icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Benjaminse fietsroutes
Routes

De populairste fietsroutes van Paul Benjaminse

  • 14 december 2022
  • Door: Kees Lucassen
  • Fotografie: Kees Lucassen

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 30 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. Om, zoals bedenker Paul Benjaminse het zelf noemt, 'in een prettig tempo door je eigen film te trekken'. In de loop der jaren zijn de routes dan ook uitgegroeid tot een begrip onder avontuurlijke fietsers. Hieronder lichten we de vijf populairste Benjaminse fietsroutes kort toe.

1. De Maasroute

Nederland, België, Frankrijk

Fietsgids van de fietsroute langs de Maas, 950 km (+ 350 km extra)

Na zeven jaar noeste arbeid was ‘ie in 2017 eindelijk klaar: de Maasfietsroute. Alias La Meuse à Velo oftewel de EuroVélo 19. Keurig bewegwijzerd in twee richtingen en Benjaminse maakte een gids over de route. Vanaf de monding bij Hoek van Holland, waar zeereuzen af en aan varen, tot bij de bron in Frankrijk, nabij het stadje Langrès, ommuurd en welgelegen. Daartussen ligt te veel om op te noemen, maar we doen een greep. Eerst de 480 Nederlandse kilometers: via Maasvlakte, veerpontjes en vergezichten, het Heilig Bruurke van Megen en Kapsalon Anja, vestingstadjes als Woudrichem en Ravenstein, en door Maasheggen, Maasplassen en Maastricht. Door historische steden als Luik, Namen, Dinant, Charleville-Mézières en Verdun, rijk aan citadellen, kathedralen en fijne cafés. En langs de Maas, 40 meter breed, petieterige dorpjes, het geboortehuis van Jeanne d’Arc, de Maas, een fietswiel breed en oud Langrès zelf. Oh ja, de route volgt de rivier en is dus vrij vlak en niet zwaar.

Image
Benjaminse fietsroutes
Dinant aan de Maas

2. Fietsen naar Parijs

Nederland, België, Frankijk

Fietsroute(s) naar Parijs, vanuit Eindhoven (ca. 500 km), Maastricht (450 km), Gent (475 km) of Brussel (400 km).

Met dit gidsje (en/of de GPS-gegevens) trap je over ex-spoorlijnen en stille wegen rustig zuidwaarts. Vanuit Eindhoven of Maastricht naar pronkstadjes als Diest, rijk aan werelderfgoed, en Dinant, de parel van de Maas. In Frankrijk trap je vervolgens − via de kathedraal van Laon, het kasteel van Pierrefonds en de Romeinse ruïnes van Champlieu − naar Parijs. Waar je (met pakweg 500 km op de teller) onder de Eiffeltoren lachend van je fiets stapt. Terug naar huis kan per trein, flixbus of ook weer met de fiets.

Image
Benjaminse fietsroutes
Fietsen naar Parijs met Paul Benjaminse

3. Fietsen naar Rome (deel 1, 2 & 3)

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Italië

Deel 1: Maastricht/Bazel, 620 km.
Deel 2: Bazel/Florence, 950 km.
Deel 3: Florence/Rome 350 km.

Zoals bekend: vele wegen leiden naar Rome. Een van de mooiste daarvan is de inmiddels klassieke 1920 kilometer lange fietsroute van Paul Benjaminse, cartograaf & vakantiefietser. Van deze route bestaan zowel GPS-gegevens als drie gidsjes: Maastricht/Bazel, Bazel/Florence en Florence/Rome. Elke dag trap je door een ander landschap, ook al volg je zoveel mogelijk langzaam stijgende of dalende rivierdalen. En tja, de bezienswaardigheden van deze route zijn écht te talrijk om op te noemen. En daarbij spelen ze, hoe mooi vaak ook, meestal slechts een bijrol. Want deze fietsroute gaat vooral om de kick van het onderweg zijn. Fluitend fietsend. Over rijwielpaden en autoluwe weggetjes, tussen graanvelden en wijngaarden, en langs Moezel en Mincio. Via het stedenschoon van steden als Bazel en Mantova, maar toch vooral via dromerige dorpjes. Waar je dan een praatje maakt met de bolgebuikte bakker, meneer pastoor of, op nog ruim 500 kilometer van het Colosseum, de serveerster van Café Roma. Kortom: de reis is het doel.

Image
Benjaminse fietsroutes

4. De Veloroute du Soleil

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk

Van Maastricht naar de Middellandse Zee (onder Avignon), 1338 km.

Een fietsroute naar de zon met weinig hoogtemeters (‘Misschien wel de minste van alle routes tussen Nederland en de Middellandse Zee’, aldus Paul Benjaminse). Langs tal van hotels, B&B’s en campings. Plus: momenteel al voor 79% geheel autovrij (de overige 21% voert over stille landwegen) en over niet al te lange tijd zal zelfs 93% van deze route autovrij zijn. Behalve door de Hoge Venen in België, kom je onderweg door de dalen van de Our, Moezel, Saône en Rhône. Grote delen zijn bewegwijzerd en ook zijn er GPS-gegevens van deze route beschikbaar. Het bewijs dat fietsen en wijn wél goed samen kunnen gaan.

Image
Benjaminse fietsroutes

5. Fietsen naar Barcelona (deel 1 & 2)

Nederland, België, Frankrijk, Spanje

Deel 1: Eindhoven/Cluny, 775 km.
Deel 2: Cluny/Barcelona, 880 km.

Wederom een reis over smalle paden en rustige wegen. Eerst langs de Maas via Dinant naar Verdun, daarna richting Bourgogne. Aangekomen bij de befaamde abdij van Cluny zul je moeten kiezen: òf via de vulkanen van Auvergne, òf door de Rhônevallei naar de Ardèche. Waarna je eerst Katharenland doorkruist en dan − via een autovrije pas in de Pyreneeën − Catalonië binnenvalt. Vervolgens rol je richting Middellandse Zee en resten er nog 50 kilometer naar de stad der wonderen: Barcelona. Ook van deze route zijn GPS-gegevens beschikbaar.

Image
Benjaminse fietsroutes