Als er een ding is dat we hebben ontdekt dankzij het coronavirus, is het wel hoe mooi de natuur in Nederland is! Van struinen door de duinen tot een heuse ‘bergwandeling’. Op Pad selecteerde een aantal afwisselende wandelroutes die je naar de prachtigste plekken brengen. Deze wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Je kunt ze volgen met de SNP Reis App. Bekijk de wandelroutes in Limburg.
Code: met code '913112' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Parkeerplaats langs Schans, Arcen (nabij Schanstoren).
Terrein: Grotendeels onverhard, regelmatig struinend door bos en gras. Denk met name in het najaar of bij regenachtig weer aan waterdichte schoenen.
Horeca: In Arcen vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden. Verder kom je onderweg langs Graanbranderij de IJsvogel.
Hond mee: Honden zijn toegestaan. Op sommige plekken moeten ze aangelijnd zijn.
Bijzonderheden: In de zomer bestaat de kans dat je last van muggen hebt in het vochtige bos en rondom de Ravenvennen.
Ooit was Arcen een bloeiende handelsstad aan de Maas, tegenwoordig is het een gezellige plaats die bekend staat om de Kasteeltuinen en haar prachtige ligging. Het door brede grachten omgeven kasteel en de restanten van een eeuwenoud doolhof laten de rijke historie van Landgoed Arcen zien. Het landgoed bevat daarnaast gevarieerde bossen met veel oude eiken, vennen, vlinderrijke bosranden, stuifduinen en natte graslanden.
Tijdens deze wandeling combineer je natuur met cultuur. Je begint de route in Barbara’s Weerd, een natuurreservaat dat als overloopgebied van de Maas dient. In de zomer staat het hier vol bloemen zoals jacobskruiskruid, groot streepzaad en wilde peen en Gallowayrunderen en Konikpaarden zorgen ervoor dat het gebied vol wilde graslanden niet dichtgroeit. Je wandelt afwisselend over het landgoed Arcen, langs rivierduinen, vennen en door bossen. Net voor het eind kom je langs de Kasteeltuinen in Arcen, waar je als afsluiting een bezoek aan kunt brengen.
Code: met code '913112' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: De start van de route is aan de Rijksweg bij Plasmolen, bij de weg tussen Pannenkoekenrestaurant Den Tol en De Plasmolense Hof in. Je kunt hier ook de auto in de buurt parkeren. Wanneer je met het OV reist, dan kun je vanuit Nijmegen de bus pakken richting Plasmolen, waar je uitstapt bij de halte Rijksweg/Witteweg.
Terrein: Je wandelt over heuvels, door bossen, langs weilanden en ook een stukje over asfalt.
Horeca: Bij het start- en eindpunt vind je Pannenkoekenrestaurant Den Tol en De Plasmolense Hof. Onderweg kom je langs Eethuis De Diepen.
Hond mee: Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.
Wandelen over een deel van de zuidelijke stuwwallen van Nederland. Ontstaan vanuit een van de ijstijden, doordat er vanuit Scandinavië een ijskap in zuidelijke richting over Europa gleed. Door de zwaarte van het ijs werd de grond onder het ijs weg geduwd waardoor er een heuvel in het landschap ontstond. De Sint-Jansberg is een Natura 2000 gebied, een stuwwal die de Mookerheide met het Duitse Reichswald verbindt. Het gebied kenmerkt zich door beboste hellingen en vele beekjes. Ook vind je hier onder andere het moerasgebied de Diepen, gelegen aan de voet van de Jansberg. De Jansberg heeft een rijke historie. Je vindt er restanten van Huize St. Jansberg met de ijskelder, de tuin en de drie meertjes. Deze laatste zijn inmiddels weer hersteld. Ook valt er een Romeinse villa te ontdekken.
Code: met code '913112' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: De wandeling begint bij treinstation Spaubeek en eindigt bij treinstation Schin op Geul. Je kunt de trein terug nemen van Schin op Geul naar Spaubeek, als je daar de auto hebt staan. Let op: reistijd ca. 40 minuten met overstap in Heerlen. De auto kun je parkeren bij een P+R (gratis) nabij het treinstation in Spaubeek of Schin op Geul.
Terrein: 240 m stijgen, 200 m dalen. Je wandelt door het Zuid-Limburgse heuvellandschap over paden die het edelhert zou kiezen. Deze etappe is onderdeel van de Edelherttrail.
Horeca: Onderweg kom je o.a. langs Valkenburg aan de Geul waar je even bij kunt komen op een terras.
Hond mee: Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.
In Spaubeek ervaar je het Zuid-Limburgse heuvelland. Je loopt omhoog door holle wegen met fraaie dikke met klimop behangen eiken, dikke beuken, zoete kersen en hoge essen. Dassen graven hier hun burchten in de löss-bodem. Boven kom je op het plateau, waar op de vruchtbare grond grote akkers liggen en bijbehorende grote carréhoeves. Hier werd 7000 jaar geleden de eerste landbouw bedreven. In het dorpje Terstraten zie je ook de typische vakwerkhuizen. In het Ravenbos maak je kennis met het Eiken-Haagbeukenbos, waar in het voorjaar de bosbodem bedekt is met bloemen: Bosanemonen, sleutelbloemen, klaverzuring en vele anderen. Na dit sprookjesbos gaat het steil naar beneden naar Valkenburg aan de Geul, waar je even bij kunt komen op een terras. Dan volg je de Geul nog even voor je omhoog het Schaelberger bos ingaat met als zijn lianen. Je komt bij de Kluis, waar tot 1930 kluizenaars woonden. Het uitzicht is prachtig. Dan daal je weer af en passeer je de steilwand van de Däölkesberg die bestaat uit kalksteen, inclusief een grot en vuursteengaten. Verder naar beneden het Geuldal in, dat je stroomopwaarts volgt tot het eindpunt Schin op Geul.
Code: met code '913112' ontgrendel je deze wandeling in de SNP Reis App (hoe werkt de app?).
GPS: download de gpx-bestanden van deze wandelroute.
Start- en eindpunt: Dit is geen rondwandeling. Het startpunt in Slenaken is bereikbaar met bus 57 vanaf Maastricht CS (45 min.). In Eijsden is een treinstation en kun je de trein terugpakken naar Maastricht. Kom je met de auto? Je kunt parkeren in Slenaken. Je bent aan het eind dan even bezig om terug te komen bij het startpunt (trein/bus + bus). Je zou de auto kunnen parkeren op P&R Maastricht Noord. Maar het vraagt wel om een goede tijdsplanning en wellicht is een overnachting eraan vast knopen een goed idee.
Terrein: Ongeveer 280 m klimmen en 380 m dalen. Een korte, pittige klim brengt je op de Kattenroth (209 m).
Horeca: In Eijsden en Slenaken is voldoende te vinden voor vertrek en na afloop. Onderweg kom je langs Bie Katrien, een klein terrasje in Sint-Martens-Voeren (B) bij een winkeltje (dinsdag en woensdag gesloten) en Taverne In de Smidse in het dorp Mheer (NL). Voor Taverne In de Smidse moet je iets van de route afwijken (1 km) en is op maandag en dinsdag gesloten.
Hond mee: Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Bijzonderheden: Geen bijzonderheden.
Deze dagwandeling maakt deel uit van de Dutch Mountain Trail, een meerdaagse wandelroute van 101 km door het Heuvelland van Zuid-Limburg die begint in Eygelshoven in de buurt van Heerlen en eindigt in Maastricht. Wil je de Zuid-Limburgse sfeer als dagwandeling proeven? Dan is dit traject van Slenaken (bereikbaar per bus vanaf Maastricht) naar Eijsden (treinstation) een aanrader. De route loopt voor een deel door de Belgische Voerstreek.