icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Spanje
Landeninformatie

Mooie wandelgebieden Spanje

  • 21 februari 2019
  • Door: Marjolein van Rotterdam

Spanje heeft prachtige bergen, meren, vulkanen en bossen. Er zijn meer dan 400 natuurparken en 15 nationale parken en het land is dooraderd met een netwerk van wandelpaden. Net als in Frankrijk kun je kiezen uit een indrukwekkende hoeveelheid GR’s, nog meer kortere lusvormige routes en nog meer andere bewegwijzerde routes. De bekendste GR van de ongeveer 140 die er zijn, is waarschijnlijk el Camino de Santiago, ook wel bekend als de GR65. Maar er is dus meer. Veel meer. We tippen zes topgebieden.

Amigos! Vamos, vamos, ven! De tortas en de tapas van Spanje zijn om te smullen, maar de natuur is dat ook. Het land heeft prachtige bergen, meren, vulkanen en bossen. Er zijn meer dan 400 natuurparken en 15 nationale parken en het land is dooraderd met een netwerk van wandelpaden. Net als in Frankrijk kun je kiezen uit een indrukwekkende hoeveelheid GR’s, nog meer kortere lusvormige routes en nog meer andere bewegwijzerde routes. De bekendste GR van de ongeveer 140 die er zijn is waarschijnlijk el Camino de Santiago, ook wel bekend als de GR65. Maar er is dus meer. Veel meer. We tippen zes topgebieden. Amigo! Vamos, vamos, ven! (Kom vrienden, laten we gaan!)

Soorten wandelroutes

Net als in veel andere wandellanden zijn er in Spanje GR’s, hier een afkorting voor Grandes Recorridos. De GR’s zijn roodwit gemarkeerd en zijn langeafstand-wandeltochten van minimaal 50 kilometer, vaak van A naar B. Korte(re) doorgaande wandelpaden zijn er ook. Die heten Pequeños Recorridos, PR’s, en zijn geelwit gemarkeerd. De PR’s zijn vaak lusvormig. Daarnaast zijn er allerlei tussenvormen. Lokale, bewegwijzerde tochten die met een ander kleur of met letters zijn gemarkeerd.

Image
shutterstock_170067131-600x400.jpg

Aigüestortes // kronkelend water

Het Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een van de twee nationale parken in de Spaanse Pyreneeën. Aigüestortes betekend kronkelende wateren en daarmee is al aangegeven waar het in het nationale park in de eerste plaats om gaat: water, maar dan wel in talloze verschijningsvormen, zoals kraakheldere bergmeren, watervallen, drassige vlaktes en meanderende bekjes. De hoeveelheid bergmeren is ongekend. Het zijn er in elk geval meer dan tweehonderd. Het getal vierhonderd wordt ook wel eens genoemd. De bergen mogen er ook zijn. Scherpe, granieten toppen zoals het Besiberri-massief, de Agulles de Travessani en de Encantats vormen en machtig decor. De hoogste toppen bereiken net de 3000 meter. Het ruwe, ongepolijste, rotsige terrein geeft het gebied, samen met het alom aanwezige water de allure van een echte wildernis. Geen wonder dat veel wandelaars zich naar dit nationale park spoeden. De populariteit van Aigüestortes wordt mede in de hand gewerkt door de vele bemande berghutten. Het maken van een meerdaagse tocht ligt voor de hand. De Carros de Foc bijvoorbeeld! Een tocht langs negen bemande hutten van 55 kilometer.

Image
shutterstock_1159039948_Aiguestortes-nationaal-park-600x400.jpg

Andalusië & Alpujarras // 365 dagen per jaar

Natuurlijk sombert het in Andalusië wel eens, maar je kunt er toch echt 365 dagen per jaar wandelen. In de zomer op de besneeuwde flanken van de Sierra Nevada, in de lente in de betoverend mooie Alpujarras of Sierra de Grazalema en in de wintermaanden aan de warme Cabo de Gata. De zuidelijkste provincie van Spanje herbergt schitterende natuurparken (en één Nationaal Park), hoge bergen, ruige valleien en heerlijke dorpen. De meeste routes zijn prima te doen voor beginnende en licht gevorderde wandelaars. De imposante ‘Besneeuwde bergen’, oftewel Sierra Nevada, vormen het kloppende hart van Andalusië. Het smeltwater van de toppen levert dankzij een ingenieus systeem van alle kanalen (acequias) in de dalen van de Alpujarras al eeuwenlang het beste fruit, de heerlijkste noten en de geurigste hammen (trevélez) op. In de Alpujarra (de Spanjaarden laten de s meestal weg) heeft elk soort wandeling zijn eigen bewegwijzering. Groen-wit voor de lokale paden van minder dan 10 km, geel-wit voor de regionale paden, tussen 10 en 15 km, en rood-wit voor de GR’s, de Gran Recorrido’s, meerdaagse wandelingen, langer dan 50 km. De GR der GR’s is de GR7 (onderdeel van de E4), een wandelroute dwars door Europa en door heel Spanje. Zelfs als je maar en stukje van deze ‘koning der wandelroutes’ doet, zoals het gedeelte tussen Pampaneira en Trevélez, goed voor een lange dag of twee kortere dagtochten, kom je al helemaal los van alles. Ook de GR142 (139 km), ook wel la senda de la Alpujarra genoemd, is geschikt om een stukje van te doen. Die loopt wat lager dan de GR7, van Lanjarón naar Fiñana. Ezelpaden als het sendero local Pitres-Ferreirola zijn ook mooi. Laatstgenoemd pad loopt door de dorpen van de Tahávallei. Het heeft een stevige bonus, want het komt door Mecina Fondales, het mooiste witte dorp.

Churros, zumo en tapas

Eetgewoonten in Spanje zijn een tikje anders dan bij ons. Wat een eufemisme is. Ontbijten doen Spanjaarden bijvoorbeeld niet thuis, maar in een bar. Meestal bestaat het ontbijt uit koffie. Soms met een borrel erbij of erin, soms met een zoet, vet baksel. Denk aan churros, gefrituurde zoete deegslierten. Behoefte aan wat vitamines: bestel zumo de naranja, het versgeperste sinaasappelsap is in een land met miljoenen sinaasappelbomen ongeëvenaard. Nog iets om rekening mee te houden, is het late tijdstip waarop Spanjaarden aanschuiven voor het avondeten. Normaal is dat rond 22 uur. Om 20 uur kun je vaak nog niet terecht. Omdat ook Spanjaarden voor die tijd trek krijgen, zijn er tapas. Ze zijn meesters in het bedenken van deze kleine hapjes voor bij de borrel.

Image
shutterstock_712559101_Andalusie-600x389.jpg

Sierra de Montsant // Onbekend supergebied

De Sierra de Montsant ligt op slechts twee uur rijden van Barcelona. Het is een paradijs dat bijna niemand kent, waar grootste wijnen vandaan komen en je grandioos kunt wandelen. Het gebergte bestaat uit enorme kloven (barranco’s), gortdroge plateaus en talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen liggen. Hoewel het niet zo’n hoog en uitgestrekt gebergte is, kun je er toch makkelijk verdwalen. Een groot deel van het gebied is bijzonder ruig en verlaten en vraagt om kennis van het gebruik van kaart en kompas. Sinds 2012 heeft de Sierra de Montsant de status van Parc Natural. De dorpen rondom de Sierra de Montsant vormen een prima uitganspunt voor een week lang afwisselende dagtochten of een meerdaagse trektocht. Door het gebied lopen diverse gemarkeerde langeafstandswandelingen die je met wat improviseren kunt koppelen tot een rondje.

Natuurparken

Spanje is kampioen Unesco Biosfeerreservaten. Het land heeft er 48, het hoogste aantal ter wereld, zelfs één meer dan de VS. De natuur van Spanje is dan ook enorm divers. Er zijn meren, bergen, vulkanen, moerassen, bossen, rivieren, valleien en kliffen. Deze woeste natuur kom je ook tegen in Spanjes 15 schitterende nationale parken. Op de website lees je hier alles over.

Image
Serra-de-Montsant-600x450.jpg

Sierra de Guara // Veel spectaculairder krijg je het niet

Te mooi om onbekend te blijven, het natuurpark Sierra de Guara in Aragón. Een ruig gebied waar je als wandelaar nog een bijzonderheid bent. Schaars bevolkt, weinig infrastructuur. Het natuurpark Sierra de Guara ligt aan de voet van de Pyreneeën. Je wandelt er over meestal goed onderhouden geitenpaadjes. Ook de gloednieuwe Prepirenaica Trail komt door het gebied. Het nationaal park is vooral bekend vanwege zijn spectaculaire canyons (kloven). Klimmers en liefhebbers van canyoning uit de hele wereld kennen het gebied hierdoor wél! Veel spectaculairder krijg je het niet in Europa. Rond de steile rotsen kun je gieren, lammergieren en arenden zien rondcirkelen. De plaatsjes díe er zijn, werpen je terug naar het verleden. Zoals het unieke, van oorsprong Moorse vestingplaatsje Alquézar, of het landelijke Lecina. Ook kom je er nogal wat verlaten dorpjes tegen. Bij Alquézar torent hoog boven het dorp een vesting uit de Moorse tijd. Lecina is een uit natuursteen opgetrokken, authentiek gehucht met slechts zes vaste bewoners. Daarnaast kom je veel verlaten dorpen tegen.

Image
2011-6-N-37_Sierra-de-Guara-600x450.jpg

Mallorca & Menorca // gegarandeerd zeezicht

Het eiland Mallorca trekt 8 miljoen toeristen per jaar. Daarvan verblijft echter meer dan 90% aan de stranden van de zuidkust. Wie naar Serra de Tramuntana aan de noordkust trekt, vindt een wonderlijk Werelderfgoed met een netwerk van wandelpaden. De Serra de Tramuntana is door Unesco beloond met de status van Werelderfgoed vanwege de grote culturele en landschappelijke betekenis. Er ligt een netwerk van paden. Die zijn geschikt om korte, eenvoudige tochten te maken, of langere routes door de bergen. Dat laatste moet je zeker niet onderschatten. De paden kunnen vrij steil omhoog of omlaag gaan. Menorca is het kleine zusje van Mallorca en het groenste, meest authentieke eiland van de Balearen. Een prima plek om te genieten van de Mediterranée; van azuurblauwe baaien, witte zandstranden, grillige kliffen, golvende heuvels, krom-gewaaide bomen, authentieke stadjes, dobberende bootjes en de beste visrestaurants. Loop er over het recentelijk als GR gemarkeerde oude ruiterpad, dat door Engelse bezetters in de 18e eeuw langs de hele kust werd aangelegd. De GR 223, oftewel Camí de Cavalls. Gegarandeerd met zeezicht!

Image
shutterstock_1126278836_Serra_de_tramuntana_Mallorca-600x395.jpg