icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
In de bergen met dochter
Routes

Mooie huttentochten met kinderen

  • 29 juni 2022
  • Door: Anne van Galen

Als international mountain leader krijg ik zeer regelmatig vragen van ouders over geschikte huttentochten met kinderen. In dit artikel worden 7 mooie tochten en gebieden beschreven. Voor sportieve bergkinderen - en hun ouders - die op avontuur willen gaan.

Anne van Galen is international mountain leader en woont en werkt in de Zuid-Franse Alpen. Zij heeft in het recente verleden veel wandel- en klimtochten voor jeugd begeleid. In de winter organiseert zij trektochten op sneeuwschoenen in de Alpen. In de lente, zomer en herfst combineert zij vaak wandeltochten met yoga. Anne begeleidt ook leiderschapstrainingen in de bergen en is consultant op het gebied van risicomanagement en resilience. 

1. Lasörling Höhenweg, Oostenrijk (Oost-Tirol)

Pittig, maar te doen

De Lasörling Höhenweg bevindt zich in oost Tirol aan de zuid kant van het lieflijke Virgental. De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern. Er zijn verschillende varianten van de tocht mogelijk. De beschreven doorsteek bestaat uit vier wandeldagen van hut naar hut met goed gemarkeerde paden en prachtige uitzichten. Onderweg zijn er genoeg meertjes om op te frissen. Een ideaal gebied om met kinderen van de bergen te genieten, ook als je als ouders nog niet zoveel ervaring hebt met huttentochten. Maar let wel op: kindvriendelijk of niet, sommige passages vergen nog steeds een flinke inspanning. 

Image
Lasorling-Hohenweg-3
De trektocht gaat door het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern.

2. Karwendel, Duitsland/Oostenrijk

4-daagse doorsteek met tussendoor mooie topjes

De Karwendel is een ruig berggebied op de grens Duitsland en Oostenrijk (Tirol). Het is ‘slechts’ 8 uur rijden vanaf Utrecht. Je vindt hier hoge rotswanden en lieflijke almen vlak naast elkaar. De hier beschreven vierdaagse trektocht is voor sportieve gezinnen met bergwandelervaring die ook zin hebben in een extra beklimming zo nu en dan. Het openbaar vervoer brengt je comfortabel naar het begin en eindpunt van de wandeling.

Image
Karwendel-2
De Karwendel is een ruig berggebied op de grens Duitsland en Oostenrijk.

3. Rondje Sulzfluh, Rätikon, Oostenrijk/Zwitserland

Alleen voor echte klauterkinderen en hun ouders

Het Rätikon ligt op de grens van Zwitserland en Oostenrijk (het Montafon dal). Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende steile kalkbergen, waar alpiene rotsklimmers hun hart kunnen ophalen. Bij de voorgestelde tocht loop je in vier dagen om de Sulzfluh heen. Dit rondje begint en eindigt met een idyllisch zwemmeertje. Je steekt twee keer de grens over en komt telkens weer terecht in verschillende landschappen en culturen. De laatste dag ga je – als je helemaal fit bent - de indrukwekkende Sulzfluh op (inclusief indrukwekkend topkruis).

Image
Huttentocht Sulzfluh
Rondje Sulzfluh. In de verte de Drei Türme op de grens van Oostenrijk en Zwitserland.

4. Berner Oberland (Zwitserland)

De Berenweg, aan de voet van de Eiger

Als je op zoek bent naar de mooiste uitzichten op de wereldberoemde Eiger en andere alpenreuzen dan is deze tocht echt een aanrader. Het gebied rond het Zwitserse Grindelwald is internationaal beroemd. Daarom is het goed ontsloten met bergbanen. De vijfdaagse tocht neemt een variant op de beroemde Bärenweg. En deze trekking is weer een onderdeel van de Alpenpasroute die dwars door Zwitserland loopt (van het Rijndal naar het meer van Genève).

Image
Berner Oberland Grindelwald
Het Berner Oberland bij Grindelwald.

5. Vallée de la Clarée en Mont Thabor, Italië/Frankrijk

3 dagen

De Vallée de la Clarée en Mont Thabor zijn bij maar heel weinig Nederlanders bekend. En dat terwijl het gebied een pareltje is voor families die van ongerepte wilde bergnatuur houden. Je vindt in deze streek op de grens van Frankrijk en Italië heel veel aantrekkelijke meertjes. Ideaal om in te zwemmen, en misschien zelfs om - met een tentje - naast te bivakkeren. Voor wie dat iets te avontuurlijk is, zijn er twaalf gemoedelijke en comfortabele berghutjes waar je kunt overnachten.
Het is moeilijk kiezen in dit gebied: de hutten zijn allemaal supergezellig en voor bergbegrippen behoorlijk comfortabel (warme douches en goed eten, als je op tijd bent om een ‘familiekamers’ te boeken). Hier beschreven is een korte tocht voor ouders met wat jongere kinderen (van circa 4 – 8 jaar). Maar als je een steviger tocht wilt, is dit ook goed mogelijk.

Image
Valle Claree en Mont Thabor
Tijdens huttentocht Vallée de la Clarée en Mont Tabor.

6. Parc National de Vanoise, Frankrijk

5-daagse rondtocht over twee hoge collen

In het nationale park Vanoise liggen meer dan 100 toppen die hoger zijn dan 3000 meter. In het park vind je veel verschillende zeldzame dieren zoals de slangenarend en de reusachtige baardgier.

Een goed netwerk van paden en hutten maakt het gebied ideaal voor een tocht met sportieve kinderen die gewend zijn om te lopen in de bergen. Omdat de tocht tweemaal over een hoge pas gaat, is goed inlopen aan te raden. Er zijn verschillende varianten te bedenken.

Image
Huttentocht Vanoise
Parc National de Vanoise

7. Pyreneeën (Spanje)

7 hutten en heel veel meertjes

In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen. In het nationale natuurpark de Aigües tortes i Llac de Sant Maurici is een heel goed netwerk van hutten die allemaal rond de 2000 meter en op redelijke afstand van elkaar liggen. Deze tocht doet 3 hutten aan. Wil je meer, dan kun je er ook voor kiezen de hele Carros de Foc te lopen (langs 9 hutten). Je moet wel sportief zijn ingesteld en goed kunnen oriënteren om deze tocht tot een goed einde te kunnen brengen. Alleen voor berggeiten met ervaring dus die niet bang zijn voor een blokkenveld meer of minder!

Image
Huttentocht Pyreneeën
In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen.
Een paar tips

  • Informeer altijd bij de Huttenwaarden en de lokale VVV naar de condities van de wandelpaden. Vroeg in het seizoen kunnen er bijvoorbeeld nog (hard opgevroren) sneeuwvelden liggen, wat sommige routes gevaarlijk of moeilijk vindbaar maakt.
  • Ook het weer in de bergen is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hou het weerbericht in de gaten en wees wat betreft uitrustig op alles voorbereid (ook sneeuw, kou en harde wind!).
  • Ga niet meteen op trektocht, maar neem eerst de tijd om vanuit het dal rustig te wennen aan de rugzak, de bergschoenen en de hoogte.
  • Niets is voor kinderen zo saai als brede en langzaam stijgende wandelpaden. Liever lopen ze op klauterpaadjes die wat steiler omhoog gaan. En in de afdaling willen veel kinderen rennen in plaats van in slakkentempo - stapje voor stapje - naar beneden te gaan. Dat vraagt natuurlijk van ouders wel de nodige kennis, ervaring en het lef om los te laten. Ouders moeten ook kunnen inschatten wat wel en wat niet verantwoord is (bijvoorbeeld: niet rennen als er écht gevaar voor naar beneden vallen bestaat).
  • Als je je als ouder zelf niet prettig voelt op steile paadjes en andere moeilijke terreinsoorten, is het misschien verstandig om op bergwandelcursus te gaan of om een paar dagen op stap te gaan met een professional.
  • Denk aan een passende reisverszekering, bijvoorbeeld die van de NKBV. Deze verzekering dekt ongevallen buiten de gebaande paden, wat veel reisverzekeringen niet doen.
  • Vergeet niet van tevoren de hutten te reserveren en bel tijdig als de plannen veranderen.
  • Lees ook: 10 vragen en antwoorden: bergwandelen met kinderen

Looptijden

Bij de tochten wordt per dag de looptijd aangegeven (en het totaal aantal meter stijgen). Looptijden zijn de tijden zonder eet- of speelpauzes. Afhankelijk van de leeftijd, conditie en ervaring in de groep moet je de looptijden met twee of drie vermenigvuldigen om te weten hoe lang je onderweg zult zijn.

De vuistregels voor een globale berekening van looptijden zijn:

  • Reken per 4 km hemelsbreed lopen 1 uur;
  • Neem per 300 m stijging 1 uur, per 600 m daling 1 uur;
  • Neem voor de totale looptijd van het traject de langste tijd (stap 1 of stap 2) en tel daar de helft van de kortste tijd (2 of 1) bij op.
  • Voor extra zwaar terrein (steilte, technische moeilijkheid) is extra tijd nodig.

NKBV

  • Leden van de NKBV krijgen (flinke!) korting op overnachtingen in berghutten. Meer info.
  • Kijk op de website van de NKBV over meer informatie over bergwandelen met kinderen.

Voorbereiding

Bergwandelen met de NKBV

De NKBV is er om jou alles uit je volgende bergwandelvakantie te halen. Als lid maak je gebruik van de vele voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en de unieke reisverzekering. Via het lidmaatschap draag je meteen bij aan het onderhoud van de hutten en paden in de Alpen!

Image
Bergwandelen met de NKBV

Zelf een huttentocht met kinderen maken?