De Canarische Eilanden - een prachtig wandelparadijs met duizenden kilometers aan paden - lenen zich uitstekend voor eilandhoppen. Lees hier alles wat je moet weten.
De Canarische Eilanden bestaan uit 7 eilanden: La Gomera, La Palma, El Hierro, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de Sahara en hoort bij Spanje. Door het aangename subtropische klimaat is de archipel het hele jaar door een populaire wandelbestemming. Uiteraard hebben de eilanden veel overeenkomsten, maar zijn ook alle 7 uniek in natuur, cultuur en historie. Met duizenden kilometers aan wandelpaden hebben ze de wandelaar veel te bieden. Hier kom je bomen, planten en dieren tegen die nergens op aarde groeien of leven. Je wandelt door nevelbossen, vulkanisch landschap, over zwarte stranden, door diepe kraters en boven de wolken.
Land: Spanje
Gebied: Canarische Eilanden: La Gomera, La Palma en Tenerife
Activiteit: Wandelen
Type: Dagtochten
Zwaarte: 2 tot 3 (op schaal van 1 - 5)
Vervoer: Vliegen vanaf Schiphol of Amsterdam naar Tenerife (4 uur). Ter plekke: huurauto en ferry.
Accommodaties: Vele mogelijkheden. Wij verbleven in een ecologisch appartement, een landhuis en een authentieke finca.
Net als de andere Canarische Eilanden hebben ook deze 3 een vulkanische oorsprong. En dat is duidelijk te zien in het landschap van vulkanen, lavastromen, kraters, geërodeerde rotsen en zwarte stranden. La Gomera is het op een na kleinste eiland met 369 km2 oppervlakte en het hoogste punt op 1.487 meter. La Palma is het meest westelijke eiland en de op 4 na grootste met 726 km2. Het hoogste punt is Roque de los Muchachos op 2.426 meter. Tenerife overtreft zowel in oppervlakte, 2.057 km2, als in hoogte, 3.718 meter, alle andere eilanden. De eilanden kennen woestijnachtige gebieden in het zuiden, maar ook berghellingen bedekt met vochtig neveloerwoud waar de zeldzame laurierbomen groeien.
La Gomera kenmerkt zich door de vele ingesleten kloven van soms wel 800 meter diep die vanuit het centrale hoogland naar zee lopen. Dit zorgt voor woeste landschappen en glooiende dalen. Met in het hart van het eiland Parque Nacional de Garajonay. UNESCO zette dit park op de werelderfgoedlijst vanwege het best bewaard gebleven neveloerwoud.
La Palma staat bekend als hét wandeleiland met nog veel oorspronkelijke natuur zoals dennen- en laurierbossen en de imposante drakenbloedbomen van soms wel 1.000 jaar oud. Het is het eiland van tegenstellingen met in het hart de machtige Caldera de Taburiente, diepe kloven in het noorden en lavavelden met ‘jonge’ vulkanen in het zuiden. UNESCO riep in 2002 13.420 hectare land met vrijwel ongerepte laurierbossen en subtropische planten uit tot biosfeerreservaat. Ook hier kun je prachtig wandelen.
Tenerife bezit met El Teide (3.718 m) de hoogste berg van Spanje. Dat alleen al is genoeg reden om dit eiland aan te doen. El Teide staat in het gelijknamige nationaal park en biedt wandelaars een geweldige ervaring. Het maandlandschap is grillig en indrukwekkend. Maar ook buiten het park is het prachtig wandelen door diepe kloven en weelderige bossen.
Op zowel La Gomera, La Palma als Tenerife vind je duizenden kilometers aan wandelroutes. Vaak over oude verbindingsweggetjes tussen de dorpen. Daarnaast bieden de eilanden ook een aantal langeafstandswandelingen (GR 130, 131, 132 en 133). Wij gebruikten de wandelgidsen van Rother (Nederlandse vertaling) en voor La Palma ook nog de wandelgids van de ANWB. In totaal konden we kiezen uit 186 wandelingen! Daarnaast kun je bij toeristenbureaus en hotels ook routes krijgen. Veel wandeltochten zijn met het openbaar vervoer bereikbaar. Houd er rekening mee dat sommige bussen maar een of twee keer per dag gaan. Daarnaast is het ook heel gebruikelijk om een taxi te nemen.
Wandelen op La Gomera, La Palma en Tenerife kun je zo zwaar maken als je zelf wilt. Van eenvoudige wandelingen van 1 tot 2 uur, tot meerdaagse wandeltochten, afdalen in kloven en kraters en de beklimming van El Teide (1.400 meter). Bij de meeste wandelingen klim en daal je. Hoeveel, is uiteraard afhankelijk van de route die je kiest.
De meeste wandelingen zijn goed gemarkeerd. Soms is een route gewijzigd door weersomstandigheden zoals regen of sneeuw. Voor een aantal tochten moet je beschikken over een goede conditie, tredzekerheid en geen last hebben van hoogtevrees. Sommige paadjes lopen langs steile afgronden. Daarnaast kun je op hoogte flink last hebben van de wind en kou. Door de passaatwind worden dagelijks wolken aangedreven. Deze veroorzaken mist waar je als wandelaar ook last van kunt krijgen. Vergeet ook de kracht van de zon niet. Zeker op hoogte! Goede bescherming als een pet, zonnebril en zonnebrandcrème is onmisbaar.
Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks (ongeveer 4 uur) naar de Canarische Eilanden. Prijzen variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Wij vlogen van Eindhoven naar Tenerife en hopten vervolgens in drie weken naar La Gomera, La Palma en terug naar Tenerife. La Palma is ook goed te doen per vliegtuig. La Gomera is iets lastiger, de meeste mensen vliegen daarom op Tenerife en nemen vervolgens de boot naar La Gomera (ongeveer 50 minuten). Dat is vaak niet alleen goedkoper, maar ook sneller. En leuker!
Per huurauto is de beste manier om de eilanden te verkennen. Er is openbaar vervoer, maar de bussen gaan vaak maar een paar keer per dag. Daarnaast is een auto huren op de Canarische Eilanden goedkoop door het grote aanbod van verhuurbedrijven en de onderlinge concurrentie. Tip: Huur je auto voor de hele periode en niet per eiland. Dat scheelt echt honderden euro’s. Je kunt je auto heel eenvoudig meenemen op de ferry voor ongeveer 10 euro per overtocht. Zolang je de auto maar weer inlevert op de plek waar je hem huurde. Wij huurden onze auto op Tenerife bij CiCar voor ongeveer 17 euro per dag (alles inclusief).
De Canarische eilanden lenen zich bij uitstek voor eilandhoppen. Door de goede en regelmatige bootverbindingen is het eenvoudig om van het ene eiland naar het andere te reizen. Ferry’s gaan meerdere keren per dag, zijn comfortabel en erg relaxed. Wij konden kiezen uit Fred Olsen en Armas. Een overtocht varieert in prijs van 20 tot 50 euro per persoon. Voor de auto betaal je ongeveer 10 euro. De overtocht van Tenerife naar La Gomera duurt ongeveer 50 minuten, van La Gomera naar La Palma ongeveer 2,5 uur en van La Palma naar Tenerife circa 3,5 uur. Reserveren kan via www.navieraarmas.com of www.fredolsen.es.
Aan overnachtingsplekken geen gebrek! Van hotels tot appartementen, hostels, berghutten, fincas, bed & breakfast, AirBnB en zelfs campings, al moet je die laatste wel zoeken.
Op La Gomera is accommodatie kleinschalig en vaak heel persoonlijk. Hoogbouw vind je er niet. La Palma heeft een goot aanbod, net als Tenerife. Wij verbleven in een ecologisch appartement, een landhuis en een authentieke finca. Wij boekten ons verblijf via booking.com en HomeAway en AirBnB. In het hoogseizoen (december en januari) kan het druk zijn. Ga je in deze periode, boek je accommodatie dan op tijd!
Wil je graag naar de Canarische Eilanden maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.