icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Eifelsteig Duitsland
Gebiedsinformatie

Eifelsteig, wandelroute in Duitsland

  • 16 december 2024
  • Door: Elmar Teegelbeckers & Erik Van de Perre
  • Fotografie: Elmar Teegelbeckers, Erik Van de Perre & Shutterstock

De Eifelsteig is het uithangbord van de Eifel. Dit langeafstandswandelpad van 313 km is een van de 14 ‘Top Trails of Germany’. Het pad doorkruist de hele Eifel in noord-zuidrichting en verrast met vele adembenemende uitzichten en een grote landschappelijke diversiteit. Van Kornelimünster, een voorstad van Aken, voert de Eifelsteig eerst door ruige hoogveengebieden en het enige nationale park van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, vervolgens door wilde dolomietmassieven en spectaculaire vulkaanlandschappen, en bereikt ten slotte in Trier de vallei van de Moezel.

Kaartje - hoe en waar loopt de Eifelsteig?

FAQ: meestgestelde vragen over de Eifelsteig

Wat is de Eifelsteig?

De Eifelsteig is een bekende wandelroute in Duitsland die start in Aken en eindigt in Trier. Deze langeafstandswandeling beslaat 313 kilometer, verdeeld over 15 etappes. Onderweg wandel je door bossen, heuvelachtig terrein en geniet je van indrukwekkende natuur. De route heeft een totaal hoogteverschil van 6.350 meter, wat zorgt voor een uitdagende maar prachtige wandelervaring.

Wat is de beste reistijd voor de Eifelsteig?

De Eifelsteig is goed begaanbaar vanaf april tot oktober. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. In april bloeien in sommige valleien van het Nationaal Park Eifel miljoenen narcissen, in mei/juni brengt de bloei van het ‘Eifelgoud’ (brem) kleur in de heide. De zomermaanden juli en augustus zijn het hoofdseizoen. In deze periode lokt hier en daar een verkwikkende duik in een maar of (stuw)meer. Omdat de tocht op een hoogte van 300 tot 600 m verloopt en grote delen over lommerrijke bospaden voeren, levert de zomerhitte voor wandelaars meestal niet al te veel problemen op. In de vroege herfst zorgt een stabiel hogedrukgebied boven de Eifel vaak voor zonnig weer. In september/oktober tooien de beukenbossen zich in een gouden jas.

Waar kun je overnachten als je de Eifelsteig loopt?

Langs de Eifelsteig zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Je kunt kiezen voor pensions en hotels in de dorpen die je passeert of om te kamperen op campings langs de route. Wildkamperen is in Duitsland niet toegestaan, maar er zijn voldoende opties om comfortabel te overnachten. Voor de populaire etappes (3, 4, 10, 11) is het aan te raden om ruim van tevoren te boeken omdat accommodaties snel volgeboekt zijn in het hoogseizoen.

Hoe kom je bij de Eifelsteig?

Trein

Aken en Trier zijn goed bereikbaar met de trein. Aken heeft verbindingen vanuit Nederland en België, terwijl Trier gemakkelijk bereikbaar is vanuit andere delen van Duitsland. Voor de terugreis vanuit Trier kun je met de trein naar nabijgelegen steden reizen en van daaruit verder reizen.

Auto

De afstand van Utrecht naar Aken (Kornelimünster) is ca. 210 km, de afstand van Utrecht naar Trier bedraagt 350 km.

Hoe zien de dagetappes van de Eifelsteig eruit?
  • Etappe 1: Kornelimünster – Roetgen 14 km
  • Etappe 2: Roetgen – Monschau 17 km
  • Etappe 3: Monschau – Einruhr 24,3 km
  • Etappe 4: Einruhr – Gemünd 21,2 km
  • Etappe 5: Gemünd – Kloster Steinfeld 17,5 km
  • Etappe 6: Kloster Steinfeld – Blankenheim 23,4 km
  • Etappe 7: Blankenheim – Mirbach 17,7 km
  • Etappe 8: Mirbach – Hillesheim 26,1 km
  • Etappe 9: Hillesheim – Gerolstein 20,7 km
  • Etappe 10: Gerolstein – Daun 23,7 km
  • Etappe 11: Daun – Manderscheid 23,4 km
  • Etappe 12: Manderscheid – Kloster Himmerod 18,2 km
  • Etappe 13: Kloster Himmerod – Bruch 19,3 km
  • Etappe 14: Bruch – Kordel 28,3 km
  • Etappe 15: Kordel – Trier 18,6 km
Hoe moeilijk is de Eifelsteig?

De Eifelsteig stelt toch wel enige eisen aan de conditie. De lengte van de etappes varieert van 14 tot 28 km. Ook de hoogteverschillen – dagelijks 300 tot 800 m klimmen en dalen – zijn niet min. In het verloop van de Eifelsteig worden in totaal ruim 7.900 hoogtemeters bijeengesprokkeld. De stijgingen zijn vaak relatief lang, maar zelden echt steil. Het hoogste punt van de route is de Steling (658 m) in de Hoge Venen (dag 2).

De Eifelsteig bestaat voornamelijk uit brede bos- en veldwegen, aangevuld met smalle, soms wat rotsachtige paden langs beken en rivieren. Korte deelstukken voeren over geasfalteerde wegen. Ook mensen die last hebben van hoogtevrees kunnen de Eifelsteig lopen. Bij vochtig weer (herfst!) is het hier en daar wel opletten geblazen. Vooral houten trappen, plankenwegen en rotsachtige paden kunnen glad zijn.
 

Is de Eifelsteig gemarkeerd onderweg?

Ja, de Eifelsteig is gemarkeerd met een driekleurig logo. De gestileerde gele letter ‘e’ symboliseert het ‘Eifelgoud’ (de bloei van de brem), het blauw staat voor de hemel en de maren, het groen voor het bosrijke Eifellandschap. Een stukje van de route (dag 2) gaat over Belgisch grondgebied, dit gedeelte is gemarkeerd met een geel-groene balk.

Goed om te weten

Geschikt voor jong en oud, groot en klein

De Eifelsteig is geschikt voor zowel ervaren wandelaars als beginners die een LAW willen proberen. De route is goed gemarkeerd, kent weinig technische stukken en voert langs dorpen en steden waar horecagelegenheden en winkels te vinden zijn. Hierdoor hoef je niet veel eten en drinken mee te nemen. 

Het is mogelijk om de wandeling te splitsen en op campings of in eenvoudige hotels te overnachten zodat je het beste van beide combineert. Het landschap van de Eifel is gevarieerd met haar uitgestrekte bossen, meren en historische dorpen door de vulkaaneifel, wat de regio erg interessant maakt. Veel wandelaars lopen deze trail in stukjes, waardoor ze elk jaar een paar etappes lopen en zo deze langeafstandswandeling in een aantal jaar voltooien.

Image
Eifelsteig

Reisverslag - De Eifelsteig: avontuur dicht bij huis

De Eifelsteig biedt net over de grens een zeer divers landschap van bossen, rivierdalen, historische dorpjes en vulkaankraters gevuld met water: de Maren. Elk jaar bezoek ik de Eifel wel voor een paar etappes van deze langeafstandswandeling, wat het perfect maakt voor een lang weekend weg in een totaal andere wereld. En hiervoor hoef je maar een paar uurtjes te rijden, ideaal! 

Mijn favoriete etappes zijn nummer 3, 4, 11 en 12. Deze etappes tonen elk een ander aspect van de Eifel, van vulkanische Maaren tot dorpjes die middeleeuws aandoen met de typische Duitse vakwerkhuizen en eeuwenoude kloosters. Voor wie daarna nog puf heeft, is er een prachtige klettersteig die je even in de Alpen doet wanen, de Burgenklettersteig.

"De historie is nooit ver weg op wat misschien wel de zwaarste etappe is van de Eifelsteig"

Etappe 3: Monschau – Einruhr

De derde etappe van de Eifelsteig start in Monschau, een stad met smalle eeuwenoude straatjes en traditionele vakwerkhuizen. De route richting Einruhr voert door de bossen langs de oevers van de Rur. De paden wisselen tussen open vergezichten en dichte bossen. Een hoogtepunt is de wandeling naar het uitzichtpunt “Kierberg”. Ik loop langs de Perlenbachtalsperre en het dorp Höfen, dat bekendstaat om zijn hoge beukenhagen. Onderweg passeer je verschillende monumenten op de trail. De historie is nooit ver weg op wat misschien wel de zwaarste etappe is van de Eifelsteig. Met bijna 25 kilometer en meer dan 500 meter stijgen en dalen waar je in totaal zo’n 7 uur over doet (zonder pauzes!) kom je aan in Einruhr kijk je uit over de Obersee waar de Rur samenvloeit met andere kleinere rivierstromen. In dit prachtig gelegen dorpje kun je bijkomen van een lange maar mooie wandeldag door de Eifel. 

Image
Eifelsteig Duitsland
Image
Eifelsteig Duitsland

Etappe 4: Einruhr – Gemünd

De vierde etappe begint met een pad langs de oevers van het meer en gaat verder door het groene landschap van de Eifel. Je loopt hier door een zogenaamd Dark Sky gebied waar je 's nachts met goed weer een kraakheldere sterrenhemel kunt spotten. Dit geeft wel aan hoe ver je van de bewoonde wereld bent in deze bossen. Je hebt uitzicht op de Urfttalsperre, een historische dam en een van de oudste in Duitsland. De route naar Gemünd loopt langs de verlaten nederzetting Wollseifen en bereikt het voormalige Ordensburg Vogelsang, een informatiepunt en plek voor een pauze. De wandeling eindigt met een afdaling naar Gemünd, een dorpje dat omgeven wordt door bossen.

"De route voert langs de beroemde Maare, kratermeren die zijn ontstaan door vulkanische activiteit"

Etappe 11: Daun – Manderscheid

De elfde etappe van de Eifelsteig begint in Daun, bekend om haar vulkanische oorsprong. De route naar Manderscheid voert langs de beroemde Maare, kratermeren die zijn ontstaan door vulkanische activiteit. De Gemündener Maar, Weinfelder Maar en Schalkenmehrener Maar geven een mooi beeld van de geologische geschiedenis van het gebied. Op de vele informatieborden kun je meer leren over het ontstaan van dit unieke landschap dat een UNESCO global geopark is. Verder op de etappe vormen de smallere trails met uitzicht op de ruïnes van de Niederburg en Oberburg bij Manderscheid het hoogtepunt. De vervallen kastelen kijken uit over het Liesertal en vanaf de trail heb je een prachtig uitzicht op deze, wat ooit imposante kastelen moet zijn geweest. Je eindigt in Manderscheid, een gezellig ´bergdorpje´ waar je genoeg cafeetjes hebt om weer op te laden. 

Etappe 12: Manderscheid – Kloster Himmerod

De twaalfde etappe begint in Manderscheid en gaat via kronkelende paden langs de rivier de Lieser. Het pad loopt door de bossen en je zult weinig andere wandelaars tegenkomen. De etappe gaat niet langs veel kenmerkende punten waardoor je even helemaal met jezelf bent. De serene rust, het groen en soms een kabbelend beekje geeft je zuurstof op deze etappe. De route eindigt bij het klooster Himmerod. Je kunt in dit klooster, gesticht in de 12e eeuw overnachten en een van de beroemde abdijbieren proeven. Er zijn ook een bakkerij en een klein winkeltje aanwezig. 

Image
Eifelsteig Duitsland
"Er zijn drie verschillende routes, van redelijk makkelijk tot moeilijk"

Voor de klimmers: de Burgenklettersteig

Zeer uniek aan de Eifelsteig is dat je direct aan de route een prachtige klettersteig kunt vinden: de Burgenklettersteig. Geen onderdeel van de Eifelsteig, maar zeker de moeite waard om wat tijd voor uit te trekken. Deze klettersteig, ook wel Via Ferrata genoemd, ligt direct naast Manderscheid het eindpunt van etappe 11 van de Eifelsteig. De klim voert langs rotswanden langs en over de rivier de Lieser om via de kasteelruïnes door de omliggende bossen weer in Manderscheid uit te komen. Het parcours is uitgerust met staalkabels, metalen treden en bruggen. Je kunt al je klettersteigmateriaal huren bij het bezoekerscentrum in Manderscheid. Daar kun je ook een gids inhuren als je nog geen ervaring hebt met klettersteigen. Er zijn drie verschillende routes, van redelijk makkelijk tot moeilijk. Let erop dat je altijd het juiste materiaal, waaronder een klimhelm, klettersteigset, klimgordel en handschoenen meeneemt en alleen deze klettersteig onderneemt als je de ervaring hebt. Bekijk hier de verschillende routes en meer informatie over de Burgenklettersteig.

De Eifelsteig biedt een combinatie van unieke natuur, geschiedenis en rust. Het is een perfecte introductie voor het lopen van een langeafstandswandeling en de diehards kunnen hun hart ophalen op deuitdagende Burgenklettersteig. Avontuur hoeft niet ver van huis te zijn!

Image
Eifelsteig Duitsland