#Tip 5: Wandelen in de Harz
De Harz (van het Middelhoogduitse Hart = ‘bergwoud’) is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het bestaat uit de Oberharz (in het westen) en de Unterharz (in het oosten). In de Hochharz, het meest oostelijke deel van de Oberharz, liggen de hoogste toppen, waaronder de Brocken (1.141 m). De Unterharz is duidelijk lager en haalt hoogten tot ca. 400 meter. De Hochharz is dicht bebost, met beuken in lagere gebieden en naaldwoud in hogere delen. De Unterharz bestaat vooral uit landbouwgebieden en gemengd bos.
Rond 10 % van de Harz is beschermd binnen het Nationaal Park Harz (247 km²). Tot 1990 verliep dwars door het park de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Het nationale park bestaat voor 97 % uit sparren- en beukenbossen, voor het overige uit hoogveengebieden en ruige granietrotsen. De geïsoleerde ligging in het verder vrijwel vlakke Noord-Duitse landschap beïnvloedt ook het klimaat. Op de hoogste toppen waait het vaak hard, op de Brocken werden in 1984 windsnelheden tot 263 km/h gemeten! Maar die geëxponeerde ligging biedt ook voordelen. Zo staat de Harz bekend om zijn onbelemmerde verre uitzichten. Omdat het gebergte als een soort vangnet voor neerslag fungeert, is het bovendien in de winter een behoorlijk sneeuwzeker gebied.
De bekendste wandelroute is de Harzer-Hexen-Stieg die in oost-westrichting dwars door de Harz voert, van Osterode in het westen via de Brocken tot Thale aan de noordoostrand van het middelgebergte. De 97 kilometer lange route bestaat uit 5 of 6 etappes en werd in 2008 door het vakblad Wandermagazin verkozen tot ‘Duitslands mooiste wandelroute’.
Maar de Harzer-Hexen-Stieg is niet de enige LAW. Er is bijvoorbeeld ook de Selketal-Stieg (75 km), die van Stiege naar Quedlinburg door de Unterharz kronkelt. Langs de Harzer Grenzweg (100 km), die in noord-zuidrichting door de Hochharz voert, stuit je regelmatig op sporen van het ‘IJzeren Gordijn’.