Een grote rivier volgen van de bron tot de monding heeft iets magisch. Alsof je je pasgeboren spruit in een paar weken ziet groeien van bébé tot volwassen vent (of vrouw). Routes langs rivieren zijn dan ook populair. Vooral fietsroutes. Een prachtige rivierenroute is de Maasfietsroute/La Meuse à Vélo. De route begint in het oude stadje Langres, en eindigt zo’n duizend kilometer verderop in Hoek van Holland. Op het uiterste puntje Maasoever waar het rivierwater al met het zeewater mengt en je begeleid wordt door zeehonden!
De Maasfietsroute begint in Langres, een stad op 30 km van de oorsprong van de Maas en met een TGV station. Handig, want de Maasfietsroute was bij de ontwikkeling al voorbestemd om een Eurovélo-route te worden, een erkende Europese fietsroute. Dat is gelukt, de Maasroute gaat door het leven als Eurovélo 19. De route is 1050 km lang (minimaal 1000 km is een van de voorwaarden) en voert over veilige, rustige wegen en autovrije fietspaden.
Rust. Ruimte. Verlatenheid. En veel natuur. Op één dag zien we zeker vijftig buizerds. En een vos. En een groep reeën. Graanvelden met strepen op glooiende hellingen. De route waaiert wat om de rivier heen. Leuk dat je de Maas, die je hierdoor vooral tegenkomt als je hem oversteekt, ziet groeien. En ook dat het zo’n romantische rivier is! Met zandoevers, overhangend struweel, eilandjes, jonge vissertjes op kiezelpier, ondiep maar glashelder water, en veel vissen. Er zijn voie verdes bij (vrijliggende fietsen) die speciaal voor de Meuse à Vélo zijn aangelegd. Hoogtepunten: Langres en Verdun. In Verdun móet je even van de route af om de slagvelden en graven te bekijken. Maar ook de stad zelf is niet te missen. Opvallend gezellige stad!
In België verandert er iets. Het wordt drukker, industriëler en vlakker. De route is een oude route, en loopt dicht langs de rivier. Door de Ardennen ga je, met hoge rotsen aan de oevers. Je snapt er het gevoel dat George Sand had: ‘Die hoge beboste kliffen, vreemd solide en compact, zijn als een onverbiddelijk lot dat de rivier duwt en verdraait de rivier, zonder kans op ontsnapping.’ Je denkt aan de verhalen mythes en legenden die zich hier afspelen. De Vier Heemskinderen, de Dames van de Maas, het Duivelskasteel bij Monthermé. Voor Luik wordt het ineens lelijk. Of vies. Of armoedig. Of triest. In Seraing lijkt wel iedereen werkloos te zijn. Overal op straat zitten tandeloze mensen met in geen jaren gewassen haren. Gebouwen zijn vervallen. Fabrieken staan leeg. Het contrast met de stad zelf kan bijna niet groter. Hoogtepunten: Namen en Luik.
Weer heel anders dan België en Frankrijk. Bijna meer als Frankrijk dan als België. Ook in Nederland veel mooie fietspaden, en rust en ruimte. Zodra je de grens passeert ga je weer van de rivier af. De Limburgse heuvels in. Niet voor lang. Even voorbij Maastricht fiets je er weer naast. Wat opvalt zodra de rivier weer in beeld komt: in Nederland is men zo bezig met de Maas. Net over de grens ontstaat het RivierPark Maasvallei, verderop de Maasplassen. Behalve nieuwe recreatie-, annex uitstroomgebieden zijn vooral de oude dorpen en stadjes leuk. Vooral Thorn (klein stukje om), en het vestingstadje Stevensweert. Vanaf Brabant rijd je steeds meer door een oer-Hollands landschap met uiterwaarden en dijken, koeien in de wei, was aan de lijn, dijkhuisjes aan de dijk. Na Woudrichem ben je al bijna in Dordrecht, maar van een stedelijke omgeving merk je niets. De route gaat door de Biesbosch en de Oude Maas. Pas bij Hoogvliet en de Beneluxtunnel (voor de fietsers een mooi gedicht van Jules Deelder) wordt het industriëler. Maar wel mooi industrieel. In Hoek van Holland rijden we door tot het echt niet verder kan. De pier op! Een verrassing: er zwemmen zeehonden met ons mee! Hoogtepunten: Maastricht, Dordrecht en de Biesbosch, en Rotterdam (als je de route door de stad neemt).
Van Benjaminse Uitgeverij komt de fietsgids De Internationale Maasroute, van Maastricht naar Langres en via Saone en Moezel naar Nancy/Metz. Ringband.
Met de trein naar of van Langres is handig, vooral als je een koffer hebt waarmee je fiets in de Thalys mag. Langres heeft een TGV station.
Wil je graag langs de Maas fietsen maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Kijk dan eens naar onderstaande fietsvakantie, georganiseerd door SNP Natuurreizen.
Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.
Goed om rekening mee te houden: het aantal horecagelegenheden onderweg op het Franse deel van de route is minimaal. De dorpen zijn vaak uitgestorven en de cafés gesloten. Kom je in de stadjes dan is het wat anders. Maar dan ben je meestal al aan het einde van een dag. Neem dus voldoende eten en drinken mee.