icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
alta via 1 fanes hut
Routes

Huttentochten van SNP Natuurreizen

  • 05 februari 2019
  • Door: Matthijs Meeuwsen
  • Fotografie: Olga Danylenko

De wandelingen zijn weergaloos. En zelfs vanuit bed of de ontbijttafel bieden deze tien huttentochten nog vergezichten om van te watertanden. Ze zijn allemaal te boeken bij SNP Natuurreizen.

De ene berghut is de andere niet. In de ene staat je avondeten al klaar, terwijl je in de volgende zelf achter het fornuis moet plaatsnemen. De ene ligt bovenop de zoveelste kuitenbijter, terwijl de ander een stuk minder afzien vergt. De hutten op de onderstaande tien stoere bergwandelvakanties hebben hoe dan ook één ding gemeen: je bevindt je er als wandelaar bijna letterlijk in de zevende hemel. SNP Natuurreizen doet er alles aan om zelfs in de meest pittige gebieden nog steeds een dosis comfort te bieden. Door - waar mogelijk - het bagagevervoer tussen de accommodaties van je over te nemen bijvoorbeeld. Of door de hoge, soms eenvoudige hutten te combineren met overnachtingen in aangename (berg)hotels en pensions.

Image
huttentocht Jotunheimen

1. Noorwegen - Jotunheimen

In het hart van Noorwegen ligt een bergketen die je tegelijkertijd stil maakt van ontzag en laat kraaien van plezier. Jotunheimen is de naam; een verzameling witgesuikerde wolkenkrabbers onder een vaak helblauwe hemel. Hoewel je er mijlenver van de kust verwijderd bent, lijkt het groenblauwe Gjendemeer tussen de rotswanden haast een heus, Noors fjord. Het is de waterlijn van dit meer dat grotendeels de weg wijst op deze 9-daagse trektocht (indien gewenst in te korten tot een mini-trekking van vijf dagen). Al klim je vanaf de oevers ook de hoogte in richting de hut van Olavsbu: een eenvoudig optrekje waar je op jezelf bent aangewezen voor het koken van je maaltijd, tappen van beekwater en aansteken van de kachel. 

Image
Huttentocht Graubunden

2. Zwitserland - Kesch

De Kesch-Hütte is uiteraard niet voorzien van een zwembad, kroonluchters of butlerservice. En toch voel je je er als wandelaar de koning te rijk. Pal voor de deur wacht immers het onbetaalbare uitzicht op even prachtige als klinkende kartelpieken zoals de Piz Palpuogna, Piz Griatschoula en Piz Porchabella. En dat is nog maar één van de uitstekend uitgeruste berghutten op deze trektocht tussen Davos en St. Moritz. Een week lang wandel je door het schilderachtige berglandschap van het Zwitserse Graubünden. Je dwaalt door groene valleien, trekt langs fonkelmooie bergmeren en loopt voorbij duizelingwekkende watervallen. Hooggebergte hoe hooggebergte moet zijn dus. Maar toch relatief laagdrempelig: de paden zijn prima begaanbaar en de stijgijzers kun je thuislaten.

Image
Huttentocht Alta Via

3. Italië - Alta Via

De Alta Via Numero Uno slingert als een sliert spaghetti door de Dolomieten. De naam is allerminst overdreven. Als het aankomt op fenomenale vergezichten kunnen weinig bergtochten door Italië tippen aan deze 7-daagse wandelklassieker. Je zigzagt over puinhellingen, krabbelt omhoog langs schier loodrechte wanden en sjokt voortdurend op de scheidslijn tussen gifgroen dennenwoud en het kneedgummengrijs van de immense bergen. Ondanks de goed gemarkeerde bergpaden worden de kuiten behoorlijk op de proef gesteld. Gelukkig tref je in het woeste decor diverse (vaak verrassend luxueuze) berghutten en -hotels, waar de stevige maaltijden van de chef zelfs de meest uitgeputte wandelaar weer bij krachten brengt.

Image
Huttentocht Palaronda

4. Italië - Palaronda

In de Pale di San Martino bekijk je het leven door een roze bril. Het gebied wordt geroemd door het zachtroze ochtendlicht (en de oranjerode zonsondergang) die de bergen dagelijks in lichterlaaie zet. Laat je echter niet in de luren leggen door dit lieflijke schijnsel. Op de wandelschoenen tonen 'de Roze Bergen' hun ruigere gezicht. Hoewel het terrein van deze mini-trek langs drie berghutten niet al te technisch is, dissen de spitse steenkathedralen wel de nodige hoogtemeters op. Enige bergwandelervaring is zodoende geen overbodige luxe. Maar het doorbijten loont. Op de kale toppen waan je je bijna op een andere planeet.

Image
GR20 Corsica

5. Frankrijk - Corsica

Corsica laat zich gemakkelijk in een romantisch plaatje passen. Gemoedelijke bergdorpjes, goudgele stranden, bossen vol scharrelende zwijntjes… Je zou bijna vergeten dat over het eiland ook een van de zwaarste langeafstandwandelingen van Europa ligt uitgestippeld. De GR20 is een monstertocht van maar liefst 200 kilometer, met onderweg zoveel venijnige klimmetjes dat alleen het zien van de routekaart de kramp al in je kuiten doet schieten. Gelukkig dist het Ille de Beauté voortdurend piekfijne panorama's op die het steile klauterwerk behoorlijk verzachten, en is het achteraf goed uitpuffen aan de kust. Je kunt kiezen uit het zuidelijk deel, het noordelijk deel of het gehele traject.

Image
huttentocht Trans Pyreneeen

6. Frankrijk & Spanje - Transpyreneeën

Van wielertoeristen tot kuuroordgangers; het grillige grensgebied tussen Spanje en Frankrijk heeft reizigers altijd weten te boeien. Wie de tijd, flexibiliteit en conditie heeft kan er zelfs in de voetsporen van Frederic Parrot stappen: de kilometervreter die de volledige Pyreneeën in 1817 als eerste wandelaar van oost naar wens doorkruiste. Op deze 9-daagse groepsreis van hut naar hut volgen we slechts één etappe van zijn 53 dagen tellende helletocht. Maar wat voor etappe! Tussen Bidous en Bagnères-de-Luchon krijg je de hoogste toppen van de hele bergrug voor je kiezen; pronkpieken van zulk bikkelhard graniet dat zelfs wind, regen en smeltwater ze nauwelijks een kopje kleiner krijgen. De bloemrijke Valle de Aran en de kaarmeren van het Parque Nacional des Aiguës Tortes maken het plaatje compleet.

Image
huttentocht Ortler

7. Italië - Ortler

Er is geen plek in Italië waar gletsjers zo'n stempel drukken op het landschap als op het dak van Nationaal Park Stelvio. In deze stoere groepsreis zie je van dichtbij hoe de vele sneeuwtongen er glijdend, schurend en smeltend de omgeving in hun greep houden. Maar het is niet enkel sneeuw en ijs wat de klok slaat. Tijdens de twee driedaagse mini-trekkings - waarbij je halverwege je bagage weer treft en de kilo's op je rug dus binnen de perken blijven - doorkruisen we ook lieflijke alpenweides, apenkooien we over geërodeerde puinheuvels en turven we in de weg omhoog alle vegetatiezones af. Natuurlijk maken we ook kennis met de 'Koning van Zuid-Tirol: de schier loodrechte rotswand van de Ortler, die twee kilometer boven het groene dal van Sulden uittorent.

Image
Huttentocht Ecrins

8. Frankrijk - Écrins

De Fransen hebben een woord voor natuurschoon zoals het Parc National des Écrins: sauvage. Niet dat veel mensen bekend zijn met deze ontembare woestenij. Hoewel het park een steenworp verwijderd is van Briançon en Guillestre, weet slechts een enkeling dit razend veelzijdige hooggebergte te vinden. Aan het decor ligt het allerminst. Tijdens deze 10-daagse huttentocht wandel je tussen afbrokkelende gruisheuvels, bevroren granietmassieven, zongebleekte vierduizenders en klaterende watervallen. Kijk omhoog en je kunt bovendien zomaar wat gieren zien overvliegen. Let wel, een wildernis van dit kaliber vergt enige training. Zonder goede conditie en de nodige wandelervaring is deze kluif waarschijnlijk te groot.

Image
Huttentocht Brenta

9. Italië - Brenta

Het is om jaloers op te worden: het speelse gemak waarmee de gemzen in de noordelijke Dolomoti di Brenta omhoog klauteren. Als wandelaar laten de bergflanken op en rond het Pian della Nana zich een stuk moeilijk bedwingen. Hoewel er geen klimuitrusting nodig is, kent deze 5-daagse trek enkele lastige passages over smalle, soms onduidelijke paden die zonder bergwandelervaring moeilijk te verteren zijn. Het blijft gelukkig niet zonder beloning. In tegenstelling tot in het zuiden van de bergkam, kun je in het noorden een kiezel horen vallen. Je kunt bovendien geregeld mijlenver om je heen kijken, met bovendien een goede kans om marmotten, steenbokken en - met een dubbele dosis geluk - zelfs bruine beren te spotten. Bijtanken kan met het heerlijke krachtvoer van de vele coöperatieve almboerderijen.

Image
Nepal Manaslu

10. Nepal - Manaslu

Waar Nederland haast met de waterpas geschapen lijkt, krijg je als wandelaar in Nepal zelfs in de platste delen voortdurend klimmetjes en afdalingen voor de kiezen. De lokale bevolking is er al lang aan gewend. 'Nepali flat' lachen ze nonchalant, als de weg weer eens akelig steil op en neer golft. Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van deze groepsreizen door dit El Dorado voor bergwandelaars is het Manaslumassief. We wandelen er tussen steenwoestijnen, yakvelden en gebedsvlaggetjes. En klimmen zo gestaag naar de 5105 meter hoge Larkya-pas, met een adembenemend mooi uitzicht op ijskappen, gletsjertongen, morenenruggen en natuurlijk de imposante Manaslu (8.156 meter!). Hoewel het Manaslu circuit zonder twijfel een van de mooiste trekkings van Nepal is, kiezen de meeste bezoekers voor bekendere Himalayareuzen. Houden zo.