icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rota Vicentina wandelen
Routes

De mooiste kustwandelingen van Europa

  • 25 mei 2022
  • Door: Nanda Raaphorst

Wandelen langs het water verveelt nooit. Zeker niet als het water botst en beukt op grillige kliffen van een kust, of juist kabbelt en over een zandstrand waar je straks zéker nog een duik gaat nemen. Kun je niet wachten om te gaan wandelen? Kiezen maar: wij hebben de 12 mooiste kustwandelroutes, op willekeurige volgorde, voor je op een rij gezet.

1) Wandelroute O Camiño dos Faros (Vuurtorentocht)

Galicië, Spanje

Langs de kust van Galicië vergingen de schepen vroeger bij bosjes. Dat was toen er nog geen vuurtorens stonden op de kliffen van deze Costa da Morte (Dodenkust). Wie steile afgronden en smalle paadjes niet schuwt, doet de Camiño dos Faros, een achtdaagse wandelroute van 200 kilometer die de zeven vuurtorens verbindt, van Malpica in het oosten tot Fisterra op Cabo Finisterre in het westen. Brein achter het 'Vuurtorenpad' zijn de Traski, natuurliefhebbers die de oude overwoekerde visserspaadjes langs hun fraaie kust vrijmaakten en verbonden tot een schitterende kustroute. De wandelroute slingert op en neer over smalle onverharde paadjes door dichte bossen vol varens, langs stekelige brem, over steile, winderige kliffen of in de beschutting van baaien met prachtige zand- en steenstranden. Het beste seizoen om het Vuurtorenpad te wandelen is van april t/m september.

Image
O Camiño dos Faros wandelen
O Camiño dos Faros

2) Rota Vicentina

Costa Vicentina, Alentejo, Portugal

Een smal pad daalt af naar het strand. Je ziet turkooizen golven, dieprood zeewier, spierwit schuim en boven grijze rotsformaties duikelen meeuwen. De eerste treden op de Rota Vicentina zijn al overweldigend mooi. Kilometerslang zul je over haast uitgestorven stranden wandelen of hoog op de kliffen. Je volgt het pad dat door vissers werd uitgesleten, op weg naar hun hengelspots aan de westkust van Portugal. Deze Costa Vicentina in de Alentejo is een van de laatste wildernissen langs de kust van Europa. Dwars erdoorheen voert de 310 kilometer lange Rota Vicentina, een verwenroute waarbij je kunt overnachten in 'casas brancas' - van romantische boerderijen tot rustieke landhuizen. De route is gemarkeerd en bestaat uit twee takken: een door het binnenland via dorpjes, kurkeikplantages en eucalyptusbossen (Historical Way: Santiago do Cacém - Cabo San Vicente, 263 km) en een kustroute parallel eraan (Fisherman's Trail, São Torpes - Lagos, 226,5 km). Bij Forte da Ilha komen de routes samen. Wandel de Rota Vicentina op z'n mooist van april t/m oktober.

3) GR34, Sentier des Douaniers

Côte de Granit Rose, Bretagne, Frankrijk

De GR34 is een populaire wandelroute van 2000 km lang. Ze volgt de kust van Bretagne, van Vitré naar Mont Saint-Michel en dan westwaarts via Morbihan naar Saint Nazaire. Tot halverwege de 20e eeuw werd het pad gebruikt door douaniers om smokkelwaar te onderscheppen, vandaar de bijnaam Sentier des Douaniers.

Tussen Paimpol en Lannion volgt de GR34 zes wandeldagen lang de bloedmooie Côte de Granit Rose, een kust met bizar gevormde roze rotsen van zo'n 300 miljoen jaar oud. Ze hebben namen als 'de champignon' en 'de heks'. Afhankelijk van het tij loop je langs de waterlijn of hogerop landinwaarts en beschut. De kust heeft baaien, rotsen, kliffen en leuke havenstadjes als Paimpol, Port Blanc, Ploumanac'h en Perros Guirec. Landinwaarts vind je landhuizen, kastelen, kerken, kapellen en bossen. De GR34 tussen Paimpol en Lannion is een lichte wandeltocht over halfverharde paadjes met bijna constant uitzicht op de zee. De beste wandelmaanden zijn april, mei, juni, september en oktober (in juli en augustus erg druk). De route is roodwit gemarkeerd (GR); overnachten kan in kleine hotelletjes en pensions.

Image
GR34 wandelen
GR34

4) South West Coast Path

Cornwall, Groot-Brittannië  

Een azuurblauwe zee, exotische stranden, maar ook steile kliffen. Het 1014 km lange South West Coast Path (van het boek 'Het Zoutpad' van auteur Raynor Winn) van Minehead naar Poole Harbour wordt omschreven als Brittanniës uitdagendste wandelroute. Dat is vanwege de 35.031 meter klimmen en dalen, wat neerkomt op vier keer de beklimming van de Mount Everest. En toch, het zijn niet de pijntjes die je zullen bijblijven. ‘Godsgruwelijk mooi dat kustpad, na een week zit je vol', zul je wandelaars horen verzuchten. Tip: doe het traject Perranporth - Penzance, dat is 111 km, precies goed voor een zesdaagse wandelweek. Highlights onderweg zijn het kunstenaarsdorp St. Ives, Brittanniës westelijkste puntje Land's End, de verlaten Geevor Mine (tot de 19e eeuw was Cornwall de belangrijkste tin en koper-bron ter wereld), Cape Cornwall en Mousehole, een gehucht aan een piepklein natuurlijk haventje. Overnachten kan in hotels en B&B's, in het hoogseizoen bijtijds reserveren.

Image
South West Coast Path
South West Coast Path

5) The Beara Way

Beara Island, Ierland

Beara is één van de vier landtongen in het zuidwesten van Ierland. De Caha Mountains en de Slieve Miskish Mountains vormen de ruggengraat met de Hungry Hill (685 m) als hoogste berg. De Beara Way is een gemarkeerde rondwandeling van ruim 200 km en ruim 65% onverharde paden. Het is een wandelroute van stoere vissersdorpen, vogels, de zee en zompig veen. Vanaf startpunt Glengariff, een kustdorp met tropische trekjes, voert de Beary Way langs de rafelige zuidkust naar Castletownbere, een no-nonsense havenstadje waarvandaan de boot naar Bere Island vertrekt, een eiland met één pub, drie dorpjes en miljoenen vogels. Spectaculair is de oversteek verderop, vanaf Dursey Head naar Dursey Island. Een kabelbaan brengt je van Ierlands uiterste westpuntje naar het 'einde van de wereld' terwijl onder je, in de baai van Dursey, zeehonden en reuzenhaaien zwemmen. Via de noordkust van Beara bereik je Allihies en Eyeries, oude kopermijndorpen met vrolijk gekleurde huizen en sfeervolle pubs met livemuziek. Wie de Beara Way gewandeld heeft, heeft volgens sommigen 'the best of Ireland’ gezien. De mooiste wandelmaanden zijn mei t/m half oktober. Overnachten kan in B&B's dicht langs de route.

6) Höga Kustenleden

De Hoge Kust, Zweden

De Hoge Kuststreek in midden-Zweden is het hoogste deel van de Zweedse kust. De heuvels van de Hoge Kust hebben een alpien karakter en de ondergrond bestaat uit harde granieten rotsen. De hoogste heuvel is Skuleberget (284m). Bijzonder aan de Hoge Kust is dat het land sneller stijgt dan waar ook ter wereld. Dit komt doordat de ijsmassa uit de laatste ijstijd hier op z'n dikst was (3 km) en nu die massa is verdwenen veert het land met grote snelheid terug: met bijna een centimeter per jaar. Dit effect heeft veel sporen in het landschap achtergelaten: grote bouldervelden, ijswatermorenes, grotten en baaien die ooit zijn afgesneden van zee en omhooggetild om te eindigen als bergmeren.

De gemarkeerde, 129 kilometer lange Höga Kustenleden (Hornöberget - Örnsköldsvik) voert langs deze eilandrijke kust door oude naaldwouden, over arctische heuvels, langs meren, baaien en verlaten stranden. Hét wandelseizoen voor de Höga Kustenleden is juni – september. Je kunt overnachten in natuurhutten, stugas (huisjes), herbergen of (wild)kamperen.

Image
Hoge Kust Zweden wandelen
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

7) Mountaineering Coastal Transversal

Baai van Kotor, westkust Montenegro

In het westen van Montengro loopt de Mountaineering Coastal Transversal (bekender als PTT: Primorska Planinarska Transverzala), een gemarkeerd hoogtepad door de bergen van 140 kilometer lang van Herceg Novi naar Lunje. De PTT verbindt negen toppen, waaronder de Zubacki kabao (1894 m, de hoogste van het Orjen-massief)), de Rumija (1595 m, scheiding tussen Lake Skadar en de Adriatische Zee) en Lovcén (1657 m, Montenegro’s heilige berg met het mausoleum van Njegos, de aartsvader van de Montenegrijnen). Vanaf het pad heb je bijna constant uitzicht op de baai van Kotor, een van 's werelds mooiste baaien, gelegen aan de Adriatische Zee. De wandelroute gaat door ruig karstterrein, over paden vol losliggende stenen. De mooiste wandelmaanden zijn mei, juni en september. Overnachten kan in tenten of (berg)hutten. Mooie kustplaatsen zijn Perast en Kotor, het 'Venetië van Montenegro' vanwege de kriskras door elkaar lopende steegjes met waslijnen.

Image
Wandelen Coastal Transversal Montenegro
Op de Coastal Transversal in Montenegro.

8) Waddenwandelen

Wadden en waddenkust, Nederland

Waddenwandelen. Je hoeft er niet eens de zee voor over te steken. Al langs de randen van Groningen en Friesland liggen de knooppunten van het netwerk Waddenwandelen, én op de TVTAS-eilanden zélf natuurlijk. Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes - om te Waddenwandelen over de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog plus het Duitse Borkum is er een knooppuntnetwerk van ruim 275 kilometer voorhanden. Een van de kant en klare routes daarover is het Waddenpad, een vijfdaagse wandelroute over de Waddeneilanden Texel (2 dagen), Vlieland (1 dag) en Terschelling (2 dagen). Het Waddenpad verbindt strand en duinen maar ook dorpen en akkers en gaat zoveel mogelijk over onverharde paden. De wandelroute is niet gemarkeerd maar is te downloaden via de app SNP-Routes. In elke etappeplaats zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden, zoals campings en hotels.

9) Cinque Terre via het Sentiero Azzurro

Rivièra di Levanti-kust, Ligurië, Italië

Cinque Terre, dat zijn vijf dorpen met het ritme van een wandelliedje: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Het gemarkeerde Sentiero Azzurro van Portovenere naar Lèvanto is het beroemde pad dat ze verbindt. Het bestaat uit vier korte maar pittige etappes. De allerkortste etappe, die tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel Via dell’amore genoemd, is slechts 1,5 km lang.

Het Sentiero Azzurro voert langs steile kustwanden met citroen-, olijf- en wijngaarden, langs rotsige ruigten met bossen en in terrassen bewerkte heuvels. In het seizoen bloeien overal bloemen en bijna altijd heb je uitzicht op zee. De meeste paden stijgen en dalen voortdurend, vaak steil (veel in de rotsen uitgehouwen trappen!) maar nooit heel lang. De beste wandelperiode is tussen april en november, slapen kan in hotelletjes, in of, goedkoper, net naast de vijf eerder genoemde dorpen.

Image
Sentiero Azzurro wandelen
Sentiero Azzurro

10) Het Nederlands Kustpad

Kust, Nederland

Het Nederlands Kustpad bestaat uit 3 delen: deel 1 van Sluis naar Hoek van Holland (210 km), deel 2 van Hoek van Holland naar Den Oever (233 km) en deel 3 dat het wandelnetwerk in Groningen en Friesland omvat (282 km). In totaal beslaat het Nederlands Kustpad 725 kilometer en is daarmee het langste bewegwijzerde wandelpad van Nederland.

Wie bij het begin begint en aftrapt langs de Zeeuwse kust zal dijken, dammen en duinen tegenkomen. Het verhaal erbij gaat over gewonnen en verdronken land, over dijkdoorbraken, stormvloeden en wederopbouw. Highlights zijn de Duinen van Voorne, de Slikken van Flakkee en de Brabantse Wal bij de mooie markiezaatsstad Bergen op Zoom. Voor deel 2 hop je naar Hoek van Holland, vanwaar je wandelt langs de duinrand met bollenvelden en meer noordwaarts langs de vele stadsparken en paleizen van Den Haag. Ook de boulevards van Katwijk en Egmond, en de hofjes in Haarlem rijgt de route aaneen met onderweg flink veel reliëf, onverharde paden en zo nu en dan een strandje. Na Den Oever maak je weer een sprong. Aan de overzijde van het IJsselmeer, in Friesland en Groningen, volg je het Nederlands Kustpad via het wandelnetwerk Waddenwandelen. Je kunt helemaal tot aan de Duitse grens je kustroute vervolgen, met als extraatje de mogelijkheid via de Waddeneilanden te hoppen.

11) Kustpad Côte Vermeille via het sentier du littoral

Catalonië, Frankrijk/Spanje

De Côte Vermeille tussen het Franse Collioure en het Spaanse Cadaqués is een prima winterbestemming. De zonovergoten 'vermiljoenrode kust' strekt zich uit over het Frans-Spaanse grensgebied aan de Middellandse Zee en dankt haar naam aan de vermiljoenrode kleur van het gesteente. Daar zie je niet veel van, omdat de route grotendeels door de heuvels in het nabije achterland voert. Wandelend valt het tweezijdige karakter van deze kuststreek op: enerzijds grillig en ongenaakbaar door de steile kliffen, diepe baaien en het bergachtige achterland. Anderzijds tropisch door de Middellandse zee met haar geuren, bloemen en prachtige witte kustplaatsjes. Pareltjes onderweg en uitgelezen overnachtingsplekken zijn het Moorse Collioure, badplaatsje Banyuls-sur-Mer, het vissersgehuchtje Port Lligat en kunstenaarsoord (Dalí) Cadaqués. Het kustpad ('le sentier du littoral'; verschillende markeringen) gaat over goed begaanbare, soms stenige (smokkel)paden door een heuvelachtig landschap, met elke dag meerdere klimmetjes en afdalingen. Kortom, lekker warmlopen in de winter.

Image
Côte Vermeille wandelen
Côte Vermeille. Foto: Nanda Raaphorst

12) Dingle Way

Schiereiland Dingle, Ierland

Het schiereiland Dingle, een van de landtongen in het zuidwesten van Ierland, is de trots van Ierland: vanaf havenstadje Tralee zette de heilige Sint Brandaan koers naar het magische ’Tir na nog’, het land van de eeuwige jeugd. 

De Dingle Way, die het bergachtige schiereiland omrondt, is een lichte, achtdaagse wandelroute. Enkele highlights onderweg zijn Great Blasket Island (mozaïek van groene lapjes), het schitterende Inch Beach, de pelgrimsroute naar de top van Mount Brandon (950 m), de archeologische monumenten, de zeekliffen van de Three Sisters en Dingle Town, een levendig stadje waar je O’Flaggerty’s bijna niet kunt missen: Guinness en traditionele folkmuziek op de bodran. High-fives krijgt de Dingle Way voor de variatie aan landschappen: hagelwitte stranden, heide, inktzwarte bergmeren en steile kustkliffen. Minder gewaardeerd worden de vele asfaltweggetjes en de bouwwoede van de Ieren. De Dingle Way kun je jaarrond lopen, overnachten kan in B&B's.