Als in ons land het kwik richting nul graden zakt en kille regen, hagel en wind het gezicht striemen, kun je nog steeds kortgebroekt fietsen. In de sportschool, zwetend op een hometrainer, of elders in Europa, genietend van de warme zon. Daarom hier: 6 zonnige fietsbestemmingen voor najaar en winter.
In tegenstelling tot veel andere Griekse eilanden is Kreta, het grootste eiland, het hele jaar door goed bereikbaar. Dus ook in de winter wanneer er − we geven het toe − een buitje kan vallen en soms de Notia (zuidenwind) vanuit de Sahara waait. Maar meestal schijnt de zon en is de temperatuur juist dan aangenaam om te fietsen. En Kreta zelf is dat ook, qua landschap, bezienswaardigheden én keuken. Kusten, kloven, valleien, hoogvlaktes en bergen: het is er allemaal. Oké, wie een bloedhekel aan klimmen heeft, en dus bij voorkeur vlak fietst, kan misschien beter thuisblijven. Gemeen steil zijn de meeste wegen echter niet. Al schitteren er aan de zuidkust wel enkele juweeltjes voor klimgeiten, zoals de googlewaardige slingerweg van Kapsodasos naar Kallikratis, die goed is voor 654 hoogtemeters, een stijgingspercentage van 10% en 27 haardspeldbochten met zeezicht.
Het eiland is geschikt voor zowel dagtochten vanuit een of twee fietsvriendelijke hotelletjes als een trektocht van een of twee weken. Naar de Samariakloof, de Lassithi-hoogvlakte, de geboortegrot van Zeus, de meer dan 4000 jaar oude ruïnestad Knossos en nog veel meer hoogbejaards. Want ja, Kreta’s bijnaam Wieg der Europese Beschaving komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Onderweg zullen er vergezichten zijn, gevuld met oude windmolens, kneuterdorpjes met boontjesdoppende oma’s, meloenakkers, vijgenbomen, topstranden, rooms-to-rent, kafenions en tavernas, steevast goed voor moussaka of een Kretenzische salade.
Wie de eigen fiets thuis laat, kan terecht bij een aantal fietsverhuurders, zoals Kreta Bike in Rethymnon en Cycling Creta in Hersonissos. Van racefiets tot e-bike, en desgewenst naar je hotel gebracht. Als fietsgids tippen we het Duitstalige Kreta per Rad, waarin Herbert Lindenberg veel info geeft over o.m. zwaarte, wegdek, overnachtingsadressen en 72 routes.
Wanneer we thuis in wintertrui al ‘Zie ginds komt de stoomboot’ zingen, straalt in Alentejo en de Algarve de zon nog volop. Want jawel, ook hier in Portugals zuidelijkste provincies is het juist après-zomer festa voor fietsers. In de Algarve trap je dan vrolijk naar – bijvoorbeeld − natuurpark Ria Formosa, rijk aan flamingo’s, het strand van Terra Estreita en de zoutpannen bij het stadje Tavira, een straatjesdoolhof met een vismarkt, een castelo en 37 kerken. Of maak een rondreis door Alentejo (= het land onder de Taag). Trappend naar de monding van de Rio Sado (waarin dolfijnen tuimelen), gifgroene rijstvelden, de Costa Vicentina, spierwitte stadjes als Mertola, Beja en Serpa, 100 ooievaars, 10.000 knoestige kurkeiken, 100.000 azulejos (siertegels), glooiende wijngaarden en prehistorische menhirs. En dan: Évora. Hoofdstad, universiteitsstad & werelderfgoed. Stokoud, ommuurd en met een waslijst aan bezienswaardigheden, zoals de kathedraal, een Romeinse tempel, het paleis van Vaso da Gama en de Capela dos Osos, een kapel met duizenden schedels. Om dit alles te verwerken raden we met klem een lokaal wijntje aan, bij Botequim da Mouraria, Vinho e Noz of een van de vele andere fijne restaurantjes.
Zo bekend als de Turkse badplaatsen Bodrum en Marmaris zijn, zo onbekend is hun achterland. Een streek als een museum. Hier in het oude Karië − zuidwest-Turkije tussen de Egeïsche Zee en het Latmosgebergte − vind je antieke tempels en steden, groenblauwe baaien, knuskrakende strandtenten, olijfoliedorpjes. Plus: gastvrije Turken, de geuren van tijm en lavendel en genoeg wegen voor een fietsvakantie. Op de site van Go Cycling Türkye vind je een tiental dagtochten alleen al vanuit Marmaris. Van 30 tot 100 kilometer, en zowel voor de mountainbike als over verharde wegen, tussen pijn- & amberbomen voerend naar het schiereiland Bozburun en antieke ruïnesteden als Amos en Idyma.
Maar voor het echte Karië maak je een meerdaagse route. Naar de provinciehoofdstad Muğla, de Romeinse en Byzantijnse resten van de stad Stratonikela, de Tempel van Zeus in Euromos (bij Milas) en de ruïnes van Labranda en Heraclea (en neem hier dan een kamer in Agora Pension). Je trapt dan tevens langs schaaps- en koeienherders, ketellappers, halfwilde geiten en balkende ezels. En langs theehuizen in Yatağan, Ketendere, Karpuzlu en nog kleinere dorpjes.
Spoiler: van dit alles bestaat geen fietsroute, laat staan fietsgids. Wel is er de Carian Trail, een wandelpad dat langs de vele antieke highlights voert, en daarvan bestaat er zowel een Engelstalig wandelgidsje (met historische achtergronden en praktische info) als een website (met o.m. een interactieve kaart). Hiermee kun je, in combinatie met een goede navigatie-app of kaart (zoals Turkey Mediterranean Coast van National Geographic/ca.€ 16) zelf jouw ideale route uitstippelen.