Het is in hartje Frankrijk, maar doet in veel denken aan Nederland. Voor fietsers en francofielen combineert de Vendée het beste van beide werelden. Vlak fietsen over rustige wegen op de grens van land en zee. Een Wadden-achtige omgeving inclusief eilanden, maar dan op zijn Frans en met beter weer!
Het departement Vendée ligt aan de westkust van Frankrijk ten zuiden Bretagne. In plaats van de ruige klippen van Bretagne is het landschap hier laag en vlak, zoals in Nederland. Het hoort bij het mondingsgebied van de Loire, die ten noorden loopt, en bestaat uit zoutmoerassen en weides en meer landinwaarts een mooie bocage-landschap, een heggenlandschap. In het zuiden ligt het grote natuur- en moerasgebied Marais Poitevin. Onze fietstocht beperkte zich tot de kust van het vasteland bij Bouin in het noordelijke deel van het departement en de eilanden Noirmoutier en Yeu.
De Vendée is ook een soort Waddengebied, maar toch anders en met beter weer. Je fietst in de Vendée langs zoutpannen, kreekjes en kwelders en onderweg kun je pootjebaden of beestjes zoeken. De combinatie van kust, kwelders, droogvallende wadden, zoutmoerassen en graslanden maakt dit gebied aantrekkelijk voor vele soorten vogels. Met name het gedeelte op het vasteland bij Bouin keken wij onze ogen uit naar de vele weidevogels.
Het eiland Noirmoutier heeft een vrij vlakke kust, in het zuiden beschermt een dijk tegen de zee en in het noorden een lange duinenrij met uitgestrekte zandstranden. Het eiland Yeu met haar witte huisjes, heeft een iets ruigere klippenkust met veel natuurlijke inhammen waarin zandstrandjes liggen. Menhirs, hunebedden, langs de noordkust getuigen er van een lange menselijke aanwezigheid.
Met of zonder kinderen is de Vendée een heerlijke fietsbestemming, en met name interessant als je niet al te zwaar wilt fietsen zonder hoogteverschillen.
Gebied De Vendée is een departement in West-Frankrijk ten zuiden van Bretagne grenzend aan de Atlantische oceaan. Voor Nederlanders is het nog relatief onbekend, maar voor Fransen is het een geliefde vakantiebestemming.
Gemaakte fietstocht Vijfdaagse rondtocht vanuit Bouin over de eilanden Île de Noirmoutier en Île d’Yue.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Eenvoudig. Kinderen vanaf ca. zes jaar kunnen zelf meefietsen. De route is volledig vlak.
Navigeren Wij boekten een volledig verzorgde fietsreis bij SNP Natuurreizen. Wij maakten daarbij handig gebruik van de routetracks in een gps, die we hadden gemonteerd op het stuur. Een kaart is nog wel aan te bevelen ter ondersteuning en voor het overzicht.
Overnachten 2x Chambres d’hôtes (B&B) en 2x hotel.
Ernaartoe Start in Bouin op 898 kilometer van Utrecht.
Onze route voerde ons in vijf dagen over de eilanden Île de Noirmoutier en Île d’Yeu. Omdat wij met kleine kinderen reden, waren de dagafstanden niet ver. Je kunt de route ook in minder dagen fietsen of uitbreiden met andere fietstochten.
Fietsen in de Vendée is eenvoudig. Het is volledig vlak en er zijn veel rustige paden en wegen. De Vendée is een echte fietsstreek. Toeristen fietsen er, maar ook de lokale bevolking zit regelmatig op de fiets. Sinds enkele jaren is er gebouwd aan een uitgebreid netwerk van fietsroutes in de Vendée. Onderweg kom je overal de markering tegen en de wegwijzers van het fietsroutenetwerk met de naam ‘La Vendée à velo’.
De kleinere weggetjes in de Vendée, de plattelandswegen, zijn vaak autoluwe gravelpaden waarover het prima fietsen is. Ook zijn er voor Franse begrippen veel speciaal aangelegde fietspaden. In de Vendée en met namen op de twee bovengenoemde eilanden vind je meerdere fietsverhuurbedrijven. De kwaliteit van de huurfietsen haalt het over het algemeen niet bij je eigen sportfiets, maar het is zeker een optie voor wie niet in staat is om een eigen fiets mee te nemen.
Wij boekten een volledig verzorgde fietsreis voor gezinnen bij SNP Natuurreizen. De fietsen staan dan voor je klaar. Prijs vanaf € 750 p.p. Overnachten in Chambres d’hôtes en hotels. Klik hier voor meer informatie en boekingen.
Dag 1: rondrit Bouin (43 km)
Over autoluwe gravelwegen door de velden tot aan een vissershaven bij de kust, vervolgens een stuk langs een dijk en weer terug door de velden. Veel kans om bijzondere weidevogels te zien.
Dag 2: Van Bouin naar Ile de Noirmoutier (40 / 54 km).
Langste etappe. Als het getijde mee zit, kun je 'over de bodem van de oceaan' fietsen over de beroemde Passage du Gois naar het eiland van Noirmoutier. Bij eb valt deze weg droog, bij vloed loopt hij onder. De 4,5 kilometer lange weg verbindt het vasteland met het eiland. Als het vloed is, moet je 14 km extra fietsen om een brug te nemen. Op het fiets je eerst een stuk door plas- en dras natuurgebieden onderlangs een dijk, vervolgens steek je door het binnenland door een gebied van zoutmoerassen naar de noordkant waar duinen en uitgestrekte zandstranden liggen.
Dag 3: Fietstocht op Ile de Noirmoutier 23 km
Langs witte huizen, achtertuinen vol tortelduiven op daken en masten, duinen en naaldbossen. Vervolgens door het verlaten gebied van de zoutmoerrassen op de noordelijke punt van het eiland. De hoofdplaats Noirmoutier is druk bezocht en terecht, want een prachtig historisch plaatsje met een middeleeuwse kasteel en museum. Een klim naar de kasteelmuren wordt beloond met weidse uitzichten op het verder zo vlakke land.
Dag 4: overtocht en fietstocht Ile d'Yeu (20km)
Wij hadden een transfer per taxi naar Fromentine op het vasteland. Hier namen we de boot (40-70 min.) naar het eiland Yeu in de haven van Port-Joinville. Wat volgt is een korte fietstocht over de westkant van het eiland. Al snel na het verlaten van de haven volgt u een pad dat de schilderachtige ruige kust volgt. Strandjes volgen elkaar in rap tempo op. Wij vonden dit het mooiste traject van allemaal.
Dag 5: rondrit Ile d'Yeu (20km)
De rondrit van vandaag brengt je naar de oostkant van het eiland Yeu. Het eerste deel van de route fiets je via het lieflijke plaatsje St. Saveur met haar kleine witte huizen naar de ruigere zuidzijde van het eiland. Op de route zijn veel uitstapjes mogelijk naar verborgen haventjes, de Pierre Tremblante of verlaten strandjes. Op de zuidoostpunt bereik je de vuurtoren op de woeste rotsen van La Pointe des Corbeaux