icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Gezinsvakantie Spanje Pyreneeën
Reistip

Duurzame gezinsvakantie in de Spaanse Pyreneeën

  • 27 februari 2018
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: Cerdanya EcoResort

In de Cerdanyavallei in de Spaanse Pyreneeën organiseert SNP sinds drie jaar een bijzondere gezinsvakantie. Kloppend hart is het Cerdanya EcoResort in bergdorp Prullans waar duurzaamheid en respect voor de natuur centraal staan. Eigenaar van het ‘ecologisch resort’  is de bevlogen Catalaan David Isern Casanovas (44). ‘Wij verbouwen zoveel mogelijk  onze eigen producten en halen onze energie uit de zon en uit biomassa’. 

David Isern Cacanovas kan als kind van de streek nog iedere dag genieten van het overweldigende berglandschap in het Cerdanyadal. Als hij zijn hoofd uit het raam van zijn huis steekt, kijkt hij op machtige bergen van bijna 3.000 meter hoog. In het noorden zijn dat de Spaanse Pyreneeën, zuidelijk ligt het Cadí-Moixeró-gebergte. In het dal schijnt meer dan 3.000 uur per jaar de zon, het geweldige klimaat is nóg een reden om er nooit meer weg te willen. Samen met zijn familie runt hij in het kleine bergdorp Prullans (200 inwoners) naast een hotel ook appartementen, bungalows en een camping met 300 plaatsen. Dit alles onder één naam: Cerdanya EcoResort. Jaarlijks genieten honderden gasten van de fantastische omgeving, het heerlijke klimaat en de gastvrijheid die het resort heeft te bieden. Maar David heeft nóg een belangrijk doel in het leven: gasten bewust maken van de kwetsbaarheid van de aarde en ze respect bijbrengen voor hun leefomgeving. Daarom biedt het Cerdanya Ecoresort veel meer dan ‘alleen’ een onvergetelijke vakantie-ervaring. Het maakt gasten bewust van het water- en energieverbruik, verbouwt eigen groente en fruit en werkt samen met lokale leveranciers. ‘De aarde is ziek en de mensen die er wonen worden ook steeds ongezonder.’

Image
Ecort-19-600x400.jpg

Wat doet het Cerdanya Ecoresort anders dan andere aanbieders van vakanties?

Alles wat we hier doen staat in dienst van de natuur. Dat is eigenlijk altijd zo geweest. Mijn vader was veertig jaar geleden al bezig met zonnepanelen op de camping. Sinds 2010 zetten we vol overtuiging in op een ecologische bedrijfsvoering. Dat doen we in alle gelederen van het bedrijf. Iedereen die hier werkt is bij ons project betrokken en staat achter de filosofie die we uitdragen.

Waarom vindt u dat zo belangrijk?

Ik heb weliswaar toerisme gestudeerd, maar mijn band met de natuur is altijd zeer hecht geweest. Maar je ziet dat we steeds verder van de natuur af komen te staan. De aarde is ziek en de mensen die er wonen worden ook steeds ongezonder. Dat moet stoppen en wij willen daarin het voortouw nemen. Niet door toe te kijken, maar door zelf actief te worden. En door hier gasten uit te nodigen en ze onderdeel te laten worden van onze filosofie en denkwijze. Dat je gezond en met respect voor de natuur kunt leven zonder dat je daarvoor meteen van alles in moet leveren.

Image
Ecort-31-600x400.jpg

Een duurzame bedrijfsvoering: wat houdt dat concreet in?

Door hele voor de hand liggende dingen. Minder water gebruiken bijvoorbeeld. Het zwembad vullen we met regenwater dat we opvangen en filteren. Daarnaast maken we het zwembad schoon met zout in plaats van chloor. Al onze schoonmaakproducten hebben het Europese ecolabel en we moedigen de gasten aan hun handdoeken vaker te gebruiken en zich te wassen met afbreekbare zeep en shampoo. Overal doen we aan afvalscheiding door gebruik te maken van afvalbakken in verschillende kleuren. Op alle mogelijke gebieden binnen het bedrijf proberen we ecologisch te denken. Ook moedigen we onze gasten aan om auto’s te delen als ze aan een georganiseerde wandeling meedoen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

En jullie maken gebruik van duurzame energie?

Ongeveer 90% van de energie die we hier benutten komt uit zonne-energie en biomassa. Dat laatste in de vorm van pellets (geperste houtkorrels, RvdE).  Daarnaast maken we in ons restaurant zoveel mogelijk gebruik van lokale leveranciers. In de bergen is dat best lastig omdat bijvoorbeeld groente slecht of niet verkrijgbaar is. Daarom verbouwen we een groot aantal producten in onze eigen moestuin. Daarnaast maken we overal gebruik van ledverlichting en zorgen timers en detectors ervoor dat het nergens het licht voor niets blijf branden.

Image
Biomassa-600x441.jpg

U huldigt het principe van de permacultuur. Wat is dat?

Permacultuur is een zeer belangrijke speerpunt in ons bedrijf. Het is een brede filosofie waarbij zelfvoorziende, kleinschalige landbouw een grote rol speelt. Wij onderhouden de moestuin zoals een bos dat doet: in onderlinge harmonie. Je grijpt zo min mogelijk in en laat de grond het zelf regelen. Groente en fruit verbouw je zodanig dat de verschillende gewassen elkaar helpen. Daardoor heb je geen pesticiden en kunstmest nodig. Daarnaast zorg je dat de grond altijd bedekt is zodat er geen schimmels bij kunnen komen. De meeste groente die wij in ons restaurant gebruiken is op die manier ook 100% organisch.

Ik las ook iets over een eigen betaalmiddel op Cerdanya EcoResort

Klopt. We kennen hier de Social Cerdans, een eigen houten munt. Gasten kunnen die verdienen als ze zich op een duurzame manier inzetten voor het resort. Bijvoorbeeld door het openbaar vervoer te nemen in plaats van de eigen auto of handdoeken opnieuw te gebruiken. De Cerdans kunnen ze bij de balie inzetten voor drie verschillende projecten. Die projecten wisselen om de zoveel tijd maar hebben altijd te maken met een goed doel of een milieuproject. Het werkt echt! Gasten vragen er zelfs om als we ze een keer vergeten te geven. In 2017 haalden we ruim vierduizend euro op. Dat geld is verdeeld over verschillende projecten.

Image
IMG_1725_1-600x362.jpg

U vindt het ook heel belangrijk om de lokale economie te stimuleren?

Absoluut. Zo’n 60% van de producten in onze winkel en restaurant wordt geproduceerd door boeren uit de regio. Ons vlees komt eveneens van lokale boeren, bijvoorbeeld het vlees van EcoPyrene. Doordat we producten uit de buurt halen, helpen we niet alleen de lokale economie, maar reduceren we ook de emissie van CO2. Daarnaast verwerken we grotendeels producten van het seizoen zodat we geen gebruik hoeven te maken van gecultiveerde groente uit energieslurpende kassen. In de zomer komt er een paar keer week een lokale markt naar de camping met zeer verse producten. Veel lekkerder dan de producten uit de supermarkt!

Is deze manier van bedrijfsvoering niet veel duurder?

Dat is zeker waar! Lokaal en kleinschalig geproduceerd voedsel is duurder dan wanneer je het in grote hoeveelheden bij de groothandel haalt. Maar als je iets doet dat je belangrijk vindt, dan is het ook leuk om  te doen. Geld speelt dan geen hoofdrol. Om gasten bewust te maken dat onze ecologische bedrijfsvoering kostbaarder is dan een grootschalige bedrijfsvoering, maken we excursies naar onze eigen moestuin maar ook naar onze lokale leveranciers. Dat is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam.

Image
Ecort-21-600x400.png

Tot slot: kunt u nog iets vertellen over het eco-toerisme programma?

Alle activiteiten die we aanbieden aan onze gasten, passen binnen een eco-toeristisch programma. We organiseren wandelingen met gidsen, buitensportactiviteiten (klimmen, grotbezoek, etc),  excursies naar onze eigen moestuinen, excursies naar boerderijen in de omgeving,  natuurexcursies , live-muziek uit de regio etc. Maar altijd met respect voor de natuur! Het doel is om gebruik te maken van de natuur zonder de natuur aan te tasten of te verstoren. Onze gidsen worden ook zo opgeleid. En lichten onze gasten voor met simpele dingen rekening te houden zoals niet roken, niet schreeuwen, niet van de paden afwijken en geen bloemen en planten plukken en meenemen.

Meer weten? Meer informatie over deze duurzame gezinsvakantie vind je hier.