Op twee uur reizen van Utrecht liggen de Belgische Ardennen met een vracht aan wandelroutes. Ze variëren van avontuurlijke gezinswandelingen tot pittige tochten door de 'bergen'. Ook prachtige loofbossen, romantische valleitjes en spetterende beken loop je in de Ardennen tegen het lijf.
In het groene heuvelland rond Aywaille in de westelijke Ardennen stroomt het bergriviertje de Ninglinspo. Langs haar oevers vind je enkele van de mooiste wandelingen van de Belgische Ardennen. Vanaf taverne Auberge voeren smalle paadjes over boomstam-bruggen en klauterrotsen (sommige met staalkabels), langs ontelbare poelen en watervalletjes en naar een uitkijkpunt waarvandaan je de hele Ninglinspo-vallei overziet, en dat is mooi! De lange route (14 km) daalt af naar een andere beek, de Chefna, en passeert de gehuchten Ville-au-Bois en Quarreux. Ook bijzonder is de ‘Fonds de Quarreux’, een woest gedeelte van de Amblève, waar de rivierbedding is bezaaid met grote blokken kwartsiet.
Nog zo'n mooi riviertje, maar dan in de oostelijke Ardennen, is de Hoëgne. En ook door haar vallei kun je heerlijk wandelen. En klauteren. En pootje baden in poeltjes en naar een uitzichtpunt op 50 meter hoogte. De Hoëgne ontspringt in de buurt van Baraque Michel. Ze is 30 km lang, slingert eerst traag door het veen van de Haute Fagne, maar verandert later in een bruisende beek. Het begin van de wandelroute is heel ontspannen maar al snel komt er wat pit in en wandel je over vlonders, trapjes en plankenweggetjes. De Hoëgne is een rivier vol meertjes, stroomversnellingen en watervallen, zoals Léopold II, een sprookjesachtig mooi exemplaar omringd door felgroen bemoste rotsen. Je kunt de route verlengen via Sart. Eindpunt is Chalet de Pont de Belleheid (beroemd om de bierkaart...).
Met zijn 694 meter hoogte is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen het hoogste punt van België. Als je nog 6 meter door klimt, de Baltiaheuvel op, sta je op de top van België. Aan de horizon zie je heidevelden en veengebieden en in de verte ontwaar je Duitsland. Het Signaal van Botrange is het startpunt voor vele wandelingen:
Als een dor, onvruchtbaar hoogplateau, zo ligt de vlakte van Botrange erbij. En toch is het er betoverend mooi én vol leven. Stap voor stap wandel je over de zompige, verende bodem, van het veen de bossen in. Aan de grens met Duitsland torent bovenop een rotsformatie het 'Kreuz in Venn'. Dit zes meter hoge kruis werd opgericht ter ere van een apostel die opkwam voor de onderdrukte veenarbeiders. Onderweg ook het eeuwenoude klooster Reichenstein. Eindpunt is het mooie Monschau in Duitsland, een van de populairste vakantiebestemmingen in de Eifel.
De Fondry des Chiens bij Nismes in de zuid-westelijke Ardennen wordt ook wel de Grand Canyon van de Ardennen genoemd. Highlight is een enorme kuil van honderd meter breed bij twintig meter diep, die is ontstaan door het wegsijpelen van regenwater door de kalkstenen bodem. Dit proces duurt al miljoenen jaren en nog steeds zie je tussen de spleten en spelonken van grillig gesteente het regenwater druppelen. Volgens overlevering zouden dorpelingen naar de kloof Fonds des Chiens komen om er hun dode honden in te gooien. De kuil is omgeven door kalkgrasland waarin wilde orchideeën groeien. Onderweg op je wandeling ook het fraaie uitzichtpunt La Roche aux Faucons (Valkenkop). Het pad daalt af naar de Viroin en volgt de rivier tot net voor de kasteelruïnes van Dourbes. Via een beboste heuvelkam keer je terug naar het vertrekpunt.
Het Natuurpark van de twee Ourthes beslaat zes gemeentes in de noordelijke Ardennen (Houffalize, Bertogne, La Roche, Gouvy, Sainte Ode en Tenneville) en omvat het Plateau van Tailles en de Samenvloeiing van de twee Ourthes. Vanaf het Plateau van Tailles heb je een schitterend panorama op de Ardennen en in het bijzonder op de Rocher du Hérou, een indrukwekkende rotsformatie die uittorent boven het dichte groen langs de plek waar de oostelijke Ourthe en westelijke Ourthe samenvloeien. Samen vervolgen de rivieren in de richting van het levendige La Roche-en-Ardenne. Het Natuurpark van de twee Ourthes wemelt van de wandelroutes. De bekendste is de Escapardenne Eisleck Trail, een pittige tocht van 105 km (gemarkeerd), verdeeld over 5 etappes, beginnend in Kautenbach (Groothertogdom Luxemburg) en met La Roche-en-Ardenne als eindpunt.
De drie etappes in de Belgische Ardennen zijn Asselborn (LU)-Houffalize: 20,6 km; Houffalize-Nadrin: 23,4 km; Nadrin-La Roche-en-Ardenne: 18 km.
We maakten eerder al drie dagtochten door de Ourthevallei. Klik hier voor de routes en onze ervaringen. En nog een tip voor langeafstandswandelaars: door de Ourthevallei kun je de Transardense route volgen, een bewegwijzerd langeafstandswandelpad van 160 km. We schreven er hier over.
Opnieuw is het een rivier die je bij het neusje van de zalm brengt. De Semois volgend kom je bij Le Tombeau du Géant, het Graf van de Reus, een fotogenieke plek vlakbij Bouillon, in de zuidwestelijke Ardennen. De Semois heeft in de leistenen bodem diepe meanders uitgesleten. De beroemdste bocht vind je bij Botassart, een gehucht in de buurt van Bouillon. Binnen de meander is een 'schiereiland' ontstaan waarvan de hellingen lijken op de wanden van een sarcofaag. Vanaf het Graf van de Reus voert het pad langs de oevers van de Semois voordat het naar de heuveltoppen boven Bouillon spiraalt. Je daalt weer af via een vooruitspringend pad dat doet denken aan een bergpad. Via de Grand Ruisseau, een bijriviertje van de Semois, keer je weer terug naar af.
Overhangende rotsen boven de rivieren de Warche en Amblève vormen het decor van deze fraaie wandelingen. Ze zijn uitgezet tussen Bellevaux en Malmedy en voeren door een coulissenlandschap van bosjes, hagen en weilanden. Via het gehucht Cligneval wandel je naar de Rocher de Falize, een overhangende rots met schitterend zicht op de rivier de Amblève en de Warchevallei. De rotsklomp van ruim 70 meter hoog en 50 meter breed rots bestaat uit snoeihard kwartsiet en is bestand is tegen de kracht van erosie en water. Nadat je bent afgedaald volg je een prachtig bospad langs de oever van de Warche, de vallei uit naar het volgende uitzichtpunt, de Rocher de Warche. Tip: een biertje in Brasserie de Bellevaux, dat gebrouwen wordt met het heldere water van de bron in het dorp.
De Belgische Oostkantons liggen op de overgang van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. De planner van dit oostelijk deel van België omvat honderden routes die je via de routeplanner op kunt terugvinden. Sommige zijn uitgezet via knooppunten, andere zijn te downloaden voor de gps. De planner omvat de oostelijke kantons Kelmis, Lontzen, Raeren, Eupen, Malmedy, Waimes, Bütgenbach, Büllingen, Amel, St. Vith en Burg Reuland. (Nog) niet alle plaatsen zijn opgenomen in een wandelnetwerk van knooppunten, bv Malmedy. Tip: zet het schuifje GR-routes aan, dan ontdek je dat Malmedy wel aan allerlei GR-routes ligt: zoals de GR56 en GR14.
Over GR's gesproken. In België kun je geen bospad bewandelen of je stuit op ladingen routebordjes. Ondermeer de witrode bordjes en verfstrepen van de langeafstandwandelpaden, ofwel Grandes Randonnées - in Nederlandstalig België Grote Routepaden geheten. Het gaat om (meestal) lijnvormige meerdaagse routes van meer dan 100 km die in praktische dagetappes (bushalte - bushalte, accommodatie - accommodatie) opgeknipt zijn. Op de kaart op staan de verschillende GR's ingetekend die door de Ardennen lopen. Enkele populaire zijn: