De Transardense route (ook bekend als Grande Traversée des Ardennes) gidst de wandelaar in zeven dagen door het epicentrum van de Belgische Ardennen. Het pad kronkelt door wouden en dalen, langs bochtige beekjes en guitige velden.
Geografen delen de Ardennen op in een hoger en een lager gebied. De Hoge Ardennen, ten noorden van de Ourthe, kunnen opscheppen over de hoogste Belgische top (Signal de Botrange, 694 m) en het natuurgebied de Hoge Venen. De Lage Ardennen strekken zich daarentegen uit ten zuiden van de Ourthe en zijn desolater en bosrijker. Het landschap is er groen, glooiend en de hoogste heuvels strekken hun dak nog net boven de 500 meter. Vele Ardense beekjes en rivieren ontspringen in deze streek om vele bochten later hun water - als ware het een estafette - door te geven aan de Maas. Het is veruit de dunst bevolkte streek van België. La Grande Traversée des Ardennes, de Transardense, loopt door deze Lage Ardennen. Het is sinds 1985 dé verkenningstocht bij uitstek.
De Transardense route (G.T.A.: Grande Traversée des Ardennes) verbindt over een totale afstand van 160 km La Roche-en-Ardennen met Bouillon. Beide stadjes zijn erg geliefd omwille van hun charmante geschiedenis en mooie ligging. De Transardense kronkelt door wouden en dalen, langs bochtige beekjes en guitige velden én enkele culturele bezienswaardigheden. Eindpunt Bouillon is volgens velen het allermooiste stadje van de Belgische Ardennen. De route wordt ingedeeld in zeven dagtochten van circa 23 km.
Hoewel de architecten van deze route zoveel als mogelijk onverharde landwegen en boswegen hebben opgezocht, zijn er onvermijdelijk ook langere stukken over asfalt. Doordat er in deze uithoek van België amper verkeer is, haalt dit de wandelaar gelukkig zelden of nooit uit zijn trance. De Transardense Route gidst de wandelaar zorgvuldig door deze groene wouden, al moet die zijn wandelterritorium wel delen met honderden jagers en duizenden dieren. Voor geen van beide hoeft hij echter te vrezen.
Makkelijk tot matig. Het traject is nooit echt zwaar of uitputtend. Geen lange beklimmingen maar wel stevige dagtochten over een glooiend landschap. Reken op enkele honderden hoogtemeters per dag. Helemaal aan het einde is er wel een fikse afdaling naar Bouillon. Verder kunnen de derde etappe van Saint-Hubert naar Nassogne en de voorlaatste wandeldag van Daverdisse naar Paliseul door hun lengte (26-27 km) wat intensiever ervaren worden.
Makkelijk te belopen over doorgaans brede paden. Op enkele langere, stijgende stukken en de fikse afdaling naar Bouillon na, is deze route makkelijk en nergens te technisch. Zeer geschikt voor iedereen die regelmatig wandelt, ook voor de getrainde liefhebbers.
De route tracht zo vaak mogelijk onverharde veldwegen en boswegen op te zoeken. Onvermijdelijk lopen er toch nog heel wat passages over asfaltwegen, wat zelden storend is doordat er amper verkeer is.
De route is perfect aangeduid met geelwitte markering. Desalniettemin is altijd raadzaam om een wandelkaart met ingetekende route bij je te hebben en/of de wandelgids met routebeschrijving. Dit kan bij reisboekhandel De Zwerver.
De Transardense Route kun je het hele jaar door lopen. Maar het klimaat van de Ardennen is wel ruwer dan in de rest van België, voor de winters. Van mei tot september heb je de meeste kans op zon en aangename temperaturen. In de herfst kleuren de bossen het mooist. Let wel, tijdens het jachtseizoen moet je de jachtreglementen respecteren. Sommige bossen waardoor de Transardense Route voert, zullen dan bepaalde uren van de dag gesloten zijn. Meer info bij de lokale toeristische diensten of via Toerisme Wallonië België.
Auto: Utrecht - La-Roche-en-Ardenne is ca 275 km. In La Roche kun je op verschillende parkeerplaatsen de auto gratis en veilig stallen.
Openbaar vervoer: Vrijwel alle vertrekpunten op de Transardense route zijn bereikbaar per trein of per bus. La Roche, het algemene vertrekpunt van deze route, bereik je met de NMBS lijn 43 (Luik-Marloie). Luik is per trein in ca 3 uur vanaf Utrecht te bereiken. Vervolgens vanaf Luik lijn 43, uitstappen in Marloie en dan de lijnbus 15 van Marloie naar La Roche. Terugreizen vanuit Bouillon naar La Roche kan met de bus naar Libramont (lijn 8) en vervolgens per trein naar Marloie. Vandaar de bus naar La Roche.
Er is in de grotere Ardense dorpen of steden langs de route een breed gamma aan faciliteiten. Vooral in La Roche, Saint-Hubert en eindpunt Bouillon. Daar heb je keuze uit campings, gîtes, hotels, auberges en een sporadische B&B. In de kleinere dorpen (Sainte-Ode, Nassogne, Mirwart, Daverdisse of Paliseul) zijn er minder opties.
Tip: Wie met de auto komt en graag minstens één nacht in een tent slaapt, kan in La Roche-en-Ardenne prachtig kamperen op camping Moulin de la Strument. Daar kun je op verzoek ook je auto veilig achterlaten. De route start iets verderop.
Adressen die worden aanbevolen vanwege het gezellige karakter en/of de uitstekende gastronomie:
Opmerking: voor een verblijf in Paliseul dien je wel enkele kilometers om te lopen. De volgende dag kun je via een binnenweg (afsteker) weer op de route komen. Perfect zelf te navigeren met behulp van de topografische kaarten waarop de Transardense Route staat ingetekend.
Er zijn onder andere topografische kaarten beschikbaar waarop iedere wandeldag gedetailleerd ingetekend is. Verder kun je een gids bestellen waarin de geschiedenis van de route én de wegbeschrijving per etappe zorgvuldig wordt beschreven.
De beste, gedetailleerde wandelgids is de Transardense Route. Topografische kaarten bestel je apart of samen met die gids via Europ’Aventure
www.trekkings.be
De meest complete website over deze route met alle praktische informatie, ideaal om zelf je programma uit te stippelen
www.europaventure.be
Lokaal reisbureau van Dennis Jusseret, één van de architecten van deze route, via dit bureau kan je ook topografische kaarten (waarop de route staat ingetekend) en de bijhorende wandelgids met wegbeschrijving per etappe bestellen, met hen kan je ook contact opnemen voor een aangepast programma, overnachtingen en/of (bagage)transfers
www.kmi.be
Meest betrouwbare meteorologische website
Iedere dag passeer je wel ergens een bar, restaurant of winkel. Let wel, de kleinere kruidenierswinkels hebben in dit deel van België weleens eigenzinnige openingsuren. Daarom valt het aan te raden om altijd voor een dag extra inkopen te doen.
In La Roche-en-Ardenne, Saint-Hubert en Bouillon heb je keuze zat aan lekkere restaurants. In de kleinere dorpjes kan je nog verrast worden door de heerlijke, traditionele keuken. Typische streekgerechten zijn Ardense pasteien, allerlei wildgerechten, riviervissen (forel, zalmforel) of gerechten op basis van gedroogde ham. Laat de kans niet voorbij gaan om een verrukkelijke everzwijn-stoffade te verorberen!
Een gids heb je voor deze route niet nodig. Deze tocht is prima gemarkeerd en er zijn topografische kaarten en een wandelgids beschikbaar.
Officiële etappe-indeling:
De gecumuleerde stijgingshoogte over de hele route bedraagt 2753 meter.
Opmerking: Omdat de overnachtingsmogelijkheden in Carlsbourg op het einde van de zesde wandeldag beperkt zijn, kan je ook kiezen om die dag te eindigen in Paliseul. Daar zijn meer accommodaties beschikbaar. Je kunt makkelijk zelf met de topografische kaart navigeren en daags nadien wat verderop de route weer oppikken. Paliseul ligt vlakbij Carlsbourg. Dit ommetje zal je slechts anderhalve kilometer extra kosten.
Extra: meer lezen over de Ardennen?
Op Pad wandelde langs de rivier de Semois en door de Ourthevallei.
Aan cultuur en folklore kom je in de Ardennen niet tekort. De Transardense route werd daarenboven zo uitgetekend dat het verschillende culturele bezienswaardigheden aan elkaar rijgt. Deze vijf highlights mag je zeker niet missen:
1. La Roche-en-Ardenne: het belangrijkste vakantieoord van de Ourthevallei en misschien zelfs van de hele Ardennen. Vanaf de ruïnes van het Middeleeuwse kasteel heb je een mooi uitzicht over het stadcentrum en de meanderende Ourthe.
2. De Abdij van Saint-Hubert: het walhalla van de Sint-Hubertusverering. Saint-Hubert was nooit zo’n bekend Ardens dorp geworden zonder de lokale benedictijnenorde, de mythe rond Hubertus en de duizenden jagers, boswachters en veehouders die er tot op vandaag hun patroonheilige komen eren.
3. Le Fourneau Saint-Michel: voor iedereen die gefascineerd is in de geschiedenis van Jan Modaal. Hier kun je de traditionele, Ardense plattelandsarchitectuur en ambachten herbeleven. Het leven zoals het was, voor de gewone sterveling wel te verstaan.
4. Boekendorp Redu: een vredevoller dorp kom je niet tegen in deze al rustige uithoek van België. In 1984 kwamen er maar liefst 15.000 mensen in dit piepkleine dorp samen om het boekenfeest te vieren. Sindsdien wordt dit feest elk jaar gehouden in het Paasweekend. Verder is het dorp ook bekend van het Euro Space Center, dat wat verder in de velden ons heelal observeert.
5. Bouillon: Het indrukwekkende kasteel van Godfried van Bouillon, één van de bekendste kruisvaarders uit de westerse geschiedenis, is zeker een cultureel hoogtepunt van de route. Ook de rest van het charmante stadje aan de voet van het majestueuze kasteel ademt Middeleeuwse pracht en glorie. Weinig stadjes zijn bovendien zo prachtig gelegen: omsingeld door dichte bossen en omhelst door een sprankelende rivier, de Semois. Geen betere eindhalte van een mooie wandelvakantie.