Om de Matterhorn te zien, trekken velen naar Zermatt. Voor de rustzoeker ligt niet veel verder Grächen (1.600 m), een rustig, fraai bergdorp, gelegen op het 'balkon van de Walliser Alpen'. Grächen heeft alle voorzieningen die bergwandelaars zich kunnen wensen en is daarom het perfecte uitgangspunt voor een gevarieerde zomervakantie, dichtbij die beroemde reus van 4.478 m hoog.
Gebied: Grächen (1.600 meter) ligt in het Mattertal, kanton Wallis, Zwitserland.
Gemaakte tochten rond Grächen: Zes uitdagende berg- en hoogtewandelingen in het Vordere Mattertal, ook wel Nikolaital genoemd. Als extra suggestie een tocht vanuit Visperterminen en voor de echte fanaten een tweedaagse alpiene wandeltocht naar de Barrhorn, de hoogste 'wandelberg' van Zwitserland.
Zwaarte: Dagtochten van tussen de twee en zeven uur. De te overwinnen hoogteverschillen bedragen tussen de 300 en 1.600 meter. Uithoudingsvermogen en Trittsicherheit zijn goede eigenschappen.
Moeilijkheidsgraad: Met uitzondering van de dorpswandeling door en rond Grächen (T1) zijn de tochten gewaardeerd met T2 en T3. De tocht naar de Barrhorn is een alpiene wandeling/beklimming en gewaardeerd met T4 en T5. Meer uitleg over de moeilijkheidsgraden.
Grächen (1.600 m) ligt op het 'balkon van de Walliser Alpen’. Dit dorp -met alle voorzieningen voorhanden- is het perfecte uitgangspunt voor een gevarieerde zomervakantie. Wallis -Valais in het Frans- is het grootste Kanton van Zwitserland en huist 43 vierduizenders. Voor zowel alpinisten als bergwandelaars is deze regio een walhalla.
Een dorpswandeling en vijf berg- en hoogtewandelingen in het Vordere Mattertal, ook wel Nikolaital genoemd. Als extra suggestie hebben we een tocht vanuit Visperterminen -de hoogste wijnberg van Europa- toegevoegd en voor de echte fanaten sluiten we af met een tweedaagse alpiene wandeltocht naar de Barrhorn, de hoogste 'wandelberg’ van Zwitserland.
Het zijn uitdagende dagtochten van tussen de twee en zeven uur. Elke tocht kan naar believen worden ingekort of verlengd. Het zijn bergwandelingen, dus er zal soms even pittig worden gezweet bij het stijgen. De te overwinnen hoogteverschillen bedragen tussen de 300 en 1600 meter. Uithoudingsvermogen is een goede eigenschap.
Met uitzondering van de dorpswandeling door en rond Grächen (T1) zijn de tochten gewaardeerd met T2 en T3. Bergwandelervaring is een pre. Hoogtevrees kan je beter niet hebben. Enkele passages op de Höhenwegen zijn met kabels beveiligd. De tocht naar de Barrhorn is een alpiene wandeling/beklimming en gewaardeerd met T4 en T5 .
1) Dorpswandeling door en rond Grächen
We starten op het dorpsplein van Grächen en lopen omhoog naar Zum See (op sommige kaarten als Z’seew aangegeven). Vanaf daar naar Alpe Äbnet -hier wordt nog traditionale Alpkäse gemaakt- en langs de Eggeri Suone naar Hohtschuggen (1.619 meter). Hier ligt een restaurant als een adelaarsnest op de rotsen waar heerlijke lokale gerechten worden geserveerd. Probeer vooral de Raclette vom Holzfeuer. Terug gaan we via een bospaadje onderlangs Bärgji richting Bina, de oudste wijk van Grächen. Over de straat een klein stukje naar het zuiden afdalen, en bij de kapel in Niedergrächen slaan we linksaf een paadje in dat ons terug omhoog brengt via de autovrije wijk Heimine en vervolgens naar het dorpsplein in Grächen. Op de Wanderkarte van het toeristenbureau zijn dit de wandelingen 4b, 13, 15, 26 en 21 aan elkaar gekoppeld. Lengte: 10 km. Tijd: 2,5 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 200 meter stijgen en dalen. Moeilijk: T1. Zwaarte: 1 van 4.
2) Naar de gletsjer
Vanuit Grächen lopen we in zuidelijke richting het bos in en stijgen zo snel mogelijk naar de hoogste waterleidingweg (Eggeri Suone). We blijven deze volgen tot voorbij de Rittigraben (steenslag couloir) en Schalbettu. Alpja en Gletschertor staat nu op de bordjes aangegeven. Het passeren van de Grefzug kan soms nog even lastig zijn. Let erop dat je dit steenslag couloir horizontaal oversteekt (aan de overkant zie je het begin van het bospad) en laat je niet verleiden recht omhoog door de geul te klauteren. Het paadje slingert nog een klein stukje verder tot we op de hoogvlakte uitkomen. Over het houten bruggetje is de Grillplatz (2.030) gemarkeerd met een Zwitserse vlag. Durfals nemen hier in 'Little Canada' een bad in het meertje. Vroeger kon je tot aan de gletjer lopen, door de terugtrekking van het ijs is dit nu echter niet meer aan te raden. Na een pauze vervolgen we onze weg richting Alpja (we lopen een stukje om de Moräne heen) waar de kans groot is dat je de lokale Schwarznasen schapen ziet grazen. Terug nemen we dezelfde weg, tot we een bordje zien met Gasenried/Europaweg. Door het bos afdalen tot Schalbettu en over de Chilcheri Suone terug naar Grächen. Lengte: 12 km. Duur: 4 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 550 meter stijgen en dalen. Moeilijkheid: T2. Zwaarte: 2 van 4.
3) Wannihorn - De huisberg van Grächen
Vanaf Zum See lopen we een klein stukje de bosweg (in de winter de Schlittenweg) omhoog tot we een bordje zien met Lowizig aangegeven. Daar gaan we rechtsaf en volgen het pad door het bos. Het voert ons in een paar lange halen richting Lowizig en naar Heidnische Tossu (2.505 meter) met karakteristiek kruis. Deels over de skipiste, deels over wandelpaadjes lopen we omlaag richting Stafel (2.204) en vanaf daar stijgen we weer rechts omhoog richting Furggen. Over de graat (die het Mattertal met het Saasdal scheidt) door blokkenterrein met vele verfmarkeringen onderlangs de Wannihorn tot een col (2.604 meter) en naar de top van de Wannihorn (2.655 meter). Prachtig uitzicht! De afdaling gaat zigzaggend terug naar Stafel en vanaf daar door het bos naar Alpe Äbnet en terug naar Zum See. Afstand: 15 km. Tijd: 4,5 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 1.270 stijgen en dalen. Moeilijkheid: T2.
4) Höhenweg Jungen-Moosalp
Met de kabelbaan vanuit St. Niklaus (1.120 meter) naar Jungen (1.955 meter). Vanaf daar bordjes Moosalp volgen en een prachtig pad voert je langs de bergwand. Nu eens in rotsterrein, dan weer over alpenweiden of door bossen. Op de Moosalp (2.048) zijn twee restaurants. Je kunt er voor kiezen om vanaf hier met de Postbus af te dalen naar Stalden en de trein naar St. Niklaus te nemen, maar het is zeer aan te raden om terug te lopen. Ook al is het pad hetzelfde als op de heenweg, de uitzichten vanaf deze kant zijn werkelijk fenomenaal. Je ziet de Mischabelketen, Weisshorngruppe en zelfs de bergen van het Monte Rosa massief. Afstand van Jungen tot Moosalp: 10 kilometer. Tijd: 3 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 550 stijgen, 620 dalen. Moeilijkheid T2 (twee passages met kabels om aan vast te houden).
5) Balfrin Höhenweg - Van Grächen naar Saas Fee
Vanaf Grächen naar Hannigalp (eventueel met de kabelbaan) en daar bordjes Saas Fee volgen. Je loopt over een prachtig hoogtewandelpad aan de oostkant van het Saasdal onderlangs de Seetalhorn, Balfringroep en Mischabelketen, met zicht op het Weissmiesmassief. Het pad is goed, maar enkele passage gaan door zeer steil en brokkelig terrein. Alleen voor Schwindelfreie en ervaren bergwandelaars dus. Vanuit Saas Fee kan je de Postbus nemen naar Stalden waar je op de trein naar St. Niklaus stapt en de Postbus weer omhoog naar Grächen neemt. Reisondernemer Zenklusen biedt ook een transferservice aan die je ’direkt’ van Saas Fee terug brengt in Grächen. Afstand: 14 kilometer. Tijd: 6 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 700 meter stijgen, 1100 meter dalen. Moeilijkheid T3. Zwaarte: 2 van 4.
5b) Variant via Seetalhorn
Vanaf Hannigalp kan je ook over de piste (of paadje er net naast) naar Stafel en de Seetalhorn lopen om via een col (3.000 meter) door het Seetal af te dalen naar Rote Biel, waar je de tocht richting Saas Fee voortzet. Dit rondje kan je ook als een zelfstandige tocht maken door vanaf Rote Biel linksaf te slaan en terug te lopen naar Furggen en Hannigalp. Let op: het terrein in en rond het Seetal is steil en zeer rotsachtig. Alleen voor ervaren bergwandelaars.
6) Europaweg Grächen-Europahütte-Randa
Deze prachtige hooggebergtewandeling wordt ook wel de Koningstoer genoemd.
We starten in Grächen en lopen naar Gasenried en Schalbettu (1.680 meter). Vanaf daar volgen we de bordjes Europahütte. Een steile klim brengt ons op de Grat (2.300 meter), waar een standbeeld van de heilige St. Bernard over ons waakt. Vanaf hier slingert het pad zich door rotsachtig terrein over de oostflank van het Mattertal onderlangs de Nadelhorn, Lenzspitze, Dom en Täschhorn. Enkele passages zijn steil en met kabels beveiligd. De route gaat soms door onoverzichtelijk blokkenterrein maar de weg is perfect gemarkeerd met verfstrepen en blauwe stangen. Het uitzicht op de Weisshorngroep is fenomenaal en ook de Matterhorn steekt uiteindelijk zijn kop uit. Vanaf de Europahut (2260 meter) dalen we af naar Randa (1.430 meter) vanwaar we de trein terug naar St. Niklaus nemen. De Europaweg gaat officiëel door naar Zermatt, maar door steenslag is de etappe net na de Europahut gevaarlijk en wordt deze afgeraden. Afstand: 20 kilometer. Tijd: 7 uur, zonder pauze. Hoogteverschil: 1.600 meter stijgen, 1800 meter dalen. Moeilijkheid: T3.
6b) Variant via de Mittelberg
Vanuit Grächen kan je ook naar Alpja lopen (zie tochtbeschrijving 2) en vanaf daar verder over de Moräne richting de Bordierhütte. Hier zou je desgewenst kunnen overnachten. Je kunt ook net voor de oversteek naar de Bordierhut (rond 2450 meter) rechtsaf slaan richting de Mittelberg. Een prima paadje brengt je naar de col van de Mittelberg (2748 meter). Hiervandaan kan je de route naar de Europaweg voortzetten of je kunt er een zelfstandig rondje van maken door via Grat af te dalen naar Schalbettu, Gasenried en terug naar Grächen.
7) Visperterminen: hoogste wijnberg van Europa
Een wandeling in het Nanztal staat garant voor een wilde natuurbeleving. Het dal ligt verscholen tussen het Rhonedal, de Visperdalen en het dal van de Simplonpas. De enige manier om er te komen is door vanuit het dorpje Visperterminen (1.400 meter) omhoog te lopen (via de Kapellenweg) richting Giw (1.962 meter) en de Gebidumpas (2.200 meter). Een prachtig paadje meandert nu langs de Heida waterleidingweg over de oostkant van het Nanztal. Voor je zie je de majestueuze wand van de Fletschhorn en onderweg is de kans groot dat je schapen tegenkomt. Aan het einde kan je nog beslissen om even naar de Blausee te klimmen, voordat je via dezelfde weg terug loopt naar Visperterminen. Onderweg naar Visp (met de auto, Postbus of te voet over de Rebweg) moet je zeker even halt houden bij de St. Jodernkellerei, waar de beroemde Heidawijn gemaakt wordt. Visperterminen is namelijk de hoogste wijnberg van Europa!
8) De Barrhorn: hoogste ’wandelberg’ van Zwitserland
Voor de echte avontuurlijke bergwandelaar kan de beklimming van de hoogste wandelberg van Zwitserland niet ontbreken. Je kunt het beste starten in het Turtmanntal, maar vanuit Grächen is de Topalihut ook een mogelijk uitgangspunt. De Topalihut (2.674 meter) bereik je vanuit St. Niklaus (1.120 meter) in 4,5 uur. De volgende morgen vroeg via een paadje door rotsterrein en over een -doorgaans spletenarme- gletsjer naar het Schöllijoch (3.340 meter). Hier is onlangs een korte klettersteig gebouwd, die de laatste klim naar de col aanzienlijk makkelijker en veiliger heeft gemaakt. Vraag naar de condities van deze passage in de hut! Vanaf de col over een glooiend rotsplateau naar de toppen van de Inners en Ussers Barrhorn (3.610 meter). Afdaling via Gässi (let op steenslag) naar de Turtmannhütte (2.519 meter). Hier kan je eventueel overnachten, maar als je fit, snel en ervaren bent, kan je ook door. Aan de oostkant van het Turtmanntal traverseren richting Gruben. Bij Oberstafel rechtsaf richting Augstbordpas (2.893 meter). Door het Augstbordtal afdalen richting Jungen. Vanaf daar de lift naar St. Niklaus, of als je te laat bent: via de Kapellenweg afdalen. Tijd: 2 of 3 dagen. Moeilijkheid: T4 - T5 of Alpiene waardering WS / 2a. Alleen voor ervaren alpiene bergwandelaars. Huur bij twijfel een berggids in.
De routes staan aangegeven met gele bordjes, verfmarkeringen en steenmannen.
De beste kaart voor de wandelingen is de Swisstopo, 1:25.000, St.Niklaus (1308). Voor sommige tochten heb je ook Randa (1328) of Raron (1288) nodig.
Andere opties: Swisstopo Wanderkarte 1:50.000 Visp (274T); of Kümmerly+Frey Wanderkarte 24 Zermatt / Saas Fee 1:60.000.
Bij het toeristenbureau in Grächen kun je gratis een wandelkaart halen, maar let op: deze is niet op schaal. Je kunt deze ook downloaden.
Voor de tocht naar de Barrhorn vind je informatie in het gidsje Alpine Touren / Walliser Alpen (Matterhorn-Dent Blanche-Weisshorn) van SAC Verlag uit 2010, ISBN 978-3-85902-297-3.
Wie graag begeleiding heeft: in Grächen wonen meerdere Wanderführer en Bergführer, te boeken via het toeristenbureau.
Juni - september.
Swiss vliegt meerdere keren per dag op Zürich. De treinverbinding via de Lötschbergtunnel naar Visp is zeer comfortabel en snel. Overstappen op de trein van de Matterhorn Gotthard Bahn naar St. Niklaus en Postbus 551 brengt je in 20 minuten omhoog naar Grächen.
In Grächen zijn meerdere hotels, je kunt er chalets huren en in Niedergrächen is een prima camping: Grächbiel. Bij de naastgelegen pizzeria haal je overheerlijke steenovenpizza's.
In Grächen zijn alle voorzieningen voorhanden. Er zijn drie supermarktjes, twee bakkers, een slager, diverse sportwinkels, een apotheek, meerdere barretjes en een handvol restaurants. Bij Wannihorn Sport spreken ze Nederlands. Restaurant Hohtschuggen is een echte aanrader, vanwege het uitzicht en de Raclette vom Holzfeuer.
Voor alle tochten is een degelijke bergwandeluitrusting noodzakelijk. Stevige B/C schoenen, warme en waterdichte kleding, rugzak, wandelstokken, proviand, ehbo-kit, opgeladen telefoon, reddingsdeken, navigatiemateriaal. Voor de semi-alpiene tocht naar de Barrhorn vanuit de Topalihut heb je eventueel ook een helm, touw en/of klettersteigset nodig. Kijk ook op de Op Pad paklijst huttentochten.
Grächen ligt in de meest neerslagarme hoek van de Alpen. Het regent er slecht sporadisch en de zon laat zich veelvuldig zien. Waar het in het Rhonedal broeierig heet kan zijn, zorgt de ligging op 1600 meter hoogte in Grächen voor een koelere temperatuur. Maar het blijven bergen en het weer kan plotsklaps omslaan. Hitteonweer in de namiddag komt in de zomer regelmatig voor.
Bij het toersitenbureau hangt elke morgen een vers weerbericht. De Zwitserse meteorologische dienst is te raadplegen via www.meteoschweiz.ch, door 162 te bellen of via de Meteo Schweiz smartphone app.
De Bergrettung van Grächen werkt nauw samen met helikopterdienst Air Zermatt. In geval van nood bel je het nummer 144. Geef door waar je bent (GPS-Coördinaten en hoogte) en wat er aan de hand is. Weet zelf ook hoe je een slachtoffer eerste hulp kunt verlenen.
In Grächen vinden vele activiteiten plaats waarbij traditie en folklore geëerd worden. Populair zijn de Brauchtumswoche in juli, de Ländler und Folklorewoche in augustus en de Alpabzug in september. Voor de jongere ouderen biedt het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi vertier als vrachtwagenladingen zand het dorpsplein omtoveren tot strand. De Nationalfeiertag op 1 augustus wordt ook in Grächen groots gevierd met muziek, dans, eten, drinken en vuurwerk. Joop Colijn heeft in een oude karakteristieke Walliser Speicher (opslagschuur) een tentoonstelling van handwerkgereedschap ingericht.
Naast bergbeklimmen en bergwandelen wint mountainbiken de laatste jaren erg aan populariteit in Wallis. In Grächen opent vanaf dit voorjaar een biketrail van Hannigalp naar Bärgji. Twee gidsen uit Grächen en Zermatt bieden vele prachtige toeren aan en ook geven zij MTB-clinics. Fietsen kan je in Grächen huren bij One Sport.
Grächen heeft het zegel 'Familien Wilkommen' en richt het activiteiten aanbod speciaal ook in op families met kinderen. Uiteraard bieden de waterleidingwegen oneindige pret, daarnaast zijn er meerdere speeltuinen, is er een kinderboerderij, een GPS speurtocht en gedurende de zomermaanden worden tal van activiteiten voor de jongeren georganiseerd. Meer info op www.graechen.ch
Ben je na al die wandelingen toe aan een dagje rust? De thermale zwembaden bij Brig zijn binnen anderhalf uur met het openbaar vervoer te bereiken , een stadwandeling door het oude Sion brengt je langs alle noemenswaardige bezienswaardigheden zoals de Valeria burcht en in St. Niklaus is een bezoekje aan het Bergführer museum de moeite meer dan waard.
Je kunt je familievakantie in Grächen ook via SNP boeken.
Lees ook: