Cyprus, het eiland waar Aphrodite, de godin van de liefde, uit de golven verrees, is een wandeleiland pur sang. Tot ver in de bergen van het binnenland kun je er wandelen met bijna altijd spectaculaire uitzichten op de Middellandse Zee. En vrijwel het hele jaar word je er begeleid door de zon en de geur van Mediterrane kruiden als tijm en oregano, waar je voortdurend dwars doorheen loopt.
Je regenkleding kun je wel thuislaten als je wilt wandelen op Cyprus. En hoge bergschoenen trouwens ook: allemaal niet nodig. En licht op pad gaan, wie wil dat nou niet? Alleen in de winter heb je kans op regen, maar het voor- en najaar zijn op Cyprus perfect voor korte tochten van een halve of een hele dag. Het eiland kent een ongelooflijke variëteit aan plantensoorten, en die maken wandelen op Cyprus – zeker in de bloeimaanden april en mei - tot een spectaculair feestje. En dan aan het eind van de dag nog even een dipje in zee, dat zit er op veel plaatsen ook wel in. Een strand is al snel bij de hand op Cyprus.
Wandelen kan op Cyprus eigenlijk overal, omdat het landschap zich er goed voor leent en omdat er overal gemarkeerde wandelroutes zijn. Maar als we een paar gebieden moeten highlighten noemen we het Troodosgebergte in het centrum van het eiland, het Akamas-schiereiland in het westen, het Pentadaktylosgebergte in het noorden en het Karpasía-schiereiland in het uiterste noordoosten. Dat al die gebieden aaneen worden geregen door twee lange-afstandswandelingen is natuurlijk geen toeval. Voor de wandelaar is het handig om te weten dat je die langeafstandswandelingen kunt gebruiken als uitgangspunt om daar korte wandelingetjes of dagtochten uit los te knippen. Ongeacht waar je een knip in de hoofdroute zet, de locatie is per definitie mooi, dus geschikt om een korte wandeling te starten.
Cyprus is opgesplitst in twee delen: een Grieks (de Republiek Cyprus) en een Turks deel. Het noordelijke deel van Cyprus staat sinds 1974 onder Turks bewind. Het gebied beslaat ongeveer een derde deel van het eiland, men spreekt er Turks en je betaalt er met Turkse lira. De bufferzone tussen noord- en zuid-Cyprus loopt van oost naar west, ook dwars door de hoofdstad Nicosia, en wordt bewaakt door troepen van de Verenigde Naties. Sinds 2003 is het mogelijk om van het ene deel naar het andere over te steken, er zijn zeven doorgangen. Als je een auto huurt in het zuiden kun je in principe naar het noorden, maar je auto is daar niet verzekerd. Veel toeristen steken de Green Line, zoals de grens wordt genoemd, in Nicosia te voet over naar het Turkse gedeelte van de stad via het voetgangerscheckpoint in Ledra Street (paspoort mee!).
Die langeafstandswandelingen zijn de E4 op zuid-Cyprus en de Besparmak Trail op noord-Cyprus. De E4 is met 557 kilometer veruit de langste van de twee. Hij loopt van Paphos naar Larnaca, een afstand die in vogelvlucht maar 135 kilometer is, dus je begrijpt dat de omweg enorm is, via het Akamas-schiereiland in het uiterste westen en Kaap Greco in het uiterste oosten. En omdat hij dwars door het Troodosgebergte loopt, pak je onderweg maar liefst tienduizend hoogtemeters mee. De complete E4 is overigens ruim twaalfduizend kilometer lang, want die begint in Spanje en loopt door een groot deel van Europa.
Hier vind je meer info over de E4 op Cyprus.
Voor wie het graag wat korter wil: de Besparmak Trail is 260 kilometer en loopt door bijna heel noord-Cyprus. Hij is ook bekend als de Kyrenia Mountain Trail en veel mensen knippen hem op in 18 etappes, van Kaap Kormakitis op de westpunt naar Kaap Zafer Burnu oftewel Cape Apostolos Andreas op de uiterste noordwestpunt van het Karpasía schiereiland.
De trail volgt voor een groot deel het Kyrenia-gebergte, dat strak langs de gehele noordkust van Cyprus loopt en op het hoogste punt 1024 meter hoog is. Het centrale (en hoogste) gedeelte van dit gebergte wordt het Pentadaktylosgebergte of Vijfvingergebergte genoemd, naar de vorm van vijf vingers die het heeft. Het netwerk van wandelpaden is hier zo groot, dat je kinderlijk eenvoudig ‘losse’ dagwandelingen kunt volgen, zoals de Lapta Trail (11 kilometer), de Saint Hilarion Castle Trail (variabel in lengte) of de Raven of Alevkaya Trail (8 kilometer).
Hier vind je meer info over de Besparmak Trail.
Deze routes zijn terug te vinden op bovenstaand kaartje. Klik op de collectie om door te gaan naar Komoot, waar je ook de gpx-bestanden kunt downloaden.
Zwaarte: medium, 11.6 km, + en - 530 mtr
Rondwandeling in het Troodos-gebergte rond de Caledonia-waterval, met als top de Pouziáris op 1600 meter hoogte. Deze top torent boven Pano Platres uit en biedt uitzicht op het Kouris stuwmeer, maar uiteraard ook op de zee.
Zwaarte: medium, 7,5 km, = en – 270 mtr
Prachtige rondwandeling langs het vervallen Saint Magar klooster midden in het Pentadaktylosgebergte in noord-Cyprus, vlak bij het Alagadi Turtle Beach Nature Reserve.
Zwaarte: medium, 7 kilometer, + en - 140 meter
Een rondwandeling op hoogte, dicht onder de top van de Olympos, die met zijn 1951 meter hoogte de hoogste berg is van het eiland. De top zelf in militair terrein, dus daar kun je niet komen.
Een langere versie van de Artemis Trail is de Atalanta Trail. Deze is 14 kilometer, gaat ook om de top van de Olympos, maar hij ligt wat lager dan de Artemis-route. De twee zijn aaneen te koppelen tot een route van 21 kilometer.
Zwaarte: medium, 8 kilometer, + en – 330 meter)
Vanaf Neo Chorio, een kustplaatsje waar een aanlokkelijke poel in een stroompje is waar Aphrodite in zou hebben gebadderd, loop je een mooi rondje naar de kam van het schiereiand voor een geweldig uitzicht op de kust en weer terug. Je kunt deze route goed verlengen met de Adonis Trail die 7 kilometer lang is.
SNP Natuurreizen biedt op Cyprus twee reizen aan: een wandelgroepsreis (De mooiste wandelingen van het eiland van Aphrodite) en een actieve privé-rondreis (Verborgen schoonheid op het eiland van Aphrodite) die je met je huurauto kunt doen op zoek naar natuur en cultuur.