Wandelen langs het water verveelt nooit. Zeker niet als het water botst en beukt op grillige kliffen van een kust, of juist kabbelt en over een zandstrand waar je straks zéker nog een duik gaat nemen. Kun je niet wachten om te gaan wandelen? Kiezen maar: wij hebben de 12 mooiste kustwandelroutes, op willekeurige volgorde, voor je op een rij gezet.
De Hoge Kust, Zweden
De Hoge Kuststreek in midden-Zweden is het hoogste deel van de Zweedse kust. De heuvels van de Hoge Kust hebben een alpien karakter en de ondergrond bestaat uit harde granieten rotsen. De hoogste heuvel is Skuleberget (284m). Bijzonder aan de Hoge Kust is dat het land sneller stijgt dan waar ook ter wereld. Dit komt doordat de ijsmassa uit de laatste ijstijd hier op z'n dikst was (3 km) en nu die massa is verdwenen veert het land met grote snelheid terug: met bijna een centimeter per jaar. Dit effect heeft veel sporen in het landschap achtergelaten: grote bouldervelden, ijswatermorenes, grotten en baaien die ooit zijn afgesneden van zee en omhooggetild om te eindigen als bergmeren.
De gemarkeerde, 129 kilometer lange Höga Kustenleden (Hornöberget - Örnsköldsvik) voert langs deze eilandrijke kust door oude naaldwouden, over arctische heuvels, langs meren, baaien en verlaten stranden. Hét wandelseizoen voor de Höga Kustenleden is juni – september. Je kunt overnachten in natuurhutten, stugas (huisjes), herbergen of (wild)kamperen.
Baai van Kotor, westkust Montenegro
In het westen van Montengro loopt de Mountaineering Coastal Transversal (bekender als PTT: Primorska Planinarska Transverzala), een gemarkeerd hoogtepad door de bergen van 140 kilometer lang van Herceg Novi naar Lunje. De PTT verbindt negen toppen, waaronder de Zubacki kabao (1894 m, de hoogste van het Orjen-massief)), de Rumija (1595 m, scheiding tussen Lake Skadar en de Adriatische Zee) en Lovcén (1657 m, Montenegro’s heilige berg met het mausoleum van Njegos, de aartsvader van de Montenegrijnen). Vanaf het pad heb je bijna constant uitzicht op de baai van Kotor, een van 's werelds mooiste baaien, gelegen aan de Adriatische Zee. De wandelroute gaat door ruig karstterrein, over paden vol losliggende stenen. De mooiste wandelmaanden zijn mei, juni en september. Overnachten kan in tenten of (berg)hutten. Mooie kustplaatsen zijn Perast en Kotor, het 'Venetië van Montenegro' vanwege de kriskras door elkaar lopende steegjes met waslijnen.
Wadden en waddenkust, Nederland
Waddenwandelen. Je hoeft er niet eens de zee voor over te steken. Al langs de randen van Groningen en Friesland liggen de knooppunten van het netwerk Waddenwandelen, én op de TVTAS-eilanden zélf natuurlijk. Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes - om te Waddenwandelen over de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog plus het Duitse Borkum is er een knooppuntnetwerk van ruim 275 kilometer voorhanden. Een van de kant en klare routes daarover is het Waddenpad, een vijfdaagse wandelroute over de Waddeneilanden Texel (2 dagen), Vlieland (1 dag) en Terschelling (2 dagen). Het Waddenpad verbindt strand en duinen maar ook dorpen en akkers en gaat zoveel mogelijk over onverharde paden. De wandelroute is niet gemarkeerd maar is te downloaden via de app SNP-Routes. In elke etappeplaats zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden, zoals campings en hotels.
Rivièra di Levanti-kust, Ligurië, Italië
Cinque Terre, dat zijn vijf dorpen met het ritme van een wandelliedje: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Het gemarkeerde Sentiero Azzurro van Portovenere naar Lèvanto is het beroemde pad dat ze verbindt. Het bestaat uit vier korte maar pittige etappes. De allerkortste etappe, die tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel Via dell’amore genoemd, is slechts 1,5 km lang.
Het Sentiero Azzurro voert langs steile kustwanden met citroen-, olijf- en wijngaarden, langs rotsige ruigten met bossen en in terrassen bewerkte heuvels. In het seizoen bloeien overal bloemen en bijna altijd heb je uitzicht op zee. De meeste paden stijgen en dalen voortdurend, vaak steil (veel in de rotsen uitgehouwen trappen!) maar nooit heel lang. De beste wandelperiode is tussen april en november, slapen kan in hotelletjes, in of, goedkoper, net naast de vijf eerder genoemde dorpen.
Kust, Nederland
Het Nederlands Kustpad bestaat uit 3 delen: deel 1 van Sluis naar Hoek van Holland (210 km), deel 2 van Hoek van Holland naar Den Oever (233 km) en deel 3 dat het wandelnetwerk in Groningen en Friesland omvat (282 km). In totaal beslaat het Nederlands Kustpad 725 kilometer en is daarmee het langste bewegwijzerde wandelpad van Nederland.
Wie bij het begin begint en aftrapt langs de Zeeuwse kust zal dijken, dammen en duinen tegenkomen. Het verhaal erbij gaat over gewonnen en verdronken land, over dijkdoorbraken, stormvloeden en wederopbouw. Highlights zijn de Duinen van Voorne, de Slikken van Flakkee en de Brabantse Wal bij de mooie markiezaatsstad Bergen op Zoom. Voor deel 2 hop je naar Hoek van Holland, vanwaar je wandelt langs de duinrand met bollenvelden en meer noordwaarts langs de vele stadsparken en paleizen van Den Haag. Ook de boulevards van Katwijk en Egmond, en de hofjes in Haarlem rijgt de route aaneen met onderweg flink veel reliëf, onverharde paden en zo nu en dan een strandje. Na Den Oever maak je weer een sprong. Aan de overzijde van het IJsselmeer, in Friesland en Groningen, volg je het Nederlands Kustpad via het wandelnetwerk Waddenwandelen. Je kunt helemaal tot aan de Duitse grens je kustroute vervolgen, met als extraatje de mogelijkheid via de Waddeneilanden te hoppen.