Met een georganiseerde huttentocht geef je een hoop werk uit handen. De hutten zijn alvast voor je geboekt en de route is van begin tot eind uitgestippeld. Zo hoef je zelf geen logistieke puzzel te leggen van routes, bezienswaardigheden en berghutten – die in het hoogseizoen niet zelden zijn volgeboekt. Bovendien kun je ervan uitgaan dat de tochten goed te doen zijn voor de jeugdige bergwandelaar en dat er onderweg voldoende afleiding is in de vorm van klauterpartijtjes, uitzichtpunten en zwemmomentjes. Rest natuurlijk alleen nog de vraag: welke huttentochten met kinderen mag je niet overslaan?
Hoe weet je nu eigenlijk echt of een berghuttentocht geschikt is voor jouw kleine bergwandelaar? Belangrijker dan alleen een getal, is lichamelijke conditie, tredzekerheid, concentratie en gewenning aan hoogteverschillen. In andere woorden: is jouw kind in staat om hele dagen, meerdere dagen achter elkaar in de bergen te wandelen?
Ben je er nog niet helemaal gerust op, reserveer de zaterdagen dan voor een een- of tweedaagse wandeling in eigen land. Met meer dan 20 Lange-Afstands-Wandelpaden kun je in Nederland voldoende kilometers maken. Wennen aan hoogtemeters? Kies dan een route in het zuiden van ons land.