Fietsen met kinderen is elk jaar anders. Elk jaar zijn ze weer groter en kunnen en willen ze meer. Dus elk jaar voor de fietsvakantie is er een nieuwe vraag. Is er een nieuwe fiets nodig? En zo ja welke dan? Onze reporter en ervaren fietsmoeder Claar Talsma beschrijft de kinderfietscarrière van zoon Fosse.
Claar: 'De eerste jaren is het vooral voor de ouders hard trappen en moet je je kinderen op een handige manier op of aan je fiets kwijt. Als kersverse moeder maakte ik me daarbij vooral druk of die kleine wel goed lag en niet te veel schokken meekreeg. We kozen daarom voor de weekenden en vakanties voor een comfortabele fietskar, met een goed zitje voor een kleine baby en vering. Destijds was dat de Chariot Cougar (tegenwoordig van Thule). Een kar die je in een wip om kon bouwen tot wandelwagen, maar waar je nauwelijks extra bagage in kwijt kon. Dat was niet erg want we fietsten ermee door de bergen en dan voelt het met zo'n kar achter je toch al alsof er iemand heel hard aan je bagagerek aan het trekken is. Vanaf zo’n drie maanden oud zijn we rustig gaan opbouwen. De kar heeft alle hoeken van Europa gezien (van de poolcirkel tot de top van de Mont Ventoux).
Met vier jaar oud zijn we overgestapt op een aanhangfiets. Vooral als je veel in het buitenland fietst is het prettig om kinderen niet te snel zelf te laten fietsen op vakantie. Zelf hadden we allebei al een goede fiets, dus een tandem was voor ons geen optie. We kozen voor de koning onder de aanhangfietsen: de Hase Trets. Gelukkig konden we een tweedehandse vinden, want dat scheelt veel geld. Dat is trouwens sowieso handig met kindermateriaal. Vaak kun je het voor dezelfde prijs weer doorverkopen als je kind er uit is gegroeid. De Trets is super stabiel, heeft zeven versnellingen en je kind zit vast met een driepuntsgordel waardoor ze er niet uit kunnen vallen. Tot 8 jaar oud heeft Fosse zich heerlijk laten vervoeren. Zwaaiend naar oude dametjes in Griekenland, playbackfietsend in de bergen en de Donald Duck lezend langs het IJsselmeer.
Ondertussen had hij zelf natuurlijk leren fietsen. Eerst met de Firstbike die hij kreeg op zijn tweede verjaardag, een loopfiets waarmee je akelig hard over de stoep kunt sjezen. Dat legde de bodem voor het evenwichtsgevoel, waardoor het leren fietsen uiteindelijk een makkie was. Toen Fosse 8 jaar oud was is hij zelf gaan fietsen op fietsvakantie. Eerst op een tweedehandsje, maar we kwamen er al snel achter dat fietsen alleen leuk is als het materiaal deugd. Dus was er een nieuwe speurtocht nodig naar een goede vakantiefiets, een mooi cadeau voor de negende verjaardag. Ons wensenlijstje: niet te zwaar, veel versnellingen (we hebben een tocht naar de Alpen op het programma staan) en goed passend. Op het wensenlijstje van Fosse stond: een stoer uiterlijk, met vering!
Er is in Nederland vrij weinig aanbod op het gebied van goede kinderfietsen. Bij de fietsenwinkels in de buurt hadden ze eigenlijk alleen loodzware mountainbikes in knal kleuren. De door meerdere mensen aangeraden Islabike leek ons interessant. Dit Engelse bedrijf maakt alleen kinderfietsen, maar levering in Nederland is lastig. Ze zijn licht en hebben speciale kinderonderdelen. Via Marktplaats vonden we een tweedehandsje, maar we hadden het idee dat er toch te weinig versnellingen opzaten (7 stuks) voor ons doel. De Frogbike had voor ons hetzelfde probleem. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Trek Dual bike. Hij voldeed aan ons wensenlijstje en Fosse liet zich overhalen dat deze stoer genoeg was. Bovendien konden we hem uittesten in een winkel, zodat we konden zien dat hij er zo op weg reed.
De fiets is inmiddels ingefietst en de eerste bergen bedwongen. Het schakelen was niet al te ingewikkeld en had hij met wat aanwijzingen snel onder de knie. De tassen zitten er wel op, maar veel zit er niet in, want een fiets met volle bepakking is nog best lastig. Het duurt niet lang meer of Fosse staat bovenaan de pas te wachten op zijn moeders die nog hijgend naar boven ploeteren. En dan zullen we weer naar een nieuwe fiets moeten uitkijken...'