Wist je dat Nederland 21 nationale parken heeft? Ik, Lucia Rozendal*, kende er wel een aantal, maar lang niet allemaal! Tijd voor een uitdaging. Binnen een jaar heb ik alle 21 parken bezocht. En bij deze geef ik je mijn top tien, in willekeurige volgorde.
In de Maasduinen begon mijn ontdekkingstocht. De Maasduinen is een prachtig natuurgebied in het noorden van Limburg, tegen de Duitse grens. Hier liggen echte duinen, die je daar misschien niet verwacht.
Ik wandelde hier Trage Tocht Wellerlooi, dit is een leuke en afwisselende tocht van zo’n 16 kilometer. Hiermee krijg je een goede indruk van het nationale park. Je komt langs heidevelden, door het bos en langs vennen. Het beekdal van het Geldersch Niers Kanaal geeft je uitzicht op een meanderende beek in weelderig groen. Naast de Trage Tocht is hier nog veel meer te ontdekken. Je kunt overnachten op camping De Cokse Heide en wandelen over de Afferdens Duinen, een uitgestrekt heidegebied. Pak dan ook het Quin even mee, een verzameling schitterend gelegen vennetjes. In dit gebied grazen Gallowayrunderen, schapen én Nederlandse Landgeiten. Indrukwekkende dieren met enorme hoorns en een lange vacht.
Ik had nog nooit van de Alde Feanen gehoord, totdat ik mijn uitdaging begon. Nu schaam ik me daar een beetje voor, want wat een mooi gebied! Het is afwisselend met veel water, maar ook met moerasbossen en rietlanden. In dit gebied werd vroeger veel veen gestoken. Nu mag de natuur haar gang gaan en dat merk je!
Ik kampeer in Earnewald op een klein natuurkampeerterrein met uitzicht op ooievaarsnesten. Het is heerlijk om naar die indrukwekkende vogels te kijken en te luisteren naar hun geklepper. Toch ga ik van de camping af, want er zijn hier veel verschillende wandel- en fietstochten. Ik maak een leuke fietstocht door het uitgestrekte gebied, langs slootjes, rietlanden en Friese dorpjes. Bij de camping kun je ook heerlijk wandelen, zoals langs het Kuierpaad, in het Wikelslan. Hier kruisen hazen en reeën mijn pad. Mijn dag eindigt met een prachtige zonsondergang!
Het grootste en drukste Waddeneiland is Texel, zo’n 107 vierkante kilometer. Een populaire bestemming, maar als je hier fietst of wandelt is het er verbazingwekkend rustig.
Als je langs de verschillende natuurgebieden fietst, ervaar je zelf hoe gevarieerd dit eiland is. In het zuiden liggen De Hors en de Horsmeertjes. Vervolgens de Bollekamer, een duingebied waar je Vloedlijnpalen ziet. Het gebied is namelijk naar Texel ‘toegelopen’ en je ziet hier de vloedlijn van 100 of 200 jaar geleden. Het heerlijke koele bos, de dennen en net na de Koog de Sluftervallei. Het is eigenlijk een mislukte inpoldering, in open verbinding met de Noordzee en daardoor enorm dynamisch. Ik vind het heerlijk om hier rond te struinen langs kwelders en kreekjes. Er staan zoutminnende planten als lamsoor en zeekraal. Er vliegen verschillende meeuwen en eidereenden over en ik zie de lepelaars en andere steltlopers foerageren. De Eierlandse vuurtoren staat in het noordelijkste puntje van het nationale park, ik zie dit icoon al van verre staan! Eierland, een heerlijk wandelgebied, was tot de 17e eeuw een apart eilandje. Hier broedden grote aantallen vogels en er lagen dus veel eieren, vandaar Eierland.
270 hectare zandvlakte, mooie heide en prachtige bossen. Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is uitgestrekt. Wist je dat hier vroeger oerbos stond? Het hout was nodig om te stoken en hierdoor ontstond een kale vlakte waar heide groeide. De boeren lieten er echter hun vee grazen en zo ontstond de zandvlakte waar we nu lekker van kunnen genieten! Er lopen routes van Natuurmonumenten door dit gebied, er is een Trage Tocht en er zijn wandelknooppunten waarmee je zelf je route kunt samenstellen. Op verschillende plekken kun je fietsen huren, ook mountainbikes. Er zijn mooie routes uitgezet waar ik er al meerdere van heb uitgeprobeerd en iedere keer ben ik blij verrast. De westelijke kant van het park is rustiger, hier kun je heerlijk dwalen en wild tegenkomen. Blijf vooral totdat het gaat schemeren, dan is het uitzicht over de weidse vlakte prachtig! Let op dat je het natuurgebied verlaten hebt voor het echt donker is, dan mag je hier niet meer zijn.
In de waterrijke Biesbosch zijn veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of te suppen. Het kan er op een mooie zomerdag druk zijn, maar als je op pad gaat laat je de drukte al snel achter je.
De rode route, startend bij Spieringssluis, gaat door het waterrijke gebied heen. Ik wandel hier over bruggetjes en via smalle junglepaadjes door vogelrijk gebied. Het is leuk om naast de gebruikelijke reiger of fuut ook de zeearend te spotten. De Deeneplaat is een aanrader, het is er heerlijk rustig en je kunt er fijn wandelen. Blijf wat langer en ervaar het gebied in de late avond of vroege morgen en luister naar de geluiden van de natuur. Overnachten kun je op natuurkampeerterrein De Knotwilg of bij de Stayokay in Dordrecht.
Een beeklandschap met typisch Drentse Esdorpen en vele archeologische vondsten. Zo zag het er honderd of tweehonderd jaar geleden ook al uit. De beken mogen hun gang gaan. Hier kalft de oever af en daar verderop groeit ze weer aan… Opmerkelijk, overal heeft de Drentsche Aa een andere naam, afhankelijk van het gehucht of dorp waar je bent en alleen in Groningen heet de beek echt Drentsche Aa.
Ik fiets door dit afwisselende landschap, een prachtige tocht van zo’n 42 kilometer door verkoelende bossen, over weidse heide en door leuke knusse dorpjes. Daarnaast zijn er ook nog interessante bezienswaardigheden zoals een hunebed, een molen of een ooievaarsnest. Je kunt hier ook fijn wandelen, zoals in het Strubben Kniphorst Bosch, over spannende smalle paadjes. En tijdens het wandelen is het makkelijker om de beken op te zoeken. Even pauzeren, met je voeten in het verkoelende water…heerlijk!
Het Drents Friese Wold…. een enorm groot natuurgebied en ik kende het niet. Dat geldt voor meer mensen. Als je het over Drenthe hebt, gaat het meestal over de Hondsrug of over het Dwingelderveld, maar zelden over het Drents Friese Wold.
Je kunt hier heerlijk struinen, een hele dag wandelen zonder een andere levende ziel tegen te komen. Ik wandel ‘Rust’ van Natuurmonumenten, een route van 15 kilometer, die je kunt volgen via de app van Natuurmonumenten. De route gaat onder andere over het Wasperveld. In de verte zie ik de indrukwekkende zwarte Sayaguesa runderen. Via een beekdal het bos in, waar de spechten holen maken. In het Drents Friese Wold worden grote delen niet of nauwelijks beheerd. De stille kernen krijgen de ruimte. Hierdoor vind je hier een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Natuurlijk kun je hier ook uitgezette routes wandelen zoals bij de mooie Kale Duinen. De overeenkomst is toch dat het er heerlijk rustig is.
Hoe een klein eiland groots kan zijn in al haar eenvoud. Nationaal Park Schiermonnikoog telt maar 18 vierkante kilometer, maar er leven 300 soorten vogels en er groeien zo’n 500 soorten planten. Nergens hoor je omgevingsgeluiden. Het is een hotspot voor vogelspotters en rustzoekers.
Ik start mijn dag bij de veerhaven van Lauwersoog. In een dag kun je dit eiland makkelijk rondfietsen, want een rondje is zo’n 20 kilometer. Dan heb je nog volop de tijd om hier en daar een stukje te wandelen of te genieten van het uitzicht. Bij de veerhaven fiets ik naar de Oostelijke Kwelders en de Kobbeduinen. In dit gebied kun je, buiten het broedseizoen, heerlijk struinen. Een reden om nog eens terug te komen. Via het Oosterstrand, een heerlijk breed strand, fiets ik naar de rode vuurtoren uit 1853. Via een rondje door het bos ga ik naar de Westerplas. Vanuit de vogelkijkhut observeer ik een spektakel met aalscholvers, lepelaars en slobeenden. Deze kennismaking bevalt prima, ik kom zeker nog eens terug!
Als kind wandelde ik al in de Kennemerduinen, ik heb hier goede herinneringen aan. De grondlegger van dit park is Jac. P. Thijsse, één van de eerste natuurbeschermers in ons land. Hij probeerde mensen op een positieve manier, met humor, in contact te brengen met de natuur. Wat een prima streven!
Het is een prachtig gebied waar je de afwisselende NS-wandeling van Overveen naar Santpoort kunt maken. Ik wandel hier over smalle paadjes, door bos en over de duinen. Hier en daar een vennetje. Af en toe heb ik schitterend uitzicht van één van de duintoppen. Onderweg kom je Parnassia tegen, een aangename strandtent met groot terras. In de winter kun je hier heerlijk zitten bij het haardvuur. Er lopen Schotse Hooglanders en Konikpaarden in dit gebied. De kans dat je een damhert tegen komt is ook groot. Dit zorgt voor een andere beleving. Afgelopen jaar was ik in het park tijdens storm Bella. Stromende regen en keiharde wind, maar ook dan is dit nationale park een aanrader!
In deze top tien heb ik geprobeerd een lans te breken voor een aantal nationale parken die minder bekend zijn bij het grote publiek. Toch eindig ik met het populaire Veluwezoom, want dit park is ontzettend veelzijdig en hoort, wat mij betreft, bij de mooiste natuurgebieden van Nederland.
Je kunt gaan voor de standaardwandeling over het mooie Herikhuizerveld maar er zijn meer mogelijkheden. Ik heb, met mijn gezin, een prachtige mountainbiketocht gemaakt vanuit het bezoekerscentrum in Rheden. Een pittige tocht dwars door de Veluwezoom, langs mooie boslanen, over de heide en langs uitdagende paadjes. Echt een aanrader! Mountainbike en helm kun je makkelijk huren bij o.a. Veluweactief.
De Trage Tocht van 14 kilometer in Laag Soeren laat je een andere kant van het park zien. Een afwisselende en rustige route, langs beukenlaantjes, de Jutberg en het Priessnitztorentje. Tot slot de Bronstroute, van 8,5 kilometer die start in de buurt van de Posbank. In dit gebied leven edelherten, everzwijnen en Schotse Hooglanders. Volop kans op een ontmoeting met wild! In de herfst hoor ik hier de herten burlen. Deze wandeling gaat over de Rheder en WorthRhederHeide en komt langs een observatiehut voor wild. Neem vooral je verrekijker mee!
Buiten de door mij genoemde tien fantastische nationale parken zijn er nog elf andere prachtige parken die uiteraard ook een bezoek waard zijn. Dit zijn ze:
Ik heb je met deze ‘Top tien van mooiste nationale parken’ willen overhalen om deze prachtige gebieden zelf te gaan ontdekken!
Ik ben Lucia, ik vind het fijn om in de natuur te zijn, om te wandelen en te fietsen. Trektochten maken en kamperen in het wild vind ik heerlijk en ik ga graag op ontdekkingstocht. Ik vind het leuk om anderen te enthousiasmeren ook op pad te gaan.
Wil je meer informatie over de 21 Nationale Parken van Nederland? Neem een kijkje op mijn website of op mijn instagramaccount.