icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Morgenberghorn
Landeninformatie

10 mooie dagwandelingen in Zwitserland: in één dag naar de top

  • 01 april 2022
  • Door: Patricia Hengeveld
  • Fotografie: Mike Kaufman (header: Morgenberghorn)

Adembenemende panorama’s, idyllische bergdorpjes, bloeiende alpenweiden en kraakheldere meren. In wandelparadijs Zwitserland heb je de bergtoppen voor het uitkiezen. En met zo’n 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes is de kans op keuzestress heel erg groot. Voor wandelfans die maar moeilijk kunnen kiezen hebben wij de mooiste Zwitserse bergtopwandelingen verzameld. Wandelplezier gegarandeerd! En elke tocht is ook nog eens in één dag heel goed te doen.

Met deze 10 bergtoppers is het dus makkelijk pieken sparen!

1. Morgenberghorn (2249 m) – Berner Alpen

Een stevige dagwandeling voor ervaren wandelaars! In het Berner Oberland aan de zuidelijke oever van het Thun Meer vind je de 2249 meter hoge Morgenberghorn. De top is alleen te voet bereikbaar en ook heel fijn, je kunt hem binnen een dag bereiken. Maar daar moet je wel iets voor doen! Je start bij de bushalte Aeschiried, Suld Pochtenfall. Via de prachtige Pochtenwaterval wandel je over de Schlieri en Mittelberg alpenweiden naar de Rengglipas. Pauzeren doe je met uitzicht op het Meer van Brienz voordat je de met kettingen beveiligde wandelroute naar de Morgenberghorn klautert. Het is even zweten, maar heb je die top eenmaal bereikt, dan word je beloond met een 360 graden panorama-uitzicht om je vingers bij af te likken.

  • Zware wandeling, technische moeilijke wandeling, begin- en eindpunt: Aeschiried, lengte 10 kilometer, stijgen 1240 meter, dalen 1240 meter, beste wandeltijd van juli tot oktober

2. Weissenstein klassieker (1395 m) - Jura

Je begint deze wandeling over de flanken van de Jura in het historische hart van de stad Solothurn, naar verluidt een van de mooiste baroksteden van Zwitserland. Na een vrij vlak stuk wandelen door de Verenaschlucht moet je even alle zeilen bijzetten tot aan het hoogste punt bij Röti op 1395 meter. Het is dan nog een klein stukje dalen naar het bergstation van Weissenstein. Bij een van de twee restaurants is het heerlijk vertoeven. Een prachtige bergwandeling in de Alpen die nóg mooier is tijdens zonsondergang. Met de kabelbaan daal je af naar Obersdorf, waar je met het openbaar vervoer zo weer in Solothurn bent.

  • Technisch makkelijke, maar conditioneel pittige wandeling, beginpunt: Solothurn, eindpunt: Obersdorf/Solothurn, lengte 12 kilometer, stijgen 1037 m, dalen 210 m, beste wandeltijd van juni tot oktober
Image
Weissenstein
Weissenstein (Foto: Zwitserland Toerisme Martin Maegl),

3. Mythenweg (1899 m) – Voor-Alpen

In het hart van Zwitserland liggen de Grosser Mythen. Rondom deze bergen is het prachtig wandelen, het gebied ligt bezaaid met wandelroutes. En natuurlijk hoort daar ook een tripje naar de top bij! Je start je tocht in het dorpje Schwyz, wandelt langs het Frauenkloster St. Josef im Loo, via Mythenbad naar Holzegg waar de Mythenbergweg begint. Voordat je geniet van het weergaloze uitzicht op spitse Alpen pieken, het keteldal van Schwyz, de Centraal-Zwitserse meren en de Zwitserse hoogvlakte moet je een steile beklimming overwinnen. Maar die zeurende kuiten ben je op de top gegarandeerd vergeten!

  • Gemiddeld moeilijke wandeling, gemiddeld zware wandeling, beginpunt: Schwyz, eindpunt: Brunni, lengte 6 kilometer, stijgen 660 m, dalen 660 m, beste wandeltijd van juni tot oktober
Image
Mythen Great evening panorama
Mythenweg (Foto: Zwitserland Toerisme).
Image
Mythenweg
Foto: Zwitserland Toerisme
Image
Myths Huette
Foto: Zwitserland Toerisme
Image
Mythen Great Morning panorama
Foto: Zwitserland Toerisme

4. Eggishorn (2857 m) - Berner Alpen

Oké, hier smokkelen we misschien een beetje, maar kun je het ons erg kwalijk nemen. Het startpunt van deze fijne wandeling is namelijk op de top. Met de gondel kom je aan bij het bergstation op de Eggishorn. Vanaf hier heb je een sensationeel uitzicht op de hele Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van Zwitserland en van de Alpen. Nadat je genoten hebt van het panorama zet je je tocht naar beneden in. Via de Tälligrat wandel je naar Märjela en maak je natuurlijk een uitstapje naar de Märjelensee. Hier vind je een gezellige berghut waar je even kan stoppen voor een versnapering. Via een wandeltunnel keer je terug naar Fiescheralp.

  • Gemiddeld moeilijke wandeling, gemiddeld zware wandeling, lengte 13 km, beginpunt: bergstation gondellift Eggishorn, eindpunt: bergstation gondellift Fiescheralp, stijgen 169 m, dalen 832 m, beste wandeltijd van juli tot september (hou er rekening mee dat het er dan vrij druk is)
Image
Aletsch Gletsjer
Hier start de klim naar de top van de Eggishorn (Foto: Aletsch Arena Chantal Stucky).

5. Monte Lema – Monte Tamaro (1625 m) – Voor-Alpen

Een Zwitserse wandelklassieker vlakbij de Italiaanse grens. Je wandelt op deze panoramische hoogteroute van Monte Lema naar Monte Tamaro door het schilderachtige landschap van Zuid-Ticino. Je kijkt uit op het Meer van Lugano en Lago Maggiore, en als het helder weer is kun je zelfs de Po-vlakte zien. De beklimming van de Monte Gradiccioli en die van de Monte Tamaro zijn stevig, het grootste gedeelte van de route wandel je over de bergrug.

  • Zware wandeling, technisch gemiddeld moeilijk, begin- en eindpunt is de kabelbaan van Monte Lema (maar de route is prima in beide richtingen te wandelen), lengte 13 kilometer, stijgen 873 m, dalen 888 m, beste wandeltijd van mei tot oktober, in de zomer is er een pendelbus die je weer naar je startpunt brengt.
Image
Wandeling tussen Monte Tamaro en Monte Lema
De Monte Tamaro (Foto: Ticino Turismo Milo Zanecchia).

6. Chasseron (1607 m) - Jura

Je begint deze panoramische wandeling in La Combaz, maar niet voordat je in het gelijknamige restaurant van de lokaal populaire kaasbeignet hebt gesnoept. Een goed begin is tenslotte het halve werk. Je volgt vervolgens de geel-rode borden van de Jura-hoogteroute. Een lange beklimming leidt je door een bos, langs kleurrijke bloemenweiden naar de Felsenkanzel van de Chasseron, waar je een prachtig uitzicht hebt. Na het bereiken van een tweede top daal je af naar Sainte-Croix/Les Rasses.

  • Gemiddeld moeilijke wandeling, technisch eenvoudig, beginpunt: La Combaz, eindpunt: Sainte-Croix/Les Rasses, lengte 15 kilometer, stijgen 598 m, dalen 753 m, beste wandeltijd van juni tot oktober
Image
Chasseron uitzicht
Prachtig uitzicht vanaf de Chasseron (Foto: Swiss-Fly Boris Bron).

7. De 7-bergtoppentocht (2020 m) – Oost-Zwitserland

We zetten ze even op een rij voor je: Ziger, Leist, Rainissalts, Gulmen, Cuncels, Chli Güslen en Grosser Güslen. Tijdens deze pittige dagwandeling is het toppen scoren: maar liefst 7 stuks kun je aan het einde van de dag afvinken. Je begint ontspannen met een ritje in de gondel naar Maschgenkamm. Hier begint de bergkamwandeling die je over alle zeven toppen leidt. Het is een stevige tocht, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te kunnen genieten van het panorama op het hoogalpinelandschap van Graubünden, Glarus en Midden-Zwitserland. De kers op de taart is het mooie uitzicht op de Walensee.

  • Zware wandeling, technisch gemiddeld moeilijk, beginpunt: Flumserberg (Maschgenkamm), eindpunt: Flumserberg (Tannenbodenalp), de route is in beide richtingen gemarkeerd, dus andersom lopen kan ook, lengte 15 kilometer, stijgen 880 m, dalen 1550 m, beste wandeltijd van juni tot oktober
Image
Gross Gueslen Walensee
Grosser Güslen bij de Walensee (Foto: Zwitserland Toerisme).

8. Moléson (2002 m) – Voor-Alpen

Nog zo’n mooie bergkamwandeling. De Sentier de la crête du Moléson start in Moléson-sur-Gruyeres waar je de kabelbaan naar Plan-Francey neemt. Je wandelt naar de Gros-Plané berghut, waar je kan zien hoe herders nog altijd op traditionele manier de bekende Gruyere kaas maken. Via Alp Le Villard en Chalet de Tremetta wandel je naar de top van de Moléson. Hier kijk je uit op het Alpenmassief, het Meer van Geneze en La Gruyere. De kabelbaan brengt je weer netjes naar beneden. Heb je nog genoeg puf over dan kun je wandelend terug naar Plan-Francey. Hou dan rekening met 1 uur (via Le Petit-Plané) tot 1,5 uur (via Tsuatsau-Dessus) extra wandeltijd.

  • Gemiddeld zware wandeling, gemiddeld moeilijk, beginpunt: Moléson-sur-Gruyères (Plan Francey), eindpunt: Le Moléson (station supérieure du téléphérique), lengte 8 kilometer, stijgen 720 m, dalen 240 m, beste wandeltijd van juni tot half oktober. In het voor- en naseizoen (begin juni en oktober) kan er op de hoogste toppen sneeuw liggen. In de lagere delen kun je in een niet al te sneeuwrijk jaar half mei al terecht, een voordeel ten opzichte van het hooggebergte.
Image
Gruyeres Moleson
Le Moléson.
Image
La Gruyere Moleson

9. Pilatus (2137 m) – Centraal-Zwitserland

‘De huisberg van Luzern’. De Pilatus is een van de best bereikbare Zwitserse Alpentoppen, want met de gondelbaan, kabelbaan of tandradbaan (de steilste ter wereld!) ben je zo boven. Maar laat je dat niet afschrikken, want eenmaal boven sta je op een van de meest spectaculaire panoramabergen van Zwitserland en liggen de wandelroutes en uitkijkpunten voor het oprapen. De wandeling van middenstation Krienseregg via Schönenboden naar Fräkmüntegg is bijvoorbeeld heel leuk voor gezinnen. Het bergwandelpad stijgt licht en leidt je door een mooi bosrijk gebied, via verschillende uitkijkpunten naar het bergstation van Fräkmüntegg waar je de gondel naar beneden neemt. Hebben jij en je kinderen nog wat energie over dan bezoek je het Pilatus-touwpark waar je kunt klimmen en klauteren op een van de spannende parcoursen.

  • Technisch gemakkelijke en niet al te zware wandeling, beginpunt: Krienseregg, eindpunt: Fräktmüntegg, lengte: 4,8 km, stijgen 398 m, beste wandeltijd van mei tot oktober
Image
Pilatus Lucerne
De Pilatus, de huisberg van Luzern.

10. De Sparrhorn (3020 m) – Wallis, Berner Alpen

Vanuit dorp Blatten bei Naters neem je de grote kabelbaan naar het autovrije dorp Belalp. Je wandelt richting Bruckegg en vervolgens over het bergpad naar de Sparrhorn. Tot aan Hohbiel wandel je door alpenweides, daarna begint het zwaarste stuk van de route. Via rotsblokken klauter je omhoog. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de Aletschgletsjer. En hoewel deze wandelroute populair is, is het er lang niet zo druk als op de Eggishorn.

  • Beginpunt: Blatten, eindpunt: Blatten, lengte 10 km, stijgen 1014 m, dalen 1014 m

NB. Wil je de wandeling met ca 1,5 uur inkorten, dan neem je de stoeltjeslift naar Hohbiel op 2674m hoogte (let op; de lift is van half juli tot half augustus geopend en gaat maar een paar dagen per week naar boven).

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Image
Sparrhorn Blatten Witchs Pass
Op de top van de Sparrhorn (Foto: Blatten Belalp Tourismus Th. Schmid).