icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin GPSMap 64ST GPS 2016

  • 12 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test lichte outdoor GPS-apparaten. Je leest hier de testresultaten van de Garmin GPSMap 64ST.

Samengevat

Garmin GPSMap64ST

Voordelen:

  • Degelijk
  • Betrouwbaar
  • Knoppen
  • Prijs

Nadelen:

  • Menu’s niet voor nieuwkomers
  • Geen ‘topo’ kaart

Conclusie Garmin GPSMap 64ST GPS

Al met al is de Garmin GPSMap 64 ST net als zijn andere 60-serie broers en zussen een super degelijke, betrouwbare en functionele gps voor doorgewinterde buitensporters. Echter zien we ook dat hij voor nieuwkomers die gewend zijn aan touchscreen smartphones niet de meest logische gps is om mee te beginnen. Tot slot nog een opmerking: de Garmin GPSMap 64ST kost € 399 en dat is hij dubbel en dwars waard, maar we zouden dan graag wel een kaart hebben waar je als buitensporter wat mee kan.

Image
garmin_gpsmap_64st_gps-230x157.jpg
Garmin GPSMap64ST

Specificaties Garmin GPSMap64ST

Prijs: € 399 (2016)
Gewicht: 260 gr
Afmeting: 16 x 6,1 x 3,6 cm
Batterij: 2 x AA
Scherm: Transflectief TFT, 65K kleuren, 160 x 240 pixels, 3,6 x 5,5 cm.
Topografie: Basiskaart &  Recreatiekaart Europa
Intern geheugen: 8 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja (met optionele wegenkaart)
Aan boord: barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie.
Waterdicht: Ja, IPX7

Testbevindingen Garmin GPSMap64ST

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●●
Bediening: ●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin GPSMap64ST

De 60-serie van Garmin is van oudsher de outdoor GPS voor doorgewinterde buitensportliefhebbers en de GPSMap64ST  het topmodel van de 64 serie.

De T van topmodel

De gewone 64 is de basis versie en bij de 64ST is daar de barometrische hoogtemeter, het elektronisch kompas, draadloze gegevens overdracht (S) en een topografische kaart (T) aan toegevoegd. De Garmin GPSMap 64ST ligt lekker in de hand; meteen heb je dat vertrouwde gevoel van een solide apparaat. De knoppen zitten daar waar je ze verwacht en zijn prima te bedienen.

Outdoorproof: geen touchscreen

Natuurlijk, in het licht van touchscreens klinkt een knop wat oldschool, maar in de praktijk betekenen knoppen een trefzekere bediening en geen scherm dat het niet doet met handschoenen aan. Echt Outdoorproof dus! Dat scherm is overigens een 65-K TFT kleurenscherm en meet 3,6 bij 5,5 cm. Goed, 160 bij 240 pixels is naar huidige maatstaven een beetje mager, maar nog steeds goed voor het doel. Het scherm is transflectief, wat betekent dat hij juist in zonlicht beter afleesbaar wordt zonder dat je het scherm hoeft te voeden met extra energie van de batterijen. De GPS werkt op 2 AA batterijen en zou het volgens Garmin zo’n 16 uur vol moeten houden. Nou, dat halen wij niet; zeker niet met de koude januari temperaturen waarin wij de Garmin testten.

Handige menu’s

De Garmin GPSMap 64ST blijkt in de praktijk snel zijn plek op aarde te vinden en is tijdens wandelingen akelig nauwkeurig. De Garmin is waterdicht volgens de IPX7 standaard: dertig minuten op 1 meter onder water. Waterdicht genoeg als je de Garmin gebruikt waar hij voor is gemaakt. De menu’s van de Garmin voelen voor iemand die Garmin kent vertrouwd aan. Echter… geef de 64ST aan iemand die niet bekend is met het fenomeen Garmin en je krijgt een bulk aan opmerkingen over onduidelijke menustructuren over je heen. En terug redenerend naar huidige smartphones hebben deze mensen best een punt.

1 op 100.000 is geen topokaart

Vanuit dat perspectief is ook op het kaartmateriaal wel wat aan te merken. Standaard heeft de Garmin een ‘recreatieve’ kaart van Europa aan boord. De T van Topo is wat dat betreft wat misleidend want bij Topo denken wij eerder aan een schaal van 1:25.000 dan aan de 1 op 100.000 waarmee de Garmin wordt uitgeleverd. Gebruik je de GPSMap 64ST echt als buitensporter dan heb je toch echt een topokaart nodig. Deze levert Garmin natuurlijk en voor bijvoorbeeld Topo Benelux Pro betaal je 139 euro. En eigenlijk vinden we dat een beetje erg kostbaar. Een mooie oplossing voor gedetailleerde kaarten is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin GPSMap 64 ST te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!