, maar veelal is de consequentie dat je vrij lang over een skipiste loopt die in de zomer tot wandelpad is gebombardeerd. Een skipiste dient echter een heel ander doel, namelijk lekker steil en snel naar beneden zoeven, terwijl een wandelaar graag over een uitzichtrijk, mooi wandelpad loopt dat in comfortabele zigzags stijgt. De Vanoise is prachtig en een regelrechte aanrader, maar kies je wandelingen wel met zorg uit.
Het Parc National de la Vanoise grenst aan het Parco Nazionale Gran Paradiso. De twee parken zijn in 1972 gaan samenwerken, waardoor er een 1250 km² groot beschermd gebied is ontstaan. Het PN de la Vanoise werd in 1963 opgericht: het was het eerste nationale park in Frankrijk, dat inmiddels 10 nationale parken telt. Drie daarvan liggen op overzees grondgebied, de andere 7 parken liggen in Frankrijk.
Een van de voornaamste doelen van de oprichting van het park was om dit grandioze gebergte te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van het skitoerisme.
Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.
Alleen bergwandelaars en klimmers zijn welkom in het park. De hond kan niet mee, zelfs niet aangelijnd. Je mag er geen lawaai maken of dieren opjagen. Voor mountainbikers zijn er enkele tracks, maar verder is het park streng verboden terrein. Ook parapenters, basejumpers etcetera zijn niet welkom. Vanzelfsprekend mag er niet gejaagd worden en moeten alle bloemen blijven staan.
De grazige alpenweiden zijn vanaf half juni, zodra het gras voldoende gegroeid is en de bloemen volop bloeien, het territorium van grote kuddes schapen en koeien. Die leveren topkwaliteit melk omdat ze voldoende beweging krijgen en hun dieet uit onbespoten grassen en kruiden bestaat. Soms kun je onderweg kaas kopen, ter plekke geproduceerd. Je hoeft geen kenner te zijn om het verschil te proeven tussen een stuk fabriekskaas van koeien die nooit gras zien, laat staan eten, en koeien die op een alpenweide grazen.
Planten en dieren gedijen goed in de Vanoise, hoe kan het ook anders. Er zijn ruim duizend plantensoorten. De kleine, dieprode vanille-orchis verspreidt een zachte vanillegeur. Het roestbladig alpenroosje bloeit van eind juni tot half juli en de gletsjerranonkel is met zijn tere witte blaadjes en gele hart een opvallende plant. Bergmarmotten zijn makkelijk te spotten, vooral als ze lekker liggen te zonnen. Bij gevaar vluchten ze direct naar hun hol, maar deze marmotten zijn erg nieuwsgierig: als je heel stil op een paar meter afstand blijft staan, komen ze bijna zeker na een tijdje toch kijken of je al bent vertrokken. Als je regelmatig naar de hemel kijkt, spot je wellicht een lammergier, een oehoe of een steenarend. Waar sedum (vetblad) groeit, zie je misschien de zeldzame Apollovlinder, want deze witte vlinder met haar rode en zwarte stippen zet haar eitjes op of vlak bij dit plantje af. De rupsen die uit die eitjes komen, vreten eerst de bloemen en vervolgens de bladeren van de sedum op. De kans dat je steenbokken of gemzen ziet is groot.
Er is een overvloed aan accommodaties, van smakeloze skidorpen tot sfeervolle hotels en chambres d’hôte, en kleine en grote campings. De volgende plaatsen zijn geschikt als uivalsbasis voor wandelingen.
Aanrader: Camping Municipal Le Canada in Champagny-le-Haut, iets voorbij skioord Champagny-en-Vanoise. Verwacht geen luxe, wel een groot terrein met een leuk restaurant. Eenmaal voorbij Champagny-en-Vanoise zijn er geen skiliften meer.
Eind juni tot en met september, net als in de meeste berggebieden van de Alpen.
(00 33) (0)479 05 11 88; of 112
Zet dit nummer voor vertrek in je mobiele telefoon en zorg dat je telefoon volledig is opgeladen.
Hieronder enkele voorbeelden van mooie wandelingen in de Vanoise. Zie de informatieve sites voor een overzicht van alles wat er mogelijk is.