icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
huttentocht Jotunheimen
Routes

Wandelen over de Besseggen en naar de Galdhøpiggen in Jotunheimen

  • 13 februari 2013
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Matthijs de Winter en Leon Huijs

Als Noor loop je één keer in je leven in Jotunheimen naar de top Galdhøpiggen en over de Besseggen. Zelf wandelen in het ‘het huis van de reuzen’ ? Hieronder vind je alle praktisch informatie.

In het kort

Over de Besseggen en Galdhøpiggen

Gemaakte tochtenBesseggen graatwandeling en beklimming Galdhøpiggen (2.469 m) in het nationale park Jotunheimen, met start vanuit de Gjendesheim berghut.
Navigeren: De wandelpaden zijn gemarkeerd met een rode T. Een wandelkaart is onmisbaar en kompas en/of gps kunnen aanvullend nodig zijn. 
Beste seizoen: Midden juni tot midden september.
Overnachten: Berghutten. Wildkamperen kan ook.

Over Nationaal Park Jotunheimen

Jotunheimen (Zuid-Noorwegen, drie uur rijden boven Oslo) is het hoogste gebergte van Noorwegen. Hier vind je de meeste toppen boven de 2.000 meter van Noord-Europa. Het gebied is woest, rotsig en stil (buiten het hoogseizoen kom je er bijna niemand tegen). Jotunheimen (letterlijk huis van de reuzen) is een nationaal park. Je vindt hier de mooiste flora van Noorwegen en als je geluk hebt, kun je hier de veelvraat, lynx en eland spotten.

Over de Besseggen graatwandeling

Duur: 6-7 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, stijging 760 m. De Besseggen graat is steil en vergt enig klauterwerk, ook moet je geen last van hoogtevrees hebben.

Bessegen is een route over een uitzichtrijke bergrug boven het fraaigekleurde Gjendemeer. In drukte kan deze dagtocht wedijveren met Galdhøppigen. Je loopt overwegend over een goed pad maar de bergrug zelf is steil en niet zo eenvoudig als de rest van de route. Je loopt van de bediende hut Gjendesheim in ongeveer 7 uur naar de bediende hut Memurubu (vanwaar je per veerbootje (www.valdresflye.no) over het Gjendemeer terug kan).

Alternatief Besseggen

Bukkelaegret. De tocht is 10 km lang, duurt ongeveer 5 tot 6 uur, kent een stijging van 400 m en heeft een pittige afdaling op het eind (als je loopt vanuit Memurubu richting Gjendebu). De uitzichten zijn, eerlijk is eerlijk, minder spectaculair, maar je kunt er wel in je eentje van genieten. Meer informatie vind je bij Den Norske Turistforening (DNT), www.turistforeningen.no.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen
Image
Noorwegen, man loopt door de natuur

Over de beklimming van de Galdhøpiggen (2.469 m)

Duur: 6 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (met gids over gletsjer, 600 m stijgen)

De Galdhøppigen is Noorwegen's hoogste (en drukste) maar zeker niet de moeilijkste bergtop. Desondanks moet je deze tocht alleen bij stabiel goed weer ondernemen vanuit de bediende hut Spiterstulen. Grotendeels over een goed pad (niet overal) en gemarkeerd, maar wel door alpien terrein. Vraagt een uitstekende conditie, vanwege 1400 hoogtemeter die overwonnen moet worden; reken op 6 uur.

Alternatief  Galdhøpiggen

Start vanuit de hut Spiterstulen (9 uur heen en terug, stijging 1400m). Lange, maar prachtige klim over hoofdzakelijk steen- en rotsvelden. Onder de top enkele sneeuwvelden, maar je kunt in goed weer zonder gids omhoog. Onderweg pak je ook nog de toppen mee van de Svellnosi (2272m) en Keilhaus (2355m). Meer informatie via www.spiterstulen.no.

Navigeren

Zowel de Besseggen als Galdhøpiggen zijn voorzien van de rode 'T', uitgezet door Den Norske Turistforening , DNT. Toch is het altijd raadzaam om een goede kaart bij je te hebben in dit gebied, zie ook Kaarten en gidsen hieronder. Aanvullend kunnen kompas en gps van pas komen.

Beste seizoen in Jotunheimen

Het ‘wandelseizoen’ in Jotunheimen loopt van midden juni tot midden september. Ook de hutten hanteren deze openingsmaanden.

Overnachten in Jotunheimen

De meeste mensen die aankomen bij Besseggen slapen de eerste nacht in Gjendesheim, het vlaggenschip van de DNT hutten (gjendesheim.turistforeningen.no) aan het Gjendemeer. Wij zijn daarna per boot naar Memurubu gevaren (kijk voor vaarschema en prijzen op www.gjende.no) en maakten vanuit daar de dagtocht over Bukkelaegret (zonder onze bagage) om weer per boot vanuit Gjendebu terug te varen naar Memurubu (www.memurubu.no, geen DNT hut). Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een overnachting in Gjendebu (www.gjendebu.com). Prijzen en slaapmogelijkheden van de DNT hutten zijn te vinden via www.turistforeningen.no
Voor de beklimming van de Galdhøpiggen sliepen wij in Spiterstulen (www.spiterstulen.no), 2- pk vanaf € 45 per persoon per nacht (excl ontbijt).
Wildkamperen kan natuurlijk ook (ook bij de verschillende hutten).

Vervoer naar Jotunheimen

Auto: Jotunheimen (Gjendesheim berghut) ligt op 1.655 km van Utrecht. Je kunt met de boot over vanuit Kiel of Frederikshaven (bijvoorbeeld met Stena Line www.stenaline.nl of Colorline, www.colorline.com)
Vliegtuig – Vliegen op Oslo.
Bus en trein – vanuit Oslo rijden er meerder malen per dag bussen en treinen richting Otta. Vanuit daar kun je met regionale bussen naar Gjendesheim rijden. Express bus Oslo, www.nor-way.no. Trein (mooie rit en comfortabel, stopt ook bij vliegveld Oslo), www.nsb.no. Regionale bussen naar plaatsen in berggebieden (eind juni tot eind augustus), www.jvb.no.

Kaarten en gidsen

Om te wandelen is de Cappelens Kart CK 45 Jotunheimen een goede reisgenoot. Anders is Statens Turkart Jotunheimen (€ 22, 95) ook een betrouwbare metgezel. 

Nuttige sites