icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fiets gps test
Paklijst

Test: fiets gps apparaten (2017)

  • 10 mei 2017
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Fietsen met een gps, we doen het steeds vaker. Soms om van punt A naar punt B te komen, maar vooral om routes mee te fietsen. In deze test 5 fiets gps’en om de mooiste tochten mee te maken.

Een fiets gps heeft nog het meest weg van de navigatie die we elke dag in de auto gebruiken. Voer een bestemming in en de gps wijst je de weg. Toch doen we met een fiets gps iets wat we met onze autonavigatie eigenlijk nooit doen: zelf routes maken, routes van anderen downloaden en onze eigen routes delen met anderen. Juist daarom is het fietsen met een gps zo leuk en daarom zijn online routeplatforms als Routyou.nl zo populair.

Bekijk de testresultaten per fiets gps:

Image
fiets-gps-garmin-230x157.jpg
Garmin Edge Explore 1000

Garmin Edge Explore 1000

De grootste pure fiets gps van Garmin. Hij wordt geleverd met een Europese kaart, heeft smartphone connectiviteit en iets wat ze bij Garmin ongevaldetectie noemen. Bijzonder is de afstandsbediening die bij de Edge 1000 hoort.

 

Image
mio-cyclo-230x157.jpg
Mio Cyclo 315 HC

Mio Cyclo 315 HC

Mio was een aantal jaren geleden de eerste die met de Surprise Me-functie kwam: de gps rekent drie routes uit rond een vertrekpunt. HC staat voor Hartslag en Cadensmeting; voor als je meer uit een fietstocht wilt halen.

Image
teasi-one3-230x157.jpg
Teasi One3

Teasi One3

Teasi dook een paar jaar geleden uit het niets op in de wereld van de gps’en. Sterk punt van Teasi is tot op heden de prijs-kwaliteitsverhouding. Met de Teasi One3 is dat niet anders.

Image
lezyne-230x157.jpg
Lezyne Super GPS

Lezyne Super GPS

Lezyne ken je misschien als naam van hele mooie fiets-tooltjes, -pompen en bidonhouders maar ze maken toch ook al weer een tijdje fiets gps’en. Daar zat nooit navigatie in en dat is nog steeds zo. En toch kan je met Lezyne Super GPS navigeren!

Image
polar-230x157.jpg
Polar V650

Polar V650

Polar zat nog niet eerder in een test van Op Pad met fiets gps’en. Waarom nu dan wel? Omdat de Polar V650 nu ook een kaart aan boord heeft en hij daarom ook geschikt is om mee te navigeren. 

Waarop zijn de fiets gps'en getest?

Alle vijf de gps’en zijn in de praktijk getest. Er is onder andere gekeken naar de kwaliteit van de houder waarmee je de gps op het stuur bevestigt, de software en het updaten, de connectiviteit met o.a. een smartphone, de bediening, de afleesbaarheid van het scherm, het kaartmateriaal, het maken van routes en natuurlijk hoe goed de routebegeleiding is.

Resultaten van de fiets gps test

De Polar V650 is vooral een sportieve gps. Je kan er routes mee rijden, maar hij beschikt niet over turn-by-turn navigatie waardoor hij als toeristische fiets gps eigenlijk niet voldoet en daarom krijgt hij 3,5 sterren. Bij de Garmin Edge Explore 1000 valt op dat hij met het uitrekenen van routes niet altijd de mooiste route zoekt. Daarnaast is hij nogal eens te laat met het geven van aanwijzingen. Ook daarom 3,5 sterren. De Teasi One3 is de goedkoopste en heeft zondermeer de mooiste kaart. Ook de routebegeleiding is uit de kunst. Hij krijgt 4 sterren omdat de PC software toch wat onduidelijk is. De Lezyne Super GPS verrast ons door de methode: routes maken op de pc of op een smartphone app en die naar de compacte gps sturen. Die geeft vervolgens super routebegeleiding. Maar je moet het wel doen met een klein monochroom scherm: 4 sterren. De Mio Cyclo 315 HC doet het op bijna alle vlakken goed en de Surprise Me-functie is Super. Jammer is alleen dat het kaartmateriaal bijna twee jaar oud is en dat kost hem een ster. Ook voor de Mio 4 sterren. Omdat elke gps wel een serieus minpunt heeft, geven we dit keer geen titel Testwinnaar of Beste Koop.