icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, man staat in de bergen te kijken naar het uitzicht
Gebiedsinformatie

Wandelen op de Lofoten

We worden wakker aan het meer Torneträsk, aan de rand van Abisko national park in Zweden. De traditionele vissershutjes van de Sami liggen er verlaten bij. In de winter is het meer bevroren en ligt de omgeving verstopt onder een dikke laag sneeuw. Nu is het juli en kijken we uit op de groene en ruige natuur. We stappen in de auto en rijden door de ongerepte natuur van Zweeds Lapland, op naar een plek die al jarenlang op mijn bucketlist staat: de Lofoten.

Image
Reinebringen

Zo’n 400 kilometer boven de poolcirkel ligt de eilandenarchipel de Lofoten. We mogen van geluk spreken. De Lofoten staan namelijk bekend om de zware winters en de relatief regenachtige zomers. Maar de lucht is strakblauw en de zon brand fel. De temperatuurmeter in de auto geeft 29 graden aan. Het is een abnormale zomer, horen we later van de Noren zelf. We nemen een zijweggetje en na een wandeling komen we uit bij een verlaten baaitje. Het water is helderblauw en de strandjes zijn wit. Dat hadden we nooit verwacht, witte stranden in Noorwegen. Het lijkt haast wel Griekenland, of.. Hawaii? Het water ziet er uitnodigend uit, maar laat je niet misleiden, met een temperatuur van zo’n 8 graden voel je al snel je spieren verkrampen. De vredige natuur doet haast vergeten dat hier in de tweede wereldoorlog hard gevochten is om de ijzererts industrie. Een Duits scheepswrak en vele bunkers op de oevers rondom Narvik zijn hiervan de stille getuigen.

Image
Rorbuer

Een groot contrast: Rorbuer en steile pieken

Een slingerende kustweg leidt ons, langs blauwe meertjes en groene heuvelachtige weides, naar de mooiste witte stranden zoals Rambergstranda en Haukland Beach. Prachtige lunchplekjes. We rijden verder over de E10. Het landschap verandert en de kust wordt ruiger en grilliger. Puntige rotsen en pieken lijken uit de zee op te rijzen en smalle weggetjes kronkelen tussen de bergen door. De traditionele en bijna schattige rode vissershutjes op palen (Rorbuer in het Noors) staan in groot contrast met de ruige achtergrond. Overal zien we grote houten stellages. Dit zijn de karakteristieke rekken waar de kabeljauw wordt gedroogd. Nu het zomer is zijn ze leeg, maar in de winter hangen ze vol met de zogenoemde stokvis, ook wel ‘het goud van de Lofoten’ genoemd. Zo nu en dan moeten we wachten voor een bruggetje op een tegenligger. We komen uit op het zuidelijkste eilandje dat met de auto te bereiken is. Nog zuidelijker liggen de eilandjes Værøy en Røst, waar je met de boot heen kan. We stoppen in het dorpje Reine, één van de mooiste dorpjes van de Lofoten. Nadat we onze tent hebben opgezet en een heerlijke zalmburger in een kleine taverne hebben gegeten rijden we verder. Na een scherpe bocht doemt het dorpje met één letter op: Å. Een pittoresk dorpje waar ooit volop werd gevist. Nu is het dorp omgedoopt tot een openluchtmuseum.

Image
Uitzicht Reinebringen

Op de top van de Reinebringen

De wandelroutes op de Lofoten zijn over het algemeen vrij pittig. In korte tijd stijg je namelijk relatief snel. We trekken onze bergschoenen aan en na een stevig ontbijt vertrekken we voor, naar horen zeggen, één van de mooiste dayhikes op de Lofoten. Op naar de top van de Reinebringen. Deze berg is gelegen op het eiland Moskenesøya. Een pittige en steile klim brengt ons naar de 448 meter hoge top. Het is continu zoeken naar waar je je voeten het beste kunt neerzetten en eenmaal boven voelen we onze verzuurde beenspieren. Maar het uitzicht is letterlijk en figuurlijk adembenemend. Op de top hebben we een 360 graden uitzicht op de Reinefjorden en het dorpje Reine. De felblauwe Noorse Zee omringt de kleine eilandjes die met bruggetjes verbonden zijn. Op het ene eilandje staan een aantal gele of rode hutjes, andere eilandjes zijn ‘onbewoond’. Naast de Reinebringen zijn er ook nog tal van andere mooie dagtochten en meerdaagse trektochten. Kortom, een paradijs voor wandelaars.

Image
Uitzicht

Een duik in de geschiedenis en de midzomernacht

Het is juli en we zitten voor onze tent. Als we geen horloge zouden hebben zouden we geen besef van tijd hebben. Het is namelijk 1 uur ’s nachts en nog licht. We zien hoe de zon de zee aan lijkt te tikken, deels verdwijnt en daarna weer langzaam naar boven komt. Toch wel een bijzondere gewaarwording als je dan rond 3 uur ’s nachts wakker wordt en de zon door het tentdoek schijnt. De volgende dag is het tijd om de geschiedenis in te duiken. Naast de geschiedenis van de visserij, kennen de Lofoten nog een andere belangrijke geschiedenis: de geschiedenis van de Vikingen. De Vikingen voeren 1.300 jaar geleden naar Engeland, Schotland en Ierland om te plunderen. Een bezoek aan het Vikingmuseum in Borg leert ons dat de Vikingen niet alleen meedogenloos plunderden, maar ook ware vaklieden waren: vakkundige hout- en metaalbewerkers die de mooiste juwelen en voorwerpen maakten. De Vikingen bouwden op deze plek het grootste Vikinghuis ter wereld, ook wel ‘Long House’ genoemd. In traditionele stijl is het Long House herbouwd en samen met de spitse bergen op de achtergrond en de groene golvende weides vormt het een mooi decor.

Image
Hamnoy-600x400.jpg

Uitgeroepen tot mooiste eilanden ter wereld

Voor ons is het weer tijd om richting het zuiden te rijden. Met nog een paar duizend kilometer te gaan hebben we nog een flinke rit voor de boeg. Cliché maar waar, het is de lange reis helemaal waard. National Geographic Traveler plaatste de Lofoten op de derde plek van mooiste eilanden ter wereld. Een quote van Lonely Planet: ‘De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten’. We kunnen niets anders dan dit te beamen. Met alle plezier maken we deze lange reis dan nog een keer. Ooit. In de winter. Met het Noorderlicht. Had ik al gezegd dat de Lofoten één van de beste plekken is om het bijzondere Noorderlicht te zien?

Image
stokvissen

Bezoek de Lofoten met SNP

Wil jij ook naar deze prachtige en indrukwekkende eilandenarchipel? Voor de wandelaar biedt SNP Natuurreizen een 8-daagse wandelreis. Liever de prachtige natuur per fiets verkennen? Dat kan met deze reis.
Dat de Lofoten fotogeniek zijn is onmiskenbaar. Wil jij dit prachtige landschap en het Noorderlicht met de lens vastleggen? En daarbij ook nog de beste tips en adviezen krijgen van natuurfotograaf Johan van der Wielen? Bekijk dan deze reis: 10-daagse fotografiereis (winter) onder leiding van Johan van der Wielen.