icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wegwijzering, bergen, Mercantour, wandelen, Jaap Miltenburg
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Mercantour

  • 20 oktober 2017
  • Door: Noes Lautier en Robert Eckhardt

Wie van de Franse Alpen houdt en het Parc National du Mercantour nog niet heeft bezocht, weet wat hem te doen staat: de eerstvolgende wandeling hier maken. Waarom? Omdat het 68.500 hectare grote park een ongekende diversiteit aan landschappen, dieren en planten herbergt. Dat komt door zijn ligging tussen de hoge sneeuwbergen in het noorden en de Méditerranée in het zuiden. De meeste mensen weten wel dat de beroemde Vallée des Merveilles met zijn 36.000 rotsgravures uit de bronstijd in de Mercantour ligt, maar dat de Haute Vallée du Verdon er óók toe behoort zou een goede quizvraag zijn. De Mercantour bestaat uit zes valleien, elk met hun eigen karakter en klimaat. Op naar de Mercantour, je zult er vast geen spijt van krijgen.

Over Mercantour

  • Laagste punt : 490 m; hoogste punt/hoogste berg: 3143 m (Cime du Gélas)
  • Binnenzone (de beschermde zone): 68.500 hectare.
  • Geen permanent bewoonde dorpen in de binnenzone, wel enkele gehuchten die 's zomers bewoond zijn.
  • Perifere zone: 140.000 ha. In de perifere zone mogen commerciële activiteiten worden ontwikkeld, waaronder toerisme, landbouw etc.
  • Dertig endemische plantensoorten (soorten die nergens anders op aarde voorkomen).

Ligging Mercantour

Ongeveer tweederde van de Mercantour ligt in het departement Alpes Maritimes, de rest in het departement Alpes-de-Haute-Provence. De Alpes Maritimes vormen het zuidelijkste massief van de Alpen, met toppen van ruim 3000 meter én uitzicht op de Middellandse zee. De Alpes-de-Haute-Provence liggen ten noorden van de Alpes Maritimes. Er zijn nog enkele kleine gletsjers, maar veel stellen die helaas niet meer voor. De bergen in het gebied zijn in het centrale deel opgebouwd uit gneis, met tot 600 meter hoge, steile rotswanden. In de lagere regionen is veel kalkgesteente, met schitterende, ruige karstlandschappen. Het centrale deel is waterrijk en voorzien van talloze meertjes die zo'n 10.000 jaar geleden zijn ontstaan toen de gletsjers smolten. De randgebieden zijn beduidend droger.

Het milde klimaat maakt de Alpes Maritimes tot een populair uitwijkgebied bij slecht weer in de noordelijker gelegen alpengebieden. Het klimaat van de Alpes Maritimes is relatief gunstig. De invloed van de nabijgelegen Middellandse Zee en de warme Po-vlakte doen zich voelen; in de zomer is het weer er in de regel droger dan meer noordelijk, maar niet zo droog als de vallei van de Haute-Durance, die ten noorden van de Ubaye ligt. De Haute Durance is het droogste gebied van de Alpen!

De ligging van de Alpes Maritimes op de scheiding tussen de alpiene en de mediterrane zone verklaart de bijzonder rijke vegetatie. Ook de dierenwereld is goed vertegenwoordigd met steenbok, gems, moeflon, wolf en steenarend.

Image
mercantour2-600x398.jpg

De Mercantour: nationaal park sinds 1979

Wat je gezien moet hebben

Natuurlijk moet je de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe bezoeken. Maar er zijn ook minder bekende plekken waar het bijzonder goed toeven is. Dit lijstje is verre van volledig. want volledigheid is in dit gebied niet te doen. Er is veel te veel om allemaal op te noemen.

  • De Lacs de Vens, vanuit St-Dalmas-le-Selvage of St-Étienne-de-Tinée. Deze meren veranderen van kleur al naar gelang het tijdstip van de dag en het weer. Dat is een bekend fenomeen, dat hier wel heel mooi uitpakt.
  • Refuge de Rabuons (2523 m). Vrij onbekende hut in een magnifieke omgeving. Te bereiken vanuit St-Étienne-de-Tinée.
  • Als je in de hut overnacht, kun je een mooie tweedaagse wandeling maken: de Chemin de l'énergie.
  • Via het Circuit de Tortisse loop je langs de Aiguilles de Tortisse (2672 m), een imposante berg. Beginpunt: Hameau du Pra, 6.30 uur, 950 m stijgen/dalen. Kaart: IGN 1:25.000, nr. 3639 Haute Tinée. Voor ervaren wandelaars.

Binnenkort UNESCO werelderfgoed?

De Mercantour moet eigenlijk in één adem genoemd worden met het Italiaanse Parco Naturale Alpi Marittime. Beide parken grenzen aan elkaar en werken al lange tijd intensief samen. Sinds 1 januari 2016 profileren ze zich via één website onder de gezamenlijke naam Parc Naturel Européen Alpi Marittime – Mercantour. Ze zitten midden in de procedure om te worden toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Hopelijk lukt dat binnen afzienbare tijd.

Image
mercantour3-600x398.jpg

Gedragsregels Parc National du Mercantour

Hieronder staan de belangrijkste gedragsregels:

  • Honden zijn verboden, óók aangelijnd.
  • Laat geen afval achter.
  • Maak geen vuur.
  • Kamperen is verboden.
  • Blijf op de paden.
  • Maak geen lawaai.
  • Pluk geen bloemen, bosbessen etc.
  • Je mag wel in het park bivakkeren tussen 18 en 9 uur als je op meer dan uur lopen van de parkgrenzen bent.

Gedragsregels in de valleien met de rotsgravures

Aanvullende regels Vallée des Merveilles en Vallée de Fontanalbe

Deze twee valleien zijn een historisch monument en worden als zodanig beschermd. Behalve de regels van het nationale park zijn hier extra regels van kracht, waar je niet zo snel aan zou denken. De regels worden streng gehandhaafd! Op alle overtredingen staan hoge boetes, en terecht.

  • De gravures niet aanraken, er graffiti op spuiten of ze beschilderen.
  • Je mag niet op de rotsen met gravures lopen.
  • Wandelstokken met een metalen punt zijn verboden!
  • Bivakkeren is in deze twee valleien overal verboden, anders dan elders in het NP. Wel mag je bivakkeren op de daarvoor aangewezen plekken naast de Refuge des Merveilles en de Refuge de Fontanalbe.
  • Paarden/muildieren/ezels met hoefijzers zijn verboden.
Image
mercantour4-600x398.jpg

Standplaatsen

Er zijn veel plaatsen die als standplaats kunnen dienen. Hier volgen er enkele.

  • Barcelonnette (vanwaar je via de Col d’Allos, de Col de la Cayolle en de Col de la Bonette (Restefont) het Parc National du Mercantour in kunt).
  • Colmars
  • Roquebillière
  • Saorge
  • St-Dalmas-le-Selvage
  • St-Étienne-de-Tinée
  • St-Martin-Vésubie
  • Valberg
  • Valdeblore (la Roche)

Beste tijd

Juni tot en met half oktober. In juni kun je de lagere wandelingen probleemloos maken, maar in het hart van de Alpes Maritimes ligt dan nog (te veel) sneeuw. Daar kun je meestal pas vanaf eind juni/begin juli terecht.

Twee departementen

Het Parc National (PN) du Mercantour ligt in twee departementen. Het overgrote deel ligt in het departement Alpes Maritimes, de rest in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Zes valleien

Zes valleien geven toegang tot dit natuurparadijs. Als je op de kaart kijkt, zijn het er eigenlijk zeven: op de site van het PN worden de Vallée de la Roya en de Vallée de la Bévéra als één vallei genoemd, waarschijnlijk omdat je beide valleien vanuit Frankrijk via Sospel benadert.

  1. Vallée du Haut-Var/Cians. Er loopt een weg door het hele dal – via de bekende fietscol Col de la Cayolle (2326 m) – van Barcelonnette en Uvernet-Fours in het noordwesten via de Col de la Cayolle naar Entraunes en St-Martin d'Entraunes in het zuiden. De belangrijkste uitgangspunten zijn: Entraunes en het gehucht Estenc, Châteauneuf d'Entraunes, Guillaumes (met de Gorges rouges, verbazingewekkende rode rotsen), Péone, Valberg en Beuil.
  2. Vallée de la Tinée. Ook dit dal wordt doorsneden door een weg, met maar liefst 3 bekende fietscols vlak achter elkaar: de Col de Restefond (2656 m), de Col de la Bonette (2715 m), en de Col des Fourches (2261 m). Echte kuitenbijters waar je maar beter goed geacclimatiseerd aan kunt beginnen, want anders is de kans groot dat je het wegens zuurstofgebrek niet haalt. In het noordwesten is Jausiers de toegangsplaats (in de Vallée de l'Ubaye). St-Etienne-de-Tinée ligt min of meer in het midden en is een van de belangrijkste plaatsen voor een bezoek aan deze vallei. Ook St-Dalmas-le-Selvage is een prima standplaats. Via Isola rijd je naar St-Sauveur-sur-Tinée.
  3. Vallée de la Vésubie. Hier geen fietscols, maar wel de plaatsen Belvédère en St-Martin-Vésubie, twee belangrijke uitgangspunten voor wandelingen in het NP.
  4. Vallée de la Roya/Bévéra. Dit zijn eigenlijk twee verschillende dalen. Je komt er vanuit het noorden via Italië, via de Colle di Tenda/Col de Tende die de grens met Frankrijk vormt. Belangrijke plaatsen in deze vallei zijn Tende, Fontan en Breil-sur-Roya. Dit is het dal dat toegang geeft tot de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe, met de 36.000 rotstekeningen.

Twee valleien liggen in de Alpes-de-Haute-Provence

  1. Vallée de l'Ubaye met Meyronnes en Jausiers als toegangsplaatsen.
  2. Vallée du Haut-Verdon, die – als je op de kaart kijkt – grotendeels buiten het park ligt. Colmars-les-Alpes en Allos zijn de places to be.

Merkwaardig genoeg wordt het Val d'Allos niet genoemd als vallei die bij het park hoort. Toch is op de kaart duidelijk te zien dat deze vallei in de perifere zone ligt.

Image
mercantour5-600x398.jpg

Ecotourisme

In en rond de Mercantour wordt veel aan natuurbescherming gedaan. Niet alleen door de boeren, maar ook door hotels, restaurants, berggidsen, bergwandelgidsen en alle andere organisaties die met toeristen de natuur in trekken. Hun motto is: Ecotoerisme is een vorm van verantwoord reizen in natuurgebieden, die bijdraagt aan de bescherming van het milieu en aan het welbevinden van de lokale bevolking. 't Is maar dat je het weet.

Maisons du Parc

Er zijn 5 'Maisons du Parc' en 19 informatiepunten. Openingstijden: dagelijks gedurende het zomerseizoen en tijdens de Franse schoolvakanties. Altijd even op de site kijken dus, want het 'zomerseizoen' is een rekbaar begrip!

De vijf Maisons du Parc

  • Vallée de l'Ubaye
    Barcelonnette: Maison du Parc, La Sapinière, T: (00 33) (0492) 81 21 31; E: ubaye@mercantour-parcnational.fr
  • Vallée de la Haute-Tinée
    St-Etienne-de-Tinée: Maison du Parc, Quartier de l’Ardon, T: (00 33) (0493) 02 42 27; E: tinee@mercantour-parcnational.fr
  • Vallée du Haut-Var/Cians
    Valberg: Maison Valberganne, T: (00 33) (0493) 02 58 23; E: varcians@mercantour-parcnational.fr
  • Vallée de la Vésubie
    St-Martin-Vésubie: Maison du Parc, Les Iris, Rue K. Serrurier, T: (00 33) (0493) 03 23 15; E: vesubie@mercantour-parcnational.fr
  • Vallée de la Roya/Vallée de la Bévéra
    Tende: Maison du Parc, Avenue du 16 septembre 1947 nr. 103, E: royabevera@mercantour-parcnational.fr

De 19 informatiepunten

De 19 infopunten bevinden zich dicht bij de belangrijkste toeristische plekken. Soms zijn ze ondergebracht bij een toeristenbureau, zoals bij het skioord Isola 2000, in Tende en in Colmars-les-Alpes. Hieronder staan de belangrijkste infopunten.

  • Vallée de l'Ubaye
    Refuge du Col de la Cayolle ('s zomers), T: (00 33) (0492) 81 24 25.
    Larche ('s zomers), Office du tourisme, T: (00 33) (0492) 84 33 58.
  • Vallée de la Tinée
    St-Sauveur-sur-Tinée ('s zomers), T: (00 33) (0493) 02 10 33.
    Isola 2000, Office du Tourisme, T: (00 33) (0493) 23 15 15.
  • Vallée du Haut-Var/Cians
    Entraunes ('s zomers), T: (00 33) (0493) 05 53 07.
    Guillaumes, Point Agro-tourisme bij de Coopérative laitière et d'approvisionnement du Haut-Var (de melkcoöperatie), openingstijden: 's zomers dagelijks 8.30-12.30 uur en 16-19 uur.
  • Vallée de la Roya/Vallée de la Bévéra
    Moulinet, T: (00 33) (0493) 04 82 45.
    Cabane de Tueis sur le circuit de l’Authion ('s zomers).
    Sospel ('s zomers).
    Tende: Office de Tourisme, T: (00 33) (0493) 04 73 71; I: www.tendemerveilles.com.
  • Vallée du Haut-Verdon
    Office du tourisme Val d'Allos, T: (00 33) (0492) 83 02 81.
    Colmars: Office du Tourisme, T: (00 33) (0492) 83 41 92.
    Chalet du Laus op de Route du Lac d'Allos ('s zomers), T: (00 33) (06) 16 83 24 21.
  • Vallée de la Vésubie
    Belvédère: Office du Tourisme, T: (00 33) (0493) 03 51 66.
Image
mercantour6-600x398.jpg

Vallée des Merveilles en Vallée de Fontanalbe: de rotsgravures

De Mont Bégo is dé berg van de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe. Op een oppervlak van 12 km2 rond deze Mont Bégo (2872 ) vind je ruim 36.000 rotstekeningen verdeeld over zo'n 4000 rotsen. Deze rotstekeningen uit de bronstijd – tussen 1800 en 1500 v. Chr. – vertellen het verhaal van het leven destijds.

De gravures zijn gemaakt door herders met hun kuddes die godsdienstige rituelen uitvoerden en daarvoor inscripties in rots beitelden.

Beide valleien liggen in het hart van het nationale park en bevatten de grootste Europese collectie aan rotstekeningen. Geen wonder dat de regels hier zeer streng worden gehandhaafd. Dit is een unieke archeologische site.

Naar de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe

  1. Via St-Dalmas-de-Tende (Vallée de la Roya):
    A. Vanaf de P bij het Lac des Mesches, evt. overnachten in Refuge des Merveilles (van de Club Alpin Français CAF). Let op: je moet alle hutten in dit gebied absoluut reserveren, want dit deel van de Mercantour wordt zeer druk bezocht
    B. Vanaf het gehucht Castérino. Eventueel overnachten in Refuge de Fontanalbe.
    C. Vanaf de P voorbij Castérino, bij een van de entrees van het NP. Je kunt overnachten in Refuge de Valmasque.
  2. Via Belvédère (Vallée de la Vésubie):
    A. Vanaf de P du Countet, aan het einde van de Route de Gordolasque. Hier is Refuge des Merveilles.
    B. Vanaf Refuge de Nice, via de Baisse du Basto, eveneens vanaf de P du Countet. Overnachten in Refuge de Nice.
  3. Via de Col de Turini (Vallée de la Bévéra): Vanaf het Circuit de découverte de l'Authion

Gegidste wandelingen naar de rotstekeningen

De rotstekeningen van de Mont Bégo, zoals deze archeologische site heet, bevinden zich voornamelijk in de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe. Als je de rotstekeningen wilt bezoeken en er iets over wilt leren, dan kun je je aanmelden voor een 'visite guidée', onder leiding van een bergwandelgids. De Vallée des Merveilles is 'très minéral', zoals de Fransen zo mooi zeggen. Dat betekent een zeer stenig landchap. Hier in de Vallée des Merveilles betekent het dat er veel rots is, waarop de rotstekeningen zijn aangebracht. Daarin verschilt de Vallée des Merveilles van de Vallée de Fontanalbe: die is veel groener, opener en minder 'minéral', lees minder stenig. Ook de rotstekeningen verschillen per vallei. In de Fontanalbe kom je minder wapens en meer boerentaferelen tegen.

Let op: Plan je bezoek goed als je een rondleiding boekt, want je vertrekt niet simpelweg vanaf de parkeerplaats, maar moet te voet naar het beginpunt waar de gids je opwacht.

Dagwandelingen

Over de Mercantour zijn ontelbare wandelgidsjes geschreven en op internet vind je eveneens info over elke uithoek van dit gebied. Ik beperk me daarom tot enkele dagtochten die heel divers van karakter zijn.

  • Vanuit Barcelonnette: naar de top van Le Chapeau de Gendarme (2628 m). Parkeren bij Super Sauze, T3, hoogteverschil ca. 1000 m, ca. 5 uur, kaart IGN 1:25.000, 3540 OT Haute Vallée du Var.
  • Vanuit Isola 2000: Lacs de Terre-Rouge, T3, ca. 3.20 uur, 518 m hoogteverschil, kaart IGN 1:25.000, nr. 3640 ET Isola.
  • Vanuit Le Pra, bij de Col de la Bonette: Lacs de Vens (2380m) via le Pra en de Col du Fer. Le Pra ligt vlak bij de Col de la Bonette. Let op: niet parkeren bij de Parking de Vens op de Col de la Bonette! Een van de topwandelingen in de Mercantour, onderweg veel meertjes. T3, ca. 950 m hoogteverschil, ca. 6.5 uur, kaart IGN 1:25.000, nr. 3639 OT Haute Tinée.
  • Vanuit St-Dalmas-de-Valdeblore: Lacs des Millefonts. T2, 1075 m hoogteverschil, kaart IGN 1:25.000, nr. 3641 ET Moyenne Tinée).
  • Vanaf St-Martin-Vésubie naar Le Boréon B434 (bovenste P): Cime de Rogué. Voor liefhebbers van mooie uitzichten, grassige cols, blauwe meertjes en stenenparadijzen. De Cime de Rogué is heel erg minéral, oftewel bestaat volledig uit grote en kleine rotsblokken en keien. En tóch is het leuk om dit topje te beklimmen. Deze route gaat via de Col de Frémamorte en de Lacs de Frémamorte die alleen al vanwege de naam de moeite waard zijn. T3 en T4 (de berg), hoogteverschil 1020 m, ca. 7 uur, kaart IGN 1:25.000, nr. 3641 ET Moyenne Tinée.
  • Vanaf St-Martin-Vésubie naar Le Boréon B434 (bovenste P): het Lac de Graveirette. Makkelijke wandeling naar een prachtig, romantisch meer in een groen landschap, omgeven door indrukwekkende grijze bergen. T2, hoogteverschil 550 m, ca. 3.30 uur, kaart IGN 1:25.000, nr. 3641 ET Moyenne Tinée.
  • Vanuit St-Dalmas-de-Tende naar Castérino rijden en doorrijden tot het einde van de weg. De Roche de l'Abisse (2755 m) ligt op de grens met Italië. T3, ca 800 m hoogteverschil, ca. 6 uur, kaart IGN 1:25.000, nr. 3841 OT Vallée de la Roya.
  • Vanuit Belvédère, richting de Vallée de la Gordolasque, P vlak bij Relais des Merveilles. De tour de la Cime des Verrairiers via Refuge des Merveilles is een moeilijke, lange wandeling die je beter in 2 dagen kunt doen dan in 1 dag. Als je in de refuge overnacht kun je en passant ook nog de Vallée des Merveilles bezoeken. T4/T5, ca. 1300 m hoogteverschil, ca. 8 uur, kaarten IGN 1:25.000, nrs. 3741 OT Vallée de la Vésubie, en 3841 OT Vallée de la Roya.
  • Vanaf de Col de la Cayolle: het Circuit des lacs du Haut-Verdon. Meerdere mogelijkheden voor een rondwandeling langs mooie meertjes: een kwestie van goed op de kaart kijken. T2, ca. 500 m hoogteverschil, ca. 3 uur, kaart IGN 1:25.000, 3540 ET Haute Vallée du Var. De rondtocht die op deze site staat kun je uitbreiden als je de kaart erbij pakt.
  • Vanuit Allos naar de P van het Lac d'Allos of de P van Le Laus de Mont Pelat (3050 m) beklimmen: een makkelijke drieduizender, wat wil een mens nog meer,. Lange dagtocht, niveau T3, ca. 950 m hoogteverschil, kaarten IGN 1:25.000, 3540 OT Barcelonnette, en IGN 1:25.000, 3540 ET Haute vallée du Var.
Image
mercantour7-600x398.jpg

Grande Randonnées

Er lopen vier Grande Randonnées door de Mercantour: de GR5, de GR52 (die een aftakking is van de GR5), de GR52A (oftewel de Panoramique du Mercantour), en de Grande Traversée du Mercantour (GTM).

En dan is er ook nog een trektocht van 12 uitdagende etappes, die waarschijnlijk door een bergsportjournalist is bedacht en beschreven in het Franse  tijdschrift Montagnes Magazine: de Haute Route Mercantour – Argentera. Helaas is niet meer te achterhalen in welke uitgave van het tijdschrift de route staat beschreven.

De GR5: De beroemde GR5, van Hoek van Holland naar Nice, komt ook door de Mercantour. Voorbij de Col de Larche gaat hij het nationale park in en loopt via St-Étienne-de-Tinée, Auron, Roure, St-Sauveur-sur-Tinée, Rimplas, Valdeblore, Utelle, Levens, St-Blaise en Aspremont naar Nice.

De GR52: Van Dalmas-de-Valdeblore naar Menton, 95 km. De laatste etappes overlappen enigszins met de GTM, evenals de overnachtingen in enkele hutten.

De GR52A, de Panoramique du Mercantour: 219 km, van de Col de Tende naar Colmars. De route loopt langs de zuidrand van het nationale park, door het middelgebergte en overschrijdt nauwelijks de 2000 meter. Maar dat betekent niet dat de route niet interessant zou zijn, want je komt onder andere langs de beroemde rode rotsen bij het plaatsje Roure. De meesten lopen de route in 15 etappes. Lees hier het verslag van Linda de Graaf over de GR52A. 

De GTM: Sinds juni 2016 bestaat de Grande Traversée du Mercantour (de GTM), een prachtig project. In 16 etappes doorkruis je de Mercantour – je pikt zelfs een stukje Italiaanse Alpi Marittime mee, zoals het hoort bij een grensoverschrijdend park. De start is in het gehucht Estenc, ten zuiden van de Col de la Cayolle in de Vallée du Haut Var. Het eindpunt  is Menton, aan de Middellandse Zee: je loopt van de hoge bergen en de gletsjermeren naar de palmbomen en de zandstranden van de Middellandse Zee. Daar staat ook info over het OV op, want als je met de auto bent, moet je terug naar je beginpunt om die op te halen. En zo niet, dan ben je met het OV en dan heb je die info eveneens nodig. Er staat tevens een lijst met de benodigde kaarten op de site.

Uitdaging van 12 etappes

De Haute Route Mercantour – Argentera, die niet in een wandelgidsje of op internet te vinden is, is een regelrechte uitdaging. Hij is jaren geleden beschreven in het Franse tijdschrift Montagnes Magazine. Wie de tocht wil maken, zal zelf e.e.a moeten uitzoeken, want ik heb hem helaas (nog) niet gedaan. Hij loopt van de Col de Larche naar Menton. Dit zijn de etappes.

  • P Vallon du Lauzanier in Larche – Refuge des Vens via de Pas de Morgon en de Col du Fer. Stijgen: 1230 m; dalen 756 m.
  • Refuge des Vens – Brèche Borgogno – Refuge de Rabuons, met beklimming van de Ténibre. Stijgen: 1033 m; dalen: 862 m.
  • Refuge de Rabuons – Pas du Corborant – San Bernolfo. Stijgen 425 m; dalen: 1300 m.
  • San Bernolfo – Pas de Tésina via Rivo di Tésina en Santuario di San Anna – Isola 2000 via de Grande Traversata delle Alpi en de Col de la Lombarde. Stijgen: 1108 m; dalen: 775 m.
  • Isola 2000 – Baisse de Druos – beklimming van de Malinvern (korte klimpassage aan het begin) – Refuge Questa via de Lacs de Valescura. Stijgen: 1061 m; dalen: 673 m.
  • Refuge Questa – Pas de Préfouns – Col de Salèse – Boréon. Stijgen: 454 m; dalen: 1382 m.
  • Boréon – Pas des Roubines de la Maïris – Cime du Pisset – Cime de l'Agnallière – Pas de Ladres – Madone de Fenestre. Stijgen: 1200 m; dalen 800 m.
  • Madone de Fenestre – Pas du Colomb – Refuge de Nice. Stijgen: 680 m; dalen: 360 m.
  • Refuge de Nice – Pas de la Fous – Refuge de Valmasque. Stijgen: 596 m; dalen: 607 m.
  • Refuge de Valmasque – Cime du Mont Bégo – Refuge des Merveilles. Stijgen: 651 m; dalen: 760 m.
  • Refuge des Merveilles – Pas du Diable – l'Authion – Pointe des Trois Communes – Mangiabo – Sospel. Stijgen: 649 m; dalen: 2413 m.
  • Sospel – Tête de Cuore – Le Grandmont – Menton. Stijgen: 1070 m; dalen: 1379 m.
Image
mercantour8-600x398.jpg

Bereikbaarheid

Het NP is goed ontsloten en is bereikbaar met het OV. Zie cotedazur-nature.com en mercantour.eu/index.php/accueil-et-decouverte/venir

Kaarten

Voor het hooggebergte zijn de 1:25.000 kaarten aan te raden; 1:50.000-kaarten zijn veel minder gedetailleerd. De belangrijkste kaarten zijn:

  • IGN 1:25.000, nr. 3540 ET, Haute Vallée du Var.
  • IGN 1:25.000, nr. 3639 OT, Haute Tinée 1.
  • IGN 1:25.000, nr. 3640 ET, Haute Tinée 2.
  • IGN 1:25.000, nr. 3641 ET Moyenne Tinée.
  • IGN 1:25.000, nr. 3741 OT Vallée de la Vésubie.
  • IGN 1:25.000, nr. 3742 OT, Nice-Menton.
  • IGN 1:25.000, nr. 3841 OT, Vallée de la Roya.
  • ASF1, 1:25.000, Côte d'Azur – Riviera dei Fiori.
  • ASF4, 1:25.000, Vallée des merveilles – Val Vermenagna.
  • ASF5, 1:25.000, Argentera – Mercantour.

Literatuur

  • La Traversée des Alpes, Le Mercantour, Vallée des Merveilles, GR5, GR52, GR52A, uitg. FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre)
  • La Traversée des Alpes – De la Maurienne à l'Ubaye, Briançonnais, Queyras, Tour de l'Ubaye, uitg. FFRP.
  • Le Parc national du Mercantour à pied – 24 promenades & randonnées, uitg. FFRP.
  • La Vallée de l'Ubaye à pied. 51 promenades & randonnées, uitg. FFRandonnée
  • Mercantour, Patrick Mérienne, uitg. Rando.
  • Les plus belles randonnées de l'Ubaye et ses environs – 140 sommets classiques et inédits, Bernard Ranc, uitg. GAP.
  • Alpes-Maritimes, Les 30 plus beaux sentiers, Olivier Scagnetti, uitg. Chamina.
  • Queyras – Ubaye – Les plus belles randonnées, Jérôme Renac en Anne Renac, uitg. Glénat.
  • Mercantour, Olivier Scagnetti, uitg. Chamina.
  • Walks and treks in the Maritime Alps, Gillian Price, uitg. Cicerone.
  • Promenade & Randonnée: Le Parc National du Mercantour ... à pied, uitg. FFRP.
  • Promenade & Randonnée: Les Alpes-de-Haute-Provence ... à pied, uitg. FFRP.
  • Promenade & Randonnée: La Vallée de l'Ubaye ... à pied.
  • Die Seealpen, Naturparkwanderungen zwischen Piemont und Côte d'Azur, Werner Bätzing/Michael Kleider, uitg. Rotpunktverlag/Naturpunkt.

Klaar voor je volgende avontuur?

Wil je deze topbestemming zelf ontdekken met andere 30'ers en 40'ers? Check dan eens de prachtige reizen van Yomads by SNP.

Je komt samen met leeftijdsgenoten op unieke plekken, buiten de gebaande paden en weg van de massa. Of je nu gaat hiken in Kroatië, fietsen in Spanje of een waanzinnige trail loopt in Turkije. Ben jij erbij?
Ja, laat zien die Yomads-reizen!
Image
Yomads by SNP