icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Trainen huttentocht
How-to

Trainen voor een huttentocht, zo doe je dat!

  • 25 januari 2023
  • Door: Shanna Bussink (Rayu)

Trainen voor een huttentocht, hoe doe je dat eigenlijk in het toch vrij vlakke Nederland? Shanna Bussink, hike & survivalinstructeur, legt je de komende zes maanden uit wat je wanneer moet trainen, om in juli goed voorbereid aan de start van een huttentocht te staan.

Wat is een huttentocht? 

Een huttentocht is een ultieme manier om je helemaal onder te dompelen in een natuurbeleving vol imposante bergen en fenomenale vergezichten. Het is een meerdaagse wandeltocht door bergachtige gebieden, waarbij je overnacht in berghutten, die dikwijls alleen te voet bereikt kunnen worden. Tijdens een huttentocht trek je van hut naar hut en maakt je gebruik van een netwerk van wandelpaden en hutten. Een huttentocht heb je in allerlei gradaties, afhankelijk van de hoogte, de hoeveelheid hoogtemeters, de duur, het pad en diverse omstandigheden. De hutten kunnen heel uiteenlopend zijn, maar ze zijn doorgaans redelijk primitief, sfeervol en gezellig en zorgen ervoor dat je er echt even helemaal uit bent. 

Omdat ‘de huttentocht’ niet bestaat, hebben we ervoor gekozen om de traditionele Tour du Mont Blanc als ijkpunt voor deze training te nemen. Houd je je de komende zes maanden aan de oefeningen en de wandelafstanden, dan moet je in juli zonder zorgen deze, of een vergelijkbare huttentocht, kunnen lopen. 

Image
Shanna Bussink
Hike- & survivalinstructeur Shanna Bussink

Waarom is het handig om te trainen voor een huttentocht? 

Het is altijd verstandig om te trainen voor een meerdaagse wandeltocht, omdat je doorgaans meer, of op een andere wijze, iets vraagt van je lichaam dan dat je in het dagelijks leven doet. Het is dus slim om jezelf belastbaar genoeg te maken voor de belasting die je tijdens de tocht te verduren krijgt: de vele kilometers, de hoogtemeters, het dragen van de rugzak. Trainen helpt je om fitter te worden, zodat je de huttentocht beter kunt volhouden. Je herstelt sneller na een pittige klim waardoor je op de bergtop dus meer van het uitzicht kunt genieten. Maar het zorgt er ook voor dat je sneller herstelt voor de volgende wandeldag en met minder stramme pootjes van start gaat. Daarnaast gaat de training je helpen om de rugzak makkelijker te dragen én om de kans op blessures te verminderen. 

Kun je in Nederland wel trainen voor een bergwandeling? 

Ja! Je hebt geen berg nodig om te trainen voor hoogtemeters. Eindeloos je trap thuis op en af lopen dan maar? Dat kan, maar velen vinden dat tergend saai. Ieder weekend naar de duinen of Zuid-Limburg? Altijd een aanrader, maar als je er niet in de buurt woont kan het een tijdrovende bezigheid worden en als het je een paar keer lukt in je voorbereiding is het een hele mooie toevoeging, maar het maakt nog geen training. Gelukkig kan het efficiënter met gerichte oefeningen die de benodigde biomechanica van het klimmen en dalen goed weten te vertalen. Zo word je zonder berg tóch beter in bergwandelen. Je gaat ze tegenkomen in deze huttentocht training. Wel is het slim om vanaf nu alle liften en roltrappen zoveel mogelijk te negeren en de trap te pakken, want alle stijgingen en dalingen zijn natuurlijk wél mooi meegenomen! 

Image
Nederland Wandelen Limburg
Wandelen in Zuid-Limburg is een mooie toevoeging op je training

Beter wandelen, hoe doe je dat eigenlijk? 

Je kunt beter worden in wandelen door op een aantal dingen te focussen. Je zorgt er dan voor dat je efficiënter loopt; met zo min mogelijk ‘energielekken’, oftewel verspilling van energie. Je kunt wandelen daardoor langer en makkelijker volhouden en bovendien verklein je je kansen op blessures. Een beetje alsof je rijdt in een auto met in één van de banden wat minder lucht dan de rest. Je komt nog steeds thuis, maar het kost je meer brandstof en de kans op slijtage neemt toe.  
In een efficiënt looppatroon is een goede houding van belang. Ook is het hebben van een sterke romp waarop je een goede arm- en beenzwaai kunt maken essentieel voor efficiënt wandelen. Je heupen zijn de motor van het voortbewegen, dus het trainen van de bilspieren zijn belangrijk om goed vooruit te komen. Tot slot is het letten op een goede voetafwikkeling van belang. 
 

Cursus

Workshop Efficiënt Wandelen

Huttentochten voor beginners

Ben je op zoek naar de mooiste huttentocht voor beginners? Bekijk deze 10!