icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
mensen, wandelen, bergpad, bospad, Sjiva Janssen
Landeninformatie

GR paden in Frankrijk

  • 20 december 2016
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen

Naast Peugeot, Renault en Citroën heeft Frankrijk nog een belangrijk exportproduct: hun wandelroutenetwerk van de Grande Randonnées. Het routesysteem met de bekende rood-witte markering en bijbehorende topoguides kreeg navolging in heel wat andere Europese landen, waaronder Nederland. Vijf vragen over GR paden in Frankrijk.

Hoe is het netwerk van de GR paden ontstaan?

Het netwerk van de GR paden hebben we vooral te danken aan één man: de Franse architect, lid van de scouting en wandelpionier Jean Loiseau (1896-1982). Begin vorige eeuw trok hij er al met kaart en kompas op uit, en legde hij zijn wandelroutes nauwkeurig vast om ze te delen met de andere leden van de scouting. In 1936 vaardigde de Franse regering een nieuwe wet uit die Fransen voor het eerst het recht gaf op betaald verlof. Van de ene op de andere dag kregen mensen veel meer vrije tijd. Jean ging wandelgidsen maken en zette de eerste routes de marcheur uit onder de paraplu van de Touring Club de France. In 1946 ontwikkelde hij, naar het voorbeeld van de Amerikaanse Appalachian Trail, de markering van de bekende rood-witte strepen. In 1947 werd een nationale organisatie opgericht die het netwerk ging beheren en in hetzelfde jaar werd de eerste GR route geopend. Het duurde nog tot 1957 voordat de eerste topoguide verscheen, van de GR 1, het begin van een lange reeks topoguides.

Hoe werkt het systeem van de GR paden?

Het netwerk is ingedeeld in Grande Randonnées (GR), streekpaden GR de Pays (GRP), en kortere Promenade et Randonnée (PR) routes. Grande Randonnées beslaan de langere afstanden in één lijn, diverse streken doorkruisend. Bij GR de Pays gaat het om routes in de vorm van lussen, die je vaak aan elkaar kunt knopen, die binnen een bepaalde streek blijven. Deze GRP's, streekpaden, worden geel-rood gemarkeerd. In een streekpad zijn meestal de fraaiste paden van een regio aan elkaar geregen; ideaal voor een wandelvakantie in één gebied. De GRP hebben geen nummer, maar worden met de gebiedsnaam aangeduid. Promenade et Randonnée zijn korte routes van een paar uur tot maximaal een dag. Deze zijn geel-wit gemarkeerd.

Wie beheert het netwerk van GR paden?

De Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP) is de organisatie verantwoordelijk voor de instandhouding van het GR netwerk. Alleen in de Elzas bestaat een aparte wandelorganisatie, de Club Vosgien, die een eigen padennet beheert. Wel maken de Grande Randonnées gebruik van deze paden. Het complete netwerk van GR routes wordt onderhouden door meer dan 20.000 vrijwilligers die vallen onder 120 regionale en departementale afdelingen van de FFRP.

Waarvoor staan de nummers van een GR?

De GR’s zijn genummerd van 1 tot en met 20. De nummers 20 t/m 99 kunnen afgeleiden of varianten zijn van de hoofdroutes, maar dit is niet altijd zo. Het eerste cijfer verwijst dan naar de hoofdroute. Bijvoorbeeld: de GR 71 en 72 zijn als variant vastgekoppeld aan de GR 7. Daarnaast zijn er GR’s met een cijfer hoger dan 100. Dit zijn over het algemeen afgeleiden van één of meerdere hoofdroutes. Bijvoorbeeld: de GR 221 zit vast aan de GR 22. De GR 107 is de verbinding tussen de GR 10 en de GR 7.

Hoe navigeer je op een GR?

In principe wordt iedere GR route gemarkeerd en verschijnt er van iedere route een wandelgids, de zogeheten topoguide. In de gidsen wordt de route beschreven en op topografische kaartjes (1:25.000) afgebeeld. Verder tref je er informatie in aan over winkels, bus en trein, overnachtingsadressen, etc. Maar in de praktijk komt het soms voor dat er van minder bekende GR-routes geen topogidsen meer beschikbaar is. Je kunt dan wel terugvallen op de topografische kaarten. IGN is de uitgever van topografische kaarten van heel Frankrijk. Op hun TOP25 serie van 1:25.000 stafkaarten zijn bovendien alle GR routes ingetekend.

Hoe overnacht je tijdens een GR?

In iedere topoguide staat een uitgebreide lijst met overnachtingsmogelijkheden. Deze variëren van eenvoudige dorpshotels tot gîtes d'étape (wandelherbergen) en refuges (berghutten). In de Vogezen kun je uitstekend overnachten in de ferme-auberges, boerenherbergen. Op het Franse platteland is overnachten bij particulieren (chambres d'hôte) ook heel aantrekkelijk. Reserveer altijd! In vrijwel alle gidsen wordt een aantal kampeeradressen gegeven, maar niet altijd met naam en telefoonnummer. Wildkamperen is officieel niet toegestaan.

Nog wat extra cijfers

Het complete netwerk van GR paden in Frankrijk omvat meer dan 180.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Meer dan 35 miljoen wandelaars per jaar maken er gebruik van (maar om te stellen dat het er druk is, nee!). Er zijn inmiddels 343 GR’s verspreid over heel Frankrijk. De GR5, GR Tour du Mont Blanc en de GR20 behoren tot de meest populaire routes. De GR20 trekt 10.000 wandelaars in één kortdurend seizoen. Toch zijn dit uitzonderingen, want op de meeste GR paden waan je je juist helemaal alleen.

> Lees ook de pagina over de mooiste wandelgebieden van Frankrijk.