icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Hoge Venen Eifel
Routes

10x wandelen in de Ardennen

  • 27 juli 2020
  • Door: Nanda Raaphorst

Op twee uur reizen van Utrecht liggen de Belgische Ardennen met een vracht aan wandelroutes. Ze variëren van avontuurlijke gezinswandelingen tot pittige tochten door de 'bergen'. Ook prachtige loofbossen, romantische valleitjes en spetterende beken loop je in de Ardennen tegen het lijf.

1. Ninglinspo-wandeling: klauterrotsen en natuurlijke glijbanen

  • 6 - 14 km, gemarkeerd

In het groene heuvelland rond Aywaille in de westelijke Ardennen stroomt het bergriviertje de Ninglinspo. Langs haar oevers vind je enkele van de mooiste wandelingen van de Belgische Ardennen. Vanaf taverne Auberge voeren smalle paadjes over boomstam-bruggen en klauterrotsen (sommige met staalkabels), langs ontelbare poelen en watervalletjes en naar een uitkijkpunt waarvandaan je de hele Ninglinspo-vallei overziet, en dat is mooi! De lange route (14 km) daalt af naar een andere beek, de Chefna, en passeert de gehuchten Ville-au-Bois en Quarreux. Ook bijzonder is de ‘Fonds de Quarreux’, een woest gedeelte van de Amblève, waar de rivierbedding is bezaaid met grote blokken kwartsiet.

Image
Ninglinspo wandeling

2. Hoëgne: van traag stroompje tot bruisende beek

  • 8, 12, 21 km, gemarkeerd

Nog zo'n mooi riviertje, maar dan in de oostelijke Ardennen, is de Hoëgne. En ook door haar vallei kun je heerlijk wandelen. En klauteren. En pootje baden in poeltjes en naar een uitzichtpunt op 50 meter hoogte. De Hoëgne ontspringt in de buurt van Baraque Michel. Ze is 30 km lang, slingert eerst traag door het veen van de Haute Fagne, maar verandert later in een bruisende beek. Het begin van de wandelroute is heel ontspannen maar al snel komt er wat pit in en wandel je over vlonders, trapjes en plankenweggetjes. De Hoëgne is een rivier vol meertjes, stroomversnellingen en watervallen, zoals Léopold II, een sprookjesachtig mooi exemplaar omringd door felgroen bemoste rotsen. Je kunt de route verlengen via Sart. Eindpunt is Chalet de Pont de Belleheid (beroemd om de bierkaart...).

Natuurpark Hoge Venen-Eifel: moerasviooltjes en vlonderpaden

'Een geweldige homp groen'- zo wordt een van de allermooiste wandelgebieden van België wel beschreven: natuurpark Hoge Venen–Eifel. Het Belgisch deel van dit grensoverschrijdende natuurpark met Duitsland bestaat grotendeels uit bossen, voor het overige uit heide, grasland en de veenmoerassen van de Hoge Venen. Het hoogveenplateau is licht glooiend maar in de bossen rondom vind je diep ingesneden beekvalleien. Op de veengrond groeien wollegras, veenpluim, pijpenstrootje, zonnedauw, moerasviooltje, jeneverstruiken en bosbessen. Wandelen mag en kan uitsluitend op (vlonder)paden, de bodem is te zompig om op te staan.

3. Plezierwandeling Xhoffraix 13

  • 15 km, gemarkeerd

De wandeling voert je door het hart van de venen, met onderweg ondermeer het Fraineu-veen, de beek Trôs Maret, heide, een kluizenaarshut, een donker bos, en de vochtige zone van Chôdires, begroeid met berken, elzen en ratelpopulieren.

4. Plezierwandeling Petergesfeld

  • 15,4 km, gemarkeerd

Het noorden van de Hoge Venen staat vol heide en heeft de look van een toendra. Je stijgt langs de beek de Eschbach en slalomt tussen varens en hoge grassen. Onderweg ook de ruïnes van Reinartzhof, een voormalig veenarbeidersgehucht. De boerderijen zijn onteigend om 'puurheid' van de Hoge Venen te waarborgen.

5. Plezierwandeling 23 Ternell

  • 19,7 km, gemarkeerd

Vanaf het plaatsje Ternell, vlakbij de Duitse grens, voert de wandeling in de richting van de Hellevallei. Hoe dichter bij het Hertogenwoud hoe avontuurlijker het pad. Het volgt de meanderende loop van de rivier de Helle, heuvelop, naar de brug van Herzogenhügel die naar een plateau leidt, omringd door bossen. In het Brackveen wandel je tussen hoge grassen helemaal tot in Rotenbüchel. Langs de Getzbach, een zwarte veenbeek, wandel je terug naar Ternell.

Image
Hoge Venen Eifel
Geardropper

Sfeervol overnachten in de Ardennen

Ga jij wandelen in de Ardennen en zoek je nog een camping voor je overnachtingen? Heb je geen plek om je kampeeruitrusting mee te nemen? Geardropper biedt dé oplossing. Door de volledig ingerichte tipitent met de inventaris die je nodig hebt, hoef je alleen kleding en wandelschoenen mee te nemen.

Image
Geardropper - Sfeervol overnachten in de Ardennen

Hoge Venen - Signaal van Botrange: hoog(s)tepunt van België

Met zijn 694 meter hoogte is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen het hoogste punt van België. Als je nog 6 meter door klimt, de Baltiaheuvel op, sta je op de top van België. Aan de horizon zie je heidevelden en veengebieden en in de verte ontwaar je Duitsland. Het Signaal van Botrange is het startpunt voor vele wandelingen:

6. GR56, traject Natuurparkcentrum Botrange - Monschau

  • 17,2 km, gemarkeerd

Als een dor, onvruchtbaar hoogplateau, zo ligt de vlakte van Botrange erbij. En toch is het er betoverend mooi én vol leven. Stap voor stap wandel je over de zompige, verende bodem, van het veen de bossen in. Aan de grens met Duitsland torent bovenop een rotsformatie het 'Kreuz in Venn'. Dit zes meter hoge kruis werd opgericht ter ere van een apostel die opkwam voor de onderdrukte veenarbeiders. Onderweg ook het eeuwenoude klooster Reichenstein. Eindpunt is het mooie Monschau in Duitsland, een van de populairste vakantiebestemmingen in de Eifel.

7. Fondry des Chiens in Nismes: de Grand Canyon van de Ardennen

  • 12 km, gemarkeerde rondwandeling

De Fondry des Chiens bij Nismes in de zuid-westelijke Ardennen wordt ook wel de Grand Canyon van de Ardennen genoemd. Highlight is een enorme kuil van honderd meter breed bij twintig meter diep, die is ontstaan door het wegsijpelen van regenwater door de kalkstenen bodem. Dit proces duurt al miljoenen jaren en nog steeds zie je tussen de spleten en spelonken van grillig gesteente het regenwater druppelen. Volgens overlevering zouden dorpelingen naar de kloof Fonds des Chiens komen om er hun dode honden in te gooien. De kuil is omgeven door kalkgrasland waarin wilde orchideeën groeien. Onderweg op je wandeling ook het fraaie uitzichtpunt La Roche aux Faucons (Valkenkop). Het pad daalt af naar de Viroin  en volgt de rivier tot net voor de kasteelruïnes van Dourbes. Via een beboste heuvelkam keer je terug naar het vertrekpunt.

8. Het natuurpark van de twee Ourthes

Het Natuurpark van de twee Ourthes beslaat zes gemeentes in de noordelijke Ardennen (Houffalize, Bertogne, La Roche, Gouvy, Sainte Ode en Tenneville) en omvat het Plateau van Tailles en de Samenvloeiing van de twee Ourthes. Vanaf het Plateau van Tailles heb je een schitterend panorama op de Ardennen en in het bijzonder op de Rocher du Hérou, een indrukwekkende rotsformatie die uittorent boven het dichte groen langs de plek waar de oostelijke Ourthe en westelijke Ourthe samenvloeien. Samen vervolgen de rivieren in de richting van het levendige La Roche-en-Ardenne. Het Natuurpark van de twee Ourthes wemelt van de wandelroutes. De bekendste is de Escapardenne Eisleck Trail, een pittige tocht van 105 km (gemarkeerd), verdeeld over 5 etappes, beginnend in Kautenbach (Groothertogdom Luxemburg) en met La Roche-en-Ardenne als eindpunt.

De drie etappes in de Belgische Ardennen zijn Asselborn (LU)-Houffalize: 20,6 km; Houffalize-Nadrin: 23,4 km; Nadrin-La Roche-en-Ardenne: 18 km.

We maakten eerder al drie dagtochten door de Ourthevallei. Klik hier voor de routes en onze ervaringen. En nog een tip voor langeafstandswandelaars: door de Ourthevallei kun je de Transardense route volgen, een bewegwijzerd langeafstandswandelpad van 160 km. We schreven er hier over. 

Image
Escapardenne Eisleck Trail
Op de Escapardenne Eisleck Trail, een pittige tocht van 105 km.

9. Het graf van de Reus: in een bocht van de rivier de Semois

  • 13 km, gemarkeerd

Opnieuw is het een rivier die je bij het neusje van de zalm brengt. De Semois volgend kom je bij Le Tombeau du Géant, het Graf van de Reus, een fotogenieke plek vlakbij Bouillon, in de zuidwestelijke Ardennen. De Semois heeft in de leistenen bodem diepe meanders uitgesleten. De beroemdste bocht vind je bij Botassart, een gehucht in de buurt van Bouillon. Binnen de meander is een 'schiereiland' ontstaan waarvan de hellingen lijken op de wanden van een sarcofaag. Vanaf het Graf van de Reus voert het pad langs de oevers van de Semois voordat het naar de heuveltoppen boven Bouillon spiraalt. Je daalt weer af via een vooruitspringend pad dat doet denken aan een bergpad. Via de Grand Ruisseau, een bijriviertje van de Semois, keer je weer terug naar af.

Image
Semois

10. Wandelen tussen Bellevaux en Malmedy

  • 9 km, gemarkeerde rondwandeling

Overhangende rotsen boven de rivieren de Warche en Amblève vormen het decor van deze fraaie wandelingen. Ze zijn uitgezet tussen Bellevaux en Malmedy en voeren door een coulissenlandschap van bosjes, hagen en weilanden. Via het gehucht Cligneval wandel je naar de Rocher de Falize, een overhangende rots met schitterend zicht op de rivier de Amblève en de Warchevallei. De rotsklomp van ruim 70 meter hoog en 50 meter breed rots bestaat uit snoeihard kwartsiet en is bestand is tegen de kracht van erosie en water. Nadat je bent afgedaald volg je een prachtig bospad langs de oever van de Warche, de vallei uit naar het volgende uitzichtpunt, de Rocher de Warche. Tip: een biertje in Brasserie de Bellevaux, dat gebrouwen wordt met het heldere water van de bron in het dorp.

Stippel je wandelroute uit via knooppunten

De Belgische Oostkantons liggen op de overgang van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. De planner van dit oostelijk deel van België omvat honderden routes die je via de routeplanner op kunt terugvinden. Sommige zijn uitgezet via knooppunten, andere zijn te downloaden voor de gps. De planner omvat de oostelijke kantons Kelmis, Lontzen, Raeren, Eupen, Malmedy, Waimes, Bütgenbach, Büllingen, Amel, St. Vith en Burg Reuland. (Nog) niet alle plaatsen zijn opgenomen in een wandelnetwerk van knooppunten, bv Malmedy. Tip: zet het schuifje GR-routes aan, dan ontdek je dat Malmedy wel aan allerlei GR-routes ligt: zoals de GR56 en GR14.

GR's door de Ardennen

Over GR's gesproken. In België kun je geen bospad bewandelen of je stuit op ladingen routebordjes. Ondermeer de witrode bordjes en verfstrepen van de langeafstandwandelpaden, ofwel Grandes Randonnées  - in Nederlandstalig België Grote Routepaden geheten. Het gaat om (meestal) lijnvormige meerdaagse routes van meer dan 100 km die in praktische dagetappes (bushalte - bushalte, accommodatie - accommodatie) opgeknipt zijn. Op de kaart op staan de verschillende GR's ingetekend die door de Ardennen lopen. Enkele populaire zijn:

  • GR573, waarvan ca 22,7 km door de Oostkantons/Ardennen voeren. Van Luik door het Wezerdal komend, volgt deze GR vanaf Eupen de spannendste en avontuurlijkste etappe langs de Hill om midden in het hart van de Hoge Venen te geraken. Eindpunt van de dagetappe is het Signaal van Botrange, het hoogste punt van België.
  • GR15, 21,6 km door de Oostkantons/Ardennen
    Dit traject loopt van Monschau over Eupen de Ardennen in en eindigt 200 km verder in Martelange. De highlights zijn historisch stadscentrum van Monschau, de Hoge Venen, het Hertogenwald met haar bergbeken, de Vesderstuwdam en tot slot het levendige Eupen, waar drie lange afstandswandelingen elkaar kruisen.
  • GR56, 281 km door de Oostkantons/Ardennen
    Deze lange afstandswandelroute is een van de oudste in heel België en omvat met ruim 280 km het grootste deel van de Oostkantons. De route loopt door de Hoge Venen en de Belgische Eifel en gaat ook over de grens naar Monschau. Je wandelt door bossen, velden en weides en langs de Warche, de Amel, de Our, de Bayehon, de Trô Maret en een aantal andere beken. Onderweg mooie stadjes en dorpen met prachtige huizen, kerken, kapelletjes en middeleeuwse burchten.
  • GR129, 573 km van Brugge naar Arlon, in 3 hoofdetappes
    Deze langeafstandswandelroute  loopt als een dwarslijn door België, vanaf de start in Brugge tot aan het eindpunt in de Ardennen. Het eerste gedeelte loopt tot aan Ronse, het tweede traject beslaat het gebied tussen Ronse en Dinant en de derde traject gaat grotendeels dóór de Ardennen, richting eindpunt Arlon. De GR129 is goed voor 20 à 30 etappes met 14 à 38 km per dag. Vrij te kiezen uiteraard. Wie de complete route niet in één keer wil wandelen, kan er bijvoorbeeld drie keer een week voor uittrekken.  

Zelf op pad in de Ardennen of België?