Toen de aarde geschapen werd, stond Slovenië ongetwijfeld op de eerste rij. Want de natuur is er werkelijk oogverblindend. Dat maakt het land een paradijs voor outdoorliefhebbers. Van rustgevende boswandelingen tot uitdagende biketochten over ruige bergtoppen. Ook avonturiers zitten hier goed voor een dagje raften, canyoning of paragliden. Lees hier tien redenen waarom Slovenië jouw ideale outdoorbestemming is.
In welke stad of dorp je in Slovenië ook bent, binnen een paar minuten zit je in de natuur. Het is er werkelijk overal groen; het land bestaat voor zestig procent uit bossen. Ook zie je vrijwel overal bergen om je heen. Het land heeft vijf bergketens: de Julische Alpen – met nationaal park Triglav –, de Karawanken op de grens met Oostenrijk, de Kamnik-Savinja Alpen, de Dinarische Alpen en Pohorje. Tip: Slovenië heeft een grote berenpopulatie. Onder begeleiding kun je naar een speciale hut om beren te observeren. De kans is groot dat je er een te zien krijgt!
In Slovenië is water nooit ver weg, dankzij de vele helderblauwe meren, slingerende rivieren en beekjes en meer dan driehonderd (!) watervallen. Fraai is de Vintgar Gorge, ten noorden van Bled. In deze kloof loop je over houten wandelpaden en bruggen naar de Šum waterval. Andere bezienswaardige watervallen zijn de Slap Kozjak en de 78 meter hoge Savica waterval vanaf de steile kliffen van Komarča. In het zuidwesten van Slovenië geniet je van een heerlijk mediterraan klimaat aan de Adriatische Zee. De kustlijn is slechts 46 kilometer, maar is zeker de moeite waard. En het is er lang niet zo druk als bijvoorbeeld in Kroatië.
Vergeet niet je wandelschoenen in te pakken, want Slovenië telt meer dan 10.000 kilometer aan paden. Zowel voor beginners en gezinnen met kinderen als voor gevorderde berggeiten. Korte en relaxte wandelingen maak je bijvoorbeeld bij de meren van Bled en Bohinj. Ook de Soča-vallei is een schitterend wandelgebied. Hier kronkelt de turkooisblauwe rivier Soča door het landschap, met op de achtergrond de machtige pieken van de Julische Alpen. Slovenen trekken zelf graag de heuvels in voor een tocht over de hooglanden en dwars door de bossen en weilanden. De startpunten liggen meestal in een dorp of stad, ze zijn goed bereikbaar en makkelijk te vinden.
Zoek je meer uitdaging? Trek dan de bergen in. In Triglav National Park leiden wandelroutes je langs rustige beekjes, ruige watervallen en steile rotswanden. Mount Triglav – met 2.864 meter de hoogste top van het land – bereik je via een meerdaagse huttentocht. Ook in de rustige Karawanken kun je je wandelhart ophalen. Maar dat geldt voor heel Slovenië. Ga dus vooral ook zelf op ontdekkingsreis.
Niet voor niets komen twee van de allerbeste wielrenners ter wereld uit Slovenië. Primož Roglič en Tadej Pogačar zijn ongetwijfeld in hun geboorteland verliefd geworden op het fietsen. Slovenië heeft duizenden kilometers aan fietspaden, aan elkaar geknoopt met een systeem dat op onze knooppunten lijkt. Van vlakke routes langs rivieren, schilderachtige landschappen en prachtige wijngaarden tot pittige bergtochten met indrukwekkende vergezichten. De vlakke wegen vind je vooral in het oosten, in de regio Prekmurje, en in de bergvalleien. Ideaal voor gezinnen met kinderen. In het hele land zijn talloze fietsvriendelijke accommodaties. Goed om te weten: in Slovenië geldt voor kinderen tot 14 jaar een helmplicht, ook als het kind bij een ouder op de fiets zit.
Met de grote hoeveelheid bossen en bergen is het logisch dat je ook op de mountainbike spectaculaire tochten kunt maken. De trails lopen zelfs door tot in de hoofdstad Ljubljana. Het land heeft ook uitdagende bikeparken. Extra tip: maak een ondergrondse fietstocht in de oude mijntunnels onder de berg Peca. Met een gids fiets je 5 kilometer lang door mooie gangenstelsels.
De Sloveense rivieren zijn mooi om naar te kijken, maar nog leuker is om zelf het water op te gaan. Populaire outdooractiviteiten zijn kajakken, riverboarden, canyoning en raften. Voor een flinke adrenalinerush stap je in een raftboot op de rivieren Soča of Krka. Doe je het liever wat rustiger aan, neem dan een kano of frisse duik in de Adriatische Zee of een van de vele meren. Het Meer van Bled is het bekendste – met in het midden een bosrijk eilandje met kerk –, maar ook de meren Bohinj, Bloke, Smartinsko en Velenje zijn een duik meer dan waard. Tip: suppen door het oude centrum van Ljublana. Heb je tegelijkertijd een sportief én cultureel uitje.
We hebben net uitgebreid beschreven hoe mooi en natuurlijk Slovenië is. Extra fijn is dat het land zelf doorheeft hoe belangrijk het is dat dit zo blijft. Duurzaamheid staat dan ook hoog in het vaandel. Met de zogenaamde ‘Slovenie Green’ bel laten accommodaties zien in welke mate zij zich inzetten op het gebied van duurzaamheid. Lokaal en kleinschalig toerisme is belangrijk. Verwacht dus veel unieke en authentieke ervaringen als je een reis maakt door dit prachtige land!
Slovenië is een veilig vakantieland. In alle opzichten. De criminaliteitscijfers behoren tot de laagste van de wereld. En op het gebied van gezondheid en hygiëne behoort het tot de veiligste landen van Europa. Veel horeca is in het bezit van het label Green & Safe, herkenbaar aan de ronde sticker. Dit label geeft aan dat de accommodatie zich houdt aan strenge hygiënemaatregelen. Wel zo fijn in coronatijd.
In heel Slovenië vind je goede hotels, jongerenhostels, bed & breakfasts, kampeerboerderijen, campings – ook diverse glampings – en vakantiehuisjes op schitterende locaties. Het land telt bovendien tientallen berghutjes, hotels en andere overnachtingsplaatsen speciaal voor hikers. Je kunt ook wakker worden in een stal, boomhut, wijnvat, futuristisch chalet of een voormalige gevangenis. Waar je ook voor kiest, als je hele dag actief bezig bent geweest in de gezonde buitenlucht, zul je slapen als een roos. Welterusten!
Van outdooractiviteiten krijg je honger. Dus komt het heel goed uit dat Slovenië de Gastronomische Regio van Europa 2021 is. De Sloveense keuken is een smakelijke mengelmoes met invloeden uit Italië, de Balkan en Oostenrijk. Daardoor kent het land veel kookstijlen. Bekende specialiteiten zijn zlikrofi (gevulde pasta), brodet (rijk gevulde vissoep) en prsut (gedroogde ham). Wist je trouwens dat Slovenië een echt wijnland is? De wijnen uit het oosten van het land zijn meer Oostenrijks van smaak, die uit het westen hebben Italiaanse kenmerken. In Maribor vind je de oudste wijnrank ter wereld!
Tot slot: de Slovenen zélf zijn ook een goede reden om naar het land af te reizen. Het zijn echte outdoormensen. Wandelen is een soort eerste levensbehoefte. Families trekken er in het weekend massaal op uit om te genieten van de natuur, ouderen gaan de bergen in om de gezonde berglucht op te snuiven en fit te blijven. De Sloveense traditie wil dat een Sloveen minstens 1 keer in zijn leven de Triglav, de hoogste berg van het land, moet beklimmen. Prettig is dat Slovenen over het algemeen goed Engels spreken, vriendelijk en behulpzaam zijn en uitermate trots op hun land. Ze zullen alles doen om je tijdens je verblijf in de watten te leggen!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slovenia Tourism.