icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wallis, Zwitserland
Gebiedsinformatie

De 10 mooiste berghutten in Wallis

  • 04 januari 2024
  • Door: Noes Lautier

In Wallis zijn heel wat berghutten te vinden. Volgens het verkeersbureau van dit Zwitserse kanton (soort provincie) zijn onderstaande hutten de tien mooiste. Reisjournaliste Noes Lautier, die heel wat van deze hutten heeft bezocht, beschrijft ze én geeft tips voor mooie tochten waarmee je bij de hutten kunt komen.

1. Lämmerenhütte

Iedereen die weleens in een afgelegen berghut heeft geslapen, weet dat je op grote hoogte zuinig moet omgaan met energie. De Lämmerenhütte in het Zwitserse Wallis heeft daarom een akkoordje met de natuur gesloten. Door het hele jaar door gebruik te maken van duurzame energie uit zonlicht en stromend water, mag de berghut op een van de mooiste plekjes van Zwitserland verblijven. De Lämmerenhütte ligt op een rotsachtig bergplateau met prachtige vergezichten waar je de hele dag eindeloos kunt wandelen. Tussen het pittoreske dorpje Leukerbad en de hut ligt bovendien de kaarsrechte Gemmiwand, waar wandelaars zonder hoogtevrees over loopbruggen en draaiende stalen laddertjes kunnen klauteren. Benieuwd wat de hut nog meer zo duurzaam maakt? Ook het afvalwater wordt na filtering opnieuw gebruikt en de toiletbeurten beginnen aan een tweede leven als compost.

Image
Lämmerenhütte, Zwitserland
Lämmerenhütte

2. De Anenhütte

De Anenhütte (2.358 m) ligt in het Lötschental. Ik was er in 2009, op een winderige dag. Dit is een drukke hut waar veel dagjesmensen komen. Je kunt van Fafleralp via de Anenhütte naar de Hollandiahütte lopen. Een lange tocht met een groot stuk via de gletsjer. Veel relaxter is de Rundwanderung Anenhütte.

Image
Rambert-600x398.jpg
De Cabane de Rambert

3. De Cabane de Rambert

De Cabane de Rambert (2.582 m) ligt aan de Tour des Muverans, een 5-daagse trektocht en een van de leukste die ik gedaan heb. De beste start voor deze tocht is Ovronnaz, een bergdorp met thermale baden. In 2014 was ik de maquette van de nieuwbouw aan het bewonderen toen de huttenwaard zei: 'Als dit gebouw er komt, ga ik naar een andere hut.' In 2015 is de hut verbouwd: er is een hoog, zilverglimmend en milieuvriendelijk gebouw aan de oude hut gebouwd. Ga zelf maar kijken of je het mooi vindt.

Image
monte-rosa-hutte-600x398.jpg
De Monte Rosa Hütte met op de achtergrond de Matterhorn. Foto: ETH Zürich.

4. De Monte Rosa Hütte

De Monte Rosa Hütte (2.883 m) is een prachtig, futuristisch gebouw waaraan de Technische Universiteit van Zürich heeft meegewerkt. De hut wekt 90% van de benodigde energie zelf op. Je wandelt niet zomaar even naar deze hut, want je moet een stuk over de gletsjer. In de zomer is die gletsjer meestal aper: dan ligt er geen verse sneeuw op en kun je er met een paar stevige bergwandelschoenen en wandelstokken overheen. Als er sneeuw op de gletsjer ligt, wordt het een gletsjertocht waarbij je klimmateriaal nodig hebt: pickel, stijgijzers, klimgordel en klimtouw.

Image
Britannia-600x398.jpg
Britanniahütte

5. De Britanniahütte

Vanuit de Britanniahütte (3.030 m) hebben Robert en ik de Strahlhorn (4.190 m) beklommen. De berg is niet moeilijk, maar het is wel een gigantisch eind van de hut naar de top, alles over de gletsjer. De hut ligt aan de Haute Route Chamonix – Zermatt, een formidabele meerdaagse gletsjertoer die zowel in de zomer te voet, als in het voorjaar op ski's gedaan wordt. Vanuit de hut kun je nog drie andere vierduizenders beklimmen: de Rimpfischhorn (4.198 m), de Alphubel (4.206 m) en de Allalinhorn (4.027 m). Deze laatste twee vierduizenders zijn makkelijker te beklimmen vanaf het bergstation van de Metro Alpin die vanuit Saas-Fee omhoog gaat: eerst met de kabelbaan en aansluitend in een ondergronds treintje. De Allalinhorn is de makkelijkste van de twee, maar ook de Alphubel is niet ingewikkeld onder leiding van een berggids.

6. De Cabane de Tracuit

De Cabane de Tracuit (3.256 m) is uitgangspunt voor de beklimming van de Bishorn (4.158 m) en de noordgraat van de Weisshorn (4.505 m). De Bishorn (die de 'Dames-vierduizender' wordt genoemd) is voor goedgetrainde bergwandelaars onder leiding van een berggids prima te doen. Voor de Weisshorn moet je klimervaring hebben. Sinds mijn beklimming van de Bishorn zo'n 25 jaar geleden, heeft ook de Cabane de Tracuit een metamorfose ondergaan. In 1929 verrees het eerste hutje waar 16 mensen konden slapen. In de stenen hut met rood-witte luiken waar ik heb overnacht waren 55 plaatsen en inmiddels passen er 116 man in de nieuwe hut. Vanuit Zinal, de kortste route naar de hut, ben je 4.30 uur onderweg en heb je 1.580 meter gestegen.

7. De Cabane de Panossière

Toen ik in 1994 in de Cabane de Panossière (2.645 m) was, was er een noodhutje. De oude hut stond op een gevaarlijke plek. Ik had zelf een 5-daagse trektocht uitgestippeld op de kaart: Valpelline (Valle d'Aosta, Italië) – Rifugio Giorgio e Renzo (geen idee of dat hutje nog bestaat; het was een privéhut) – Bivacco Savoie – Conca di By – Fenêtre de Durand – La Barme – Cabane de Chanrion – Lac de Mauvoisin – Col des Otanes – Cabane de Panossière – Fionnay (Zwitserland). Vanuit de hut kun je de Grand Combin (4.314 m) beklimmen, niet een van de makkelijkste vierduizenders. De hut ligt op een prachtige plek: je kunt van Brunet via de ene route heen naar de hut en terug deels via een andere route. Beide routes gaan via een lange hangbrug, waarvoor een alternatief is als je last hebt van hoogtevrees.

8. Cabane de Bertol

Cabane de Bertol (2.664 m). De kortste route naar de hut is vanuit Arolla: 4 uur. Maar zonder stijgijzers en overig gletsjermateriaal gaat het niet, want het laatste stuk loopt over een gletsjer. De hut ligt aan de beroemde Haute Route Chamonix – Zermatt.

Image
Finsteraarhornhut-1-600x398.jpg
Finsteraarhornhütte

9. Finsteraarhornhütte

Finsteraarhornhütte (3.048 m). Vanuit de hut die op een mooie, hoog-alpiene plek ligt, kun je minimaal 12 bergen beklimmen, waaronder de Finsteraarhorn (4274 m) en de drie Fiescherhörner. De makkelijkste route naar de hut is: per treintje naar Jungfraujoch (3.454 m). Dat kost een beetje, maar het is de moeite waard. Wel eerst een paar dagen op hoogte acclimatiseren, anders heb je kans dat de hoogteziekte toeslaat! Op het Jungfraujoch de gletsjer op en via de Grünhornlücke naar de hut. Gletsjerervaring vereist, 4 uur.

Image
Binntalhut-600x398.jpg
Binntalhütte

10. De Binntalhütte

Aan de Binntalhütte (2.269 m) is niet veel veranderd sinds ik er in 2009 was. Het Landschaftspark Binntal is prachtig en wordt druk bezocht, maar ook in dit toeristische gebied wandel je soms urenlang alleen. De Cima delle Piodelle (3.080 m) bijvoorbeeld is een heerlijke uitzichtsberg die je gewoon wandelend bereikt. De tocht vanuit het Binntal via de Albrunpass, Alpe Dèvero en de Binntalhütte is een regelrecht uitdaging als je hem in één dag wilt lopen: 1800 meter stijgen en daarna weer dalen. Ik was na afloop voldaan, maar wel een beetje moe. Het was beter geweest om op Alpe Dèvero te overnachten, of in de Binntalhütte, die door vrijwilligers van de Sektion Delémont van de Zwitserse Alpenclub SAC wordt gerund.