Kroatië is vooral bekend vanwege zijn prachtige kustlijn en de vele eilanden die het rijk is. Maar zelfs van aan de Middellandse Zee zie je ze al: parallel aan de kust liggen over de gehele lengte van het land de kalkstenen toppen van de Dinarische Alpen. Van Slovenië in het westen tot Montenegro in het oosten scheiden ze de Adriatische kust van het binnenland.
Gemiddeld reiken de toppen tot zo'n 1.500 meter, maar er zijn ook uitschieters tot 1.700 meter. De meeste wandelroutes door deze bergen zijn goed begaanbaar en gemarkeerd. Tevens is er een mooi aanbod aan berghutten, zowel bemande (Dom) als onbemande (Sklonište). Twee gebieden verdienen een aparte vermelding: Zowel Velebit als Gorski Kotar bieden niet alleen in de zomer fantastische wandelmogelijkheden. Ook in de winter kun je er terecht voor prachtige sneeuwschoentochten.
Zelfs voor mensen die een citytrip naar de hoofdstad Zagreb plannen, zijn er wandelmogelijkheden genoeg. Grenzend aan de buitenwijken van de stad ligt in het noorden het Medvednica natuurpark. Ten zuidwesten vind je het Samoborsko Gorje natuurpark. De meeste wandelingen vertrekken vanuit Šestine of Samobor. Beide zijn perfect met het openbaar vervoer te bereiken vanuit Zagreb zelf. De heuvels halen net de 1.000 meter en zijn een golvende aaneenschakeling van groene bossen doorsneden door kilometers aan wandel- en mountainbikepaden.
Gorski Kotar is de meest beboste streek in het verder redelijk dorre Kroatië. Het is dan ook de plaats waar de meeste beren leven, hoewel de kans zeer klein is dat je er één zult zien. Hetzelfde geldt trouwens voor de populatie wolven en lynxen die in de kern van dit natuurgebied voorkomen, met name Risnjak Nationaal Park. 'Ris' betekent trouwens Lynx in het Kroatisch.
Ook dit gebied is doorsneden door vele wandelroutes, waarvan er vele gecombineerd kunnen worden in een cirkelvormige tocht genaamd Goranski Planinarski Put (of GPP). Deze lus is ongeveer 90 kilometer lang. Delen ervan zijn trouwens opgenomen in de Via Dinarica.
Uitvalsbasis voor dit gebied is Delnice, dat perfect bereikbaar is per openbaar vervoer vanuit Zagreb of Rijeka. Vanaf hier kan er dan per openbaar vervoer (of huurauto) verder gereisd worden naar de verschillende andere startpunten in dit park, zoals daar zijn Crni Lug, Bela Vodica, Skrad, Vrata en Fužine. De Cicerone wandelgids 'Walks and Treks in Croatia' is hierbij uitermate behulpzaam. Er worden over dit gebied zes dagetappes verslaan (gaande van 4 tot 21 kilometer) alsook een uitgebreide beschrijving van een driedaagse en een vierdaagse tocht waarbij telkens overnachtingen in (bivak)hutten nodig zijn.
Velebit is de ster van de Kroatische Bergen. Hier vind je ook ineens Kroatiës langste wandelpad. De VPP of Velebitski Planinarski Put traverseert het Velebit gebergte van noord naar zuid. Als je af en toe een klein extraatje erbij wilt nemen, zoals het bereiken van een panoramische top, een mooi meer of een indrukwekkende grot, doe je toch al vlug 10 tot 12 dagen over dit traject. Het meest wilde gedeelte van deze route is de 'Premužićeva staza'. Ze duurt 5 à 7 dagen en overbrugt zo'n 60 à 75 kilometer (afhankelijk van de gekozen route). Ook hier overnacht je hoofdzakelijk in onbemande hutten. Ook al is deze tocht bij ons absoluut niet bekend, het kan gerust de mooiste en meest spectaculaire tocht van het land genoemd worden. Ook deze route staat perfect beschreven in de Cicerone reisgids 'Walks and Treks in Croatia'.
Een andere topper in de Velebit (en bij uitbreiding ook Kroatië) is Paklenica Nationaal park. Als uitvalsbasis is Starigrad Paklenica uitermate geschikt. Je vindt er genoeg winkels, hotels, B&B's en campings. Meer nog dan wandelaars, zul je hier vooral klimmers treffen. De impressionante rotswand van Anica Kuk is zo'n 400 meter hoog en trekt al tientallen jaren lang klimmers van over heel Europa aan. Het zicht is gelukkig net zo spectaculair van beneden als van boven, dus ook als wandelaar is dit een gerechtvaardigd doel om te bezichtigen. Met een wandeling van zo'n 3u30 heen en terug, bereik je zelfs de eigenlijke top van Anica Kuk op 712 meter. Zo kun je de klimmers langs onder én langs boven bewonderen. Een andere route van zo'n drie uur brengt je naar Manita Peć, een fascinerende grot in het midden van een flank, van waar je een prachtig zicht hebt op de rest van het park. Nog een andere lange afstandswandelroute vertrekt vanuit Starigrad Paklenica. Afhankelijk van de gekozen route doe je zo'n 5 à 6 dagen over deze lus. Ook hier zul je hoofdzakelijk in onbemande berghutten moeten overnachten, maar het uitzicht over de bergen én de zee is op deze route werkelijk ongeëvenaard. Een zeer haalbare en prachtige meerdaagse tocht in een gebied waar meerder buitensporten gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Zelfs de zee is niet veraf...
Hoewel het niet echt 'Bergen-Bergen' zijn, verdienen de natuurparken van Krka en Plitviče een speciale vermelding. Je kunt werkelijk urenlang wandelen door beide parken die een aaneenschakeling van meren en watervallen zijn in alle blauw- en groentinten die water maar kan aannemen. Beide gebieden bieden ongelooflijk spectaculaire wandelingen, maar helaas zijn die in de zomer overbevolkt. De truc is om je tickets op voorhand online te bestellen en de hele wachtrij aan de ingang van het park te negeren. Dit zijn mensen die aanschuiven om nog een ticket te kopen op de dag zelf. Als jij er al eentje hebt, mag je ineens doorlopen tot aan de effectieve parkingang. Vaak zijn ze open van 8 tot 20 uur. De rustigste uren zijn in de namiddag vanaf een uur of drie, vier. Je kunt een plattegrond kopen aan de ingang waarmee je telkens je eigen wandelroute kunt samenstellen in plaats van een voorgestelde en dus drukke route te volgen. Maar er is natuurlijk een reden waarom deze parken zo druk zijn, ze zijn immers adembenemend mooi...
Na Dubrovnik is Split dé Kroatische stad, hoewel ook Zadar, Sibenik en Primosten niet moeten onderdoen qua architecturale schoonheid. Alleen heeft Split ook nog het unieke en historische Paleis van Diocletianus. Een eeuwenoud paleis dat in de loop der jaren langzaam ingenomen is door gewone burgers. Waar vroeger nog Romeinen moeten geleefd hebben, wonen nu Kroatische gezinnen. Een unieke kruisbestuiving tussen oude en jonge beschavingen. Juist achter Split ligt de Mosor graat, waarover een trektocht van bijna 30 kilometer loopt, die perfect te verdelen valt in twee stapetappes. Zowel begin- als eindpunt zijn te bereiken vanuit Split met het openbaar vervoer. Halverwege kun je overnachten in de bemande berghut Umberto Girometta.
In Biokovo ligt niet alleen één van de langste klimwanden van Kroatië (nog langer dan in Paklenica), maar ook een schitterende tweedaagse tocht, de BPS of Biokovska Planinarska Staza. Starten doe je in Bast, eindigen in Makarska en overnachten gebeurt in een bivakhut. Ook al duurt deze tocht slechts twee dagen, ze loopt wel door een ongelooflijk wild, ruig en afgelegen gebied.
En voor iedereen die genoeg heeft van de wilde, woeste, ruige, maar prachtige bergen, is er de even fenomenale, zij het iets drukkere, Adriatische kustlijn. Kroatië is een land waar je keer op keer naar terug kunt blijven komen. Er is altijd wel een excuus voor te vinden.