icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tour des Dents du Midi
Routes

Meerdaagse wandelroute: de Tour des Dents du Midi

  • 22 juli 2024
  • Door: Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Region Dents du Midi

De Tour des Dents du Midi is niet zomaar een bergwandeling, het is er eentje van legendarische proporties. Een van de oudste en mooiste tochten in de Walliser Alpen, rondom zeven blote pieken van meer dan drieduizend meter hoogte. Een vierdaags wandelavontuur langs gletsjers, verticale wanden en gezellige berghutten.

Wie gaat er nou niet graag bij opa op bezoek? De Tour des Dents du Midi is een beroemde langeafstandsafwandeling in de Zwitserse Alpen die vanwege zijn leeftijd en legendarische status de grootvader van de alpiene wandeltochten wordt genoemd. Een 42 kilometer lange tocht rondom een ontbloot massief van zeven majestueuze toppen, in de jaren zeventig ontstaan als eendaagse marathon. Een veteraan onder de Alpenavonturen, die je als bergwandelaar tegenwoordig ook op een rustiger tempo kunt doen.

Tekst gaat verder onder het routekaartje en de FAQ.

Kaartje - hoe en waar loopt de Tour des Dents du Midi?

FAQ: meestgestelde vragen voer de Tour des Dents du Midi

Wat is de Tour des Dents du Midi?

De Tour des Dents du Midi is een langeafstandswandelroute van ongeveer 42 kilometer rond het indrukwekkende Dents du Midi massief in het kanton Wallis, Zwitserland. Ontstaan als marathon in de jaren zeventig, tegenwoordig een berghuttentochten die voor wandelaars van verschillende niveaus in meerdere dagen is af te leggen.

Wat is de beste tijd om de Tour des Dents du Midi te wandelen?

De beste tijd om de Tour des Dents du Midi te wandelen is van eind juni tot begin oktober, wanneer de paden sneeuwvrij zijn en de berghutten zijn geopend. In de zomermaanden kan het behalve druk op de paden, ook erg heet zijn. Houd er rekening mee dat delen van de route over open terrein gaan.

Welke landschappen kom je tegen op de Tour des Dents du Midi?

De legendarische wandelroute neemt je mee langs een verscheidenheid aan landschappen. Je wandelt door naaldbossen, over alpenweiden, rotsachtige bergpaden en gletsjergebieden. Onderweg kom je allerlei wonderschone natuurverschijnselen tegen: meren, watervallen en indrukwekkende uitzichten op de omliggende bergtoppen.

Hoe is de Tour des Dents du Midi bewegwijzerd?

De route is goed gemarkeerd met bordjes en wegwijzers. Maar zoals altijd geldt ook hier: wees goed voorbereid en zorg dat je in het geval van twijfel kunt terugvallen op een kaart, zowel digitaal als de papieren variant.

Wat zijn de mooiste plekken op de Tour des Dents du Midi?

De absolute hoofdrolspelers van de wandeltocht zijn de zeven pieken van de Dents du Midi, met de Haute Cime, de hoogste top, als sterspeler. Ook wonderbaarlijk is het meer van Salanfe en de nabijgelegen waterval. De eindeloze uitzichten vanaf de hoge bergpassen onderweg krijg je er gratis bij.

Waar kun je overnachten tijdens de Tour des Dents du Midi?

Langs de route zijn voldoende berghutten en chalets te boeken voor een overnachting, waaronder de Cabane de Susanfe, Cabane de Salanfe, Auberge de Chindonne en Refuge des Dents du Midi. We lieten het al even vallen: wees verstandig en boek van te voren, met name in het hoogseizoen.

Hoe zwaar zijn de etappes van de Tour des Dents du Midi?

De etappes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, met soms aanzienlijke hoogteverschillen (3.820 meter omhoog, 3.820 omlaag). De rondwandeling is zeker geen instapwandeltocht, maar met een goede conditie en degelijke voorbereiding zeker haalbaar voor sportieve beginners en gezinnen. Dagelijkse etappes kunnen variëren van 4 tot 8 uur wandelen, afhankelijk van je tempo en de gekozen route.

Image
Tour des Dents du Midi
"Waar je je op de route ook bevindt, overal liggen de ongenaakbare tanden van de bergkamp op de loer, klaar om toe te slaan"

What you see is what you get

Maar verwacht niet dat deze avontuurlijke opa – de Tour des Dents du Midi - zomaar een oogje dichtknijpt, of cadeautjes weggeeft. Tijdens de bergwandeling moet flink doorgewandeld worden, pas daarna is het tijd voor luieren. Waar je je op de route ook bevindt, overal liggen de ongenaakbare tanden van de bergkam op de loer, klaar om toe te slaan. Vier dagen lang loop je in het zicht van de La Cime de l’Est (3178 m), La Forteresse (3164 m), La Cathédrale (3160 m), L'Eperon (3114 m), La Dent Jaune (3186 m), Les Doigts (3205 m) en La Haute Cime (3257 m), de hoogste van de zeven zusters.

Vertrek je vanuit Champéry, vanwege de goede bereikbaarheid en voorzieningen een populair vertrekpunt van de route, dan trek je door de lariksbossen steeds hoger richting het ruige hooggebergte. Je wandelt over goed onderhouden en duidelijk te herkennen paden en steekt spannende passen over, zoals de Pas d’Encel-passage, waarbij je kettingen als hulpmiddel moet gebruiken om de buik van de berg te trotseren.

Het hoogste punt van de wandeltocht is de Susanfe-pas, op een hoogte van nét geen 2.500 meter. Je kijkt er uit op een sensationele arena van bergwanden en ziet de Ruangletsjer liggen, bewaakt door de Haut Cime. Klim je veel liever naar het echte dak van het bergmassief, dan kun je ervoor kiezen de extra lus naar bergtop te doen. Twee uur extra wandelen, met 700 inbegrepen hoogtemeters, maar vanwege de fenomenale uitzichten op het berglandschap de zweetdruppels waard. In de dagen daarna volgen trouwens nog voldoende hoogtepunten: hoge bergpassen, gletsjermeren, watervallen, kloven en dichte naaldbossen.

Image
Tour des Dents du Midi

Op een oor, én weer door

Maar het allerfijnste van deze legendarische wandeltocht? Dat je niet alles, net als de marathonlopers in wiens voetsporen je wandelt, in één dag hoeft te doen, maar de tijd kunt nemen. Zodat je tijdens het wandelen genoeg tijd krijgt om van de omgeving te genieten Van de natuur, de rust, de stilte, de gemzen op de cols, de roofvogels die rondom het gebergte cirkelen en de stoere bloempjes die het op deze hoogte weten uit te zingen. 

En na elke lange etappe over de schouders van de zeven majestueuze pieken, kun je aan het einde van de dag eindelijk je zware rugzak afdoen. Op verschillende plekken langs de route van de Tour des Dents du Midi wachten authentieke berghutten op je komst, zoals Auberge de Chindonne, Auberge de l'Armailli, Auberge de Salanfe,  Cabane d'Anthème, Cabane de Susanfe en Refuge des Dents du Midi. Bij deze gezellige hutten, soms knus, soms kolossaal, ben je omringd door gletsjers en bloeiende lupines, en andere vermoeide maar tevreden wandelaars. Zij aan zij geniet je je van calorierijke berggerechten, wissel je routes en verhalen uit en brengt je de nacht door in de slaapzaal.

  • Tip: Wil je verzekerd zijn van een plekje, reserveer dan ruim op tijd. Doe dat zeker in het hoogseizoen, wanneer je op de grootvader van de alpiene wandeltochten meer familieleden tegenkomt.
Image
Tour des Dents du Midi
Image
Tour des Dents du Midi
Op die fiets!

Fietsroutes in de Region Dents du Midi

De Region Dents du Midi werkt niet alleen als een magneet op bergwandelaars, ook fietsers kom je er veel tegen. In het Portes du Soleil-gebied, met 600 kilometer aan routes het grootste mountainbikegebied van Europa, hoeven avonturiers met een e-mountainbike of downhillfiets – beginners, pro’s, alleen of in gezinsverband - zich nooit te vervelen.

Alleen al in de Region Dents du Midi vind je 10 afdalingsroutes, 4 liften die toegankelijk zijn voor mountainbikes en 5 verhuurpunten, in Portes du Soleil zijn dat in totaal 21 liften, 50 permanente afdalingen en 5 bike parks, die je met een enkele toegangspas kunt bezoeken.

  • Voor meer informatie over fietsen in de Region Dents du Midi kijk op deze website

Image
Tour des Dents du Midi

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Region Dents du Midi.