icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
de versteende bergwereld van rondane schittert in de zon
Gebiedsinformatie

Wandelen in Rondane

  • 11 april 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten en Dinant van Turnhout

Dit op Jotunheimen na meest populaire nationale park van Noorwegen heeft twee gezichten: vanuit het zuiden biedt het een vriendelijke indruk met afgeronde berghellingen terwijl het vanuit de noordkant juist ruig oogt met loodrechte wanden. Rondane kent veel goede vertrekplaatsen en is door zijn compacte vorm zowel geschikt voor dagtochten als voor trektochten

In het kort

Over Rondane

Gemaakte tocht: Twee dagtochten, een 3-daagse huttentocht en een 5-daagse wildkampeertocht.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Zowel makkelijk (dalwandelingen) als redelijk moeilijk (toptochten).
Navigatie: De dalen zijn gemarkeerd met rode T’s op stenen, bovendien zijn de paden duidelijk zichtbaar. Daarnaast vormen steenhopen (steenmannetjes) en wandelborden een aanvulling op de markeringen in de dalen.
Beste tijd: Augustus. Er is dan weinig tot geen sneeuw meer op de meeste toppen. Of september vanwege de herfstkleuren.
Overnachten: Diverse berghutten in het hart van Rondane liggen onderling op dagafstand van elkaar. Ook is het toegestaan om te wildkamperen.
Vervoer naar: Otta is een goede uitvalsbasis vanwege de inkoopmogelijkheden. Dan benader je Rondane vanuit het zuiden. Otta is per trein in drie uur vanaf luchthaven Gardermoen bereikbaar. Verder met de bus.

Over Rondane

Rondane is een Noors nationaal park met diepe, langgerekte dalen waar goed gemarkeerde paden je langs een netwerk van berghutten voeren. Onderweg zijn diverse afstekers mogelijk om de conditioneel zware toppen te beklimmen. Rondane kent alleen langs de buitenranden behoorlijk wat vegetatie maar het hart van het gebied heeft een karig en alpien karakter.

Rondane ligt in Zuidoost-Noorwegen, ten oosten van Jotunheimen en ten noorden van Lillehammer. Het is 580 vierkante km groot en daarvan ligt eenderde in de alpiene zone met 10 toppen boven 2000 m - voor bosbessen en toendraverkleuring moet je dus beneden de 1.400 m blijven, dat wil zeggen: dalwandelingen maken. Dit op Jotunheimen na meest populaire nationale park van Noorwegen heeft twee gezichten: vanuit het zuiden biedt het een vriendelijke indruk met afgeronde berghellingen terwijl het vanuit de noordkant juist ruig oogt met loodrechte wanden. Rondane kent veel goede vertrekplaatsen en is door zijn compacte vorm zowel geschikt voor dagtochten als voor trektochten (zie hieronder). Omdat het in de beschutting ligt van Noorwegens westkust en de daaraan grenzende hoge bergen, valt er in Rondane doorgaans minder neerslag. Rondane's licht gekleurde sparagmietgesteente is 600 miljoen jaar oud, rendieren houden van de karige vegetatie die bij deze steensoort hoort. Naast rendieren kun je poolvossen tegenkomen (vooral bij de camping van Rondvassbu) en mogelijk een eland in de lagere bosrand-delen.

Image
wandelen-rondane-noorwegen-03
Heerlijk zicht vanaf het pasje onder de tweeduizender Veslesmeden.

Wandelmogelijkheden in Rondane

In Rondane is een gote variatie aan wandelmogelijkheden: zowel voor lange en zware (dag)tochten maar ook voor korte en meer relaxte wandelingen. Voor dagtochten is de berghut Rondvassbu een aanrader: je kunt Storronden op voor een eenvoudige maar conditioneel zware beklimming; of je kunt met de boot over het mooie Rondvatnet en terug wandelen via het uitzichtrijke Rondhalsen. Via de dalen - en eventueel een hoge top - kun je over gemarkeerde paden in drie dagen van hut naar hut (de populaire 'Driehoek'). Wie over wat meer tijd, ervaring en energie beschikt, kan zich 5 dagen vermaken door de tweeduizenders van Rondane via heerlijke wildkampeerplekjes (en een enkele berghut) aaneen te rijgen via de 'Toppentocht'. (zie de uitgebreide routebeschrijvingen hieronder)

Zwaarte

De paden door de dalen zijn goed begaanbaar, voorzien van vastliggende stenen maar ook veelal gewoon over harde aarde. Uiteraard kom je geregeld voor drassige stukken veenmos te staan. Voor dalwandelingen is een normale conditie voldoende (dat wil zeggen dat je 3 á vier uren kunt wandelen met een rugzak van 10 kg).
De bergtoppen zijn alleen via padloos terrein bereikbaar over enorme hellingen vol steenblokken. Dat vergt niet alleen een zeer goede conditie (acht uren kunnen wandelen met 15 kg) maar ook de nodige ervaring (in ongebaand blokkenterrein met bepakking kunnen lopen en geen hoogtevrees hebben). De routes naar de toppen gaan niet - zoals je misschien in de Alpen gewend bent - over smalle fraai aangelegde zigzagpaadjes omhoog en omlaag, maar gewoon no-nonsense in een streep omhoog of omlaag over de stenen. Bij regen of vlak erna zijn de steenblokken gevaarlijk omdat ze (door de korstmossen) spekglad zijn.
Regels voor lopen over steenblokken: stap midden op de steen, niet aan de zijkant - wantrouw elke steen want 'wankel is hier wet' - bij regen wordt alles nat en glad dus stap dan alleen op horizontale stenen - kijk vooruit in plaats van naar je voeten - zorg dat je rugzak LICHTER is dan normaal - reken een dubbele tijd dan je normaal zou doen - kies geen eigen route maar loop van rode T naar rode T.

Moeilijkheidsgraad

Rondane is dus zowel makkelijk (dalwandelingen) als redelijk moeilijk (toptochten).
Behalve de gruisweg vanaf Mysusæter naar Rondvassbu, zijn er geen verharde wegen in het berggebied.

Stijgen/dalen

Wie in de dalen blijft, krijgt geen extreme hoogteverschillen voor zijn/haar kiezen. Maar wie de bergtoppen verkiest, moet met hoogteverschillen van 1000 meter per dag rekening houden.

Navigatie

De dalen zijn gemarkeerd met rode T's op markante stenen, bovendien zijn de paden duidelijk zichtbaar. Daarnaast vormen steenhopen (steenmannetjes) en wandelborden een aanvulling op de markeringen in de dalen.
De meeste bergtoppen zijn zeer goed gemarkeerd met rode T's en steenmannetjes, er zijn alleen geen paden aangezien je over de (soms zwaar begaanbare) stenen loopt.

Beste tijd

Augustus. Er is dan weinig tot geen sneeuw meer op de meeste toppen. Of september vanwege de herfstkleuren (al kun je het behoorlijk slecht treffen qua neerslag en wind in die tijd).

Vervoer naar Rondane

Otta is een goede uitvalsbasis vanwege de inkoopmogelijkheden. Dan benader je Rondane vanuit het zuiden. Otta is per trein in drie uur vanaf luchthaven Gardermoen bereikbaar. Vervolgens neem je bus 538 naar Mysusæter (vanaf 29/6 tot 16/8 ma-vr om 09.45 uur en om 15 uur; tussen 29/6 en 13/9 alleen in de weekenden om dezelfde tijden).

Of de taxi (T +47 61 23 05 01, kost circa €45). In Mysusæter kun je uitstekend overnachten om dan de volgende dag via een mooie omweg Rondane in te lopen. De meest rechtstreekse (maar zeker niet mooie) route het gebied in is om vanaf Mysusæter nog 4 km door te lopen/rijden over een asfaltweg tot aan de Spranget parkeerplaats (laatste plek waar auto's nog mogen komen), hiervandaan kun je lopend of per huurfiets naar de berghut Rondvassbu over de 7 km lange gruisweg (huurfiets: kost 100 NOK of eentje met een trailer voor je rugzak die kost 150 NOK, kan ook alleen 1 kant op gehuurd worden; dan bel je vooraf met Rondvassbu, zodoende krijg je een code voor het fietsslot.)

Rondane is ook vanuit het westen bereikbaar vanuit het plaatsje Høvringen (taxi vanaf bv treinstation Sel).

Of vanuit het noorden vanaf Hjerkinn, ook per trein bereikbaar. Je wandelt dan via de indrukwekkende kloof Dørålglupen, die ook wel de poort naar Rondane genoemd wordt.

Image
wandelen-rondane-noorwegen-04
Bjørnhollia is een authentieke DNT-hut met alles erop en eraan (douche, maaltijden, kiosk).

Overnachten in Rondane

Absolute aanrader voor een relaxt begin- en eindpunt is het Rondane Spa Høyfjellshotell in Mysusæter boven Otta - wat als grote voordeel heeft dat je hiervandaan prachtige (en gevarieerde) wandelroutes het gebied in kunt kiezen (in tegenstelling tot de saaie route vanaf de boven Mysusæter gelegen parkeerplaats Spranget).

Rondane Spa Hoyfjellshotell, Mysusæter, 2675 Otta. T +4761209090,  I: www.rondane.no.

Diverse berghutten in het hart van Rondane liggen onderling op dagafstand van elkaar. Ze zijn het gehele jaar toegankelijk, alleen niet van 1 mei tot 10 juni ivm de periode dat de rendieren kalveren. De meeste berghutten zijn bediend dat wil zeggen dat je ze als een soort hotel kunt beschouwen (alleen buiten de drukkere periodes om, is er geen personeel in deze hutten en moet je zelf je eten meenemen; je kunt er dan wel zelf koken, zie voor de exacte periodes wanneer de hutten al dan niet bediend zijn: www.UT.no). Ook is het in Rondane toegestaan om te kamperen, zowel tegen een kleine vergoeding bij de berghutten als ook gewoon helemaal wild ver van de berghutten vandaan. Rondvassbu is vanuit Otta de aangewezen berghut om als beginpunt te kiezen.

Rondvassbu, T +4761231866, E: rondvassbu@turistforeningen.no.

Informatie over alle hutten in Rondane vind je via www.UT.no.

Image
Wildkamperen in het Langglupdalen.
Wildkamperen in het Langglupdalen.

Eten, drinken, inkopen doen

Voordat je Rondane in gaat, kun je het best je inkopen doen in een supermarkt, in bijvoorbeeld Otta. In Otta kun je ook gastankjes of andere brandstof voor je brander aanschaffen bij de G-sport (schroefgastankjes zijn ook bij de meeste DNT-hutten te koop, in elk geval bij Rondvassbu). Eenmaal in het berggebied, kun je ontbijt, lunch en avondeten bij de bediende hutten bestellen. Ook kun je er lunchsnacks zoals chocola en koek kopen.

Drinken kun je in het hele gebied in de vorm van water uit de grote meren of de grotere, snelstromende rivieren. Water uit kleine meren of beekjes kun je eerst beter koken of behandelen vanwege de vele schapen die tegenwoordig overal in het gebied lopen.

Uitrusting

Zorg ook 's zomers voor enige winterse kleding (muts, handschoenen, dun donsjack) en neem altijd water- en winddichte overkleding (zowel jack als broek) mee. Zorg voor bergschoenen met vibramprofiel en stevige, hoge enkelschachten (type B/C).

Image
Drinkwater haal je hier gewoon uit de beek; op weg naar Veslesmeden.
Drinkwater haal je hier gewoon uit de beek; op weg naar Veslesmeden.

Gidsenbureau’s of georganiseerde wandeltochten

Aanrader is om bij Rondvassbu gegidste tochten te boeken: er is een keur aan mogelijkheden met voor ieder wat wils (makkelijk-moeilijk). Rondvassbu, T: +4761231866, E: rondvassbu@turistforeningen.no.

Kaarten en boeken

  • Rondslottet, Nordeca Turkart 1:25.000 nr 2785 is perfect voor de meeste beklimmingen én voor de populaire 'Driehoek'.
  • Rondane, Nordeca Turkart 1:100.000 nr 2716 is geschikt voor een doorsteek door heel Rondane.
  • De nieuwe Noorse gids van Per Roger Lauritzen 'Rondane - Turer fra Ringebufjell till Dovrefjell' geeft een mooi overzicht van alle mogelijkheden in en om Rondane. Alleen in het Noors.

Handige sites

Noodnummers

  • 113 is het alarmnummer van de ambulance. 

In de bergdalen en bij de berghutten moet je in principe niet op dekking rekenen (zowel telefoon als internet). Soms valt het mee (bijvoorbeeld bij Dørålseter). Op de toppen heb je wel dekking van telefonie en internet, evenals aan de buitenste randen van het gebied zoals boven Bjørnhollia met zicht op het Atnadal. Bij Rondvassbu is geen bereik, maar ga je even het bergpaadje omhoog richting Storronden, dan heb je al na een kwartier lopen enige dekking. In Mysusæter is dekking, vanaf de parkeerplaats Spranget ook.

Routebeschrijving van dag-tot-dag

Dagtochten vanuit Rondvassbu

1. Storronden: matig moeilijk vanwege het stenige terrein, ietwat monotone route maar lonend vanwege het fantastische uitzicht
8 km (4 km naar de top), waarbij ruim 1100 m stijgen en dalen over zeer stenig en overwegend padloos terrein. Reken op 6 uur totaal (4 uur omhoog en 2 uur omlaag).
Storronden is de dichtstbijzijnde tweeduizender. De route zelf kent weinig moeilijkheden maar vraagt enorme concentratie vanwege de vele steenblokken en enige ervaring in het veilig daaroverheen lopen.
Vanaf de berghut Rondvassbu loopt een wandelpad recht tegenover de ingang van de hoofdhut vrij steil omhoog, 'Storronden' wordt op het wandelbord aangegeven. Dit pad vlakt al snel uit en loopt dan geleidelijk langs stenen verder omhoog tot aan een padsplitsing bij een wandelbord. Hier volg je de rechterroute omhoog naar de top van Storronden. Nu is er geen pad meer maar volg je de rode T-markeringen die over grote steenblokken langs de brede en nergens steile bergrug omhoog leiden. Terug via dezelfde route.

2. Rondvatnet & Rondhalsen: eenvoudig, gevarieerd en uitzichtrijk
7 km, waarbij 500 m stijgen en dalen over stenige paden. Reken op 4 uur totaal.
Het bootje over Rondvatnet vertrekt in de zomer tussen 26 juni en eind augustus dagelijks van Rondvassbu om 09.00 uur en om 16.00 uur, regel het ticket vooraf bij de receptie (in hoogzomer tussen 13 juli en 9 augustus vaart het bootje een tweede keer vanaf Rondvassbu om 15 uur). In de herfst (1-20 september) vaart het bootje alleen in de weekenden om 09.00 en 16.00 uur. Het kost NOK 120 pp (kinderen de helft). Aan de andere kant van het bergmeer (15 minuten varen) volg je het enige daar aanwezige pad dalinwaarts. Na ruim een kilometer kom je op een splitsing. Hier ga je linksaf, omhoog de brede helling op van Rondhalsen. Hier loopt een steil en wat gruizig pad (veel zand en losse keien) omhoog. De route is zeer panoramisch. De afdaling in zuidelijke richting langs de beek Rondhalsbekken is eenvoudig over een goed pad maar minder uitzichtrijk. Het pad daalt geleidelijk af naar de brug over de Store Ula, de rivier die uit het Rondvatnet stroomt. Via de grindweg linksaf kort terug naar Rondvassbu.

Image
de versteende bergwereld van rondane schittert in de zon
De versteende bergwereld van rondane schittert in de zon

Meerdaagse trektochten

De Driehoek (Lichte trektocht)

3daagse trektocht langs berghutten

Dag 1. Rondvassbu-Dørålseter. Wie eerst de boot over Rondvatnet neemt, moet nog 11 km wandelen in noordelijke richting door het Bergedal. Dit eenvoudige pad kent slechts kleine hoogteverschillen en buigt uiteindelijk in noordoostelijke richting af langs de weelderig begroeide rivier Dørålen, waarover je via een brug de DNT-berghut Dørålseter bereikt. Reken op 3,5 uur vanaf de noordoever van Rondvatnet. (Wie niet de boot neemt, maar het uitzichtrijke Rondhalsen in zijn wandeling opneemt, moet 500 meter extra stijgen en dalen en op 2,5 uur extra wandeltijd rekenen.)

Dag 2. Dørålseter-Bjørnhollia. De makkelijke (en tevens slecht-weer) variant voert je eerst zuidwaarts terug door het Bergedal om daar halverwege westwaarts uit af te buigen naar het eenvoudige pad door het Langglupdal waar je uiteindelijk de brug neemt bij de waterval in de rivier Langglupbekken om uit te komen in de groene hoek van Bjørnhollia. Deze route is 19 km lang waarbij je zeer geleidelijk 400 meter stijgt en daalt. Reken op 6,5 uur lopen. (De moeilijke variant gaat over Høgronden en staat bij de Toppentocht beschreven)

Dag 3. Bjørnhollia-Rondvassbu. Deze goed gemarkeerde, eenvoudige wandeling voert je door het Illmanndalen, aan de noordoever van een beek afgewisslend met kleine meertjes. 11 km waarin weinig stijgen en dalen (hooguit 150 m). Reken op 3,5 uur.

De Toppentocht (Zware trektocht)

5daagse tocht met beklimmingen en wildkamperen

Dag 1. Rondvassbu via Veslesmeden (2015 m) naar Bergdalstjønnin. Deze route is 12 km waarbij je 800 meter stijgt en daalt, overwegend over goede - zij het steenrijke - paden. De gehele route is uitstekend gemarkeerd. Reken op 6 uur. Volg vanuit Rondvassbu eerst even kort de gruisweg terug om dan rechts omlaag de brug over de Store Ula rivier te nemen. Hierna ga je rechtsaf geleidelijk omhoog over een goed pad richting Rondhalsen. Op ongeveer 1550 meter hoogte aangekomen, ga je linksaf bij het wandelbord 'Veslesmeden'. Deze stenige route voert je heen en weer naar de top, eerst vrij eenvoudig over een glooiende steenhelling naar een uitzichtrijk plateau op 1870 meter. Daarna ga je rechts over een smalle rug eenvoudig naar de voet van Veslesmeden die indrukwekkend boven je uitrijst. Alleen deze laatste 150 hoogtemeter naar de top zijn lastig over grote steenblokken waar enig licht geklauter voor nodig is. Weergaloos mooi uitzicht daarboven.

Terug via dezelfde route naar het wandelbordje 'Veslesmeden'. Daar ga je linksaf verder via het brede en eenvoudige pad omhoog naar het uitzichtrijke Rondhalsen en daarna steil  en minder eenvoudig over een zanderig pad met losse rolkeien omlaag het Rondvassdal in waar je linksaf in noordelijke richting het eenvoudige en vlakke pad volgt naar het fraaie meer Bergedalstjønnin. Hier zijn prima wildkampeerplekken op circa 1250 m hoogte (zonder stenen!) te vinden.

Dag 2. Bergdalstjønnin-Dørålseter-Vidjedalsbekken. Deze route is 11 km (inclusief het heen en weertje naar de berghut Dørålseter) waarin slechts 100 meter dalen en 250 meter stijgen. Reken op 3,5 uur. Duidelijk een relaxte dag over eenvoudige paden (waarin je krachten spaart voor morgen). Volg eerst het pad in noordelijke richting door het Bergedal naar het groene dal van de rivier Dørål, waarover je de brug neemt en daarna rechtsaf nog een korte km tot de (bovenste) berghut Dørålseter waar het heerlijk buiten op het terras zitten is. Nadat je hier wat gegeten en gedronken hebt, wandel je weer terug over de brug over de Dørålen. Hierna neem je bij het wandelbordje 'Høgronden' het linkerpad dat vrij steil door een zanderige helling omhoog voert. Al na 100 meter stijgen vlakt het pad uit en niet lang daarna passeer je bij een mooie beek kleine door berken en wilgen omzoomde grasveldjes op circa 1150 m hoogte waar het prima wildkamperen is.

Dag 3. Vidjedalsbekken via Høgronden (2115 m) naar Bjørnhollia. Deze route is lang, technisch zwaar en is alleen aan te raden onder goede weersomstandigheden (lees: droog en geen harde wind). Het traject is 17 km lang waarin 1200 m stijgen en dalen, waarvan ongeveer 20% over zwaar toegankelijk steenblokkenterrein en de rest over goede bergpaden. Reken op 9 uur.

Volg het paadje langs Vidjedalsbekken dat duidelijk met rode T's gemarkeerd is, verder omhoog in oostelijke richting het weidse plateau op dat zich ten noorden van Digerronden en Midtronden uitstrekt. Dit goed beloopbare pad door toendravelden voert je vervolgens in zuidoostelijke richting naar de voet van Høgronden, waar je op circa 1440 m een beekje passeert. Hier loont het absoluut de moeite om het pad even te verlaten en het beekje 5 minuten omhoog te volgen tot aan een magisch mooi bergmeer-zonder-naam dat door hoge rotswanden ingesloten ligt te schitteren. Een perfecte pauzeplek voordat je de zeer zware en langdurige klim vervolgt naar de top van Høgronden. Loop gewoon steeds van rode T naar rode T, neem je tijd en houd vol. Het terrein (er is geen pad meer) wordt steil en is ongehoord zwaar doordat de steenblokken groot zijn en chaotisch door elkaar liggen. Maar het zicht terug is adembenemend en dat wordt bovenin alleen maar fraaier. Eenmaal op de top kun je heerlijk met je rug tegen de grote steenpilaar leunen en van één van Rondane's mooiste panorama's genieten. Volg de rode T's (geen pad) aan de andere kant van de top weer omlaag, de route voert in zuidoostelijke richting van de top af. Tot aan het stenen noodhutje Høgronden is het terrein zwaar begaanbaar vanwege de steenblokken (zij het minder lastig dan de klim), daarna wordt de route makkelijk begaanbaar via een bergpad dat langdurig en nergens steil omlaag voert tot een padsplitsing bij een wandelbordje. Ga hier linksaf richting 'Bjørnhollia' naar de brug over de rivier Langglubekken (bij een mooie waterval). Hierover nog via een prima bergpaadje de helling onder Veslsvulten omronden en tenslotte via de gravelweg afdalen naar het verrassend groene Bjørnhollia. Deze route kan korter door ten noorden van de waterval ergens in het dal van de Langglupbekken te kamperen (toendravelden), maar als je één berghut van Rondane wilt ervaren, dan is dat absoluut Bjørnhollia. Er is geen mooiere en meer sfeervolle berghut in heel Rondane te vinden.

Dag 4. Bjørnhollia-Langglupdalen. Even een relaxte dag na gisteren en voor het geweld van morgen… Een traject van ruim 8 km waarbij je totaal 450 m stijgt en 100 m daalt over louter eenvoudige paden. Reken op 3 uur lopen. Eerst terug naar de brug bij de waterval in de rivier Langglupbekken, dan naar de padsplitsing waar je gisteren omlaag van Høgronden kwam. Ga hier nu linksaf verder het dal door van Langglupbekken. Dit voert geleidelijk omhoog door soms wat drassige stukken. Als je bij de padsplitsing met het wandelbord 'Rondslottet' aankomt, kun je voor mooie wildkampeerveldjes het best nog even 500 meter verder doorlopen over het rechter dalpad, dan vind je vlakke terrasplateautjes bij een zijbeek vanaf Midtronden.

Dag 5. Langglupdalen via Rondslottet (2178 m) en Vinjeronden (2044 m) naar Rondvassbu. Ook deze route is lang, technisch zwaarder dan Høgronden en alleen aan te raden onder goede weersomstandigheden (lees: droog en geen harde wind). Het traject is 10 km met daarin 1100 meter stijgen en dalen, overwegend (80%) over zwaar begaanbaar en steil blokkenterrein. De route is steiler en geëxponeerder (ook regelmatig je handen even nodig) dan Høgronden waarbij je je tevens veel langer in dat moeilijke terrein bevindt omdat je twee tweeduizenders aaneen rijgt. Op een mooie dag is er echter in heel Rondane geen gelijke te vinden. Ga eerst terug naar de padsplitsing, waarna je rechts de aanvankelijk eenvoudige en geleidelijke klim omhoog naar Rondslottet begint. Het pad eindigt al snel om plaats te maken voor stenen met rode T's. De gebruikelijke steenchaos volgt totdat je eindelijk op de fantastische top van Rondslottet staat. Pal zuid verlaten de rode T's de top voor een steile afdaling gevolgd door een nog steilere klim naar Vinjeronden. Alles hier heeft nu een absoluut alpiene indruk. Regelmatig moeten de handen even gebruikt worden ter ondersteuning. Dit is opnieuw het geval bij de afdaling van Vinjeronden tot aan de stenige en vlakke pas op 1750 m tussen Vinjeronden en Storronden. Hierna is het nog altijd stenig en lastig beloopbaar maar niet steil meer. Pas wanneer het zijdal Rondholbekken (dat rechts van je ligt) duidelijk omlaag loopt, is er weer sprake van een duidelijk zichtbaar pad, dat je nu eenvoudig tot aan de plateaurand boven Rondvassbu brengt. Dan nog even kort en steil over een goed bergpad omlaag naar de berghut.

Twee dagen extra krijg je bij alle beschreven tochten door niet in Rondvassbu maar in Mysusæter te starten en eindigen. Dit zijn twee gevarieerde routes die deels door prachtig groene stroken voeren en dus echt iets anders toevoegen aan het landschap. Bovendien veel mooiere wandelingen dan de tocht over de gravelweg tussen Spranget en Rondvassbu (waarvan het enige voordeel is dat het 'maar twee uur' lopen is).

Mysusæter via Peer Gynt hytta naar Rondvassbu

Volg het kleine blauw-geel gemarkeerde paadje omhoog langs Ulafoss (aangegeven als 'Ulafossane' met een klein houten bordje dat ongeveer 50 meter verderop langs de asfaltweg bij Rondane Spa Høyfjellshotel aan de linkerkant van de weg staat). Bij een grote houten brug volg je het wandelbordje 'Peer Gynt' dat nog een kleine 8 km verderop ligt. Eerst licht omhoog door moerasvelden met planken, dan wat steiler omhoog door het berkenbos over een stenig goed pad naar de open toendra. Je loopt langs een beek en waar deze echt dichtbij het pad komt, steek je de beek over. Aan de overkant gaat de rode T-markering dan weer verder. Mooie oude hutjes bij Peer Gynt hytta (koffie etcetera te krijgen, maar meestal na de eerste augustusweek door de weeks alweer gesloten en dan alleen nog open in de weekenden.) Hier vlakbij liggen prachtig oude steenhutjes. Bij Peer Gynt hytta rechts in oostelijke richting het pad naar 'Rondvassbu' volgen dat langs het kleine steenhutje Ljosibua voert en verder eenvoudig door weids en open terrein naar Rondvassbu.

Dit traject is eenvoudig en goed gemarkeerd via prima paden. Totaal 18 km waarin ongeveer 600 m stijgen en 150 m dalen. Reken op 6 uur.

Image
wandelen-rondane-noorwegen-09
Wollegras betekent altijd: vroeg of laat natte voeten!

Rondvassbu via Glitterdalen naar Mysusæter

Volg aanvankelijk de gravelweg 3 km terug omlaag tot het wandelbord 'Eldåbu/Rondablikk' waar je een zompig pad links geleidelijk omhoog volgt. Volg bij een volgende splitsing de route voor 'Rondablikk' het beboste Glitterdal in dat langs de beek Glitra loopt. Via stapstenen een zijbeekje door waarna je rechtsaf gaat bij de padsplitsing richting 'Ranglartjønn'. Bij een meertje aangekomen, ga je linksaf waarna je al snel een bordje tegenkomt met 'Turveg Mysuseter'. Vervolgens door heuvelig en panoramisch terrein via een goed pad, steeds 'Mysuseter' aanhouden.

Dit traject is eenvoudig en goed gemarkeerd via prima paden. Totaal 12 km waarin ongeveer 400 m dalen. Reken op 4 uur.

Disclaimer

Op Pad en de auteur proberen zo secuur mogelijk informatie te delen. Er kan echter altijd onbewust een foutje sluipen in de tekst en in de bergen zijn paden en routes constant onderhevig aan veranderingen. De informatie gegeven op deze pagina dient slechts ter inspiratie. Eenieder die daadwerkelijk een trektocht door Rondane gaat lopen is zelf verantwoordelijk voor voldoende kennis en ervaring op het gebied van bergwandelen, weerkunde, oriëntatie, EHBO en bergredding. Op Pad en de auteur kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor financieel, geestelijk of lichamelijk letsel.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen