Slovenië is duidelijk het meest westerse land van de Balkan. Het voelt met momenten zelfs een beetje aan als het verlengde van Oostenrijk. Dit zie je aan de bouwstijl, het landschap en zelfs aan het eten. Enkel de taal is anders. En waar men in het merendeel van Europa wandelingen aanduidt met streepjes, is het hier, net zoals in de rest van voormalig Joegoeslavië een witte bol met een rode cirkel rond.
Buiten de Via Alpina en de Alpe Adria die doorheen meerdere landen loopt, is er nog een ander lange afstandswandelpad: De 'Transverzala' of 'Slovenska Planinska Pot'. Deze route van 550 kilometer lang voert je van Maribor in het noordoosten naar Ankaran aan de Adriatische Zee. Ze brengt je doorheen de bossen van Pohorje, onderlangs de steile kalkwanden van de Kamnik-Savinja Alpen, over vele traditionele alpenweiden en graten vol bloemen in de Karawanken om je tenslotte te laten kennismaken met de beboste heuvels en olijfboomgaarden op het Karstplateau richting de kust.
Voor meer info kun je best een kijkje nemen in de Cicerone reisgids 'The Slovene Mountain Trail'.
Het grote voordeel aan Slovenië ten opzichte van andere Balkan landen is dat er hier berghutten zijn. Vanuit één locatie kun je dus verschillende dagtochten maken. Ook een klassieke huttentocht is hier veel gemakkelijker te ondernemen. Naast Sloveens, spreken de meeste mensen hier ook een aardig woordje Duits, Italiaans en Engels.
In de Sloveense Alpen zijn er dus mogelijkheden te over. Wil je toch in een dorp in de vallei verblijven, dan zijn Kransjka Gora, Bohinj, Bovec, Bled en Kobarid goede opties.
Een andere topper, zei het iets korter en toeristischer, is de wandeling doorheen de Vintgar kloof. Vanuit Bled doe je ongeveer 3 à 4 uur over een retourtje, waaronder één uur doorheen deze prachtige kloof. Al sinds het einde van de 19de eeuw hebben ze hier met behulp van houten bruggetjes een wandelpad aangelegd. Het zicht en de nabijheid van de rivier, maken het een adembenemende tocht van uitzonderlijke natuurpracht.
Tenslotte ligt er helemaal in het noorden van het land de Logarska Dolina vallei. Als je vanuit Oostenrijk Slovenië binnenrijdt via de Pavlič of Paulitsch pas, staat je een werkelijk ongewoon panorama te wachten. Helaas is ook deze uithoek van Slovenië niet langer onbekend, maar dat is dan ook volledig terecht. Je vindt er de hoogste waterval van het land en de vallei wordt op het einde zo nauw dat de Bergen precies tot in de hemel reiken. Ook hier kun je naar hartelust dagtochten en zelfs meerdaagse wandelingen ondernemen.
Voor meer info over wandelen in Slovenië zijn er de Cicerone Reisgidsen over respectievelijk 'The Julian Alps' en 'The Karawanke'.